Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

παιδες μια ερωτηση, υπαρχει προβλημα αν μπουν κλασικες απλες μυτουλες κατσαβιδιου σε παλμικο κατσαβιδι με ανταπτορα κρουστικου? (impact)
λογικα την παραμορφωση θα την παρει το ειδικα σχεδιασμενο στελεχος με την λεπτη ζωνη του ανταπτορα και θα μεινει η μυτουλα αθικτη σε ενα ζορι. ετσι δεν ειναι?
ρωταω γιατι εχω ενα σωρο μυτουλες που καθονται

Η εμπειρια μου σε τετοιες μυτες ειναι οτι το πολυ 2-3 φορες να αντεξουν και επειτα καποια στιγμη απο το ζορι σπανε....
Η κατσαβιδολαμα ειναι η πιο ολοκληρωμενη λυση....

20201030134326_bosch_mytes_pz_2_50mm_2608522331_x_8tmch.jpeg

Νικόλα αν ο ανταπτορας διαθέτει αυτό το λεπτό "λαιμό" θεωρητικά διαθέτει την λειτουργία προστασίας.
Όμως αν δεν κάνω λάθος το χαρακτηριστικό αυτό είναι για την προστασία της βίδας περισσότερο πάρα της μύτης/κατσαβιδόλαμας/bit
Ουσιαστικά το λεπτό σημείο του bit ή του αντάπτορα απορροφά μέρος της επιπλέον ροπής για να προστατεύσει το κεφάλι της βίδας και του bit.

Εγω, παντως, σε τεστ του παλμικου parkside, με καρφωμα χοντρων στριφωνιων σε κορμο ελιας, με απλες μυτες και απλο ανταπτορα (οχι impact), εσπασα τα στριφωνια, οχι τα αλλα δυο. Και η κεφαλη αθικτη.

• Like
Reactions: nickolas
Άπειρες φορές έχω διαβάσει εδώ ολόκληρες θεωρίες και εξωτικά εξαρτήματα για να βιδώσεις βίδα. !!!!!!
Η βίδα όταν τερματίσει και επιμένεις να βιδώνεις θα καταστραφεί ...το γνωστό κούρεμα ότι παπάδες και να έχεις επάνω.
Μετά από την βίδα σιγά σιγά θα χαλάσει και η μύτη. Οπότε ή μαθαίνεις να έχεις ευαίσθητο δάχτυλο στην σκανδάλη ή ακόμα καλύτερα τελειώνεις το βίδωμα με το χέρι. Μην μπερδεύουμε ως συνήθως την επαγγελματική ανάγκη για κέρδος χρόνου με την χαρά της τέλειας δουλειάς του ερασιτέχνη.

Σωστος ο (παραδοσιακος, μερακλης μαστορας) Νικολας :)
Βεβαια, στην δικια μου περιπτωση, καπου στη μεση κουρεψε τα περισσοτερα στριφωνια. Αλλα οταν βιδωνεις, χωρις προτρυπημα, 8αρια, 10αρια και 12αρια στριφωνια σε καταξερη ελια...ε, κατι θα παραιτηθει και θα φυγει για τον παραδεισο των αναλωσιμων...

Νικο η κατσαβιδολαμα δεν ειναι θεωρια αλλα εξελιξη εξαρτηματος μυτης....καποιοι εφτιαξαν αυτο το εξαρτημα για καποιο λογο και για να γινεται σωστοτερα και λειτουργικοτερα μια δουλεια....δεν μπορουμε να εχουμε τις ιδιες απαιτησεις απο 2 διαφορετικου τυπου αναλωσιμα τοσο σε ποιοτητα οσο και σε χρηση...

Δεν ειναι τυχαιο οτι πλεον σε παλμικα κατσαβιδια προτεινονται μονο αυτες ως οι ενδεδειγμενες να γινει σωστα η δουλεια....Πρακτικα υπαρχει τεραστια διαφορα....το εχω διαπιστωσει πολλες φορες εν πραξη...δεν εχει σπασει καμια εως τωρα.....μου κανει εντυπωση οτι δεν καταλαβαινεις διαφορα σε ολα τα επιπεδα εκτος και εαν δεν εχεις χρησιμοποιησει.....

