Εργαλεία Μπαταρίας

Μιχάλη ανέκαθεν η Makita είχε χρόνους φόρτισης κάτω απ´ το μισό σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Την 3 Ah πχ που είχα παλιότερα τη φόρτιζε σε 20 λεπτά.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    146.7 KB · Views: 177
αααα...οκ φορτιζει με 9Α!!!! Δεν εχω ξαναδει τοσο γρηγορο φορτιστη για μπαταριες λιθιου! Αυτος θα πρεπει να εχει και ανεμιστηρα!

Δεν υπαρχει πιο ευκολο πραγμα απο το να βγαλεις φορτιστη που να δινει οσα Αμπερ θελεις. Το προβλημα ειναι οτι θα ζεσταθει η μπαταρια και θα μειωθει δραστικα ο κυκλος ζωης.
Μπορει να φορτισεις μια μπαταρια 5αρα και με 15 Αμπερ ενταση και να φορτισει σε λιγα λεπτα, ομως αυτο θα ειναι εις βαρος της μπαταριας.

Απάντηση: Re: Εργαλεία Μπαταρίας

αααα...οκ φορτιζει με 9Α!!!! Δεν εχω ξαναδει τοσο γρηγορο φορτιστη για μπαταριες λιθιου! Αυτος θα πρεπει να εχει και ανεμιστηρα!

Δεν υπαρχει πιο ευκολο πραγμα απο το να βγαλεις φορτιστη που να δινει οσα Αμπερ θελεις. Το προβλημα ειναι οτι θα ζεσταθει η μπαταρια και θα μειωθει δραστικα ο κυκλος ζωης.
Μπορει να φορτισεις μια μπαταρια 5αρα και με 15 Αμπερ ενταση και να φορτισει σε λιγα λεπτα, ομως αυτο θα ειναι εις βαρος της μπαταριας.

Θεωρητικά αυτό είναι σωστό, στην πράξη όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφιρετικά, δεν ισχύει πάντα εννοώ.
Έχεις ακούσει μπαταρίες Makita να τα φτύνουν σύντομα;
Έξι χρόνια έχω την 4-άρα και κρατάει σαν καινούρια.
Και η μπαταρία δεν ζεσταίνεται καθόλου, ούτε καν χλιαρή δεν είναι, όσο κι αν την αφήσεις πάνω στο φορτιστή. Πολλές φορές μπλέκομαι και δεν ξέρω ποιά είναι αυτή που μόλις φόρτιζα και ποιά είναι η ξεφόρτιστη.

Μπαμπη, την 4αρα την χρησιμοποιειες για ερασιτεχνικη χρηση και μαλλον δεν την φορτιζεις καθε μερα (οπως ενας επαγγελματιας) αλλά 1 φορα την εβδομαδα και αν ...
Σε γενικες γραμμες, οπως τα γραφει και ο Μιχαλης, οσα περισσοτερα Αμπερ δινεις στην μπαταρια τοσο περισσοτερο χρονο χανεις απο τη ζωη της. Για εμενα ενας φορτιστης (για ερασιτεχνικη χρηση) πρεπει να δινει 2Α max.

Re: Απάντηση: Re: Εργαλεία Μπαταρίας

Θεωρητικά αυτό είναι σωστό, στην πράξη όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφιρετικά, δεν ισχύει πάντα εννοώ.
Και η μπαταρία δεν ζεσταίνεται καθόλου, ούτε καν χλιαρή δεν είναι, όσο κι αν την αφήσεις πάνω στο φορτιστή. Πολλές φορές μπλέκομαι και δεν ξέρω ποιά είναι αυτή που μόλις φόρτιζα και ποιά είναι η ξεφόρτιστη.
Σε ενα Krassuman 24V που ειχα αγορασει προ 10ετιας δουλευε μια χαρα επι 7 συνεπτα ετη πριν μου το κλεψουν....
και ηταν 1800mA η μπαταρια...θελω να πω οτι εξαρταται και απο το εργαλειο ποσο θα σου κρατησει...φυσικα δεν τιθεται θεμα συγκρισεις...;)

