Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Μάλιστα. Αυτό υπέθεσα κι εγώ με τα πολλά. Οπότε για το δεύτερο τύπο ακροδεκτών είναι ακατάλληλη η 32 240 ή και κάθε ανάλογη με αυτήν, ή μήπως μπορεί να πρεσάρει και τέτοιους (τους δεύτερους στις φωτό) ακροδέκτες;

Την 22 240 να πάρεις. Αυτή θα σου "κάνει" (με κάποια "έκπτωση" ίσως) και για τους 2 ακροδέκτες, η 32 δεν νομίζω να σε βολέψει στης 2ης φωτό ακροδέκτες.

Στην Knipex θες μια περιουσια παντως για να κανεις 8-10 δουλειες....ειναι καλο παντως οτι ξεχωριζει εργαλειο για αναλογη δουλεια...

Αναλόγως την ποιότητά τους, τα περισσότερα εργαλεία της Knipex έχουν σχετικά λογικές τιμές στην Ελλάδα, νομίζω. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πλην Γερμανίας συνήθως) αλλά και στις ΗΠΑ, αρκετά Knipex πουλιούνται αρκετά ακριβά από όσο έχω δει.

Ένα παρόμοιο έχω κι εγώ - δεν ξέρω να σου πω για τα συγκεκριμένα. Θα σου έλεγα ότι 350 Watt είναι λίγο μικρό αν δουλεύεις κυρίως με μέταλλο και όχι ψιλοδουλειές. Δηλαδή θα την κάνεις την δουλειά σου κούτσα-κούτσα, αλλά θα σκέφτεσαι ότι θες μεγαλύτερο. Πχ ποτηροτρύπανο 40-50χιλιοστά σε λαμαρίνα 2-3 χιλιοστά το έχεις, με κάποιο ζόρι. Για παραπάνω, δύσκολα τα πράγματα.
Για κυρίως ξύλο, μικροδουλειές με μέταλο και που-και-που καμιά μεγαλύτερη δουλειά σε σίδερο είναι οκ σαν δύναμη.

Αν στον φίλο που ρώτησε για το δράπανο ενδιαφέρει αρκετά να έχει το εργαλείο σοβαρή ακρίβεια (ήτοι ανεπαίσθητους έως καθόλου τζόγους κατά τις κινήσεις του) ίσως αξίζει να ανέβει πιο ψηλά σε κατηγορία (και κόστος). Σε αυτή την κατηγορία τιμής τα εργαλεία αυτού του τύπου γενικά έχουν αρκετούς τζόγους/ανοχές κατά την εργασία τους, οπότε γενικά δεν προτείνονται για "σοβαρές" δουλειές (εκεί όπου κάποιος θέλει κάποια ας πούμε σοβαρή ακρίβεια). Επειδή πρόσφατα σχετικά είχα διαβάσει ανάλογο θέμα σε άλλο φόρουμ, αντιγράφω για την ιστορία 2 δημοσιεύσεις από εκεί που θεωρώ χρήσιμες:
α) Εντυπώσεις από κολωνάτο δράπανο Einhell BT-BD 501

Μετά από 2 χρόνια ΕΝΤΕΛΩΣ περιστασιακής χρήσης το σχόλιό μου θα μπορούσε να περιγραφεί με 2 λέξεις μόνο: Πεταμένα λεφτά δυστυχώς...

