Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Νικόλα το συγκεκριμένο δεν κανει για την δουλειά που θες...

Για να κόψεις πολυστερινη με καψιμο θες καταρχήν βάση για κόψει το συρμα σωστά και ευθύγραμμα.. το συγκεκριμένο είναι θέλει μεγάλη εξοικιωση για να μπορείς να το
Προκειμένου να σου πως ότι ακόμη και αυτοί που κοστίζουν πολλά παραπάνω έχουν και αυτά θέματα με συρματα νικελίου χρωμίου καθώς ακόμη και όταν ζεστάνουν καλα δεν αποδιδουν παντα τα μέγιστα κατά το κοψιμο όπως αυτός..

Εάν το θες για θερμομόνωση δεν θα κάνεις δουλειά και θα σου σπάσει τα νεύρα..

Τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς 2-3 φορες που έχω ασχοληθεί κοβω(μου δείξανε και εμενα) ως εξης:

Θα πάρεις μια αλουμινιοπηχη του μετρου+ και μια 25αρα φαλτσετα...μέτρας εκεί που θες και κοβεις...
Θα δεις καθαρό και ευθύγραμμο κοψιμο...
Το μόνο που θέλει είναι να πατάει το φύλλο καλά κάτω...

Δυστυχώς συνονόματε τα κοψίματα είναι κάμποσα και ανά 5 εκατοστά αλλάζουν φορά. Διαχυτές θέλω να φτιάξω, diffusers ντε που λένε και στο χωριόμ (δεν έχω).

Κάτι τέτοιο (αλλά να βλέπεται):

rpg%20sm.JPG

• Wow
Reactions: KOSSTV
Πολυ μεγαλο προτζεκτ...!!!:oops:
...αλλα και πάλι γίνεται η δουλειά...
Κόβεις μεγάλα μακροστενα κομματια και το κοβεις στο μηκος που θες μετα..

Το πρόβλημα σε κάτι τέτοια είναι η ακρίβεια του 5Χ5 σε ολα...εάν το 100% θες μηχάνημα..

Ακόμη και ένα μεταλλικό αλφαδι μεγάλο να έχεις και την φαλτετα που σου είπα κάπως θα γίνει η δουλειά...
Κάνεις μια δοκιμή και βλέπεις πως πάει..

Είναι μεγάλη η διάσταση που θες να φτιαξεις...;

• Like
Reactions: n_olympios
Δυστυχώς συνονόματε τα κοψίματα είναι κάμποσα και ανά 5 εκατοστά αλλάζουν φορά. Διαχυτές θέλω να φτιάξω, diffusers ντε που λένε και στο χωριόμ (δεν έχω).

Κάτι τέτοιο (αλλά να βλέπεται):

rpg%20sm.JPG

Νικόλα, αυτές τις p@p@ριές τις χαιεντάδικες να τις κόψεις…
Για να βρείς την υγειά σου στο λέω. :LOL:

Κόβεις μεγάλα μακροστενα κομματια και το κοβεις στο μηκος που θες μετα..

Το πρόβλημα σε κάτι τέτοια είναι η ακρίβεια του 5Χ5 σε ολα...εάν το 100% θες μηχάνημα..

Είναι μεγάλη η διάσταση που θες να φτιαξεις...;
Είναι μεγάλη η φύρα αν κοπούν κατά μήκος όπως εννοείς. Τα κομμάτια δεν είναι 5x5, σκέψου ότι πρέπει να κοπούν κάπως έτσι (βλέπουμε κάτοψη):

Swath.JPG

Το κάθε "πυργάκι" έχει σταθερό πλάτος (τα 5 εκ του φελιζόλ), σταθερό φάρδος (πάλι 5 εκ) αλλά μεταβλητό ύψος. Με αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύεσαι πλήρως το εμβαδό του φύλλου, γιατί δημιουργείς θετικό και αρνητικό κόψιμο, τα οποία αξιοποιούνται εξίσου. Εν τω μεταξύ μοιάζει τυχαίο σαν σχέδιο αλλά δεν είναι, προκύπτει μέσα από υπολογισμούς και μαθηματικούς τύπους βάσει του φάσματος συχνοτήτων που επιθυμείς να επηρεάσεις.

Νικόλα, αυτές τις p@p@ριές τις χαιεντάδικες να τις κόψεις…
Για να βρείς την υγειά σου στο λέω. :LOL:

Πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι μάναμ! :LOL: Επίσης, αν ήμουν χαϊεντάς θα τα έδινα (κατά χιλιάδες) σε καλώδια και ανυψωτήρια αυτών (μπρρρ μακρυά από μας).

Χρόνια πολλά σε όλους!

Αναζητώ κόφτη πολυστερίνης, από αυτούς με το λεπτό σύρμα. Η αναζήτηση στο forum δε βοήθησε (σπάνια βοηθά εξάλλου). Ο πρώτος στο skroutz είναι στα 40€ περίπου και δείχνει σχετικά αδύναμος αν πιστέψουμε το 1 από τα 2 συνολικά σχόλια. Στα κινεζομάγαζα γίνεται χαμός, δεν ξέρω τι να επιλέξω. Υπάρχει κάποιος που να έχει ασχοληθεί;

Θα πρέπει να είναι σε θέση να κόψει απροβλημάτιστα φελιζόλ πάχους 5εκ.

