Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Στο παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει ψεκαστήρα προπιέσεως (χειροκίνητο) που είχα αγοράσει από τα Leroy Merlin (μάρκας Geolia, δική τους φίρμα είναι), γιοα ψεκασμούς απολυμάνσεων χώρων (ακάρεα, ψύλλους κλπ), αλλά με σχετικά μικρή χρήση, χάλασε (ράγισε το πλαστικό, δεν κρατούσε την πίεση).
Έχετα εμπειρία χρήσης ψεκαστήρα για τη δουλειά που τον θέλω, για να προτείνετε κάτι σχετικά καλό; Ποιο κατάλληλος είναι ο μπαταρίας ή ο χειροκίνητος;
Ηρθε συνργειο στο σπιτι για τα 3 κλιματιστικα μου, και εκτος απο τα ελεφαντακια ειχαν και δυο τετοια.
Βγαλανε ολα τα πλαστικα.

• Like
Reactions: lazarefa
SDS δραπανο σαν αυτο το αξιοπιστο Μακιτα η σαν το Bosch -κορυφαιο σε επιδοσεις και ασφαλεια (kick back control) στα 800w ?

Μηπως εννοεις κοινο δραπανο οπως αυτο το μικρο δυνατο και ελαφρυ Bosch?

Ποια θα ειναι κυριως η χρηση του?

Το makita απ ότι βλέπω είναι ένα για όλα, δεν το θέλω για επαγγελματική χρήση αλλά θα ήθελα να κάνει ότι χρειαστεί ξεκούραστα, το Bosch καλό αλλά ξεφεύγουμε στα χρήματα

Χρειαζεσαι πνευματικο πιστολετο; τρυπας μπετο συχνα εννοω;
Αν ναι τοτε παρτο.
Αν ειναι να τρυπας τοιχοποια , τουβλο δηλαδη συνηθως, παιρνεις και απλο δραπανο και ας εχει και κρουση για κανα μπετο αν πετυχεις ..

Το makita απ ότι βλέπω είναι ένα για όλα, δεν το θέλω για επαγγελματική χρήση αλλά θα ήθελα να κάνει ότι χρειαστεί ξεκούραστα, το Bosch καλό αλλά ξεφεύγουμε στα χρήματα
...και με το Maķita θα κάνεις δουλειά..
Εάν δεν έχεις συνεχομενη και απαιτητικη χρηση δεν θα έχεις πρόβλημα..

Σημασία έχει η χρήση.. όπως είπαν και τα παιδιά για τρυπημα σε μπετο και τουβλο είναι πολύ άνετα τα συγκεκριμένα πνευματικά....

• Like
Reactions: arma
Παντως οτι δραπανο και να επιλεξεις, πρεπει οπωςδηποτε να παρεις τα καταλληλα τρυπανια τα οποια κανουν τεραστια διαφορα (κυριως στην ταχυτητα και ευκολια διατρησης αλλα και αντοχη) απο τα τρυπανια του σωρου.

Μια καλη επιλογη για δομικα υλικα (Μπετον, τοιχος, πετρα) ειναι τα Bosch CYL-3.
H καλυτερη επιλογη για δομικα υλικα ειναι τα ακριβoτερα και ανθεκτικοτερα CYL-5.

Aν θες την βελτιστη επιλογη τρυπανιων για ολα τα υλικα (Δομικα, ξυλο, σιδερο) να παρεις τα Bosch Multi construction CYL-9

Ολα τα παραπανω πωλουνται και μεμονωμενα, οχι μονο σε σετ. Μιλαμε για τρυπανια με στρογγυλο στελεχος, οχι για τρυπανια SDS.

Μιχαλη γινεται καπως σε καθε thread να μαζευτουν καποιες πολυ βασικες πληροφοριες οπως αυτες πο υαναφερεις πιο πανω και να καρφιτσωνονται στο 1ο μηνυμα? Βοηθανε παρα πολυ τετοιες πληροφοριες και εινα αδυνατον να τις βρισκουμε σε νηματα εκατονταδων σελιδων.

Ειναι καλυτερα πιστευω οποιος έχει ενα ερωτημα, να το κανει οποτε χρειάζεται για να λαμβανει και διαφορες εναλλακτικές απαντήσεις.

Η παραπανω απάντηση για τα τρυπανια πχ., ειναι βασισμένη στην εμπειρια μου αρα ολιγον υποκειμενικη. Ειναι καλό και ευπρόσδεκτο να ακουγονται και αλλες σποψεις καθως ετσι διευρύνονται οι εναλλακτικες και μαθαινουμε και κατι παραπανω από τις εμπειρίες αλλων μελων.

