Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Κωστα ναι αυτο με τον αριθμο των δοντιων το γνωριζω ,σχετικα με το σχημα των δοντιων θελω να μαθω!

Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Εαν θες καθαρες κοπες τοτε η επιλογή πολλών δοντιών είναι επιβεβλημένη...Στην αντίθετη περίπτωση και με 24 δόντια κάνεις δουλειά....
Το σχήμα του δοντιού για τους γνώστες σε τι οφελει...;
Εχει διακους που το δοντι στην κορυφη του ειναι ισιο, οχι σαν τους περισσότερους που κανουν μυτουλα. Αυτο ειναι οταν θες να κανεις κινησιες (dado's) σου βγαζει καθαρη επιφανεια και δε χανεις χρονο με σκαρπελα

Στάλθηκε από το WAS-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κωστα ναι αυτο με τον αριθμο των δοντιων το γνωριζω ,σχετικα με το σχημα των δοντιων θελω να μαθω!

Βασιλη, απο οτι διαβαζω ο πρωτος δισκος της Βοsch (constuct wood) μπορει να χρησιμοποιηθει σε ξυλεια οπου μπορει να υπαρχουν καρφια ειτε υπολειμματα τσιμεντου.
Προφανως το σχημα των δοντιων εχει να κανει και με αυτη την ιδιαιτεροτητα. Εδω περισσοτερες λεπτομερειες https://www.bosch-professional.com/gr/el/πριονόδισκοι-construct-wood-2592816-ocs-ac/

Ο δευτερος δισκος της Bosch (speedline wood) ειναι ενας πολυ καλος και ανθεκτικος δισκος για γρηγορες κοπες σε ξυλο.
Διαβασε εδω για περισσοτερα https://www.bosch-professional.com/gr/el/πριονόδισκοι-speedline-wood-2592815-ocs-ac/

Προσωπικα δεν γνωριζα καν την υπαρξη αυτων των δισκων της Bosch. Kαλα εκανες και ρωτησες Βασιλη και μαθαμε ολοι κατι παραπανω σημερα :a0210:

Ευχαριστω μιχαλη ,σορρυ για τα πολλαπλα μυνηματα αλλα απ το κινητο δεν καταφερα να κανω παραθεση (διεγραψε οτι δεν χρειαζεται)εχω εναν δισκο της πλακας με 60 δοντια και θεωρω οτι με εναν καλο δισκο θα αναβαθμιστη κατακορυφα το παγκοπριονο μου !!+

Ο τύπος των δοντιών (μοίρες και τακούνια , αν είναι το ένα δεξιά και το άλλο αριστερά κλπ) έχουν να κάνουν με το τι είδος ξυλείας κόβεις . Με έναν δίσκο δεν μπορείς να τα καλύψεις όλα . Αν κόβεις περισσότερο μελαμίνες νοβοπαν MDF χρειάζεσαι άλλον δίσκο από ότι για μασίφ ξυλεία .
Μιλάω για καθαρές κοπές , "εργοστασιακές" , αλλιώς όλοι κόβουν... προσωπικά έχω 3 διαφορετικούς τύπους δίσκων για το παγκοπριονο , άλλο για μελαμίνες κλπ , άλλο για κόντρα πλακέ και άλλους για μασίφ ξυλεία και η ποιότητα κοπής είναι εξαιρετική . + την λιγότερη φθορά στους δίσκους .

Βασίλη τσέκαρε τις αναγραφόμενες στροφές των δίσκων αν είναι οι κατάλληλες με το παγκοπριονο σου . Λογικά το παγκοπριονο σου έχει 5000-5500 στροφές (όπως τα περισσότερα) , στο εμπόριο οι περισσότεροι είναι με όριο τις 4500 στροφές γιατί είναι για φαλτσοπριονα .

https://www.videboriki.gr/showprod.php?id=1078
Ηλια αυτο εχω και βλεπω στα χαρακτηριστικα για 2800 στροφες.

Αυτο που αναγραφουν επανω οι δισκοι ειναι οι μαξιμουμ στροφες. Προφανως και μπορουν να δουλεψουν καλα και σε λιγοτερες.
Το παγκοπριονο σου με τις 2800 στροφες δεν εχει προβλημα να παρει οποιονδηποτε δισκο της αγορας και να επιλεξεις. Δεν θυμαμαι να εχω δει ποτε δισκο για ξυλα με λιγοτερες απο 4000 στροφες.

Ωραια αφου με τις στροφες ειμαι ενταξει τοτε πρεπει να δω ποια ειναι η χρυση τομη με τον τυπο του δοντιου .

Ωραια αφου με τις στροφες ειμαι ενταξει τοτε πρεπει να δω ποια ειναι η χρυση τομη με τον τυπο του δοντιου .

