Εργαλεία Μπαταρίας

ειναι τοσο καλυτερα τα κοκκινελια απο τα μπλε?
Δεν ξερω εαν ειναι καλυτερα αλλα η 12v σειρα της Milwaukee ειναι σαφως πιο ολοκληρωμενη απο πολλες αποψεις απο της Bosch....
Mεγαλο μειον το βαρυ χερι στην τσεπη....!!!

• Like
Reactions: zerlan and dis83
ειναι τοσο καλυτερα τα κοκκινελια απο τα μπλε?
Τόοοσο μπορεί να μην είναι, αλλά καλύτερα, ναι, είναι. Μια σκάλα πιο πάνω σίγουρα.

Όπως φυσικά και ακριβότερα και με χειρότερη ίσως εκπροσώπηση στην Ελλάδα όμως.

ε ναι, αν ειναι να κανεις την αλλαγη να την κανεις σωστα!

Δυστυχώς όταν ξεκίνησα τα 12V της Bosch τα Milwaukee ήταν σχεδόν άγνωστα στην Ελλάδα. Με είχαν ενθουσιάσει αλλά ρωτώντας κι εδώ αν θυμάμαι καλά οι περισσότεροι, και λογικά, πρότειναν τη γνωστή και σίγουρη λύση της Bosch.

Ότι σκατολοίδι κόκκινο έχει πέσει στα χέρια μου πάντως ήταν εξαιρετικό.

Τόοοσο μπορεί να μην είναι, αλλά καλύτερα, ναι, είναι. Μια σκάλα πιο πάνω σίγουρα.

Όπως φυσικά και ακριβότερα και με χειρότερη ίσως εκπροσώπηση στην Ελλάδα όμως.
Εξακολουθω να εχω σοβαρες αμφιβολιες για το εαν οντως τα Milwaukee ειναι 'καλυτερα' απο τα Bosch, η ακομα περισσοτερο απο τα Μακιτα.
Διαβαζω εδω και χρονια πολλα αρθρα και 'θεωρητικα' δεν εχω καταληξει σε καποιο συμπερασμα, για να μην πω οτι συνεχιζω να θεωρω τα Bosch/Μακιτα ως ανωτερα.

Λεγοντας το παραπανω ΔΕΝ εννοω εαν ενα εργαλειο ειναι πιο δυνατο απο το αλλο. Αρκετα Ryobi που εχω ειναι πιο δυνατα απο καποια Βοsch...προφανως δεν λεει κατι αυτο. Εννοω πρωτιστως εαν ενα εργαλειο ειναι πιο αξιοπιστο και πιο ανθεκτικο απο το αλλο. Δευτερευοντως, βλεπω λειτουργικοτητα, ποιοτητα κατασκευης και εργονομια.

Γενικα μιλωντας δεν βλεπω την Μilwaukee να ξεχωριζει ουτε απο την Bosch ουτε απο την Μακιτα σε κανεναν απο τους παραπανω τομεις. Ισα ισα πιστευω οτι επεται αυτων. Το ιδανικο βεβαια θα ηταν να επεφτε στα χερια μου (θεμα χρονου) καποιο εργαλειο Μilwaukee για να μιλησω και να συγκρινω στην πραξη, οχι μονο στη θεωρια και στα λογια.

• Like
Reactions: nickolas
Μιχαλη εκτος απο τα παραπανω ειναι και η γκαμα εργαλειων που διαθετει μια εταιρια,,,για την Μakita ουδεμια συζητηση για τα ποσα εργαλεια εχει...αλλα μεταξυ των αλλων 2,ειδικα στην 12v σειρα, η Μilwaukee υπερεχει της Βosch....κατι που προσωπικα με χαλαει....

Ναι αλλα δεν αποτελει κριτηριο ποιοτητας και ανωτεροτητας αν μια μαρκα εχει περισσοτερα εργαλεια απο μια αλλη.
Eιναι βεβαια ενας παραγοντας οταν αξιολογεις μια σειρα/μαρκα εργαλειων αλλα με μικρη βαρυτητα κατα την γνωμη μου.

Απο την αλλη και μενα με χαλαει που δεν εχει βγαλει η Bosch καποια συγκεκριμενα 12βολτα εργαλεια. Παλι καλα που εβγαλε το τριβειο :rolleyes:

Ναι σιγουρα...εξαλλου εγω δεν μιλησα για την ποιοτητα που ουτως αλλιως ειμαι ικανοποιημενος αλλα για την γκαμα...