Ευχαριστω παιδια, δεν εχει τελειωσει ακομα η περιγραφη, απλα ειναι πολλες οι φωτογραφιες για να επιλεξω και αρκετα τα λογια για να γραψω..και βαριεμαι σε μια δοση ολα :))

Εσυ Κωστη που εχεις το εργαλειο, θα σου ειναι γνωριμα ολα! To δραπανακι τα παει τελεια και σε μπετο/πετρα, οπως θα δουμε παρακατω αργοτερα.

Να μας τα γραψεις καθως τα reviews σου ειναι πολυ καλα...!!!

Μου ειναι πολλα γνωριμα απλως καθε μερα μαθαινεις....

Μηπως Μιχαλη ειδες/εψαξες εαν μπορει να παρει 4αρα μπαταρια....;..θα ηταν καλη και χρησιμη η αγορα μιας τετοιας...Απο τα λιγα που εψαξα δεν εβγαλα ακρη....
Εχω κοντα μου ομως αντιπρωσοποια της Stanley και θα ρωτησω...

Πρέπει να έχει ανεμιστήρα.

Οι σωστοί φορτηστες έχουν ανεμιστήρα επάνω,όπως ο 1880 τηςBosch. Αντίθετα της dewalt δεν έχουν. Θα συμφωνήσω με τον Μιχάλη ότι το σύστημα L Boxx της Bosch είναι από τα καλύτερα της αγοράς εφάμιλλο της Tanos-Festool.

Μπαμπη, την 4αρα την χρησιμοποιειες για ερασιτεχνικη χρηση και μαλλον δεν την φορτιζεις καθε μερα (οπως ενας επαγγελματιας) αλλά 1 φορα την εβδομαδα και αν ...
Σε γενικες γραμμες, οπως τα γραφει και ο Μιχαλης, οσα περισσοτερα Αμπερ δινεις στην μπαταρια τοσο περισσοτερο χρονο χανεις απο τη ζωη της. Για εμενα ενας φορτιστης (για ερασιτεχνικη χρηση) πρεπει να δινει 2Α max.

Θανάση, άσε με εμένα...
Μη μου μιλάς θεωρητικά, στην πράξη πές μου τι γίνεται. Πόσους επαγγελματίες έχεις ακούσει να διαμαρτύρονται για τη διάρκεια ζωής των μπαταριών της Makita;
Και μιλάμε για μπαταρίες που είναι απ´ τις πιο ακριβές της αγοράς.

Οταν τα τρανζιστορ του φορτιστη δεν εχουν ψυκτρα σε ικανοποιητικο μεγεθος που θα απαγει τη θερμοτητα τους, γιατι δεν χωραει μια μεγαλη ψυκτρα στο μικρο κουτι που ειναι τοποθετημενη η πλακετα του φορτιστη, τοτε ο σχεδιαστης τοποθετει ανεμιστηρακι. Πανω σε αυτη τη σχεδιαση οι απαιτησεις απαγωγης θερμοτητας αυξανονται οταν τα τρανζιστορ διαχειριζονται 9Α.
Εαν ενας φορτιστης που δουλευει π.χ. στα 3Α με ικανοποιητικη ψυκτρα και δεν εχει ανεμιστηρακι δεν σημαινει οτι δεν ειναι καλος!

Μπαμπη δεν ξερω να σου απαντησω, θα ρωτησω επαγγελματια Makitaκια

Επαυξάνω για τις μπαταρίες της makita!
Φίλος χρόνια αλουμινας τις λιώνει στην κυριολεξία και όταν ψοφανε,κλαψουριζει για το κόστος...

Πραγματι θυμαμαι τις μπαταριες καδμιου, του πρωτου δραπανου μπαταριας που εβγαλε η Μακιτα, το 7βολτο 6010D, οι οποιες διηρκησαν στον πατερα μου γυρω στα 15 χρονια!!! Το εχω αναφερει ξανα.

