Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Δημητρη καλα το πας με τον τροχο, για τα μετρα προστασιας σε βρισκω μια χαρα ... προσεχουμε για να εχουμε. Στη πορεια καποια στιγμη θα "χαλαρωσεις" τα μετρα προστασιας, αλλα τα μονα που δεν θα αποχωριστεις θα ειναι τα γυαλια και τα γαντια προστασιας ... και να ξερεις οτι το κακο θα συμβει απο την υπερβολικη σιγουρια.
Οταν τριβεις με καμπανες και γυαλοχαρτα χαλαρωνεις τα μετρα, οταν ομως εχεις δισκο κοπης ή λειανσης πας σε φουλ μετρα.
Συνεχιζεις μια χαρα με τον αριστερο προφυλακτηρα και εσυ θα βρισκεσαι συνεχως αντιθετα απο τη φορα των ρινισματων.
Ο πεθερος σου οτι μπορουσε εκανε, ολοι ξεκινησαμε να κανουμε κολλησεις σαν τα @@@@ της κοτας. Εαν δεν εχεις τη δυνατοτητα να ξυσεις λιγο τις κολλησεις και να κανεις ενα σωστο γαζι μη τις πειραξεις καθολου.

Ευχαριστώ Θανάση. Έχω δρόμο ακόμα για δουλειές με τους δίσκους κοπής/λείανσης.
Σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, όταν παίρνω ένα καινούργιο εργαλείο που φημίζεται για επικίνδυνο, μπαίνω youtube και μετά τα 4-5 βίντεο "how to use a..." βλέπω άλλα 4-5 "accidents with a....". Βοηθάει πάρα πολύ για να θυμάσαι τι κρατάς στα χέρια σου και τι λάθη να αποφύγεις. Άλλο να σου λένε κι' άλλο να το βλέπεις σε εικόνα. Να 'ναι καλά όσοι τα ανεβάζουν, που γιαυτόν τον λόγο κιόλας τα έχουν ανεβάσει.

Για την πόρτα θα το αφήσω προς το παρόν μέχρι να ξεκολλήσει ο πρώτος μεντεσές (από τους 3). Μετά φωνάζω κάποιον που να ξέρει ...

@Χιωτης 25 μοίρες είναι μια χαρά.

@KTM950 πολύ ενδιαφέρον...

"In 1964, John Bondhus began manufacturing the original “Balldriver” ball end hex tool which he invented.*"

Βρίσκω το σετ με 10 αλεν της Bondhus στις 25 GBP. Θα το ερευνήσω λίγο παραπάνω, θενξ!

@Χιωτης 25 μοίρες είναι μια χαρά.

@KTM950 πολύ ενδιαφέρον...

"In 1964, John Bondhus began manufacturing the original “Balldriver” ball end hex tool which he invented.*"

Βρίσκω το σετ με 10 αλεν της Bondhus στις 25 GBP. Θα το ερευνήσω λίγο παραπάνω, θενξ!

Οντως πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια για ολα, αλλα ειδικα για τα Bondhus, αγνοουσα εντελως την υπαρξη τους (την ιστορια τους, το υλικο κατασκευης ,την αντοχη στην φθορα και στον χρονο και το life time guarantee!!)
https://www.amazon.co.uk/Bondhus-Ba...rds=Bondhus+Hex+Key+Set&qid=1589552504&sr=8-1

Aυτα μαθαινεις οταν υπαρχουν τριγυρω ψαγμενοι επαγγελματιες.... Κωστα ΚΤΜ950 :grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Θέλω να πάρω ένα καλό σετ άλεν μπίλιας. Γύρω στο 50αρικο μαξ. Τι προτείνετε;

Δές κι αυτά.
Έχω και τα wera αλλά τα έχω στη "βιτρίνα" τις δουλειές μου τις κάνω με τα Facom.
Μπορεί να δείχνουν όμορφα τα wera με τα πουκαμισάκια τους αλλά μια δυό φορές σιχτήρισα, επειδή δεν χώραγαν κάπου, και πλέον τα έχω και κάθονται.

Δημητρη, για φαγωμα υλικου, δοκιμασε και τα τροχακια "φτερου", αυτα με το γυαλοχαρτο. Ειναι εντυπωσιακο ποσο ευκολα και πολυ τρωει το σιδερο ενα τετοιο με κοκκωση π.χ. 40-60.
Και ειναι πολυ πιο βολικα απο τα "λειανσης" για ακμες, εξογκωματα κτλ.

Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Δημητρη, για φαγωμα υλικου, δοκιμασε και τα τροχακια "φτερου", αυτα με το γυαλοχαρτο. Ειναι εντυπωσιακο ποσο ευκολα και πολυ τρωει το σιδερο ενα τετοιο με κοκκωση π.χ. 40-60.
Και ειναι πολυ πιο βολικα απο τα "λειανσης" για ακμες, εξογκωματα κτλ.

