Εργαλεία Χειρός

Αναποδος σφιγκτηρας Parkside 😬
U2y7Geyh.jpg

Τα σφιγκτηρακια χειρος του Lidl ειναι πολυτιμα γιατι μετατρεπονται ευκολα απο κανονικους σφιγκτηρες σε αναποδους!
U0ACr00h.jpg

Χρειαστηκα προσφατα κατι τετοιο για να στερεωσω ενα λαμακι -με ταινια διπλης οψης- στην οροφη ενος ραφιου.
cViJ80Yh.jpg

Εκει στο λαμακι κρεμαστηκε το κλισιομετρο που εχει μαγνητη στη βαση του. Βελτιωμενη χωροταξικη οργανωση εργαλειων σε μικρο χωρο.
1aArmUWh.jpg

Το μονο πραγμα που χρειαζεται να γινει στον σφιγκτηρα Parkside ειναι η αφαιρεση ενος πριτσινιου/βιδας το οποιο λειτουργει σαν stop.
FbXcbuqh.jpg

To βιδακι αφαιρειται/λειαινεται ευκολα με τροχο.
pqlvmd0h.jpg

Οταν αφαιρεθει το βιδακι, βγαινει το κατω μερος του σφιγκτηρα και απλα μπαινει αναποδα.
1igoySih.jpg

Το πανω μερος του σφιγκτηρα αφαιρειται πανευκολα ξεβιδωνοντας την βιδα πεταλουδα
XbJ0RLQh.jpg

...και μπαινει εξ'ίσου ευκολα, αναποδα
dYJlzMQh.jpg

Με αυτα και μ'αυτα, εχουμε ενα νεο και χρησιμο εργαλειακι!
XG3o6TUh.jpg

Η μεγιστη αποσταση που μπορουν να σπρωξουν οι σφιγκτηρες ειναι περιπου 22 εκατοστα.

Κατα την δημιουργια του αναποδου σφιγκτηρα υπαρχει μια θετικη παρενεργεια, στην περιπτωση που θες να επαναφερεις το εργαλειο παλι στην αρχικη μορφη.
Η αφαιρεση του 'stop' επιτρεπει στον σφιγκτηρα να πιασει προς συσφιξη μεγαλυτερα τεμαχια καθως η αποσταση των κεφαλων αυξανεται στα 12.5 εκατοστα!!
gKhKtteh.jpg

Δεν υπαρχει περιπτωση να γλυστρησει το κατω μερος χωρις το βιδακι/stop καθως για να μετακινηθει το κατω μερος χρειαζεται να πατηθει το κουμπακι.

Csv70Adh.jpg

Ωραίος για τα +2 εκατοστά. Ο σφιγκτήρας μπορεί να γίνει ανάποδος και χωρίς να πειράξεις το κάτω σαγόνι: ξεβιδώνεις το πάνω σαγόνι και το τοποθετείς ανάποδα στην άλλη άκρη της μπάρας (στην τρύπα που έχει). Ίδιο αποτέλεσμα έχει, απλά γλυτώνεις το τρόχισμα.

Ωραίος για τα +2 εκατοστά. Ο σφιγκτήρας μπορεί να γίνει ανάποδος και χωρίς να πειράξεις το κάτω σαγόνι: ξεβιδώνεις το πάνω σαγόνι και το τοποθετείς ανάποδα στην άλλη άκρη της μπάρας (στην τρύπα που έχει). Ίδιο αποτέλεσμα έχει, απλά γλυτώνεις το τρόχισμα.
μμμμ....δε νομίζω...θα είναι - κοιτάνε - και οι 2 σφιγκτήρες από την ίδια πλευρά έτσι

μμμμ....δε νομίζω...θα είναι - κοιτάνε - και οι 2 σφιγκτήρες από την ίδια πλευρά έτσι
Έτσι όπως το γράφει παραπάνω ο Δημήτρης είναι. Και εγώ στους δικούς μου οπότε θελήσω να τους κάνω ανάποδα έτσι το κάνω.
Δες στο παρακάτω βίντεο από το 3:35 και μετά:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ο σφιγκτηρας γινεται και εντατηρας χωρις να χρειαστει τροχισμα. Ξεβιδωνεις απλα την πεταλουδα της μικρης σιαγωνας και την βαζεις αναποδα.

