Εργαλεία μιας άλλης Εποχής...

καλημερα! σε ευχαριστω νικολα, τις επομενες μερες στη πρωτη ευκαιρια θα το κανω, θα δανειστω κανα φορτιστη απο φιλο.
δεν χρειαζεται να το λυσω πρωτα ε?

Σαφώς και χρειάζεται λύσιμο!!! Προτείνω να παρακολουθήσεις 1-2 video πρώτα στο youbute για το πως γίνεται η ηλεκτρόλυση....

Εγώ να δεις! Λοιπόν, αν έχεις φορτιστή μπαταριών αυτοκινήτου, ή γεμάτη μπαταρία αυτικινήτου. Σκάφη, ή μεγάλη λεκάνη, νερό, μαγειρική σόδα μέσα. Με καλώδιο τα προς ξεσκούριασμα μέταλλα στο (-), και με καλώδιο πάλι στο (+) ένα μεγαλωπό καθαρό κομμάτι μέταλλο, αν είναι inox ακόμα καλύτερα. Όλα μαζί μπάνιο για κάμποσες ώρες, να τα σκεπάζει το νερό και προσοχή μην αγγίξουν. Μην τρομάξεις από αυτά που θα δεις στην επιφάνεια του νερού!!

Νικολα, ο φορτιστης μπαταριας που ειχε βγαλει πριν λιγο καιρο το lidl, αυτος που μπαινει στο ρευμα, κανει; Ή μονο μπαταριας;
Οι δαγκανες μπαινουν μεσα στον νερο, ή τις ενωνεις με συρμα με τα δυο μεταλλα;

Κανει οτιδηποτε μπορει να δωσει ρευμα μεχρι 12βολτ DC, δηλαδη μπαταριες μηχανης/αυτοκινητων, φορτιστες μπαταριας του λιντ που λες, ακομα και ανταπτορακια που δινουν 12βολτ κλπ.
Οι δαγκανες (οχι η θετικη γιατι θα σκουριασει) μπορουν να μπουν στο νερο αλλα καποιες φορες ειναι πιο βολικο να συνδεθουν με συρμα με τα αντικειμενα. Ενα κομματι σιδερο πρεπει να μπει σαν ανοδιο που θα τραβηξει την σκουρια.

Το θετικο παει στο ανοδιο και το αρνητικο ρευμα παει στο αντικειμενο που θελουμε να καθαριστει. Χρειαζεται και 2-3 κουταλιες σοδας (μαγειρικης/πλυσιματος) για να βοηθηθει η ηλεκτρολυση/αγωγιμοτητα.

Εδω μια φωτο απο μια παλια ηλεκτρολυση που ειχα κανει.
23637258868_32e9b2a145_b.jpg

Απάντηση: Re: Εργαλεία μιας άλλης Εποχής...

Κανει οτιδηποτε μπορει να δωσει ρευμα μεχρι 12βολτ DC, δηλαδη μπαταριες μηχανης/αυτοκινητων, φορτιστες μπαταριας του λιντ που λες, ακομα και ανταπτορακια που δινουν 12βολτ κλπ.
Οι δαγκανες (οχι η θετικη γιατι θα σκουριασει) μπορουν να μπουν στο νερο αλλα καποιες φορες ειναι πιο βολικο να συνδεθουν με συρμα με τα αντικειμενα. Ενα κομματι σιδερο πρεπει να μπει σαν ανοδιο που θα τραβηξει την σκουρια.

Το θετικο παει στο ανοδιο και το αρνητικο ρευμα παει στο αντικειμενο που θελουμε να καθαριστει. Χρειαζεται και 2-3 κουταλιες σοδας (μαγειρικης/πλυσιματος) για να βοηθηθει η ηλεκτρολυση/αγωγιμοτητα.

Εδω μια φωτο απο μια παλια ηλεκτρολυση που ειχα κανει.

Ερώτημα - φλασιά της στιγμής: εάν έχουμε περισσότερο voltage π.χ. 18V ή 21V τότε τι;;;;;; ΔΕΝ;;;;;;; Μήπως ξέρει κάποιος ή έχει τύχει να πειραματιστεί;

Last edited by a moderator:
Εγώ τον δικό μου φορτιστή τον βάζω στο 24v. Προσοχή παιδιά, συνήθως οι δαγκάνες μετά θέλουν πέταμα, σκουριάζουν απίστευτα. Καλύτερα απ' ευθείας σφιχτή σύνδεση με το καλώδιο, ο χαλκός δε μασάει.

