Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

μασιφ λαμα 5mm - σιδερο

τα bosch καλα ειναι αλλά σαν τα κοβαλτιου δεν ειναι
Κι εγω τα τελευταια χρονια αντικαθιστω τα μεγαλα νουμερα, στα σετ που δουλευω περισσοτερο, με κοβαλτιου IRWIN

Δε νομίζω οτι έχει να κάνει με τη Bosch, όλες αυτές οι πανομοιότυπες κασετίνες είναι φασόν.
Bosch, Makita, Metabo, Milwaukee, Irwin κλπ.
Η διαφορά είναι το κοβάλτιο.
Αυτό που δεν έχω δοκιμάσει είναι η διαφορά μεταξύ 5%, 8% και τα πιό σπάνια 12%, εκτός του οτι σπάνε πιο εύκολα.

• Like
Reactions: enduras1
Έχει πάρει κανείς την κασετίνα της Bosch με τα τρυπάνια που έχει σε προσφορά το eShop να μας πει την άποψή του.
Εγώ, δυστυχώς, την πήρα. ☹️
Μπάμπη έχω 2 κασετίνες τέτοιες και μια πρόσφατη διαφορετική Bosch....Hss όλες...
Σε μασιφ σίδερο πάνω από 3-4mm δεν κάνουν..δεν τρυπάνε...
Μέχρι 2mm πάχος μια χαρά τα πάνε...
Π.χ. στρατζαριστο 2 η 3 χιλιοστά πάει καλά...σε κοιλοδοκο έχει θέμα σε 3mm και άνω...

Tα Dewalt χρησιμοποιώ και εγώ για μασιφ καταστάσεις...Είναι πολύ καλύτερα.

• Like
Reactions: nickolas
Το κοβαλτιο μεσα στο ατσαλι αυξανει και την σκληροτητα του τρυπανιου καθιστωντας το ιδανικο για τρυπημα σε σκληρα μεταλλα αυξανοντας και την αντοχη στη φθορα και την ταχυτητα διεισδυσης στο μεταλλο. Επισης αυξανει και την αντοχη του στη θερμοκρασια που σημαινει οτι το τρυπανι μπορει να χρησιμοποιηθει με υψηλοτερες στροφες και χωρις λιπανση -σε λογικα πλαισια βεβαια.

Τωρα, οσο πιο μεγαλο ποσοστο σε κοβαλτιο εμπεριεχεται στο ατσαλι, τοσο πιο σκληρο γινεται το κραμα αλλα επισης και πιο ευθραυστο.
Τα τρυπανια δηλαδη με ποσοστο 8% κοβαλτιο ειναι λιγο καλυτερα για διατρηση σε σκληρα μεταλλα απο τα αντιστοιχα με 5% κοβαλτιο.
Απο την αλλη ομως τα τρυπανια με 8% κοβαλτιο ειναι πιο ευθραυστα ιδιως οταν τρυπαμε με δραπανο στο χερι οπου οι δυναμεις και η πιεση δεν κατανεμονται τοσο ισορροπημενα οπως οταν τρυπαμε με κολωνατο.

Γενικευοντας θα ελεγα οτι τα τρυπανια με μεγαλη περιεκτικοτητα σε κοβαλτιο (>5%) ειναι ιδανικα για κολωνατο δραπανο.
Αντιστοιχα, τα τρυπανια με 5% περιεκτικοτητα σε κοβαλτιο ειναι ιδανικα για δραπανα χειρος οπου θα συγχωρησουν μια ατσαλη κινηση.

Το σετακι της Dewalt με 8% κοβαλτιο ειναι ιδανικο εφ΄οσον τρυπαμε προσεκτικα -οσο το δυνατον βεβαια- με το δραπανο στο χερι.

Ναι, δυστυχώς μάπα το καρπούζι.
Προσπάθησα να κάνω 3 τρύπες σε μαλακό, σχετικά, ατσάλι αλλά δεν γινόταν τίποτε.
Ευτυχώς είχα το, εξαιρετικό, κουτάκι της Dewalt κι έκανα τη δουλειά μου σε χρόνο dt.
Από περιέργεια έβγαλα και το αντίστοιχο κουτί της Milwaukee και είδα οτι κι αυτά έκοβαν πολύ καλύτερα.