Αν όμως θέλετε να συνεχίσετε να διαβάσετε,το σεντόνι που θα γράψω,θα βρείτε αρκετές πληροφορίες μήπως και γλυτώσετε χρόνο κόπο και χρήματα...
Αρχίζω λοιπόν....
Απαράδεκτο....Στα 122 που κοστίζει τώρα, δε παίρνετε ένα φτηνό εργαλείο αλλά ένα φτηνιάρικο προχειροφτιαγμένο σκουπίδι απλά για να λέτε πως έχετε και ένα τέτοιο στο εργαστήρι σας..
-Πολύ κακή ποιότητα υλικών και κατασκευής,
-Πολύ κακή συναρμολόγηση γενικά, από το καπάκι με τις τροχαλίες που δεν κουμπώνει σωστά (είναι σε λάθος θέση το λαμάκι που βιδώνει), μέχρι το υλικό κατασκευής που είναι εντελώς ψεύτικο... και φυσικά πολύ κακό αποτέλεσμα εργασίας....
Αν θέλετε να τρυπήσετε 2-3 φορές το μήνα ένα αντικείμενο μέχρι 5 χιλιοστά ναι, οκ είναι μια χαρά.Αν το θέλετε για καθημερινή χρήση και πολλά τρυπήματα και με ακρίβεια, απλά ξε-χά-στε το...
Βασικά μειονεκτήματα:
1) Οι τζόγοι του.Απλά δε μαζεύονται με καμία δύναμη από την πλαινή βίδα...Το δε στέλεχος έχει την πιο χάλια κατεργασία αυλάκωσης που έχω δει!! (όλο σκαλοπάτια) ...Το κερασάκι είναι πως και η βίδα που μαζεύει το τζόγο χάλια είναι...το πάσο της στον κορμό είναι ανοιγμένο θεόστραβα με αποτέλεσμα να σκαλώνει....
2) Το μοτέρ ζεσταίνεται στα πρώτα 5 λεπτά λειτουργίας....Ότι είναι να τρυπήσετε κάντε το σε αυτό το χρονικό όριο!!! Πέραν των 7-8 λεπτών αρχίζει και ζεσταίνει πολύ - εννοείται ακόμα και να γυρίζει απλά χωρίς να κόβει...
3) Εκτός των τζόγων που λες οκ είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σε μια φτηνή κατασκευή- το τρύπημά του είναι στο περίπου...δηλαδή θεόστραβο!!!....σε 10-12 χιλιοστά πάχος έχει 4 μοίρες απόκλιση!....Δεν υπάρχει περίπτωση να τρυπήσει κανείς κέντρο και να βγει κέντρο από τη άλλη ποτέ σε όποια διάσταση τρυπανιού και αν δοκίμασα.Ούτε μπορείς να μαζέψεις το τζόγο από τη μια μεριά...Αποκτά τζόγο ή στραβοτρυπάει από τη άλλη!!!
4) Αν τολμήσετε να τρυπήσετε λοξά εκεί είναι που θα το μετανιώσετε πικρά....Η διαβάθμισή του είναι ΚΑΙ στραβοκολλημένη ΚΑΙ λάθος μοίρες έχει...Μην το διανοηθείτε να δουλέψετε με τη μία σε καλό υλικό,δοκιμάστε πρώτα κάνα ρετάλι και ...απλά ξεχάστε το λοξό τρύπημα μετά...

