Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

οχι. απλα παρασυρθηκες και δεν το τρυπαγες καθετα, σου ξεφυγε δηλαδη το χερι προς το πλαϊ ή στο τελειωμα της τρυπας το πιεσες
αν ηταν hss-R δεν θα εσπαγε μαλλον. το ντεβαλτ επειδη ειναι κοβαλτιου ειναι σκληρο αλλά ευαισθητο στις δυναμεις περα του αξονα (δεν θα σου "λυγισει", θα σπασει)
βεβαια αν ειχες λιγοτερες στροφες, οι δυναμεις θα ηταν μικροτερες. και αυτο θα βοηθουσε το τρυπανι που υπεφερε
υγ
και μαλλον το τσοκ σου ειναι φτηνιαρικο. τα φτηνα τσοκ επειδη δεν ειναι τελειως ευθυβολα ταλαντωνουν τα λεπτα τρυπανια και λογω λεπτου σωματος αυτα σπανε ευκολα

Last edited:
Το τσοκ σιγουρα δεν ηταν φθηνιαρικο, εγω θα εκανα λαθος γιατι ηταν και δυσκολο σημειο, οποτε σιγουρα το λυγισα.

• Like
Reactions: nickolas
Μου έσπασε πολύ εύκολα ένα δυάρι dewalt τις προάλλες.. Τι μλ*ία έκανα; πολλές στροφές ίσως;

Σε τοσο μικρο τρυπανι δεν φταινε οι πολλες στροφες, γιατι ενα τρυπανακι κοβαλτιου 2μμ θελει πολλες στροφες (>1500) στο μεταλλο.
Φταιει η παραπανισια πιεση και η λαθος γωνια διατρησης. Ομως ειναι πολυ συχνο φαινομενο να σπανε τα μικρα τρυπανια κατω απο 2μμ.

Πάρτε ένα κεντραδορο τορνου για προτρυπηματα!!
Σωστότατος....!!!
Έχοντας 2 σιδεράδες τελευταία να το χρησιμοποιούν,βλέποντας τεράστια ευκολία μετέπειτα στην χρήση, θεωρώ ότι είναι η πιο σωστή κίνηση όταν έχεις τρύπημα με 4mm και κάτω..

• Like
Τι είναι αυτό και πως χρησιμοποιείται;
Για δώστε περισσότερες πληροφορίες
Το βάζεις στο δραπανο και κάνεις προτρυπιμα!

Τι είναι αυτό και πως χρησιμοποιείται;
Για δώστε περισσότερες πληροφορίες

Όπως αυτός και χρησιμοποιείται όπως ένα απλό τρυπάνι.
Μόνο για το ξεκίνημα της τρύπας όμως, και για ακόμα καλύτερη ακρίβεια καλύτερα να προηγείται πονταρισιά.
Πάρτε έναν καλό κεντραδόρο όμως, όπως πχ ο παραπάνω της IZAR.

• Like
Reactions: KOSSTV
Κάνουμε το ξεκίνημα στο τρύπημα και δεν ξετρυπαμε με αυτό αλλά με το κανονικό τρυπάνι;
Μπάμπη υποθέτω ο Γεραλίδης θα έχει, σωστά;

Έχει, σίγουρα.
Στην ουσία σαν πόντα λειτουργεί ο κεντραδόρος. Κάνει αυτό ακριβώς που λέει, δημιουργεί το κέντρο.
Μια μικρή αρχική τρυπούλα για να φωλιάσει το τρυπάνι και να μην γλυστρίσει στο ξεκίνημα.

• Like
Reactions: astyl and KOSSTV
Όπως ακριβώς το λέει ο Μπάμπης.. ..
Στην ουσία επειδή στο σίδερο δεν μπορείς να εστιάσεις να τρυπήσεις ακριβώς εκεί που έχεις σημαδέψει ο κεντραδορος έρχετε να σου λύσει τα χέρια...
Το είδα live όταν τα τρύπηματα στο σίδερο και στο deck έπρεπε να γίνουν κάθε φορά σε συγκεκριμένο σημείο και απαιτούσε απόλυτη ακρίβεια...
Θέλω και εγώ να πάρω...

Ψήνεστε να πάρουμε από 2-3 νούμερα ο καθένας ομαδικά...;

Κωστή εγώ είμαι μέσα.
Χρειάζονται 2-3 νούμερα;
Αν πάρουμε ενα στα 2mm ή 3mm δεν είμαστε καλλυμένοι;
Αφού είναι μόνο για το ξεκίνημα

Αν παρεις Kωστη εγω χρειαζομαι μονο ενα των 2μμ. Αν ειναι και κοβαλτιου, ακομα καλυτερα.
https://www.organametrisis.gr/products/23335-kentradoroi-tornou-cobalt-5

Μπορω να παραγγειλω αν θελετε και εγω απο τον παραπανω. Εχει 5 ευρω μεταφορικα+αντικαταβολη.
Αρκει να ερθετε να παραλαβετε :)

Εγώ στον Τριανταφύλλου πάω συχνά, είναι κοντά μου.
Μέσα στη βδομάδα μάλλον θα περάσω γιατί χρειάζομαι και κάποια άλλα πράγματα.