Σημερα ομως η τεχνολογια μπαταριων λιθιου δεν εχει μυστικα πλεον. Σιγουρα η ερευνα συνεχιζεται για πιο σταθερες και πιο αποτελεσματικες μπαταριες αλλα απο λιγους.
Οι καλυτερες μπαταριες λιθιου κατασκευαζονται απο την samsung, panasonic, lg και καποιες αλλες μαρκες. Ολοι οι καλοι κατασκευαστες, μαζι και η Μακιτα, αυτες εχουν στα battery pack τους, δεν ρισκαρουν κατι αλλο.

Κατα την γνωμη μου δεν πιστευω να υπερτερει η Μακιτα απο την Bosch η απο καποια αλλη κορυφαια μαρκα στο θεμα της ποιοτητας των μπαταριων. Το ιδιο καλες θα ειναι.

Απο την αλλη, ενας υπερ ταχυφορτιστης, οσους και ανεμιστηρες να εχει επανω, αν φορτισει με ενταση 9Α μια μπαταρια σιγουρα θα προκαλεσει ενα σοκ στη χημεια της που μονο καλο δεν ειναι μεσομακροπροθεσμα.
Και ειμαι σιγουρος οτι εαν οι μπαταριες Μακιτα φορτιζονταν απο εναν νορμαλ φορτιστη των 2 εστω 3Αμπερ, η διαρκεια τους θα ηταν καποια λιγα χρονια περισσοτερα απο οτι εαν ταχυφορτιζονται με 9Αμπερ.

Επειδη αυτος ο φορτιστης φανταζομαι οτι ειναι σχετικα νεος στην αγορα, δεν νομιζω οτι καποιος επαγγελματιας θα μπορεσει να εχει ακομα αποψη για την διαρκεια των μπαταριων που φορτιζονται πανω του. Θα το καταλαβει οταν οι μπαταριες του αρχιζουν και πεθαινουν πιο γρηγορα απο οταν χρησιμοποιουσε τους απλους φορτιστες.

Μιχάλη εγώ ήμουν fan της Metabo κι έχω δώσει κάμποσα λεφτά σε εργαλεία πιυ τα έχω εκόμα, μετά από 25 χρόνια. Ό,τι λεφτά μου περίσσευαν για εργαλεία πήγαιναν σε Facom και Metabo. Δεν το μετάνοιωσα.
Makita-κιας έγινα πρί 20 χρόνια, όταν ελφτιαχνα το σπίτι στο χωριό και οι ξυλουργοί είχαν τα Makita μπαταρίας. Απ´ αυτούς έμαθα οτι φορτίζουν στο μισό χρόνο απ´ τις άλλες μάρκες και κρατάνε πάρα πολκά χρόνια χωρίς να πέφτει η απόδοσή τους.
Άρα η συγκεκριμένη εταιρία έχει πολλά χρόνια αυτό το πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Αν είχαν πρόβλημα διάρκειας είμαι σίγουρος οτι κανένας επαγγελματίας δεν θα επένδυε σε τέτοια εργαλεία, κι όμως βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο.
Απ´ την άλλη μου κάνει εντύπωση το γεγονός οτι η Makita δεν έχει μπαταριλες πάνω από 6 Ah όταν οι ανταγωνιστές έχουν φτάσει τα 12 Ah. Δεν είναι περίεργο αυτό;
Δεν είμαι fan boy της Makita, κι αν έχεις προσέξει, κατά καιρούς όταν κάποιο παιδί εδώ μέσα ρωτάει "τι εργαλείο να πάρω" ποτέ δεν έχω βγεί να προτείνω Makita. Υπάρχουν τόσες καλές μάρκες εκεί έξω, ας διαλέξει ο καθένας ό,τι τραβάει η όρεξη του.
Εγώ απλά λέω αυτό που γνωρίζω, πέρα από θεωρίες, απ´ την συμβίωσή μου με τα συγκεκριμένα εργαλεία.