Επειδη μπαταρια δεν εχω, σκεφτομαι αυτον τον φορτιστη του lidl.
Απλως, φοβαμαι 1) μηπως επειδη ειναι "αυτοματος", το νιωσει ως βραχυκυκλωμα και δεν δινει ρευμα και κυριως 2) μην τον χαλασω, αυτον ή τις δαγκανες, ακομα και αν τις συνδεσω με καλωδιο και οχι απευθειας στο νερο.
(Εχω και εναν μικρο φοβο, επειδη θα υπαρχει απευθειας συνδεση με την μπριζα, μη γινει καμια χοντρη μ*****α).

Ναι Νικολα σωστα Κυριακος εδω.

Δυο πραγματα που πρεπει να γνωριζετε

1. Αν βαλετε σκετη μπαταρια ειναι πιθανόν να αποφορτιστει σε σημειο που να μην επιδεχεται φορτιση.

2. Δεν κανουν ολοι οι φορτιστες καθως οι "εξυπνοι" οπως του Lidl αν δεν δουν ταση και μαλιστα 11 κατι βολτ δεν δινουν ρευμα.

Αυτο που κανω εγω ειναι να συνδεω τον φορτιστη του lidl στην μπαταρια ωστε να την αναγνωρισει και να δωσει και στο προς καθαρισμο αντικειμενο!

Εγώ τον δικό μου φορτιστή τον βάζω στο 24v. Προσοχή παιδιά, συνήθως οι δαγκάνες μετά θέλουν πέταμα, σκουριάζουν απίστευτα. Καλύτερα απ' ευθείας σφιχτή σύνδεση με το καλώδιο, ο χαλκός δε μασάει.

Eννοεις οι δαγκανες που ειναι μεσα στο νερο Νικο, ετσι? Και για την ακριβεια μονο η θετικη δαγκανα, αν πιανεις το ανοδιο με αυτην μεσα στο νερο.

Το αρνητικο κροκοδειλακι παντως δεν παθαινει τιποτα, ας ειναι μεσα στο νερο. Ουτε το θετικο παθαινει τιποτα εαν πιανει το ανοδιο με συρμα εξω απο το νερο.

Επειδη μπαταρια δεν εχω, σκεφτομαι αυτον τον φορτιστη του lidl.
Απλως, φοβαμαι 1) μηπως επειδη ειναι "αυτοματος", το νιωσει ως βραχυκυκλωμα και δεν δινει ρευμα και κυριως 2) μην τον χαλασω, αυτον ή τις δαγκανες, ακομα και αν τις συνδεσω με καλωδιο και οχι απευθειας στο νερο.
(Εχω και εναν μικρο φοβο, επειδη θα υπαρχει απευθειας συνδεση με την μπριζα, μη γινει καμια χοντρη μ*****α).

Ναι πολυ πιθανον εαν προκειται για εξυπνο φορτιστη να μην δει ταση, αλλα τοτε δεν θα δινει καθολου ρευμα, δεν χαλαει.
Οι δαγκανες επισης δεν χαλανε εαν δεν μπουν στο νερο. Μπορεις να πιασεις τα αντικειμενα με συρμα και μετα στις δαγκανες εξω απο το νερο.

Δεν υπαρχει κανενας φοβος για βραχυκυκλωμα εκτος εαν ακουμπησουν οι δαγκανες μεταξυ τους, ειτε τα αντικειμενα στο νερο.

Αν θελεις να δοκιμασουμε τον φορτιστη σου απο το λιντλ, φερε τον εδω, ειναι θεμα 1-2 λεπτων το σεταρισμα για μια δοκιμη στην πραξη και οχι στη θεωρια.
Να παρεις και τα σπεσιαλ τρυπανακια σου :)

Οπως σωστα εγραψε ο Κυριακος, οι ηλεκτρονικοι φορτιστες πρεπει να "διαβασουν" ταση για να ξεκινησουν και να δωσουν την καταλληλη ταση.
Στην περιπτωση της ηλεκτρολυσης, θα πρεπει να υπαρχει μια μπαταρια που να την φορτιζει ο φορτιστης και μετα απο τους πολους της μπαταριας συνδεουμε τα στοιχεια της ηλεκτρολυσης.

Διαφορετικα, με οποιοδηποτε τροφοδοτικο απο 5V εως 24V, η ηλεκτρολυση θα πραγματοποιηθει, εξαρταται ομως και ποσο μεγαλο ειναι το αντικειμενο που θες να καθαρισεις, αλλα και η συσταση του διαλυματος, που αναλογως μπορει να τραβηξει απο 1 εως και 12 Αμπερ. Εαν το τροφοδοτικο δινει 1 Αμπερ θα χρειαστει πχ 10 ωρες, εαν δινει 12 Αμπερ θα χρειαστει πχ 3 ωρες. Επισης σημαντικο ρολο στο χρονο παιζει και η ποσοτητα του μεταλλου στο (-) αλλα και στο (+).