Στο μεταξύ βλέπω τα θετικά καινούργια σχόλια στο Σκρούτζ -δεν με αφήνει να ξανασχολιάσω-και αναρωτιόμουν αν βελτίωσαν τόσο πολύ το νέο μοντέλο ή έπεσα σε ελαττωματικό ή απλά είναι fake σχόλια...
...Μπα... πήγα ξανά στο κατάστημα χτες,είδα ένα ίδιο,τα ίδια χάλια και με ίδιους τζόγους ήταν κι αυτό...
Προσωπικά με κούρασε...Βαρέθηκα να το διορθώνω συνέχεια ή να πηγαίνω σε γειτονικό μηχανουργείο και να απασχολώ τον άνθρωπο για 3-4 τρυπήματα....Όπως είναι μπλε θα το πέταγα στη θάλασσα αλλά δε μου αρέσει να ρυπαίνω το περιβάλλον με τα λάθη μου!!!....Προς το παρόν θα παραμείνει για ΠΟΛΥ δευτερεύουσα χρήση-ανοίγω με το χειρός πιο ίσιες τρύπες ακόμα.... και αυτές τις μέρες ετοιμάζομαι για αγορά καλύτερου,σοβαρότερου και ποιοτικότερου εργαλείου...Όμως θα πάω διαβασμένος αυτή τη φορά...
Μαζεύοντας λοιπόν πληροφορίες τιμές και ΔΟΚΙΜΕΣ πάνω από όλα, έχω να πω τα εξής...:
1) ότι είδα από 80 μέχρι 150 είναι όλα τα ίδια σκατά..
2) Στην τιμή αυτή τα τύπου οικονομικά είναι ποιοτικώς χάλια...το μαντέμι τους είναι αντοχής γύψου...Η δε συναρμολόγηση όπως όπως...
3)Αν δε το δω να δουλεύει ΖΩΝΤΑΝΑ και να τρυπάει σωστά απλά φεύγω....
Αν θέλετε ένα καλό κάθετο δράπανο η λύσεις είναι η εξής 2:
-Αγοράστε ένα επώνυμο αφού διαθέσετε ένα σεβαστό ποσό (300-400 )....Και ΠΑΝΤΑ με δοκιμή/επίδειξη.... Θα με θυμηθείτε,μην αγοράσετε κλειστό /σφραγισμένο και το στήσετε σπίτι σας....Θα πικραθείτε... Κακά τα ψέμματα η ποιότητα μετράει,είναι επένδυση σε αυτά τα εργαλεία.... Την τιμή θα την ξεχάσετε,το μηχάνημα όμως θα το χαίρονται και τα εγγόνια σας...
-Βρείτε καλύτερα κανένα μεταχειρισμένο από μηχανουργείο σε σύνταξη ή ιδιώτη κλπ παρά να πετάξετε ξερά 122

Είπαμε άλλο το φτηνό και άλλο το φτηνιάρικο...

β) Χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένα σχετικά σοβαρό κολωνάτο δράπανο:

1. Βαρος, οσο περισσοτερο, συνηθως τοσο το καλλιτερο.
2. Γενικοτερη ποιοτητα κατασκευης, το αισχρο πραμα φαινεται (πχ κολωνατο λιντλ). Κοιτας παντου για τζογους και πιθανες καμψεις καποιων μερων του.
3. Ταχυτητες με καλο συστημα ιμαντα, κοιτας κι εκει για τζογους στις τροχαλιες. Ηλεκτρονικη ρυμιση στροφων νο νο νο, γιατι δεν εχεις και αυξηση ροπης με τη μειωση των στροφων.
4. Τραπεζι τρυπηματος σοβαρο, οχι τενεκες, με ρυθμιση κλισης.
5. Κοιτας για τζογο στην εδραση του τσοκ. Αν καταλαβαινεις καποιο, φευγεις μακρια. Ειδικα καθως κατεβαζεις το κοπτικο, εκει θα φανει περισσοτερο.
6. Μοτερ 500w +.....αν και αυτο δε λεει και τα παντα γιατι τα βαττ αυτα ειναι ηλεκτρικα και οχι μηχανικα.
7. Μεγαλο τσοκ, οσο μεγαλυτερα κοπτικα παιρνει, τοσο το καλλιτερο. Δε θυμαμαι τα βηματα, αλλα σιγουρα να παιρνει πανω απο 10μμ.
8. Δες προσεκτικα τα μεταλα και την ποιοτητα της κατεργασιας τους. Μπορεις να καταλαβεις το μαντεμι απο το πιο σοβαρο κραμα. Ακομα και η ποιοτητα βαφης εχει κατι να πει.

Με 122 ευρώ δεν νομίζω να έχει κανείς απαιτήσεις για πολλά πράγματα ,και πολύ περισσότερο για ακρίβεια , σταθερότητα κλπ.
Δυστυχώς αν τα θέλεις όλα αυτά πρέπει να ανέβεις πολύ σε μπάτζετ ,οπότε ξεφεύγεις από την κατηγορία "ερασιτέχνη" και πας σε επαγγελματία , αν και έχω δει πολλούς επαγγελματίες να δουλεύουν με εργαλεία τύπου Bulle ,μούλε σούλε κλπ .
Ειδικά τώρα στα κολονάτα δράπανα η διαφορά ερασιτεχνικών και επαγγελματικών είναι χαώδης όχι μόνο οσαναφορά τις τιμές αλλά και την ποιότητα . Το θέμα στην τελική είναι να κάνεις σωστά τη δουλειά σου , με εργαλεία 100-150 ευρώ αναγκαστικά θα κάνεις συμβιβασμούς .

Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν γι'αυτό το διαμαντάκι
https://www.skroutz.gr/s/267362/Fabel-%CE%94%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF-%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CE%A0%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85-16mm-DF16.html

Του έχω πιεί το αίμα παιδιά. Στιβαρό μηχάνημα, ποιότητα κατασκευής υπεράνω κριτικής, ήσυχο και ακούραστο, ούτε υπερθερμάνσεις ούτε τίποτα, ένα πιστό φιλαράκι που είναι ο άρχοντας του εργαστηρίου μου. Και με 16ρι τσοκ, μεγάλη αβάντα. Αν του λείπει δύναμη;Του λείπει, θα το ήθελα πιο δυνατό, αλλά με κοφτερά κοπτικά και λίγη υπομονή δε θα πει όχι πουθενά.

εγω εψαχνα το parkside με την οθόνη που δεν ήρθε ποτε στην Ελλάδα
Τελικα πηρα αυτο https://www.amazon.fr/Scheppach-4906807901-Perceuse-colonne-DP16SL/dp/B07SC717LP?th=1
Το φτηνό στα 110 ευρώ
Η διαφορα ειναι ότι το ακριβότερο ειναι 50 watt παραπανω και η μανιβέλα
Μια στο τόσο που το χρειαστηκα δέν με απογοητευσε
Μην το ψαξεις ελλαδα ενας το φέρνει και το παει 280 ευρώ:flipout:
https://www.skroutz.gr/s/4987193/Scheppach-DP16SL.html

@lazarefa

Νομίζω ο φίλος που παραθετεις, ότι υπερβάλει.
Έχω το αντιστοιχο του lidl και δεν νομιζω οτι ειναι καθολου πιο ποιοτικο απο το einhell.
Το έχω 5-6 χρονια και τρυπάω μονο ξύλο και ισως να εχω κανει και 15-25 τρυπες σε 5-6mm σίδερο.
Καταλαβαίνεις οτι εναιι ενα δραπανο που σε σχεση με το χειρος προσφερει μια βαση για καθετη κοπη, ενα υποτυποδες μετρητη βαθους και τιποτα αλλο. Δηλαδη εχει την δυναμικη ενος τρυπανιου χειρος των 50 ευρω προσαρμοσμενο σε σταθερη βαση.
ΔΕΝ ειναι μηχανουργικο εργαλειο και δεν προοριζεται για συνεχες τρυπημα σε μεταλλο καθημερινα πολυ απλά για η πλακα του δεν μπορει να δεχτει την πιεση που χρειαζεται το μεταλλο για να τρυπηθει.

Ολες οι τρυπες που εχω κανει σε ολες τις κατασκευες μου, και με ποτηροτρύπανα και φτερου σε διαστασεις εως και 55mm σε ξυλο έχουν βγει απολυτως καθαρες και καθετες εφοσων φοντισα πρωτα να καλιμπραρω την πλακα με το τρυπάνι.
Η αποδοση του παραμενει η ίδια όπως την ημερα που το αγορασα και δεν έχει καθολου τζογο στο τσοκ.

ο φιλος που εχει γραψει το σεντονι αναφέρει "Αν το θέλετε για καθημερινή χρήση και πολλά τρυπήματα και με ακρίβεια, απλά ξε-χά-στε το..."
και εδω τελειώνουν όλα γιατι ο φίλος ηθελε να βγαζει δουλεια σε τρυπες αξιας των 100+ ευρω (μαλλον επαγγελματικα, αλλιως τι να τρυπας καθημερινα και με ακριβεια, καθε μέρα?) καθημερινα με ενα εργαλειο των 122. Αυτα δεν γινονται...