Ενδιαφερον θεμα ανοιξαμε, οπως και να'χει το θεμα.

Να σου πω την αληθεια ομως, οσα χρονια υπαρχει ιντερνετ και οσα φορουμ εργαλειων εχω διαβασει, δεν εχω αντιληφθει κατι ιδιαιτερο για τις μπαταριες της Μακιτα.
Δεν ειναι θεμα θεωριας. Οι μπαταριες λιθιου της Μακιτα φτιαχνονται πλεον απο τα ιδια καλα υλικα που φτιαχνονται και οι υπολοιπες μπαταριες των κορυφαιων μαρκων εργαλειων.

Σαφως και δεν θα ειχα κανενα προβλημα να παραδεχτω την ανωτεροτητα της Μακιτα στο θεμα των μπαταριων εαν οντως ισχυει.
Επειδη ομως εχω ασχοληθει αρκετα με μπαταριες (και εργαλεια) δεν βλεπω κατι ιδιαιτερο. To μονο πραγμα που μπορει να κανει την διαφορα ειναι η κατασκευη του battery pack. O τροπος δηλαδη που θα κατασκευαστει για να κρατα τις μπαταριες πιο δροσερες ενω παραγουν εργο. Εκει γνωριζω οτι η bosch εχει κανει δουλεια με το cool pack. Aυτη η πατεντα οντως μπορει να κανει διαφορα στην διαρκεια της ζωης της μπαταριας.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Καλες οι μπαταριες, αλλα οταν η makita ειχε φτιαξει τη μπαταρια ετσι ωστε να περναει ο αερας απο μεσα της κατα τη διαρκεια φορτισης οι αλλοι χρησιμοποιουσαν nimh :grandpa:
Ακομη και στην αναλυση του βιντεο, καλυτερη ειναι...:flipout:
https://youtu.be/SeggSHSTGvo

Στις Μπαταρίες η Panasonic ήταν κάτι χρόνια μπροστά ,αλλά τελευταία δεν βλέπω πολύ κίνηση από εκεί. Η κίτρινη πήρε κεφάλι με τις καινούργιες 54 flex volt , και ακολουθεί η Bosch με τις Procore. To (σοβαρό) πρόβλημα με την Bosch , και τις περίεργες επιλογές των μηχανικών της, είναι ότι και πάλι δεν υποστηρίζει active balancing ,αλλά έχει μείνει στο passive. Για την Makita δεν έχω άποψη.

Πολλές φορές μπλέκομαι και δεν ξέρω ποιά είναι αυτή που μόλις φόρτιζα και ποιά είναι η ξεφόρτιστη.
Μπάμπη αυτό είναι εύκολο να το δεις, μετρώντας το βόλταζ τους με ένα πολύμέτρο. Οι 18-20βολτες θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξυ 18 και 21 βόλτ.

Εαν προκειται να την αφησω αχρησιμοποιητη για πολυ καιρο, την αφηνω οπως την βρω εκεινη την στιγμη αρκει να ειναι πανω απο την μεση φορτισμενη.
Να μπορεσει να αντεξει δηλαδη χωρις να πεσει χαμηλα το βολταζ για κανα χρονο. Θελει ομως δροσερο μερος και σταθερη θερμοκρασια.

Σε ευχαριστώ πολύ

Ενδιαφερον θεμα ανοιξαμε, οπως και να'χει το θεμα.

Σαφως και δεν θα ειχα κανενα προβλημα να παραδεχτω την ανωτεροτητα της Μακιτα στο θεμα των μπαταριων εαν οντως ισχυει.