Eκτός απο τον αριθμο δοντιών παιζει ρόλο και οι μοιρες που εχει το δόντι. Αλλες μοιρες το παγκοπριονο (νομιζω παει σε θετικη κλιση) και αλλες το φαλτσοπριονο. Στο πρωτο ο δισκος πρεπει να τραβαει κατω στον παγκο το ξυλο και στο δευτερο πρεπει να το σπρωχνει στην βαση του φαλτσοπριονου.

Καλησπέρα παιδιά
Μία ερώτηση που ίσως είναι και άσχετη με το νήμα..
Με το φαλτσοπρίονο γίνεται να το ρυθμίσω έτσι ώστε να κόψω το ξύλο μέχρι ενός συγκεκριμένου βάθους; Να κάνω ένα λούκι ας πούμε 5 χιλιοστά σε ένα ξύλο μήκους 10 cm; το έχει δοκιμάσει κανείς; ευχαριστώ..

Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μπορείς. Το φαλτσοπρίονο έχει stop ρυθμιζόμενου βάθους.
Ευχαριστώ Μπάμπη έχω της parkaside το έψαξα λίγο αλλά δεν το βρήκα νόμιζα ότι δεν είχε. Θα το ξανά ψάξω..

Γιαννη στον κορμο του αριστερα εχει μια βιδα και ενα λαμακι που την σταματαει.
Αναλογα το ποσο την εχεις βιδωμενη ετσι ρυθμίζει το υψος κοπης.
Πολύ σημαντικο για τις μισοχαρακτες συνδεσεις ξυλου.

Για δίσκους κοπής ο βασικός κανόνας είναι λίγα δόντια=σκληρά ξύλα/γρήγορη κοπή και πολλα δόντια=μαλακα ξύλα/ mdf, μελαμίνες κτλ για καθαρό κόψιμο. Για mdf,μελαμίνες δόντια τραπεζοειδή με αρνητικό 38μοιρες έχουν από τα καλύτερα αποτελέσματα στο κόψιμο. Σε μασίφ αν είναι 10ιντσες ο δίσκος ένας 24αρης είναι ότι πρέπει και μετά υπάρχουν κατηγορίες για κοπή με τα νερά η κάθετα ( Cross cut- rip cut) Από μάρκες που προτιμώ σε δίσκους είναι η Freud και η Leitz

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Ευχαριστώ Μπάμπη έχω της parkaside το έψαξα λίγο αλλά δεν το βρήκα νόμιζα ότι δεν είχε. Θα το ξανά ψάξω..

Γιάννη δεν ξέρω για το Parkside, το θεωρώ απίθανο να μην έχει.
Εγώ έχω το Metabo και είναι αυτό στον κύκλο. Ψάξε να βρείς κάτι αντίστοιχο.

Attachments

• 20181119164941_metabo_kgs_254_m.jpg
    20181119164941_metabo_kgs_254_m.jpg
    106.7 KB · Views: 407
Γιαννη στον κορμο του αριστερα εχει μια βιδα και ενα λαμακι που την σταματαει.
Αναλογα το ποσο την εχεις βιδωμενη ετσι ρυθμίζει το υψος κοπης.
Πολύ σημαντικο για τις μισοχαρακτες συνδεσεις ξυλου.
Ναι το είδα Κυριάκο δεν του είχα δώσει σημασία έψαχνα για κάτι που να το κρατάει μόνιμα σε μια θέση αλλά τελικά με αυτό το βιδακι απλά δεν σε αφήνει να πας παρακάτω. Καλό είναι κι αυτό ήδη το δοκίμασα κάνει δουλειά, ευχαριστώ.

To 40αρι forstner θελει μαξιμουμ 500 στροφες σε μαλακο ξυλο (πευκο ελατο καποια κοντρα πλακε) και 250 σε σκληρο ξυλο.
Καπου ειχα βαλει παλαιοτερα εναν πινακα στροφων αναλογα το μεγεθος και τον τυπο του τρυπανιου και του υλικο που τρυπαει. Google: (forstner) drill speed chart.

Να σου πω oμως την μαυρη αληθεια, δεν ειδα και μεγαλες διαφορες μεταξυ των κινεζικων 40μμ forstner που εχω και του bosch που ειχα δοκιμασει στο εργοστασιο που δουλευα στη Ρουμανια. Θεωρω την τιμη υπερβολικη για την αποδοση που εγω τουλαχιστον την εκρινα κατω του μετριου για τρυπανι bosch.

Για ξαναδοκιμασε με τις σωστες στροφες και μια σταθερη πιεση στο ξυλο.
Τελικά είχες δίκιο. Οι στροφές ήταν πολλες. Το έβαλα όσο πιο χαμηλά πάει.... Νομίζω 550, μετά πάει 900.αυριο θα ξαναδοκιμάσω να κάνω αρκετές τρύπες.

Στάλθηκε από το MI 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk