Εργαλεία Χειρός

Ηθελα να κοψω ενα μικρο κομματι απο πλακακι για να το βαλω σαν βαση σε εναν μικρο laser engraver που ηθελα να δοκιμασω εαν μπορει να κοψει/καψει καπλαμα. Η πισω πλευρα απο τα πλακακια ειναι ιδανικη για να απορροφα την ακτινα, χωρις αντανακλασεις.

Το εργαλειο χειρος που βοηθησε ωστε να κοπει το ρεταλι σε χρονο μηδεν, κυριολεκτικα, ειναι ενα ειδικο πενσακι απο το Leroy

qPU6MP3h.jpg

To τροχακι που φαινεται στην παραπανω φωτο χαραζει πανευκολα καθε επιφανεια κεραμικου. 4-5 περασιές ειναι αρκετες.
Αν θελεις τελεια κοπη, το χαραζεις περισσοτερες φορες για να χαραχτει πιο βαθεια.

Ετσι τοποθετειται στο πλακιδιο και με μια σχετικα ελαφρια πιεση του εργαλειου γινεται η δουλεια.
T1NM9kQh.jpg

Τα βελακια δειχνουν τα σημεια πιεσης στα ακρα της σιαγωνας, δεξια αριστερα, απο την τομη που εχουμε χαραξει.
11N7hz2h.jpg

Εχει βγαλει μια σειρα απο τετοια εργαλεια για πλακακια το Leroy (4-5 πενσακια και ενα ειδικο σφυρακι) που ειναι φτηνα και κανουν δουλεια.

Eπισκευαζα ενα συρταρι κουζινας σημερα και λεω να πω δυο λογια για τους πολυτιμους ξυλινους σφιγκτηρες της Bessey που εχω παρει απο Amazon Γερμανιας και με εχουν βοηθησει παααααρα πολυ σε διαφορες δουλειες.

Τα βασικα μεγεθη ειναι αυτα των 200 και 300μμ (ανοιγμα σφιγκτηρα) που κοστιζουν το ιδιο, ~11 ευρω εκαστο.
Υπαρχει και μεγαλυτερος σφιγκτηρας των 800μμ.
tumTXdu.jpg

Ειναι πολυ ευκολοχρηστοι και ενα απο τα ατου τους ειναι οτι εχουν μεγαλο βαθος.
GhbIPJO.jpg

Τα 11+ εκατοστα βαθους τα εχω μονο στους μεταλλικους σφιγκτηρες του ενος μετρου, οποτε ειναι πολυ δυσχρηστοι για μικροδουλειες.

Στην σημερινη περιπτωση του συρταριου, δεν ειχα πολλους σφιγκτηρες που να πιανουν τοσο βαθεια.
WFd0LMa.jpg

Σφιγγουν οσο δυνατα θελεις
E6Cic5a.jpg

Τους χρησιμοποιω επισης αρκετες φορες οταν χρειαζεται να διαμορφωσω με ασφαλεια στο ρουτερ η στην πριονοκορδελα μικροαντικειμενα.
G6P5SNB.jpg

Εφτιαχνα σημερα ενα χερουλι απο ιμαντα για το χαρτονενιο κουτι ενος εργαλειου και ειπα να πω δυο λογια για τα εργαλεια που με βοηθησαν.
MI22Bvfh.jpg

Μπουντουζια (τα μικρα δακτυλιδια) και μπουντουζιερες (τα δυο εξαρτηματα που ενωνουν τα δυο δακτυλιδια).
Απο την φωτο λειπει και μια ποντα η οποια ανοιγει τις αντιστοιχες τρυπες στο υφασμα/πλαστικο/δερμα.
qST2NqDh.jpg

Εργαλεια χειρος, πανευκολα στην χρηση και πολυ χρησιμα μαλιστα!

10 λεπτα υποθεση να φτιαχτει το χερουλι.
Αρχικα ανοιγονται οι τρυπες στα πλαινα του χαρτοκουτου με τον διακορευτη της Κνιπεξ
aixDxexh.jpg

Επειτα στο αμονι φτιαχνονται τα μπουντουζια που θα πιαστουν στο χαρτοκουτο με μπρουτζινες κοπιλιες.
Qyi7mAXh.jpg

Οι κοπιλιες (ετσι νομιζω λεγονται) εχουν περασει απο το μπουντουζι και εχουν πιασει στο χαρτονι.
tJ42UjQh.jpg

Εδω φαινεται το κεφαλι της κοπιλιας περασμενο στο μπουντουζι.
u68ClK9h.jpg

Ο ιμαντας ειναι διπλος στο σημειο που περασε το μπουντουζι και κολληθηκε με κολλα υφασματων της Bison. Mπηκαν ομως και συρραφιδες.