Σίγουρα έχει ενδιαφέρον αλλά μια διευκρίνηση για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Εγώ δεν ισχυρίζομαι οτι οι μπαταρίες της Makita είναι καλύτερες απ´ τον ανταγωνισμό, και δεν θα μπορούσα να το πώ αφού δεν έχω ούτε την εμπειρία ενός επαγγελματία που χρησιμοποιεί καθημερινά διαφορετικές μπαταρίες αλλά ούτε και επαρκείς γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι οτι οι φορτιστές της Makita χρειάζονται το μισό χρόνο για πλήρη φόρτιση χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις στη μπαταρία.
Τώρα γιατί συμβαίνει αυτό θα το ξέρει η Makita. Δεν θεωρώ πάντως τυχαίο το γεγονός οτι η Makita δεν ακολουθεί τον ανταγωνισμό στις χωρητικότητες των μπαταριών της, ίσως υπάρχει κάποια σχέση.
Ούτε μπορώ να δεχτώ οτι είναι θέμα τεχνολογίας και κάποιου Know How που ξέρουν οι άλλοι και δεν γνωρίζει η Makita.

Ακομη και στην αναλυση του βιντεο, καλυτερη ειναι...:flipout:

Έτσι...
Γι' αυτό μ' αρέσεις, γιατί έχεις ατράνταχτα επιχειρήματα! :grinning-smiley-043

Εδώ οι χρόνοι φόρτισης που δίνει η Makita.
Σε έναν ερασιτέχνη ίσως να μην λένε και πολλά αλλά στον επαγγελματία σίγουρα κάτιι λένε.

Attachments

• image.jpeg
    image.jpeg
    267.7 KB · Views: 226
Last edited by a moderator:
Μετα το break με τις μπαταριες, συνεχιζεται και ολοκληρωνεται η παρουσιαση του 18βολτου κρουστικου δραπανοκατσαβιδου της Stanley.

Μια ευχαριστη και χρησιμη λεπτομερεια ειναι οτι το δραπανο εχει ενα ισχυρο μαγνητακι στην επανω επιφανεια οπου μπορεις να ξεκουραζεις βιδες μεχρι να τις χρειαστεις.
46416068384_0363a7106d_b.jpg

Και εδω ενα κοντινο πλανο με την περιληψη των specs του εργαλειου. Πανω αριστερα ειναι ο μαγνητης για τις βιδες.
32197780717_4afea772f8_b.jpg

Να προσθεσω οτι η ροπη του εργαλειου ειναι 57Νm και οι ικανονοτητες του σε διατρηση ειναι 13μμ σε μεταλλο και τοιχο/μπετο και 32μμ σε ξυλο.
Η ροπη του Ryobi ειναι λιγο μεγαλυτερη στα 60Νm, η ικανοτητα του ειναι ιδια σε μεταλλο και τοιχοποιια (13μμ) αλλα αναφερει 50μμ ικανοτητα διατρησης σε ξυλο.
Eπισης φαινεται οτι τα δραπανα που ειναι brushless ειναι πιο θορυβωδη απο τα απλα, για καποιο λογο.

Το επιπεδο θορυβου ειναι αρκετα μεγαλο στα 96dB οπως γραφει το μανουαλ. Του Ryobi γραφει οτι ειναι 92.5dB.
Oμως στις δοκιμες με το δικο μου ηχομετρο τα αποτελεσματα βγηκαν αναποδα. Πιο ησυχο το Stanley απο το Ryobi. To καταλαβαινεις και χωρις μετρηση, ο ηχος του Ryobi ειναι πιο οξυς.

Τωρα στο δια ταυτα, σε δοκιμες υπο πραγματικες συνθηκες το δραπανο συμπεριφερθηκε αψογα στις δοκιμες. Πουθενα δεν ειπε οχι ακομα και σε πιεση με 50αρι forstner σε οξια.