Last edited:
Δηλαδή θέλεις να πεις ότι με αυτό το εξάρτημα θα τερματίσει η βίδα εσύ θα συνεχίζεις και δεν θα καταστραφεί γιατί το εξάρτημα είναι εξελιγμένο.
Το σωστότερα και λειτουργικότερα θα ήθελα να μου το αναλύσεις και να μου πεις και ποιες είναι οι απαιτήσεις για να βιδώσεις μια βίδα. Πιθανώς μερικά πράγματα να μην είμαι σε θέση να τα καταλάβω ίσως γιατί μέχρι σήμερα ποτέ δεν είχα πρόβλημα.
Αν πρόσεξες διευκρίνισα ...επαγγελματίας και ερασιτέχνης ... τα εξελιγμένα όπως τα λες δεν έχουν κάποια ουσιώδη διαφορά για τον εραστή της τέχνης. Εσύ είσαι επαγγελματίας και έχεις προφανώς άλλες απαιτήσεις ...
Αλλά τέλος πάντων τι τα ξαναγράφω ...αμα δεν έγινα κατανοητός την πρώτη φορά ...δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι. :)

Last edited:
Νικο χρησιμοποιησε πρωτο το εξαρτημα και εαν δεις κατα την προσωπικη σου αποψη και χρηση οτι ειναι μια απο τα ιδια θα παω πασο...
Εγω λεω οτι κραταει μια χαρα,και πιστεψε τα εχω ζορισει,οταν χρησιμοποιηθει σωστα και οι μυτες εκατεροθεν βιδας και εξαρτηματος δεν παθαινουν τιποτε...ειναι ετσι κατασκευασμενο το εξαρτημα για να αντεχει....αυτο εχω διαπιστωσει πρακτικα...
Στο πολυ-πολυ ζορι κατι μπορει να γινει...αλλα εκει μπορει να φταιει και η απειρια η αχρηστη επιμονη στο να βιδωθει και αλλο...οποτε με το καιρο ζυγιζεις που θελει τι και πως...

Επισης ενα αναλωσιμο οταν εξυπηρετει σε μια εργασια δεν εχει να κανει με ερασιτεχνη η επαγγελματια...η απαιτηση ειναι δευτερεουσας σημασιας οταν πρεπει να γινει πρωτα η δουλεια...εκτος και εαν οικονομικως δεν μπορει να αποκτηθει...

Σεβαστη η αποψη σου και κατανοητος εισαι αλλα μαλλον ειναι διαφορετικες οι εμπειριες μας οποτε συμφωνω οτι δεν θα αλλαξει κατι επαναλλαμβανοντας προσωπικες αποψεις..
Ας εχει η κοινοτητα κερδος και μικρο το κακο για εμας...;)

Last edited:
  • Like
Reactions: lazarefa
πετε ενα καλο ηλεκτρικο δραπανο/κατσαβιδο , αλλα αμμεσα παραδοτεο... ισχυρο και ποιοτικο.
Και για τοιχους και ξυλο κλπ
Αν γινεται να ειναι και σχετικα μικρο.

Ολο το πακετο, με μπαταρια , φορτιστη κλπ.... απο Ελλαδα για αμμεση παραλαβη.

Μικρο, καλο, ισχυρο, ποιοτικο, αμεσα διαθεσιμο, σετακι σε θηκη με δυο μπαταριες και φορτιστη.
Δεν γραφεις οριο τιμης αρα σου αναφερω ο,τι θεωρω καλυτερο σε μικρο.

Bosch - GSB 12V-30 Κρουστικό Δραπανοκατσάβιδο Μπαταρίας Brushless Motor 12V

και ενα σετακι τρυπανια για ΟΛΑ τα υλικα.