Οσο για το τριβειακι,ναι πολυ καινοτομο εργαλειο,αλλα μαλλον δεν βλεπω να ερχεται στας Ελλαδας...!!!!

Aν κάποιος ψάχνει εναγωνίως για ποιότητα, ας κοιτάξει τα Fein:
Τα χρήματα που κοστίζουν είναι αρκετά, αλλά αν πρώτο ζητούμενο είναι το κορυφαίο εργαλείο, σίγουρα αξίζουν.
Aπό κοντά είναι και τα Festool:

ενταξει, απο τους τελευταιους που θα επρεπε να εχουν γνωμη για αυτο ειμαι εγω, αλλά κι εγω που εχω δει και πιασει τα κοκκινα στα χερια μου (στο πρακτικερ που φερνει πολλα απο τη γκαμα της μιλγουοκι κατα καιρους) μου φανηκαν σαν ποιοτητα κατασκευης λιγο κατωτερα των αντιστοιχων μπλε.
βεβαια αυτο δεν λεει πολλα καθως δεν εχω δουλεψει ποτε καποιο εργαλειο της. μπορει στη δουλεια τους να ειναι καλυτερα.

Εξακολουθω να εχω σοβαρες αμφιβολιες για το εαν οντως τα Milwaukee ειναι 'καλυτερα' απο τα Bosch, η ακομα περισσοτερο απο τα Μακιτα.
Διαβαζω εδω και χρονια πολλα αρθρα και 'θεωρητικα' δεν εχω καταληξει σε καποιο συμπερασμα, για να μην πω οτι συνεχιζω να θεωρω τα Bosch/Μακιτα ως ανωτερα.

Λεγοντας το παραπανω ΔΕΝ εννοω εαν ενα εργαλειο ειναι πιο δυνατο απο το αλλο. Αρκετα Ryobi που εχω ειναι πιο δυνατα απο καποια Βοsch...προφανως δεν λεει κατι αυτο. Εννοω πρωτιστως εαν ενα εργαλειο ειναι πιο αξιοπιστο και πιο ανθεκτικο απο το αλλο. Δευτερευοντως, βλεπω λειτουργικοτητα, ποιοτητα κατασκευης και εργονομια.

Γενικα μιλωντας δεν βλεπω την Μilwaukee να ξεχωριζει ουτε απο την Bosch ουτε απο την Μακιτα σε κανεναν απο τους παραπανω τομεις. Ισα ισα πιστευω οτι επεται αυτων. Το ιδανικο βεβαια θα ηταν να επεφτε στα χερια μου (θεμα χρονου) καποιο εργαλειο Μilwaukee για να μιλησω και να συγκρινω στην πραξη, οχι μονο στη θεωρια και στα λογια.

Καθαρά ερασιτεχνική και μικρή η εμπειρία μου και προφανώς φουλ υποκειμενική. Και έχοντας 5 μπλε L-boxx μακάρι να μην ήταν αυτή.

Αλλά από το m12 fuel και τη διαφορά στο ακριβές μεταλλικό τσοκ (του Bosch το άλλαξα τη δεύτερη μέρα που το πήρα με το δεύτερο τσοκ να είναι απλώς λίγο λιγότερο αλλήθωρο και τον πωλητή και το σερβις να μου λένε τι σε νοιάζει δε θα σου μεγαλώσει την τρύπα τόσο λίγο που χάνει ), τη διαφορά στον ήχο του φρένου, τη διαφορά σε δύναμη, μέχρι μετροταινίες, αλφάδια, πολύμετρα, bits αφάγωτα....

Δυστυχώς τα αμερικανάκια, ίσως επειδή είναι αμερικανάκια τελικά με ότι αυτό συνεπάγεται, τα θεωρώ ένα κλικ πάνω.

Γενικά πάντως έχοντας άποψη κατά κύριο λόγο από τον Internet η Αμερικανοί κατά κύριο λόγο κάνουν τις δουλειές τους με Milwaukee, Dewalt & Makita.
Την Bosch την συναντάω πιο σπάνια, αν αυτό λέει κάτι

Στα μπαταριας υσχιει οτι η μαστορατζα παιζει με Dewalt και Makita....Milwaukee,και ξερω αρκετα συνεργια,σπανια ως καθολου να υπαρχουν στην κατοχη τους.....
Τωρα γιατι τα Bosch δεν ειναι τοσο στην πιατσα ενας θεος ξερει...