Ευχαριστώ φίλε. Δουλεύουν και σε χαμηλότερη ταχύτητα από τους δίσκους λείανσης οπότε θα κάνουν την δουλειά με λιγότερο άγχος.

..Και τα δύο χρειαζονται...Και του φτερου για να φας γρήγορα και της λείανση για φινίρισμα...

Re: Απάντηση: Re: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Δές κι αυτά.
Έχω και τα wera αλλά τα έχω στη "βιτρίνα" τις δουλειές μου τις κάνω με τα Facom.
Μπορεί να δείχνουν όμορφα τα wera με τα πουκαμισάκια τους αλλά μια δυό φορές σιχτήρισα, επειδή δεν χώραγαν κάπου, και πλέον τα έχω και κάθονται.
Σκοπός είναι να εξαφανίσω όλα τα δευτεροτριτα αλεν που κυκλοφορούν στο σπίτι τα οποία αργά ή γρήγορα "τρώνε" κάποια κεφαλή και σιχτιρίζω.

nassosT ριξε μια ματια αν θες και στα unior
χωρις να ειμαι ειδικος, στο μηχανουργειο που ειχα, οι μαστοροι δουλευαν τα αναλώσιμα και τα εργαλειακια χειρος (κατσαβιδια κλπ) σε αυτη τη μαρκα και στα stanley αν δεν εβρισκαν unior.
βεβαια τα εφερνε γνωστος μου τοπικος εμπορος, και τα ψωνιζα απο εκει, αλλά θυμαμαι ηταν καλα εργαλεια, πολυ καλα. σε ο,τι κι αν εβγαζε αυτη η μαρκα. παλια καλα γερμανικα εργαλεια

βεβαια οι αναμνησεις ειναι απο τη δεκαετια του 90. απο τοτε αλλαξαν πολλα, πολλες εταιριες εξαγοραστηκαν και αλλαξαν χερια και πολιτικη.
μεχρι και για την ποιοτητα της facom εχω δει παραπονα.
ψαχνοντας λιγο στο φορουμ, ειδα οτι δεν εχουν σε εκτιμηση τα κατσαβιδια της unior, εχει ομως καλα κλειδια αν καταλαβα καλα.
δεν ξερω αν αλλαξε και η ποιοτητα της και επεσε οπως της στανλεη τις τελευταιες δεκαετιες.

Last edited by a moderator:
H Unior είναι καλή εταιρία και έχω αρκετά κατσαβίδια της και πενσικά, που αντέχουν στον χρόνο. Και κάποια μάλιστα στο εξοχικό, αντέχουν μετά από 10 περίπου χρόνια χωρίς ιχνος σκουριάς μια και το σπίτι είναι δίπλα στην θάλασσα. Επίσης η Unior ήταν γιουγκοσλάβικη εταιρία, αν δεν κάνω λάθος.

Σας ευχαριστώ για τις προτάσεις, διαβάζω και για την PB Swiss καλές κριτικές.

Ολα τα επωνυμα λιγο πολυ ειναι παρομοιας ποιοτητος ατσαλιου και καλης κατασκευης.

Απο ολα αυτα που συζηταμε ξεχωρισα τα bondhus καθως παραγουν το δικο τους κραμα ατσαλιου (κατοχυρωμενο ως protanium steel) το οποιο χρησιμοποιειται μονο απο αυτους και ισχυριζονται οτι ειναι σημαντικα πιο ανθεκτικο απο τον επομενο καλυτερο ανταγωνιστη.

Η ολη αξια ενος τετοιου κλειδιου, οπως καταλαβαινουμε, ειναι η σκληροτητα του κραματος του χαλυβα απο το οποιο ειναι κατασκευασμενο, να μην φθειρεται ευκολα, εκει πονανε ολα. Σε αυτο το σημειο νομιζω οτι η bondhus υπερτερει. Προσωπικα εαν θα επρεπε να επιλεξω, θα επελεγα αυτα.

Protanium Steel
protanium%20chart.jpg

http://en.americantoolthailand.com/ATT-Tool-Blog/Protanium-High-Torque-Steel.html

!!!!
αν ειναι ετσι, θα παω να τα παρω κι εγω, κι ας μην τα εχω αμεση αναγκη.
θελω καποια στιγμη να φτιαξω ενα σετ απο διαφορα εργαλεια που να τα βρουν τα εγγονια μου, οπως εχω βρει κι εγω μερικα του παππου μου :)
κατι δικαστηρια να δικαιωθω περιμενω και μετα παω για ψωνια!

nassosT ριξε μια ματια αν θες και στα unior
χωρις να ειμαι ειδικος, στο μηχανουργειο που ειχα, οι μαστοροι δουλευαν τα αναλώσιμα και τα εργαλειακια χειρος (κατσαβιδια κλπ) σε αυτη τη μαρκα και στα stanley αν δεν εβρισκαν unior.
βεβαια τα εφερνε γνωστος μου τοπικος εμπορος, και τα ψωνιζα απο εκει, αλλά θυμαμαι ηταν καλα εργαλεια, πολυ καλα. σε ο,τι κι αν εβγαζε αυτη η μαρκα. παλια καλα γερμανικα εργαλεια