Το συμπερασμα είναι πως αυτα τα δραπανα ειναι ελαφριες κατασκευες και κανουν κυρίως για ξύλο και περιστασιακά για σίδερο. Άλλο όμως μια τρυπα σε 5 χιλιοστα σιδερο και αλλο 100 τρυπες σε 15mm. Δεν έχουν σκελετικα και σε δεσιμο την ακαμψια να τρυπησουν με ακριβεια και χωρις μποσικα χοντρα μεταλλα ή συνεχως μεταλλο γιατι τα μποσικα μεγαλωνουν σταδιακά.

Και το έχω ξαναπει.
Σαν ερασιτεχνης αγοραζεις ένα εργαλειο αντιστοιχο των υλικών που χρησιμοποεις.
Αν σκοπευεις ή σχεδιαζεις να δουλέψεις υλικα αξιας ή τελικής αξιας πανω απο χιλιαρικο δεν πας να αγορασεις εργαλειο των 50 ευρώ αλλα πας σε καλυτερο. Ειναι σαν να αγοραζεις αστακο με διακοσια ευρω σε ακριβο εστιατοριο και να πινεις νερο γιατι το κρασι ειναι ακριβό.
Αν θέλεις ενα δραπανο για να τρυπησεις εναν τοίχο να κρεμασεις καδρα οποτε τύχει ή να κανεις μια τρυπα να σφιξεις μια καρεκλα παιρνεις ενα φτηνο των 50.
Αν όμως σκοπευεις να αλλαξεις την κουζινα στο σπιτι, ντουλαπες, να εγκαταστησεις κλιματισμους, να φτιαξεις επιπλα, να κανεις τρυπες σε μπετο και γενικα να κατακευαζεις πραγματα που στην τελική έχουν κόστος ειτε υλικών ειτε υπηρεσιων σε χιλιαρικα πας και παιρνεις το αντιστοιχο ποιοτικο δραπανο.

Ο φιλος λοιπον που ρωταει για δραπανο και λεει το θελει για μεταλλο πρεπει να διευκρινησει.
Τι μεταλλο εννοεί και κυρίως πόσο? Τι μεταλλικη κατασκευη κανει ένας ερασιτεχνης? Γιατι αν εξαρχης εχει στο μυαλο του να τρυπησει εκατονταδες τρυπες σε μεταλλο και πανω απο 8 χιλιοστα με την προοπτικη να συνεχίσει να το δουλευει ετσι, τοτε αυτα τα φτηνα δεν του κάνουν.

Χμ, ναι. Περισσότερο μέταλλο. Γιατί;

αν το ηθελες για ξυλο περισσοτερο, θα σε βολευε πολυ περισσοτερο αυτο το χωρις ιμαντες του λιντλ (και της μπος σε αλλη τιμη)
πολυ πιο πρακτικο, πιο ισχυρο, πιο ευκολο και ανετο απο το να αλλαζεις ιμαντες καθε φορα για να αλλαξεις ταχυτητες.
ενω οι ιμαντες βολευουν οταν θες χαμηλες στροφες ( μεταλλο) χωρις να χανεις σε ροπη.

η αριστη βεβαια λυση για ολ αραουντ, ειναι αυτο της παρκσαιντ που δεν το εχουν φερει ακομα ελλαδα , με τις δυο ταχυτητες και τον ηλεκτρονικο ελεγχο στροφων

Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν γι'αυτό το διαμαντάκι
https://www.skroutz.gr/s/267362/Fabel-Δράπανο-Κολωνάτο-Πάγκου-16mm-DF16.html

Του έχω πιεί το αίμα παιδιά. Στιβαρό μηχάνημα, ποιότητα κατασκευής υπεράνω κριτικής, ήσυχο και ακούραστο, ούτε υπερθερμάνσεις ούτε τίποτα, ένα πιστό φιλαράκι που είναι ο άρχοντας του εργαστηρίου μου. Και με 16ρι τσοκ, μεγάλη αβάντα. Αν του λείπει δύναμη;Του λείπει, θα το ήθελα πιο δυνατό, αλλά με κοφτερά κοπτικά και λίγη υπομονή δε θα πει όχι πουθενά.