Ομως χανεις 3 σχεδον πολυτιμα εκατοστα καθως το μεγιστο ανοιγμα στον κανονικο σφιγκτηρα ειναι ~19εκ ενω στον τροποποιημενο ειναι ~22 εκατοστα.
ojNfNyFh.jpg

Με αλλα λογια αν δεν γινοταν η μετατροπη, δεν θα μπορουσα να τον χρησιμοποιησω για την δουλεια στο ραφι.
vqxYYS7h.jpg

Ενα χρησιμο βοηθημα, ειδικα αν εισαι πανω σε σκαλα, ειναι το μαγνητικο περικαρπιο/βραχιολι.

Το χρησιμοποιησα σημερα για μια συντηρηση του 50χρονου Aμερικανικου, monoblock aircondition της General Electric του πατερα μου, που δεν εχει χαλασει ποτε!!!
jk9KX0jh.jpg

Ολα αυτα τα βραχιολακια του εμποριου ειναι με βελκρο/χριτς χρατς, οι τιμες ξεκινουν απο 3 ευρω και αξιζει τον κοπο να υπαρχει στο εργαστηριο.

Εδω το δικο μου, ενα Ταϊβανεζικο Proskit απλωμενο, ξεκουραζεται, πλαισιομενο απο λαχταριστες βιδιτσες :)
H3zMO0ph.jpg

Ωραίο το βραχιολακι Μιχάλη,αλλά αυτό το κλιματιστικό είναι ότι πιο υγιεινό υπάρχει επειδή φέρνει αέρα από έξω!
Βέβαια για κατανάλωση...άστα.

• Like
Reactions: Χιωτης
Αυτό είναι ρολόι γραφτη κεντραρισματος νομίζω. Δεν έχω ασχοληθεί με την ιδιαιτεροτητα του αλλά θέλω το απλό για την χρήση που το προορίζω. Θέλω να φτιάξω μια βάση για να μετράω πάχος σε καπάκια κιθάρας όπως αυτό.
8fba403737d3044bd72becbae25b9300.jpg

Κάτι τέτοιο θα βόλευε καλύτερα;
Αν και νομίζω θα ήθελες πιο μακρύ…

1654087859778.png

Αναποδος σφιγκτηρας Parkside 😬

Δεν ξέρω αν και άλλη μάρκα σφικτήρες μπορούν να το κάνουν αυτό αλλά κάτι stanley που έχω δεν ξεβιδώνουν.

Εδώ με πατέντα κόντρας στο επάνω άνοιγμα της κατασκευής έγινε χρήση σε 4 σφικτήρες σε ανάποδο ρόλο προκειμένου να πιεστούν τα κομμάτια κοντραπλακέ στον πάτο της κατασκευής.

IMG_3844.JPG

Τα ποτηροτρυπανα ξυλου με κεντραδορο ειναι εξειδικευμενα τρυπανια που εχουν και αυτα τις χρησεις τους.

Εδω ενα σετακι που εχω απο παλια. Δεν θυμαμαι απο που το ειχα παρει.
mr2kfQZh.jpg

Το συγκεκριμενο σετ δεν το χρησιμοποιω καθως ο κεντραδορος ειναι πολυ μεγαλος/μακρυς και δεν βολευει καθως τα τρυπανια αυτα τα χρησιμοποιω κυριως στο κολωνατο για να φτιαξω ξυλινους τροχους/ροδες για τις κατασκευες μου. Χρησιμοποιω οποτε τα αντιστοιχα του Lidl που εχουν ρυθμιζομενο καθ' υψος κεντραδορο(!!).