Οι δοκιμες σε μεταλλο και μπετον/πετρα εγιναν με αρκετα τρυπανια μεχρι 6μμ και μεχρι10μμ/8μμ αντιστοιχα. Δεν πηγα παραπανω γιατι δεν ειχε νοημα για ερασιτεχνικες αναγκες.
Τα τρυπηματα εγιναν σε λαμαρινα 5μμ, πετρα παχους 4μμ και μπετον σε βαθος μεχρι περιπου 5-6μμ. Οι δοκιμες εγιναν συνεχομενες, το δραπανο δεν ζεσταθηκε ουτε η μπαταρια.

Σε σκληρο ξυλο (5χ5εκ) το δοκιμασα απο 10μμ εως 20μμ με τρυπανια φτερου. Με 32αρι που το δοκιμασα, μου σκαλωσε και εσυρε το ξυλο απο την ξυλομεγγενη και δεν τελειωσε η δοκιμη, αλλα θα το καταφερνε. Η ροπη ειναι αρκετα μεγαλη και επικινδυνη καμμια φορα, οποτε God Bless τα δραπανα που εχουν anti kick control..
Με 50αρι forstner σε κουτσουρο οξιας, εκανε δουλεια στην 2η γρηγορη ταχυτητα και παρα το ζορι συνεχιζε χωρις ιδιαιτερο προβλημα ροπης. Δεν το πιεσα πολυ γιατι δεν ειναι δικο μου:))

Δεν εχω φωτο απο ολες τις δοκιμες γιατι ξεχνιομουν. Εδω μια φωτο απο την δοκιμη σε πετρα με 8αρι νομιζω τρυπανι.
46416067244_5bf9ee7ca0_b.jpg

Χωρις κανενα προβλημα η διατρηση γινοταν σε λιγα δευτερολεπτα. Γρηγορη 2η ταχυτητα και ρυθμιση στην κρουση.

Εδω μια φωτο σε ξυλο με τρυπανι φτερου 16μμ αν θυμαμαι καλα.
47139812931_53fe86fb9d_b.jpg

Σε ξυλο με τρυπανια μεχρι 16μμ πηγαινε αερας. Απο κει και πανω, οπως ηταν λογικο ζοριζοταν λιγακι αλλα τα καταφερνε, σε σκληρο ξυλο μαλιστα.
Αυτο το τεμαχιο το πεταξε απο την μεγγενη οταν δοκιμασα το 32μμ τρυπανι φτερου (bosch daredevil). Μου εμεινε στο χερι το ξυλο κολλημενο στο δραπανο :))

Kαι εδω μονο μια φωτο δυστυχως απο τα τρυπηματα στον κηπο. Ηταν η τελευταια δοκιμη σε ξυλο με 50αρι forstner.
47165103341_8e45f0300f_b.jpg

Οπως ειπα και παραπανω το Stanley τα πηγε περιφημα. Ειναι ενα αξιο εργαλειο και ειναι υπερτυχεροι οσοι το αγορασανε απο το Πρακτικερ στα 99 ευρω με τις 2 μπαταριες των 2Αω.

Να απαντησω και στον συναδελφο, οτι η Stanley βγαζει μπαταριες μεχρι 4Αh χωρητικοτητα αλλα ΔΕΝ υπαρχει καμμια απολυτως αναγκη να την αγορασεις εφοσον εχεις τις 2 του σετ.
Πρωτα απ'ολα το δραπανο θα βαρυνει σημαντικα αλλα το κυριωτερο ειναι οτι οι υπαρχουσες μπαταριες θα σε βολεψουν χρονικα σε οτι κανεις καθως το δραπανο ειναι Brushless και καταναλωνει λιγοτερη ενεργεια. Προσωπικα ολες οι μπαταριες Ryobi που εχω ειναι οι μικροτερες των 1.5Ah. Δεν εχω αγορασει καμμια μεγαλυτερη εκτος απο μια των 4Ah που την χρειαζομαι για τα ενεργοβορα εργαλεια οπως οι φυσητηρες, τα αλυσσοπριονα και καποια αλλα. Για το δραπανακι σου η 2Ah μπαταρια ειναι σουπερ και για χρονο λειτουργιας και σε μεγεθος/βαρος.