Το κουτακι με το χερουλι του ειναι ετοιμο, διπλα στο κουτι του τριβειου της Dewalt που αυτο εχει ιδιο χερουλι -δερματινο ομως :)
NEZQcPwh.jpg

Τα μπουντουζια και τα εξαρτηματα τους τα εχω προμηθευτει απο το banggood και το eBay καθως στην Ελλαδα ευρισκα μονο λιγα μεγεθη.
Χρησιμα μεγεθη ειναι αυτα των 4, 6, 8, 10μμ καθως και τα μεγαλυτερα 12-16μμ. (οι διαστασεις δηλωνουν την εσωτερικη διαμετρο).

Εδω ενα λινκ απο ενα πληρες σετακι με μπουντουζια διαμετρου 12.5εκ (1/2" ιντσα) που εχει και ενα βιντεο για οσους ενδιαφερονται.

Εχει κάποιος να προτείνει ένα ρολόι γραφτη μέχρι 30€ ;
Αγόρασα έναν Κινέζο στα 15€ και είχε λάθος ένδειξη. Δεν μηδενιζε και από μέτρηση σε μέτρηση είχα πάντα απόκλιση 0.05 ο δείκτης. Αναφέρομαι σε αυτό https://www.skroutz.gr/s/25198865/I...utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share

Η αρνητική αξιολόγηση ειναι δική μου . Πήρα τα χρήματα πίσω καθώς δεν είχε άλλο να δοκιμάσουμε αν είναι γενικό πρόβλημα ή έτυχε. Αλλα δεν το ρισκάρω ξανά με το ιδιο.

Ρίξε μια ματιά εδώ. Από αυτά που έχει, πήρα το φτηνότερο (insize) - ο μόνος έλεγχος που του ΄κανα ήταν αν δείχνει σωστές ενδείξεις με βάση τα φίλερ που έχω (πάνε ανά 0,05mm) και μου φάνηκε εντάξει. Περίμενε μήπως απαντήσει και κανείς πιο σχετικός με το είδος.

Eπεσες σε ελλατωματικο προιον βασει της αξιολογησης που βλεπω οτι εχεις κανει, δεν ειναι κατι παραξενο για φτηνο κινεζικο οργανο μετρησης.
Εγω δεν θα δισταζα να παραγγελνα αλλο το ιδιο, η να ελεγα στο μαγαζι να το τεσταρει πριν σου το στειλει.

Εχω εδω και πολλα χρονια ενα φτηνο κινεζικο το οποιο ειναι ιδιαιτερα αξιοπιστο και το προτεινω ανετα.
h6cLlc9.jpg

Επαναφερεται παντα στο ιδιο σημειο.
ulikV84h.jpg

Χρειαζεται να αγορασεις ομως και μια βαση, εαν δεν εχεις ηδη.

• Like
Reactions: SatSea
Αυτό είναι ρολόι γραφτη κεντραρισματος νομίζω. Δεν έχω ασχοληθεί με την ιδιαιτεροτητα του αλλά θέλω το απλό για την χρήση που το προορίζω. Θέλω να φτιάξω μια βάση για να μετράω πάχος σε καπάκια κιθάρας όπως αυτό.
8fba403737d3044bd72becbae25b9300.jpg

Εχω εδω και πολλα χρονια ενα φτηνο κινεζικο το οποιο ειναι ιδιαιτερα αξιοπιστο και το προτεινω ανετα.
Τώρα μου θύμισες τα μαϊμού SEIKO ρολόγια τα SFICO.

MILULOYO όπως λέμε MITUTOYO!:D

• Haha
Reactions: Χιωτης
Ρίξε μια ματιά εδώ. Από αυτά που έχει, πήρα το φτηνότερο (insize) - ο μόνος έλεγχος που του ΄κανα ήταν αν δείχνει σωστές ενδείξεις με βάση τα φίλερ που έχω (πάνε ανά 0,05mm) και μου φάνηκε εντάξει. Περίμενε μήπως απαντήσει και κανείς πιο σχετικός με το είδος.
Τελικά αυτό θα παραγγείλω και εγώ. Κάποια στιγμή ίσως δωσω ευκαιρία σε κινέζικο ως δεύτερο.

Πες μας και για το καπάκι. Η τόση ακρίβεια στο πάχος έχει να κάνει με το κατασκευαστικό κομμάτι ή επηρεάζει κάπως την ακουστική του ηχείου;
Και τίποτα από τα δύο να μην είναι πάντως, καλά κάνεις και το ψάχνεις. Είναι ωραίο να δουλεύεις με όργανα μέτρησης που σου δίνουν αξιόπιστες μετρήσεις.