Αποφασισα να τροποποιησω τον κεντραδορο ωστε να εξεχει ελαχιστα απο το ποτηροτρυπανο.
7i7bWsLh.jpg

Κοπηκε οσο χρειαζοταν με το μικρο τροχακι της Βοsch.

To πιο σημαντικο μερος της τροποποιησης ειναι η επαναδιαμορφωση της ακρης του τρυπανιου. Αυτο εγινε στον διδυμο τροχο.
HhoOmBjh.jpg

Η μαυρη γραμμη δειχνει περιπου την αρχικη γωνια του τρυπανιου. Με οδηγο αυτην, θα τροχιστει το τρυπανι που το βασταει γερα μια πενσα grip/σκυλα.

Η δοκιμη πηγε μια χαρα με το δραπανο, οποτε στο κολωνατο θα τα παει ακομα καλυτερα.
EAmb8jQh.jpg

Eδω το σετακι ετοιμο για αποθηκευση
CQFLsG7h.jpg

Αφου εφτιαξε ο πατερας μου τον μετρητη βαθους..

20220427_153557.jpg

.... ζηλεψα στην ιδεα και ειπα να φτιαξω και εγω εναν....

Αρχικα κοπηκαν 2 κομματακια ξυλο ελατο 4Χ9εκ και παχος 2εκ...επειτα στο ενα δημιουργηθηκε κενο ισα με το πλατος μεταλλικου χαρακα και κολληθηκαν μεταξυ τους με την ξυλοκολλα της Titebond..
Τα κομματια ξυλο ασταρωθηκαν με βερνικι πατωματων και επειτα περαστηκαν 2 φορες με το κερι της Mercola..
20220502_094031.jpg 20220502_094846.jpg 20220502_094853.jpg

Bρεθηκε ενα ξυλινο μασιφ πομολο με σπειρωμα 4μμ και κοπηκε αναλογη βιδα σε μηκος ωστε να σφηνωνει τον χαρακα οπου θελει...
Επειτα τρυπηθηκε και μπηκε σιδερενιο σπειρωμα 4mm ωστε το πομολο να ξεβιδωνει και βιδωνει ακριβως...

20220611_221221.jpg 20220611_221304.jpg

..και το αποτελεσμα ηταν αυτο.....

20220611_194411.jpg 20220611_194433.jpg

Ωραίος Κωστή
Όταν σφίγγει η βίδα πατάει απευθείας πάνω στο μέταλλικο χάρακα;
Εαν είναι έτσι θα σου κάνει σημάδια και είναι κρίμα, έχω δει ότι ανάμεσα στην βίδα και στον χάρακα τοποθετούν ένα κομμάτι ξυλου ή πλαστικού ώστε η βίδα να πατάει σε αυτό και όχι επάνω στον μεταλλικό χάρακα

Ευχαριστώ Γιώργο...
Ναι σφιγκει πάνω στο χάρακα...
Θα κάνει σημαδι εαν ξεχαστεις και το τραβήξεις χωρίς να ξεβιδωσεις το πομολακι...
Η σκέψη σου ομως σωστή...θα δω μήπως κάνω μια πάτεντα...

Βαλε λιγο σελοτειπ στο κεντρο του χαρακα, δεν θα φαινεται καθολου και να λειανεις την ακρη της βιδας καλα με γυαλοχαρτο.
Μπορεις να κολλησεις και κατι μαλακο στην ακρη της βιδας. Αν θες μπορουμε να τυπωσουμε και μια πλαστικη βιδα/ντιζα Μ4 :)

• Like
Reactions: KOSSTV and panoss1
Βαλε λιγο σελοτειπ στο κεντρο του χαρακα, δεν θα φαινεται καθολου και να λειανεις την ακρη της βιδας καλα με γυαλοχαρτο.
Μπορεις να κολλησεις και κατι μαλακο στην ακρη της βιδας. Αν θες μπορουμε να τυπωσουμε και μια πλαστικη βιδα/ντιζα Μ4 :)
Αυτό λέγεται σχεδιαστική εξέλιξη!
Τα σέβη μου!