το τριτο σταθερο δραπανο στο μηχανουργειο ηταν ενα fabel τριφασικο του ιππου αν θυμαμαι καλα. αστερι!
αυτη παλια πρεπει να ηταν γερμανικη και να μετακομισε στη κινα.
δεκαδες χιλιαδες τρυπες χωρις να κανει κιχ. μονο που ηταν λιγο βαβουρα η αλλαγη ταχυτητας. θυμαμαι τους μαστορους που τεντωναν τους ιμαντες χρησιμοποιωντας λοστο για να τραβηξουν πισω το μοτερ. χαιρομαι που εξακολουθει να φτιαχνει καλα εργαλεια απο οτι λες

τα άλλα δυο ηταν ενα θηριωδες αγγλικο με γραναζια(!) και ενα ιταλικο του εναμισυ ιππου με ιμαντες και αυτο, αλλά δεν θυμαμαι μαρκες
γενικα οποια εταιρια βγαζει και τριφασικα οχι μονο στα δραπανα αλλά γενικα σε εργαλεια, συνηθως βγαζει και καλα στην μικρη κατηγορια τιμων.
ισως αυτο να οφειλεται στο οτι με τις ιδιες εργαλειομηχανες φτιαχνουν και τα μεγαλα και τα μικρα τους.

Παιδιά, προφανώς αυτός που έγραψε το σεντόνι για την (κακή) εμπειρία του με ένα Einhell, είχε κάποιες παραπάνω απαιτήσεις από το εργαλείο του (είτε γιατί ήθελε να τρυπά με ακρίβεια μέταλλα - το πιθανότερο- είτε γιατί γνώριζε πέντε πράγματα παραπάνω και ήταν "ψείρας"), παρότι κι ο ίδιος ερασιτέχνης.
Από κει και πέρα, σαφώς και ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις. Απλά ήθελα να προβληματιστεί (με την καλή έννοια) ο φίλος αντιρρησίας, σχετικά με το θέμα κολωνάτο δράπανο, γιατί κακά τα ψέματα, τα χρήματα δεν βγαίνουν εύκολα, και είναι κρίμα κάποιος να τρέφει κάποιες προσδοκίες που ενδεχομένως δεν θα ικανοποιηθούν από την αγορά του εργαλείου που έχει στο μυαλό του.
Από κει και πέρα προφανώς ο καθένας σταθμίζει τις ανάγκες του, τα χρήματα που μπορεί ή πρέπει να δαπανήσει, και ανάλογα αποφασίζει. Υπό αυτή την έννοια δεν θα διαφωνήσω με το φίλο jks13, υπό το πρίσμα των αναγκών του καθένα.
Για τα Fabel και Fox έχω κι εγώ γενικά καλή εικόνα. Μάλιστα ένα επιδαπέδιο Fox (περίπου σαν αυτό: https://www.skroutz.gr/s/9392937/Fox-F12-943A.html ) υπάρχει και στο συνεργείο της δουλειάς μου και από όσο μου έχει πει ο τεχνίτης που το χειρίζεται, το θεωρεί αρκετά καλό (για τα λεφτά του) για σοβαρή δουλειά σε μέταλλα.

βρε παιδια, αναφορικα με το σεντονι, μηπως θα ηταν καλυτερα για καποιον που δεν εχει να χωσει κανα δυο κατοσταρικα για ενα αξιοπρεπες εργαλειο (για μεταλλα λεω) , το να παρει μια βαση και να βαλει εκει το δραπανο χειρος του?
με λιγες βελτιωσουλες (αν ειναι απαραιτητο), η βαση καλουτσικα παει, ισως καλυτερα και απο το κολωνατο εινχελ που λεει το σεντονι.
αλλά αν ειναι ετσι οπως λεει το σεντονι τα φτηνα κολωνατα, και θελει να παρει επιτραπεζιο, δεν ειναι καλυτερα να παρει ενα παρκσαιντ χωρις ιμαντες εστω και για μεταλλα?

Για το κολωνάτο του Lidl πάντως η δική μου άποψη είνει οτι πρόκειται για ένα εργαλείο που είναι ένα βήμα πρίν το σκουπίδι.