Καλά η μαστοράντζα δεν είναι και απόλυτο κριτήριο ποιότητας , γιατί κατά κανόνα ψωνίζουν με βάση τις τιμές . Τις προάλλες είδα αλουμινά να βάζει παράθυρο με μπαταρίας μάρκας F.F , τώρα τι ακριβώς είναι η F.F. θα σας γελάσω , κινεζιά κατά πάσα πιθανότητα.

FFgroup=Ομιλος Φουρναρακη...

Μιλαω για το γενικο συνολο....τα συνεργια που εχω δει....οχι καποιον τυχαιο με FF.... ;)

• Like
Reactions: Nektarios2015
Βαγγέλη για την Αμερική μιλάει ο Γιώργος.
Ελλάδα FF group και εργαλείο με 2 μπαταρίες με 80 ευρώ και αν χαλάσει πηραμε άλλο έχει πολλους μάστορες.
Σε ένα πλοιο που έγινε ανακαίνιση στα 4 συνέργεια ένα είχε Dewalt, ένα Milwaukee, ένα Stanley και ένα FF Group.

τα συνεργεια στην ελλαδα δουλευουν κατα κυριο λογο μακιτα γιατι ειναι το ιδιο καλα με τις αλλες μεγαλες μαρκες (και ανωτερα ισως) αλλά βασικα γιατι αν τους χαλασει σημερα , αυριο ειναι ετοιμο. μαλλον υπαρχουν παντου ανταλλακτικα. ειναι θεμα υποστηριξης και μαλλον καλης δουλειας της αντιπροσωπειας.
ενω με τις αλλες μαρκες μπορει να περιμενουν πολλες μερες.
αυτο τουλαχιστον μου ειπαν ως εξηγηση 2 μαστοροσυνεργεια που εχω ρωτησει και δεν αλλαζουν τα μακιτα με τιποτα

ειναι και θεμα μιμησης αφου ειναι πολυ καλα εργαλεια. κοιτας τι εχουν οι αλλοι, τους εχουν βγει πολυ καλα, και παιρνεις και εσυ.
μην ξεχναμε οτι μεχρι πριν λιγα χρονια δεν υπηρχε η σημερινη πληροφορηση του ιντερνετ. οπότε αγοραζες αυτο που ειχες δει οτι εχει βγει καλο σε αλλους και δεν θα περιμενεις καιρο το να φτιαχτει.
ενας εγκαταστατης θα βασιστει σε ενα κυριο εργαλειο, αντε και ενα υποδιαιστερο εναλλακτικο λογω αναγκης απο το καθε ειδος που θα χρειαστει.
αν ειναι να περιμενει 15 μερες να του ερθει ανταλλακτικο, δεν λεει...

αντιθετα, στα μηχανουργεια θα δειτε συνηθως μπλε μπος. εκει υπαρχει πληθωρα εργαλειων. και να χαλασει κατι υπαρχουν ιδια ή παρομοια κομματια σε πληθωρα
ομως εκει μετραει η αντοχη και η ακριβεια. τα βαρια μπλε, τα βιομηχανικα, οχι τα απλα μπλε, ειναι πολυ σοβαρα εργαλεια.
με τον ιδιο τροπο λογω ελλειψης ιντερνετ μεχρι πριν λιγα χρονια και μιμησης, τα μπος κυριαρχησαν στα μεταλλα.
και πανω στα ακριβα της κομματια φτιαχτηκε ο μυθος της. κατι που ομως δεν ισχυει ακριβως για τα απλα μπλε.

ηθελε να παρει ας πουμε ο επιπλας-ξυλουργος ενα μπλε μπος, δεν ηθελε να ανεβει στη κορυφη, επαιρνε υποδιαιστερο, του χαλαγε καμια φορα, ενω στην ιδια τιμη το μακιτα ή το ντεβαλτ δεν χαλουσαν.
ετσι στα επιπλαδικα συνηθως παιζουν ντεβαλτ-μακιτα και λιγοτερο μπος και aeg

αυτα κατα κυριο λογο. σε μικροτερες ποσοτητες βεβαια θα βρουμε ολες τις μαρκες παντου. αλλά οι κυριες μαρκες με το μεγαλο ογκο ειναι αυτες
αλλωστε μεχρι πριν λιγα χρονια την μιλγουοκι δεν την ηξερε κανεις στην ελλαδα