βεβαια οι αναμνησεις ειναι απο τη δεκαετια του 90. απο τοτε αλλαξαν πολλα, πολλες εταιριες εξαγοραστηκαν και αλλαξαν χερια και πολιτικη.
μεχρι και για την ποιοτητα της facom εχω δει παραπονα.
ψαχνοντας λιγο στο φορουμ, ειδα οτι δεν εχουν σε εκτιμηση τα κατσαβιδια της unior, εχει ομως καλα κλειδια αν καταλαβα καλα.
δεν ξερω αν αλλαξε και η ποιοτητα της και επεσε οπως της στανλεη τις τελευταιες δεκαετιες.

Φίλε μου η Unior είναι Σλοβένικη εταιρεία και είναι όντως αρκετά καλά τα εργαλεία τους, αν και στην Ελλάδα σαν κόστος δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις λοιπές γνωστές και καταξιωμένες μάρκες του χώρου (Gedore, Facom, Knipex κλπ). Επίσης ενώ γενικά τα φέρνουν Ελλάδα, δεν τα στοκάρει η πλειοψηφία των εργαλειομάγαζων. Τα βρίσκεις μεν, αλλά όχι τόσο εύκολα όσο τις άλλες καλές εταιρείες.

ή δεν θυμομουν καλα καθως πανε και 20-30 χρονια απο τοτε, ή οι μαστοροι μου ελεγαν βλακειες :)
δυστυχως τοτε δεν υπηρχε ιντερνετ, η μονη πληροφορηση ηταν απο στομα σε στομα μεταξυ εμπορων και μαστορων, οι οποιοι δεν ηξεραν γρι αγγλικα
και η εμπειρια του καθε μαστορα ξεχωριστα.
παντως ηταν (τοτε), πιθανα και σημερα καλα εργαλεια.

Τα bondhus τα δουλευα 10+ χρονια. Ειναι σχεδον αθραυστα αλλο τα hex plus της wera εχουν καλυτερη μεταφορα δυναμης στην βιδα.

Απάντηση: Re: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Οντως πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια για ολα, αλλα ειδικα για τα Bondhus, αγνοουσα εντελως την υπαρξη τους (την ιστορια τους, το υλικο κατασκευης ,την αντοχη στην φθορα και στον χρονο και το life time guarantee!!)
https://www.amazon.co.uk/Bondhus-Ba...rds=Bondhus+Hex+Key+Set&qid=1589552504&sr=8-1

Aυτα μαθαινεις οταν υπαρχουν τριγυρω ψαγμενοι επαγγελματιες.... Κωστα ΚΤΜ950 :grinning-smiley-043

Καλημέρα σας. Μιχάλη ευχαριστώ πολύ για τα καλά & ένθερμα σου λόγια πραγματικά το εκτιμώ πολύ και με τιμούν... :SFGSFGSF: Απαντώ τώρα γιατί εχτές έμπλεξα με κάτι δουλειές με βρήκε το βράδυ και δεν άνοιξα υπολογιστή. Όλες οι εταιρίες που αναφέρθηκαν εδώ μέσα είναι εταιρίες επώνυμες και τα προϊόντα τους ποιοτικά με τις ανάλογες προδιαγραφές και ποιοτικούς ελέγχους πριν βγουν στην αγορά... Αν σκεφτούμε λίγο παραπάνω ενδεχομένως να έχουμε να προτείνουμε 1-2 εταιρείες ακόμα ο καθένας Σε όποια επιλογή και εάν καταλήξει ο ερωτών θα είναι μα πολύ καλή επιλογή. Αυτό που θεωρώ εγώ πως πρέπει να λάβει υπόψιν του είναι το κόστος και η ευκολία ανεύρεσης του προϊόντος που τελικά θα καταλήξει να αγοράσει....

Πάντα θα πρέπει ειδικά στα κλειδιά allen, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την σοβαρή πιθανότητα σπασίματος κυρίως στα πιο μικρά νούμερα ειδικά αν τα ζορίσουμε παραπάνω σε φρακαρισμένηνη βίδα με κάποιο είδος αυτοσχέδιου υπομόχλιου που συχνά πυκνά καταφεύγουμε όλοι...

Δεν έχει πλέον επίσημη αντιπροσωπεία στην ελλάδα η Unior. Ό,τι βλέπετε να πουλιέται είναι απευθείας εισαγωγές απο τα ίδια τα μαγαζιά. Όλο το entry lvl κομάτι της gedore μπλε, έρχεται φασόν απο την Unior.Κυρίως κατσαβίδια.