View attachment 194975
Δοκίμασες με υγρό (ή ακόμα καλύτερα πάστα τύπου Surf Tap) κοπής; Έστω και Wd40 για να μην αρπάζει με το παραμικρό η κόψη. Βοηθάει πολύ σε ατσάλι. Θα σε ταλαιπωρούσε αλλά λογικά θα έβγαζες άκρη πιστεύω (η αλήθεια βέβαια είναι ότι ατσάλι σαν αυτό του μαχαιριού που έβαλες, θέλει καλό τρυπάνι).
Πρόσφατα χρειάστηκε να ανοίξω τρύπα Φ8 σε λάμα από σίδερο πάχους 4 χιλ. Δυστυχώς δεν είχα ούτε πολλά τρυπάνια διαθέσιμα ούτε σοβαρό δράπανο.
Χρησιμοποίησα ένα δραπανοκατσάβιδο Parkside 12V στην πρώτη ταχύτητα (χαμηλές στροφές, γύρω στις 400) και τρυπάνι HSS Benman 8mm (δεν είχα διαθέσιμο άλλο νούμερο πέρα από αυτό της διαμέτρου που έπρεπε να ανοίξω).
Χρειάστηκα γύρω στα 10 λεπτά. Παιδεύτηκα αρκετά, από την αρχή ψέκαζα κάθε λίγο με Wd40 και έκανα συχνά διαλείμματα/παύσεις στο τρύπημα.
Τελικά όμως όλα καλά.

Χρησιμοποίησα το λάδι κοπής που χρησιμοποιώ στον τόρνο.
Πιο πολύ το ανέφερα γιατί το set ήταν εντελώς καινούριο, το 3-αρι τρυπάνι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.
Γι’αυτό μου έκανε τόσο κακή εντύπωση, περίμενα πολύ καλύτερη συμπεριφορά.

Καμμια πατεντα για τροχισμα πειτε μας γιατι εγω τα τροχιζω προχειρα με το ματι και τις μισες φορες δεν τα πετυχαινω, ιδιως τα μικρα νουμερα.

Το κοβαλτιο μεσα στο ατσαλι αυξανει και την σκληροτητα του τρυπανιου καθιστωντας το ιδανικο για τρυπημα σε σκληρα μεταλλα αυξανοντας και την αντοχη στη φθορα και την ταχυτητα διεισδυσης στο μεταλλο. Επισης αυξανει και την αντοχη του στη θερμοκρασια που σημαινει οτι το τρυπανι μπορει να χρησιμοποιηθει με υψηλοτερες στροφες και χωρις λιπανση -σε λογικα πλαισια βεβαια.

Τωρα, οσο πιο μεγαλο ποσοστο σε κοβαλτιο εμπεριεχεται στο ατσαλι, τοσο πιο σκληρο γινεται το κραμα αλλα επισης και πιο ευθραυστο.
Τα τρυπανια δηλαδη με ποσοστο 8% κοβαλτιο ειναι λιγο καλυτερα για διατρηση σε σκληρα μεταλλα απο τα αντιστοιχα με 5% κοβαλτιο.
Απο την αλλη ομως τα τρυπανια με 8% κοβαλτιο ειναι πιο ευθραυστα ιδιως οταν τρυπαμε με δραπανο στο χερι οπου οι δυναμεις και η πιεση δεν κατανεμονται τοσο ισορροπημενα οπως οταν τρυπαμε με κολωνατο.

Γενικευοντας θα ελεγα οτι τα τρυπανια με μεγαλη περιεκτικοτητα σε κοβαλτιο (>5%) ειναι ιδανικα για κολωνατο δραπανο.
Αντιστοιχα, τα τρυπανια με 5% περιεκτικοτητα σε κοβαλτιο ειναι ιδανικα για δραπανα χειρος οπου θα συγχωρησουν μια ατσαλη κινηση.

Το σετακι της Dewalt με 8% κοβαλτιο ειναι ιδανικο εφ΄οσον τρυπαμε προσεκτικα -οσο το δυνατον βεβαια- με το δραπανο στο χερι.
Βρε Μιχάλη, άσε τις σάλτσες και πες ευθέως αυτό που υπονοείς.
Θέλεις να μας χώσεις όλους στον κουβά και να πάρουμε κολωνάτο δράπανο, παραδέξου το επιτέλους 🤩🤓🤪😀

Το 500αρι ναι.. Έτοιμος είμαι να το στείλω συρτάρι να πάρω κανένα Benman στο 10αρικο
τελικα, μια χαρα μπαινουν .
ισως σου ετυχε η παρτιδα, ειτε στη θερμοκολλα ειτε στο εργαλειο
στα 5 πιστολια θερμοκολλας που εχω των 11 μμ (2Χ500αρια+1 μπαταριας λιντλ+1 στεινελ+1 εινχελλ) ολες οι κολλες (steinel,yato,bison,parkside,και του κιλου) πανε ολα με ολες
ουτε σε ενα 7αρι παρκσαιντ ειχα ποτε προβλημα.