να σκεφτειτε οτι στην επαρχια, στις μικρες πολεις, παιρνω παραδειγμα την ηλεια, μεχρι πριν καποια χρονια ουτε καν η μεταμπο δεν ηταν γνωστη.
τα τελευταια χρονια αρχισε να μπαινει στην αγορα (στα μαγαζια)

Last edited:
  • Like
Reactions: Nektarios2015
Στα μπαταριας υσχιει οτι η μαστορατζα παιζει με Dewalt και Makita....Milwaukee,και ξερω αρκετα συνεργια,σπανια ως καθολου να υπαρχουν στην κατοχη τους.....
Τωρα γιατι τα Bosch δεν ειναι τοσο στην πιατσα ενας θεος ξερει...

Πιθανολογώ επειδή δεν τα ξέρουν. Όχι πως αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερα από Dewalt ή Makita και κακώς δεν τα έχουν, αλλά τα Milwaukee είναι πραγματικά πολύ λίγα χρόνια γνωστά στην Ελλάδα.

Κι όπως σωστά αναφέρθηκε ο επαγγελματίας κοιτάει και τιμή και υποστήριξη. Αν δεν κάνω λάθος η Dewalt έδινε ή δίνει ακόμα άμεση υποστήριξη on site ;

Το ενδιαφέρον είναι πως όντως τα Bosch με παλιό και οργανωμένο δίκτυο δεν τα βλέπω κι εγώ να προτιμούνται πολύ.

Στην οικοδομη θα δεις οτι θες. Εαν εφτιαχνα σπιτι, δεν θα με ενδιεφερε με ποιο εργαλειο ο μαστορας πχ βιδωσε αλλα εαν βιδωσε σωστα.

Τα μαστορια στην Αμερικη δουλευουν milwaukee, ridgit, dewalt , makita. Στην Ελλαδα απο μαρκες δουλευουν dewalt, makita, hilti και λιγοτερο bosch
Η πλειοψηφια των μαστορων δινουν το εργαλειο σε κοντινο μη εξουσιοδοτημενο service γιατι ξερουν οτι συντομα θα παρουν το εργαλειο πισω.

Τουλαχιστον στα 12v τρυπανια, θεωρω τα milwaukee ενα κλικ πιο πανω απο bosch, makita.

• Like
Reactions: KOSSTV
Απο τα χρησιμοτερα εργαλεια για τα μαστορεματα μου ειναι τα καρφωτικα και μαλιστα αυτα που ειναι με μπαταρια καθως σου προσφερουν το μοναδικο προνομιο της φορητοτητας. Πλεον τα καρφωτικα μπαταριας δεν εχουν να ζηλεψουν τιποτα και δεν υστερουν σε τιποτα απο τα αντιστοιχα ρευματος, ιδιως τα 18βολτα.

Εδω θα παρουσιασω και θα συγκρινω δυο μικρα 4βολτα καρφωτικα που ειναι παρα πολυ ευχρηστα και βολικα λογω μικρου βαρους και μεγεθους.
Η αναρτηση θα γινει σε δυο μερη καθως νομιζω οτι υπαρχει περιορισμος για 10 φωτογραφιες ανα ποστ.

Βοsch PKT 3,6 Li και Parkside PAT4 C3
5XQYJuCh.jpg

Τα δυο μικρα καρφωτικα ειναι σχεδον ομοια γιατι απλα η Parkside αντεγραψε ανερυθριαστα το Bosch! Kαι καλα εκανε καθως το κοστος επεσε στο 1/3!!
Αν και η ποιοτητα κατασκευης και το φινιρισμα ειναι υπερ του Bosch, το Parkside ειναι πολυ περιποιημενο και με παρομοια αισθηση στο κρατημα/λειτουργια.
Το μεγαλο πλεονεκτημα ομως του Parkside ειναι οτι παιρνει και καρφακια/βελονακια περαν των διχαλων.

-To 4βολτο Bosch παιρνει ΜΟΝΟ διχαλα type 53 και μεγεθους (υψος διχαλου) απο 4 εως 10μμ.
-Το 4βολτο Parkiside παιρνει ΚΑΙ διχαλαt ype 53 και μεγεθους (υψος διχαλου) απο 4 εως 10μμ, αλλα ΚΑΙ καρφακια type 47 μεθεγους απο 6 εως 10μμ.