Κωστή εγώ είμαι μέσα.
Χρειάζονται 2-3 νούμερα;
Αν πάρουμε ενα στα 2mm ή 3mm δεν είμαστε καλλυμένοι;
Αφού είναι μόνο για το ξεκίνημα
Αυτό λέω και εγώ...
Ένα από το καθένα...των 2 και 3 χιλ είναι μια χαρά...

Εγώ δεν τους βιάζομαι...
Εάν μπορείς Μπάμπη νά τους πάρεις οκ και οπότε είναι βρισκόμαστε. ...

Οπότε προς ώρας θέλουμε 3 κομματια των 2mm και 2 κομματια των 3mm...

Μια και το έφερε η κουβέντα, για να μαθαίνουμε και τίποτα:
-Ο κεντραδόρος κάνει δουλειά και χωρίς πονταρισιά;
-Ένας κεντραδόρος και μόνο δεν είναι αρκετός; Αν κάνει την αρχική τρύπα, μετά το κανονικό τρυπάνι δεν κεντράρει μόνο του;

Επίσης, με αφορμή το προηγούμενο ποστ για σπασμένο τρυπάνι:
Αφού το 90% των τρυπημάτων σε μέταλλο ενός ερασιτέχνη είναι 3 άντε 5 χιλιοστά βάθος, δεν εξυπηρετεί να έχουμε σαν κυρίως τρυπάνια ένα σετάκι κοντού μήκους, ειδικά στα λεπτά τρυπάνια; Λογικά λυγίζουν λιγότερο, άρα κεντράρουν καλύτερα και σπάνε πιο δύσκολα.
Για νούμερα Φ0.50 μέχρι Φ2.3 χιλιοστά, έχουν όλα τα μαγαζιά με εργαλεία χρυσοχοΐας κοντά τρυπανάκια HSS με στέλεχος 2.3 χιλιοστά (1,1€ το κομμάτι). Έχω πάρει καμπόσα αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει αρκετά για να έχω άποψη. Για μεγαλύτερα νούμερα βρίσκω πολύ λίγα πράγματα. Πχ κοντά τρυπάνια κοβαλτίου βρίσκω μόνο εδώ αλλά πουλάει μόνο δεκάδες από κάθε νούμερο. Είναι περίπου 2εκ πιο κοντά από τα κοινά, με βάση το site της Benman.

• Like
Ο κεντραδορος μπορει να κανει δουλεια και χωρις ποντα καθως η γωνια της μυτης ειναι συνηθως πιο στενη απο τα κανονικα τρυπανια.

Δεν εχει σχεση με τα κοντα τρυπανια κοβαλτιου λογω αυτης της στενης γωνιας που επιτρεπει ευκολοτερη αρχικη διατρηση χωρις να γλυστραει οσο τα κοινα τρυπανια.

Τα κοντα τρυπανια απο 0.8μμ που εχω, τα βαζω στο τσοκ οσο πιο μεσα γινεται οποτε δεν εχει ιδιαιτερο νοημα να αγοραστουν ακομα πιο κοντα λεπτα τρυπανια.
Ουτως η αλλως τα λεπτα τρυπανια ειναι πιο κοντα απο τα υπολοιπα.

• Like
Reactions: nikfor
Η σειρά είναι πόντα-κεντραδόρος-τρυπάνι.
Ο κεντραδόρος θα μπορούσε και να παραληφθεί, τις περισσότερες φορές η πόντα αρκεί.
Ο κεντραδόρος χρησιμοποιείται κυρίως σε τόρνους ή φρεζοδράπανα, εκεί που χρειάζεσαι πονταρισιά ΑΚΡΙΒΩΣ στο κέντρο και το τρυπάνι ενδέχεται να σου γλυστρίσει λίγο.
Εκτός τόρνου, ένας ερασιτέχνης κάνει μια χαρά τη δουλειά του και με μια σπλή πόντα, ο κεντραδόρος φαντάζει λίγο υοερβολή, αν θες να πάρεις όμως νομίζω οτι κι ο ένας, ας πούμε γύρω στα 3 mm, αρκεί.
Δεν θα ανοίξεις τρύπα μ’αυτόν, μια σωστή πονταρισιά θες.

Last edited:
Ο κεντραδορος μπορει να κανει δουλεια και χωρις ποντα καθως η γωνια της μυτης ειναι συνηθως πιο στενη απο τα κανονικα τρυπανια.
(y)
Τα κοντα τρυπανια απο 0.8μμ που εχω, τα βαζω στο τσοκ οσο πιο μεσα γινεται οποτε δεν εχει ιδιαιτερο νοημα να αγοραστουν ακομα πιο κοντα λεπτα τρυπανια.
Χωρίς να είμαι και σίγουρος, μου ακούγεται λάθος να μαγκώνει το σπείρωμα του τρυπανιού στο τσοκ.
Ουτως η αλλως τα λεπτα τρυπανια ειναι πιο κοντα απο τα υπολοιπα.
Τα τρυπανάκια χρυσοχοΐας που γράφω παραπάνω έχουν μήκος σπειρώματος μόνο ~1εκ. - το υπόλοιπο μήκος είναι στέλεχος. Όπως αυτό.

• Like
Reactions: nikfor and enduras1