Έχουμε 3 στο εργαστήριο για κοπή μοντέλων (αρχιτέκτονες).

Ακριβά, αλλά κάνουν τέλεια δουλειά. Λίγο προσοχή θέλει η ράγα γιατί δεν έχει και την καλύτερη στήριξη (πιάνει στην μια πλευρά)

@Χιωτης η αγαπημένη του μάρκα κιόλας!!!

Είναι μεγάλη η φύρα αν κοπούν κατά μήκος όπως εννοείς. Τα κομμάτια δεν είναι 5x5, σκέψου ότι πρέπει να κοπούν κάπως έτσι (βλέπουμε κάτοψη):

Swath.JPG

Το κάθε "πυργάκι" έχει σταθερό πλάτος (τα 5 εκ του φελιζόλ), σταθερό φάρδος (πάλι 5 εκ) αλλά μεταβλητό ύψος. Με αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύεσαι πλήρως το εμβαδό του φύλλου, γιατί δημιουργείς θετικό και αρνητικό κόψιμο, τα οποία αξιοποιούνται εξίσου. Εν τω μεταξύ μοιάζει τυχαίο σαν σχέδιο αλλά δεν είναι, προκύπτει μέσα από υπολογισμούς και μαθηματικούς τύπους βάσει του φάσματος συχνοτήτων που επιθυμείς να επηρεάσεις.
Το ίδιο λέμε...
Δεν ξέρω τι διάσταση έχεις βρει φενιζον αλλά εάν μιλάμε για 250 μηκος Χ 60 πλατος και 5 ύψος τοτε μπορείς να βγάλεις τρελλα κομμάτια..

Εάν κόψεις 1 μετρος ύψος το κοβεις σε ότι ύψος εχεις υπολογίσει και ούτε κάθεξης..

• Like
Reactions: n_olympios
αφου κοπουν οι μεγαλες λωριδες κατα μηκος, μετα γιαιτ να μην γινει μια πατεντα με συρμα και Πριονάκι Ξυλογλυπτικής ?

Ωραίο είναι αυτό για να τρίβεις το εσωτερικό ενός μπολ, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει εδώ ε;

2024-01-03_18-13-52.jpg

Υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από το να το κάνεις με το χέρι; Κάποιο ηλεκτρικό;

Εγώ θα έβαζα και αυτό...ειναι λίγο μεγαλύτερο αλλά έχει να δουλέψει περισσότερη επιφάνεια..

...με τα ανάλογα εξαρτηματα...

Κωστή ευχαριστώ αλλά δεν βολεύει αυτό όταν το άνοιγμα του μπολ είναι μικρό και θέλεις να τρίψεις το εσωτερικό.

Κάπως καλύτερο αυτό της Proxxon (το είχε βρει ο songless σε προσφορά πρόσφατα άλλα δεν βρίσκω το λινκ).

Το χειροκίνητο (σαν αυτό που έχει ο Μπάμπης στα δέξια της φωτό) είναι μάλλον το πιο βολικό, αλλά πρέπει να το παραγγείλω από Γερμανία μου φαίνεται.

Δεν ξερω ποσο βολικο μπορει να ειναι το εσωτερικο τριψιμο με το χερι.
Ο ρυθμιζομενος αλοιφαδορος της Proxxon -οπως εχω ξαναγραψει- ειναι ενα μαγικο εργαλειο που μου εχει αντικαταστησει το 90% του γυαλοχαρταρισματος με το χερι.

Εναλλακτικα, για παρομοια δουλεια ειχα αγορασει ενα ανταπτορακι με στελεχος 3μμ που εμπαινε στο dremel και απο την αλλη ειχαν σπειρωμα που εβαζες τα Μ6 κυλινδρακια vectro των 50 και 25μμ.

eUAb0jM.jpg

Φτηνη και αποτελεσματικη εναλλακτικη.