Ο λογος που αγορασα το Parksιde, ενω ειχα το αριστο Bosch, ειναι η δυνατοτητα του να παιρνει και καρφακια. Ειναι πολυ σημαντικη αυτη η 2 σε 1 λειτουργια.
Εδω με τα αναλωσιμα που θα χρησιμοποιηθουν στο συγκριτικο. Διχαλα 8μμ και 10μμ που ειναι τα πιο συχνα μεγεθη στα μικρα καρφωτικα.

nWYwIKch.jpg

Το λαστιχο που βλεπουμε στο Parkside ειναι απαραιτητο για να κραταει την θηκη με τα καρφακια/διχαλα στην θεση τους. Θα δουμε τον λογο αργοτερα.
Το προβλημα παρουσιαστηκε σχετικα συντομα μετα απο καμμια δεκαρια χρησεις και κατα το καρφωμα, εφευγε η θηκη. Με το λαστιχο το προβλημα λυθηκε :)

Ιδιο βαρος, ιδιο σχημα και σχεδον ιδιες ενδειξεις στο εργαλειο.
ebPAQfNh.jpg

Και τα δυο εργαλεια εχουν φωτεινη ενδειξη που δειχνει οταν το εργαλειο χρειαζεται φορτιση.
Η ιδια ενδειξη χρησιμοποιειται και κατα την φορτιση. Στο Parkside παραμενει κοκκινη καθ'ολη την φορτιση και γινεται πρασινη οταν φορτισει πληρως.

Στο Bosch αναβοσβηνει πρασινο κατα την διαδικασια της φορτισης και γινεται μονιμα πρασινο οταν η φορτιση ολοκληρωθει.
Επισης μια διαφορα ειναι οτι το Parkside διαθετει διακοπτη ονn/off. Αν και τα δυο εργαλεια δεν ενεργοποιουνται αν δεν πατησει γερα η μυτη στο υλικο, μπορω να πω οτι μου αρεσει η παρουσια του διακοπτη. Δεν μπορω να πω δηλαδη οτι ο διακοπτης ειναι περιττος καθως ειναι μικρος και διακριτικος και δεν ενοχλει πουθενα.

Παμε παρακατω για να δουμε οτι υπαρχει διαφορετικη τροφοδοσια κατα την φορτιση των μπαταριων των δυο εργαλειων (που δεν ειναι αποσπωμενες).
jEf2GPHh.jpg

Ενω στο Bosch υπαρχει ειδικος φορτιστης και εισοδος καλωδιου για την επαναφορτιση, το Parkside φορτιζει με κοινο καλωδιο mini USB. Παρα πολυ βολικο!!
Αν χασεις,η αν χαλασει το φορτιστακι του Bosch θα ταλαιπωρηθεις λιγο. Ενω με το Parkside δεν εχεις αυτο το προβλημα.

Εδω βλεπουμε τον ιδιο σχεδον μηχανισμο γεμισματος αλλα με μια σημαντικη διαφορα στο σημειο που ασφαλιζει η θηκη.
YxxKrPOh.jpg

Στο Parkside ο μηχανισμος, το αγκιστρο δηλαδη, που κλειδωνει/ξεκλειδωνει την συρταρωτη θηκη βρισκεται πανω στην θηκη. Με τα πολλα ανοιξε κλεισε το πλαστικο αγκιστρο που ειναι μερος της θηκης παραμορφωθηκε λιγο και δεν μαγκωνει τοσο καλα στο σωμα του εργαλειου. Μικρο το προβλημα ομως.

Αυτα ειναι τα βασικα χαρακτηριστικα και οι διαφορες των δυο εργαλειων.
Στο επομενο post (λογω περιορισμου αριθμου φωτογραφιων σε ενα ποστ) θα παμε στο πιο ενδιαφερον μερος της υποθεσης που ειναι η αποδοση στην πραξη.
Χρησιμοποιηθηκαν 6 διαφορετικα ειδη ξυλων με διαφορετικα επιπεδα σκληροτητας.

Εδω μια γευση απο το τι θα ακολουθησει,
Η πρωτη δοκιμη σε κοντρα πλακε, με διχαλα 10μμ υψους. Το μεγιστο οριο υψους δηλαδη σε διχαλα που παρνουν τα δυο εργαλεια.
34DRkfVh.jpg