Σε μια πλαστικη λεκανη ή κουβα, στα 3 λιτρα νερο τουλαχιστον 1 κουταλια της σουπας μαγειρικη σοδα.
Τα αντικειμενα στο (+) και στο (-) οχι πιο κοντα απο 2 - 5cm. Επισης να μην ακουμπανε στα τοιχωματα του κουβα, οχι οτι θα υπαρξει προβλημα αλλα δεν (δουλευουν) τα μεταλλα.
Δεν συστηνω ανοξειδωτο γιατι περιεχει Cr (χρωμιο) και Ni (νικελιο) και επιπλεον υπαρχουν πολλοι τυποι ανξειδωτων και θα υπαρξει μπερδεμα. Προσοχη παραγονται επικινδυνες αναθυμιασεις.
Το ιδανικο στοιχειο, για πιο γρηγορο αποτελεσμα, ειναι ο ψευδαργυρος, αλλα θα πρεπει να υπαρχει εως και τριπλασια ποσοτητα μεσα στην ηλεκτρολυση, πραγμα λιγο δυσκολο.
Η αποψη μου ειναι οτι, για ασφαλεια, θα πρεπει στο (+) και στο (-) να εχουμε ιδιας συστασης μεταλλα. Εαν βαλουμε στο (-) αλουμινιο και στο (+) ψευδαργυρο σε λιγες ωρες θα εχει καταστραφει το αλουμινιο.
Αρα λοιπον, για ασφαλεια χρησιμοποιουμε στο (+) ενα κομματι σιδηρου σκραπ. Εγω βαζω σιδηρογωνιες, τις οποιες εχω καθαρισει με τροχο, ή με δισκο ή με συρματοβουρτσα.
Μετα ακολουθει καλο πλυσιμο των μεταλλων και βουρτισμα

παντα σε εξωτερικο χωρο και μακρια απο φωτια ... προσεχουμε για να εχουμε

Last edited:
Σωστος ο παλιος :)
Αρα, τζιφος, δεν κανει ο φορτιστης :(
Θα ερθω, Μιχαλη, αλλα πρεπει να μην βρεχει, να μην παιρνω αμαξι...

Εαν σου περισσευει Αγγελε κανενα 6βολτο και πανω μετασχηματιστακι/ανταπτορακι, μπορεις να το κανεις πηγη ρευματος για ηλεκτρολυση.

Εδω ενα σκουριασμενο ελατηριο που μπηκε για καθαρισμα
49942328627_9d07227711_c.jpg

Μετα απο ενα διωρακι περιπου καθαρισε αρκετα. Θα μπορουσα να το αφησω πολυ παραπανω.
49942328887_54f075ff8d_c.jpg

Εδω μετα την ηλεκτρολυση και μετα απο λιγο τριψιμο με μια συρματοβουρτσα και πετρελαιο.
49942328552_3bfa5e597b_b.jpg

Το παραπανω ανταπτορακι δινει εξοδο 9βολτ και 0.3A δεν θυμαμαι απο πια συσκευη ειναι.
Εκοψα το υπαρχον βυσμα του και διαμορφωσα τα καλωδια του με ακροφυσια για να πιανουν ευκολα επανω τους τα κροκοδειλακια.

Re: Απάντηση: Εργαλεία μιας άλλης Εποχής...

Σωστος.
Πρεπει να ψαξω να βρω κανα παλιο τροφοδοτικο...

Ναι, και φερτο να του κοψουμε το καλωδιο και να του βαλουμε ακροφυσια, ειτε τα ισια για κροκοδειλακια ειτε τα στρογγυλα για ευκολη συνδεση απ'ευθειας με το συρμα που παει στο νερο.

παλι καλα που μου το πες
μεχρι να βρω τροπο να κανω ηλεκτρολυση εχω βαλει διαφορα εργαλειακια χειρος που βρηκα στην αποθηκη μαζι με το τρυπανι λυμενο, σε ξυδι με σοδα να φυγουν οι βαριες σκουριες
-bye-

παραξενο. εμενα μου καθαρισαν τα πρωτα. τα αφησα δυο μερες. μετα τα ετριψα με βουρτσα στρογγυλη σε δραπανο. αφηνουν μια μαυριλα σε καποια σημεια, αλλά λεω να τα βαλω (τα πρωτα) σε σκετο ξυδι και να τα ξανατριψω