Πες μας και για το καπάκι. Η τόση ακρίβεια στο πάχος έχει να κάνει με το κατασκευαστικό κομμάτι ή επηρεάζει κάπως την ακουστική του ηχείου;
Και τίποτα από τα δύο να μην είναι πάντως, καλά κάνεις και το ψάχνεις. Είναι ωραίο να δουλεύεις με όργανα μέτρησης που σου δίνουν αξιόπιστες μετρήσεις.
Την ακουστική. Βασικά το πάχος ειναι μια από πολλές παραμέτρους .
Ένα καλό καπάκι οργάνου πρέπει να ειναι ισόβενο με νερά δηλαδη παράλληλα και κάθετα προς την κοπή του . Και όσο πιο πυκνά γίνεται. Πέρα από τα διαφορετικά είδη ξύλου για καπάκι οργάνου που προσδίδουν και κάποια χαρακτηριστικά ήχου το κάθε ένα, υπάρχει ένας γενικός κανόνας. Η ελαστικότητα του καπακιού. Οι παλιοί το έλεγχαν με το μάτι και την εμπειρία. Σήμερα με όργανα ακρίβειας και λίγα μαθηματικά βρίσκεις το όριο του ξυλου που θα δώσει τα χαρακτηριστικά που θες . Πχ ένα σκληρό ελατο μπορεί να φτάσει τα 2.3 μμ πάχος και να έχει την ίδια ελαστικότητα με ένα άλλο μαλακότερο ελατο που θα φτάσει όμως τα 2.7μμ . Ενώ θα έχεις την ίδια ελαστικότητα αυτή η διαφορά στο πάχος επιρρεαζει συχνότητες. Πχ μπορει και τα δυο να εχουν ιδια ενταση ιδια διαρκεια ιδια προβολή ηχου αλλά το λεπτότερο να αναδεικνύει τις ψηλές συχνότητες καλύτερα Το επιθυμητό ειναι λεπτο και σκληρό ωστε να υπαρχει αναλογα και ελαφρυτερος "οπλισμος" εσωτερικα που θα στηριζουν το καπακι Πχ κάποιοι καταφέρνουν να βρουν έτσι κεδρινα καπάκια που μπορούν να πλησιάσουν σε πάχος ελατινα αλλά να προσδίδουν επιπλέον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κέδρου. Επειδή το κόστος για τριβειο τυμπανου πλέον είναι απαγορευτικό η μονη λύση είναι κατέβασμα με το χέρι και συνεχές μέτρημα στο πάχος σε όλα τα σημεία.

Τελικά αυτό θα παραγγείλω και εγώ. Κάποια στιγμή ίσως δωσω ευκαιρία σε κινέζικο ως δεύτερο.
Και τα Insize κινέζικα είναι, αλλά ποιοτικά και αξιόπιστα κινέζικα, οπότε για μένα το παίρνεις άφοβα.

Και τα Insize κινέζικα είναι, αλλά ποιοτικά και αξιόπιστα κινέζικα, οπότε για μένα το παίρνεις άφοβα.
Δεν αμφέβαλλα ότι είναι κινεζικο αλλά όταν βρίσκεις review και καλές κριτικές, κάτι πάει σωστά. Ενώ αυτό που πήρα (inter) τι να βρεις και τι quality control να περνάει ένα φασον ; Πάντως αυτό το είχε αγοράσει ένα φίλος και είναι ικανοποιημένος . Έτυχα μάλλον σε Κινέζο Παρασκευής.

Σιγουρα θα ετυχε να πεσεις σε κακο κομματι της παρτιδας, ετσι γινεται. λογω της παντελης ελλειψης ποιοτικου ελεγχου.

Απο την αλλη τα φτηνα οργανα μετρησης, αν σου κατσουν να δουλευουν σωστα, ειναι VFM.
Εχω ενα φτηνο κινεζικο κλισιόμετρο των 10 ευρω και ειναι πιο ακριβες (για την ακριβεια..ακριβεστατο) απο ενα θεωρητικα καλυτερο και εμφανως πιο καλοφτιαγμενο κινεζικο των 35 ευρω.

Το ιδιο ισχυει και για τα φτηνα παχυμετρα οπου εχω παχυμετρο των 4 ευρω να εχει αντεξει και να δουλευει καλυτερα απο τα ακριβοτερα των 10-15 ευρω.
Να πω βεβαια οτι απο τα 3 παχυμετρα των 4 ευρω που ειχα αγορασει, το ενα δουλευει αψογα, τα αλλα θελουν reset καποιες φορες για να δουλεψουν σωστα...

• Like
Reactions: dk31