• Like
Reactions: KOSSTV
Γιάννη αν θέλεις να έχεις εμπεριστατομένες απαντήσεις δώσε μας λίγες παραπάνω πληροφορίες
Διευκρίνιση, υποθέτω οτι θέλεις μπαταρίας γιατί αρχικά αναφέρεις ηλεκτρικό.
Για τι χρήση το θέλεις;
Συχνότητα χρήσης;
Θέλεις και μια δευτερη μπαταρία ή οχι;
Θέλεις να έχει κρούση;
Βασικό, πόσα χρήματα διαθέτεις;

• Like
Reactions: enduras1
Eχω το παραπανω και για να βοηθησω θα πω τα εξης....:

1)Τρυπαει ανετα σοβα και με λιγη σχετικη πιεση και μπετο....
2)Μπορει να χρησιμοποιηθει και για ξυλουργικες εργασιες τρυπηματος και φρεσαρισματος....
3)Εχω τρυπησει και σιδερα....στρατζαριστα και κοιλοδοκους....
4)Δυνατο και στο βιδωμα μεχρι ενος σημειου βεβαια...

Ενα πολυ χρησιμο εργαλειο τελικα σε μικρο μεγεθος.....

ας πουμε χρι 100-150 ευρω.

Θελω μικρη συχνοτητα χρησης, αλλα να ειναι ικανο για ολες τις δουλειες.
Δευτερη μπαταρια οχι προς το παρον.

Θελω να ειναι παντα ετοιμοπολεμο, αξιοπιστο και σχετικα μικρο.

Μικρο, καλο, ισχυρο, ποιοτικο, αμεσα διαθεσιμο, σετακι σε θηκη με δυο μπαταριες και φορτιστη.
Δεν γραφεις οριο τιμης αρα σου αναφερω ο,τι θεωρω καλυτερο σε μικρο.

Bosch - GSB 12V-30 Κρουστικό Δραπανοκατσάβιδο Μπαταρίας Brushless Motor 12V

και ενα σετακι τρυπανια για ΟΛΑ τα υλικα.
ναι,

κανεις δουλεια μ αυτο, γιατι βλεπω λιγα volt.

Tα τρυπανια αυτα κανουν δηλ. για τοιχο και ξυλο ?

με μπαταρια θελω, με ρευμα εχω αλλα δε με βολευει παντα.

πρεπει να ξεκαθαρισεις λιγο μεσα σου το τι θες πρωτα...
αν πας σε 12βολτα θα εχεις μικρο βαρος, ακομα και κατω απο κιλο με καποιους συμβιβασμους στις ικανοτητες
αν πας 18(20)βολτα θα εχεις γενικα περισσοτερες ικανοτητες αλλά και μεγαλυτερο βαρος
πρεπει να τα πιασεις στο χερι, να δεις το βαρος τους και τον ογκο τους.

η λογικη λεει οτι αν το θελεις για περιστασιακη χρηση θα ηταν προτιμοτερο να παρεις κατι σε 12βολτο αφου εχεις και ηλεκτρικο γιατι δεν θα το χρειαζεσαι για συνεχομενη εργασια σε μερη χωρις ρευμα. οταν θα το χρειαζεσαι θα ειναι περισσοτερο για να αποφυγεις το βαρος του ρευματος και το οτι ειναι μικροτερο
αν το σκεφτομαι σωστα ετσι, συν οτι το θες αραια και που, πας σε μεσαια (ποιοτικα) κατηγορια οπως στανλεη ή μπλακεντεκερ και γλιτωνεις χρηματα ή ακομα , πας σε σετ δραπανοκατσαβιδου-παλμικου! βεβαια το να παρεις ενα brushless απο κορυφαια εταιρια οπως αυτο το bosch που ειπαν τα παιδια, ισως ειναι η καλυτερη επιλογη για να το εχεις για μια ζωη και να το χαιρεσαι.

δες ομως πρωτα στο λαιβ, το ποια κατηγορια σου καθεται καλυτερα στο χερι σαν ογκος , βαρος και ζυγισμα, για να ξερεις σε ποια σημεια θα συμβιβαστεις.

Last edited:
  • Like
Reactions: lazarefa