• Like
Reactions: newbie and enduras1
Εγώ νομίζω ότι εφόσον μιλάει για.πνευματικο.πιστολετο σαν εργαλειο στα αναλώσιμα καλύτερα να βρει σε sds-plus..
Πολυ καλα τα παραπάνω στρογγυλά τρυπανια αλλά όταν.μιλαμε για άνεση ,ταχυτητα και σε χρήση σε μπετο δεν μπορούν να συγκριθούν με τα sds-plus.
Για τρυπανια μπετου,σοβα και τουβλο προτείνω 4κοπα της Bosch X5

Μιχαλη γινεται καπως σε καθε thread να μαζευτουν καποιες πολυ βασικες πληροφοριες οπως αυτες πο υαναφερεις πιο πανω και να καρφιτσωνονται στο 1ο μηνυμα? Βοηθανε παρα πολυ τετοιες πληροφοριες και εινα αδυνατον να τις βρισκουμε σε νηματα εκατονταδων σελιδων.
To πιο εύκολο που μπορεις να κανεις είναι να το.σωζεις στους σελιδοδείκτες σου..
Έτσι όταν θα το χρειαστείς θα το.βρεις..

Αλλά συμφωνώ με το Μιχάλη..
Όπως βλέπεις καθες φορά,ας επαναληφθεί το ερώτημα,απαντάνε τα μέλη ευλαβικά πάντα...οπότε το να ρωτήσεις είναι το ορθοτερο..

Εγώ θα έπερνα ένα κρουστικό δράπανο ρεύματος που εκτός από πιο φτηνό είναι για πολλές δουλειές με διάφορα υλικά. Θεωρώ ότι είναι το πρώτο εργαλείο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Το πνευματικό είναι πιο πολύ για καλεμίσματα και μεγάλες τρύπες σε τούβλα/τσιμέντο - χρήσιμο εργαλείο αλλά πιο εξειδικευμένο.

Σκέψου να θέλεις αύριο να τρυπήσεις ξύλο/μέταλλο ή να δουλέψεις με κάποια συρματόβουρτσα...θα είναι δύσκολο με το πνευματικό λόγω όγκου και βάρους.

Εγώ θα έπερνα ένα κρουστικό δράπανο ρεύματος που εκτός από πιο φτηνό είναι για πολλές δουλειές με διάφορα υλικά. Θεωρώ ότι είναι το πρώτο εργαλείο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Το πνευματικό είναι πιο πολύ για καλεμίσματα και μεγάλες τρύπες σε τούβλα/τσιμέντο - χρήσιμο εργαλείο αλλά πιο εξειδικευμένο.

Σκέψου να θέλεις αύριο να τρυπήσεις ξύλο/μέταλλο ή να δουλέψεις με κάποια συρματόβουρτσα...θα είναι δύσκολο με το πνευματικό λόγω όγκου και βάρους.

συμφωνω κι επαυξανω . με ενα δραπανο οχι μονο τρυπας ολα τα υλικα , εχεις επιπλεον και το τσοκ συσφιξης (σε αντιθεση με τα πνευματικα πιστολετα) , που σου δινει πληθωρα χρησεων με τα καταλληλα περιφερειακα . απο το να ανακατεψεις χρωματα μεχρι να κοψεις λαμαρινες.
το πρωτο εργαλειο που πρεπει να εχει ενας ερασιτεχνης ειναι ενα ελαφρυ κρουστικο δραπανο. απο εκει ξεκινησαμε ολοι.

προσωπικη μου γνωμη τωρα, αν το μπατζετ ειναι στα 140 ευρω του μακιτα , εχοντας πληθωρα εργαλειων ακριβων και φτηνων, παντα μιλωντας σε ερασιτεχνικο επιπεδο, ενα φθηνο ελαφρυ κρουστικο ρευματος περι τα 30-40 , + καλα τρυπανια , αφηνει περιθωρειο και για ενα φτηνο αλλά καλο πνευματικο (πχ παρκσαιντ) περι τα 60 + 15 για τρυπανια.
αυτο το πνευματικο της παρκσαιντ το εχω ψωφησει πολλες φορες σε συνεχομενη χρηση για ωρα σε καλεμισματα και αντεχει ακομα το σκυλι :)
αλλά η μεγαλη εκπληξη ειναι ενα φτηνο ελαφρυ κινεζικο δραπανακι που και αυτο εχει βγει σκυλι σε πολλαπλες χρησεις ακομα και μπετο!
το βαρος του εργαλειου ειναι αυτο που θα σου στερησει το χαμογελο μετα απο λιγα λεπτα εργασιας , ιδιαιτερα αν το δουλευεις σε περιεργες θεσεις ψηλα

μονο τα δυο? και 3 και 4 και 5... :) και ρευματος και μπαταριας και φτηνα και ακριβα.
ενταξει καποιοι το εχουμε παραξευτηλισει αν και ερασιτεχνες. γιατι ενταξει να ειναι κανεις επαγγελματιας οπως εσυ, δικαιολογειται.
αλλά να εχουμε δεκαδες και να καθονται, θα μας αποειδει και ο θεος ;)

κοιτωντας πισω, αναμεσα σε δεκαδες εργαλεια που εχω τοσο εγω (κυριως φτηνα) οσο και ο κουμπαρος μου (κυριως ακριβα) , αυτα που χρησιμοποιει ο μεσος ερασιτεχνης (εγω δηλαδη) , τα πιο πολυασχολα, τα πιο χρησιμα , θες λογω πρακτικοτητας ή λογω ευκολιας, ειναι ενα φτηνο κινεζικο δραπανοκατσαβιδακι 12 βολτο γιατι ειναι ελαφρυ και κανει τα παντα, το πνευματικο μπαταριας 20V της παρκσαϊντ που μου κανει ολα τα τρυπηματα στους τοιχους (απλους και μπετο) πανευκολα και γρηγορα και παντου , ενα φτηνο κινεζικο ελαφρυ δραπανακι ρευματος 600 W με μεταλλικο τσοκ , ενα ηλεκτρικο κατσαβιδακι πενταβολτο των 10-15 ευρω και ενας τροχος μπαταριας της παρκσαιντ παλι , με ρυθμιση στροφων.
μια καλη πενσα , ενα καλο κοφτακι , μερικα καλα τρυπανια , μια μπαλαντεζα και ... βουαλά!

και ας μην ειναι αυτα μπρασλες ή ακριβα. κι ας εχω (βαζω και τον κολλητο μου) απο 10-12 δραπανοκατσαβιδα μπαταριας , 8 δραπανα ρευματος , 10 τροχους , 5 παλμικα + 2 βαρια μπουλονοκλειδα , απο 4-5 πνευματικα πιστολετα κλπ κλπ
γιατι συνηθως χρειαζεσαι κατι για πολυ λιγο. ενα τρυπημα , ενα βιδωμα, ενα κοψιμο, ενα βουρτσισμα...
φυσικα ολα χρειαζονται, κακο δεν ειναι να τα εχεις , η ποιοτητα σε μερικα εργαλεια ειναι απαραιτητη για ακριβεια και καλη εργασια , αλλά κοιτωντας πισω με λιγα κατοσταρικα (2-3 αν βαλεις και μια μικρη ηλεκτροκολησουλα για αρχη) , μπορει κανεις να φτιαξει ενα "πυρηνα" εργαλειων με τον οποιο θα κανει τις 8 στις 10 δουλιες ενος ερασιτεχνη.
και σου ανοιγεται ενας κοσμος "μαγικος" που εχει μονο χαμογελα! :)

απο τις πιο σωστες κουβεντες που ακουσα ευτυχως απο τα παιδια εδω, ηταν αυτη: "πανω απο ολα μετραει η ποιοτητα στα αναλωσιμα!"
ολα τα αλλα επονται (παντα μιλωντας για το επιπεδο ενος ερασιτεχνη) . εκτος και αν εισαι επαγγελματιας οπου εκει εχεις άλλα κριτηρια.
τρυπας πχ μεταλλο με τα HSS-G της μπος ή τα κοβαλτιου με προτρυπημα της dewalt και λες : ποτε το τρυπησε? και τρυπες γκαραντι!
τρυπας με τα τετρακοπα 5Χ της μπος τοιχο , και η ουπα μπαινει λες και ειναι με ακριβεια μεταλλου!

προσωπικα , ισως λογω ενθουσιασμου, εγω υπερεβαλα σε τουτο το ταξιδι των ερασιτεχνικων κατασκευων. πηρα πολλα εργαλεια (μαζι και ο κολλητος) που εχω χρησιμοποιησει λιγο.
ομως δεν το μετανιωνω και αυτο εχει σημασια...

Last edited:
σε ευχαριστω κωστη!
πηρα (και παιρνω) πολυ αγαπη και χαρα οταν μπαινω καμια φορα στο φορουμ και χαιρομαι διπλά οταν βλεπω νεους φιλους των κατασκευων.
εχετε παντα την αγαπη μου και το σεβασμο μου

να΄σαι καλα κυριακο μου. υγεια να εχουμε πανω απο ολα και ειρηνη , μη μας κατσει καμια στραβη με ολους αυτους τους μουρλους που διοικουν το κοσμο :)

• Like
Reactions: enduras1