Τις τελευταίες μέρες είμαι σε αναζήτηση για σετ κατσαβιδιών ωρολογοποιίας. Αναφέρομαι σε κατσαβίδια ίσιας μύτης σε μεγέθη 0,8 (ή και 0,6), 1 , 1,2 , 1,4 , 1,6 (το επόμενο νούμερο σε αυτά είναι το 2, αλλά από 2 και πάνω έχω σετ κατσαβιδιών ηλεκτρονικής, οπότε δεν με πολυενδιαφέρει τυχόν αγορά σε αυτά τα μεγέθη).
Τα συγκεκριμένα νούμερα τα θέλω κυρίως για να ανοίγω κάσες βιδωτές από 2-3 ρολόγια που έχω για αλλαγή μπαταρίας όποτε είναι για αλλαγή.
Παλιότερα που είχα επιχειρήσει να ανοίξω κάσα ενός ρολογιού μου κάνοντας χρήση ενός φτηνιάρικου κατσαβιδιού stanley με ψιλή ίσια μύτη, κάτι παρόμοιο με το παρακάτω σετ:
πολύ απλά παραλίγο να καταστρέψω την κεφαλή της μικροσκοπικής βίδας, απλά γιατί η ποιότητα της μύτης του κατσαβιδιού εκείνου ήταν τέτοια που δεν εφάρμοζε σωστά ώστε να μπορέσει να μεταφέρει σωστά τη ροπή που χρειαζόταν στη βίδα για το χαλάρωμα. Τότε λοιπόν με έσωσε ένας πρώην συνάδελφος που (τρέχα γύρευε γιατί) είχε κάποτε προμηθευτεί ένα ποιοτικό κατσαβιδάκι ωρολογοποιίας από εξειδικευμένο κατάστημα του χώρου (κάπου στην Πλατεία Καρύτση στο κέντρο της Αθήνας, πριν καμιά 15αριά χρόνια). Με αυτό το κατσαβίδι λοιπόν η δουλειά μου έγινε άψογα.
Αναφέρομαι σε κατσαβίδι του παρακάτω τύπου:
To θέμα μου είναι βέβαια ότι δεν θέλω να δώσω 70+ ευρώ για 4-5 κατσαβίδια για χρήση μια στο τόσο, μια που τα ελβετικά Bergeon σε αυτά τα χρήματα περίπου παίζουν (η στάνταρ σειρά της εταιρείας, γιατί υπάρχουν και αρκετά ακριβότερες).
Αν λοιπόν κάποιος φίλος έχει καταφύγει σε άλλη, φθηνότερη λύση ανάλογου σετ κατσαβιδιών, που να βγήκαν όμως όντως καλά στην πράξη (=να μην καταστρέφουν τις κεφαλές των μικροσκοπικών βιδών που έχουν τα ρολόγια), κόστους όχι πάνω από 30-35 ευρώ το σετ, θα παρακαλούσα για τα φώτα του.

Τις τελευταίες μέρες είμαι σε αναζήτηση για σετ κατσαβιδιών ωρολογοποιίας. Αναφέρομαι σε κατσαβίδια ίσιας μύτης σε μεγέθη 0,8 (ή και 0,6), 1 , 1,2 , 1,4 , 1,6 (το επόμενο νούμερο σε αυτά είναι το 2, αλλά από 2 και πάνω έχω σετ κατσαβιδιών ηλεκτρονικής, οπότε δεν με πολυενδιαφέρει τυχόν αγορά σε αυτά τα μεγέθη).
Τα συγκεκριμένα νούμερα τα θέλω κυρίως για να ανοίγω κάσες βιδωτές από 2-3 ρολόγια που έχω για αλλαγή μπαταρίας όποτε είναι για αλλαγή.
Παλιότερα που είχα επιχειρήσει να ανοίξω κάσα ενός ρολογιού μου κάνοντας χρήση ενός φτηνιάρικου κατσαβιδιού stanley με ψιλή ίσια μύτη, κάτι παρόμοιο με το παρακάτω σετ:
πολύ απλά παραλίγο να καταστρέψω την κεφαλή της μικροσκοπικής βίδας, απλά γιατί η ποιότητα της μύτης του κατσαβιδιού εκείνου ήταν τέτοια που δεν εφάρμοζε σωστά ώστε να μπορέσει να μεταφέρει σωστά τη ροπή που χρειαζόταν στη βίδα για το χαλάρωμα. Τότε λοιπόν με έσωσε ένας πρώην συνάδελφος που (τρέχα γύρευε γιατί) είχε κάποτε προμηθευτεί ένα ποιοτικό κατσαβιδάκι ωρολογοποιίας από εξειδικευμένο κατάστημα του χώρου (κάπου στην Πλατεία Καρύτση στο κέντρο της Αθήνας, πριν καμιά 15αριά χρόνια). Με αυτό το κατσαβίδι λοιπόν η δουλειά μου έγινε άψογα.
Αναφέρομαι σε κατσαβίδι του παρακάτω τύπου:
To θέμα μου είναι βέβαια ότι δεν θέλω να δώσω 70+ ευρώ για 4-5 κατσαβίδια για χρήση μια στο τόσο, μια που τα ελβετικά Bergeon σε αυτά τα χρήματα περίπου παίζουν (η στάνταρ σειρά της εταιρείας, γιατί υπάρχουν και αρκετά ακριβότερες).
Αν λοιπόν κάποιος φίλος έχει καταφύγει σε άλλη, φθηνότερη λύση ανάλογου σετ κατσαβιδιών, που να βγήκαν όμως όντως καλά στην πράξη (=να μην καταστρέφουν τις κεφαλές των μικροσκοπικών βιδών που έχουν τα ρολόγια), κόστους όχι πάνω από 30-35 ευρώ το σετ, θα παρακαλούσα για τα φώτα του.

Δεν γνωρίζω την εφαρμογή τους, αλλά λόγω του ότι η FACOM τα δίνει για ωρολογοποιούς, πιθανότατα να σε καλύψει η ποιότητα:
https://www.rigastools.gr/σετ-κατσαβίδια-ωρολογοποιού?sort=pd.name&order=DESC&limit=25

https://www.facom-tools.gr/index.php?route=product/product&path=519&product_id=2217