αν ομως δεν εχει προβλημα το εργαλειο , αλλά η συγκεκριμενη παρτιδα θερμοκολλας, στην επομενη παρτιδα θα "πλεει"
τις δοκιμασες και σε αλλο πιστολι?
αν ναι, τοτε φατο λιγο

υγ
ενα benmann θα το αγορασω κι εγω, λενε καλα λογια και ειναι καλη μαρκα

Last edited:
  • Like
Reactions: KOSSTV
Δεν τη δοκιμασα σε αλλο, θα το δω σε ενα φτηνιαρικο παλιο που εχω..
Δοκιμασα να τη φαω αλλα ματαια, την επιασα σε ενα τσοκ και με γυαλοχαρτο δν ακουσε τιποτα

Γιατι δεν μετρας την διαμετρο των stick με ενα παχυμετρο.
Κανονικα πρεπει να ειναι 11μμ παχος αλλα συνηθως εχουν καποιες ανοχες +/- μισο χιλιοστο μαξ.

Αν οι ραβδοι ξεπερνουν τα 11.40/11.50 χιλιοστα σε καποια σημεια τους, καταλαβαινεις οτι δεν φταιει το πιστολι.

Έχει πάρει κανείς την κασετίνα της Bosch με τα τρυπάνια που έχει σε προσφορά το eShop να μας πει την άποψή του.
Εγώ, δυστυχώς, την πήρα. ☹️
Μπαμπη σημερα δοκιμασαμε να βαλουμε καποια στηριγματα για την στερεωση μιας τεντα σε κατι κοιλοδοκους 3mm....
Δεν ειναι οτι δεν κανει δουλεια αλλα θελει χρονο...το τρυπημα εγινε με αυτο το σετακι της Bosch,χωρις λαδακι...ιδια τρυπανια με τα δικα σου...
Προσωπικα δεν με χαλαει γιατι η δουλεια γινεται...

https://vimeo.com/manage/videos/689381760

Last edited:
  • Like
Reactions: nickolas and nikfor
Καμμια πατεντα για τροχισμα πειτε μας γιατι εγω τα τροχιζω προχειρα με το ματι και τις μισες φορες δεν τα πετυχαινω, ιδιως τα μικρα νουμερα.

για τροχισμα τρυπανιων, ειναι χρησιμο αυτο , το ειχα παρει στα 2,10€ τωρα το εχουν ανεβασει λιγο
οπως ειπατε, το τροχισμα τρυπανιων, ιδιαιτερα στα μικρα νουμερα θελει εμπειρια. τουτο το εξαρτηματακι βοηθα πολυ και απειρος να εισαι και σε απαλλασει απο την αναγκη διδυμου τροχου. βεβαια η πετρα ειναι της πλακας αλλά εχει κι αλλη μεσα συνηθως. ακομα και οταν τις φας τελειως, το σωμα μπορει να γινει οδηγος για να το βαλεις σε διδυμο τροχο
αν παλι δεν εχει κανείς ουτε διδυμο τροχο, ουτε τουτο το εξαρτηματακι, μπορει να "παιξει" με εναν γωνιακο τροχο

το μυστικο για σωστο τρυπημα σε μεταλλο ειναι το προτρυπημα, τρυπημα δηλαδη με μικροτερη διαμετρο, αυτο που στην ουσια κανουν και τα τρυπανια της ντεβαλτ (περαν του κοβαλτιου)
για αυτο εχω πανω απο ενα δραπανοκατσαβιδα και δραπανα. αντι να αλλαζεις τρυπανια, βαζεις σε ενα δραπανοκατσαβιδακι ενα λεπτο τρυπανακι, τρυπαει πολυ γρηγορα και με ενα αλλο δραπανοκατσαβιδο, κανεις την κανονικη τρυπα. ετσι κανενα απο τα δυο σου εργαλεια δεν ζοριζεται, ουτε δουλευει συνεχομενα και τα τρυπανια σου κρυωνουν.
επιπλεον τα λεπτα τρυπανια (2.5-4) μπορεις να τα δουλεψεις ακομα και με 3.000 στροφες οπότε τα βαζεις στην γρηγορη σκαλα (1400-2000σ.α.λ.) στο δραπανοκατσαβιδο ή στο δραπανο και τρυπανε ακομα πιο γρηγορα. γενικα ακομα και τα 6αρια μπορεις να τα βαλεις στην δευτερη σκαλα στο δραπανοκατσαβιδο.

τα μπος αυτα, εμενα μου αρεσουν στην τιμη του 10ευρου γιατι κοβουν γρηγορα , ειναι πληρης σε νουμερα σειρα, και η κεφαλη τους ειναι καλοκατασκευασμενη. απλα πρεπει να κανεις πρωτα τρυπημα με μικρη διαμετρο και μετα ειναι ολα ευκολα. το λεω εχοντας και φτηνοτερα της μπος και της B&D και κινεζικα και απλα και τιτανιου (ο θεος να τα κανει :) )
τα συγκεκριμενα ντεβαλτ θεωρουνται απο τα καλυτερα αλλά επειδη δεν ειναι ευκολο να τροχιστουν, καλο ειναι να χρησιμοποιουνται οσο το δυνατο λιγοτερο, εκτος και αν το κοστος δεν σε πολυνοιαζει

η θεωρια (για καλο και σωστο τρυπημα) υπαρχει, δηλαδη γωνιες τρυπανιου κλπ.
το θεμα ειναι η εφαρμογη εκ μερους των κατασκευαστων.
τα φτηνα τρυπανια φτιαχνονται απο συστροφη του (πυρακτωμενου) υλικου του τρυπανιου. με αποτελεσμα οι ακμες τους και ιδιαιτερα οι γωνιες της κεφαλης να μην ειναι ακριβειας
αντιθετα τα καλα τρυπανια, ασχετα απο το υλικο με το οποιο ειναι φτιαγμενα, ειναι κατασκευασμενα απο εργαλειομηχανες με κοπη ακριβειας. ετσι τοσο η κεφαλη οσο και οι ακμες τους ειναι σωστα φτιαγμενες.

επιπλεον, εχει πολυ σημασια η μορφη της καρδιας του τρυπανιου και επειδη λιγοι κατασκευαστες δινουν την δεουσα προσοχη σε αυτο το σημειο επειδη τα περισσοτερα φτιαχνονται με συστροφη υλικου, καλο ειναι να προτιμαμε τρυπανια με λεπτη καρδια (γνωμη μου)

τελος οι καλυτερες λυσεις παντα λαμβανοντας υποψη την τιμη, ειναι για μαλακα μεταλλα μεχρι και σιδηρο εμποριου τα τρυπανια hss-R, (φτιαχνονται με συστροφη), για σκληροσιδηρουχα τα hss-G (φτιαχνονται με κοπη και κατεργασια απο cnc και ειναι σκληροτερα απο τα R) και για ατσαλια ανοξειδωτα κλπ σκληρα τα hss-Co (κοβαλτιου) . χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν μπορει ενα hss-R να τρυπησει ανοξειδωτο. θα εχεις ομως μεγαλη φθορα στο τρυπανι και θα το κανει πιο πολυ δυσκολα , ιδιαιτερα αν δεν προτρυπησεις.
τα επικαλυψης τιτανιου ειναι πολυ καλα, αλλά το θεμα ειναι τι εχουν απο μεσα. η μιλγουοκι λεει οτι στα τιτανιου της απο μεσα ειναι hss-G οπότε μου ακουγονται πολυ καλα.
αρα περα απο σκληροτητα τουεσωτερικου, ειναι φτιαγμενα και με κατεργασια κοπης απο cnc

και βεβαια τα σκληροτερα και καλυτερα τρυπανια ειναι τα καρβιδιου του βολφραμιου (tct) τα οποια ομως εχουν πολυ "σοβαρες" τιμες. η irwin εχει καλα κομματια σε αυτα.
για παραδειγμα ενα τρυπανι κοβαλτιου των 6mm μπορει να στοιχιζει μονο του 4-5 ευρω, ενω το αντιστοιχο tct της ιδιας μαρκας, να στοιχιζει 20€ !

εξακολουθω να θεωρω οτι το σετακι της μπος για σιδηρο εμποριου ειναι καλο στα 10 ευρω και επιπλεον σιγουρα το σετ της ντεβαλτ στα 14 ευρω ειναι τσαμπα για αυτο που κανει.

ενα ενδιαφερον αρθρο που λεει περισσοτερα ειναι αυτο εδω

Last edited: