Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Κονδύλια είναι, συνήθως είναι για μέταλλο και χρήση σε τόρνους και φρεζοδράπανα, θα το καταλάβεις απ’την τιμή τους.

• Like
Reactions: nikfor
Ευχαριστώ :)
Απο περιέργεια, για τι δουλειές είναι αυτά στα δεξιά; Τα βλέπω συχνά όταν κάνω αναζήτηση για bits για το ρουτερ.
Με τα αντίστοιχα για ξύλο δεξιά, νομίζω είναι για να σκαλιζεις - γράφεις πάνω σε ξύλο.. Αν δεν κάνω λάθος

Εννοείται θα το κάνω με πολλά περάσματα, λίγο λίγο.
Αν δεν θέλεις να κάνεις πολλά περάσματα μπορείς να κόψεις μια μεγάλη ποσότητα υλικού με σέγα και να το στρώσεις μετά με το ρούτερ.
Μην το κόψεις φυσικά στο όριο.

• Like
Ευχαριστώ :)
Απο περιέργεια, για τι δουλειές είναι αυτά στα δεξιά; Τα βλέπω συχνά όταν κάνω αναζήτηση για bits για το ρουτερ.
Είναι κονδύλια. Υπάρχουν και για ξύλο, και από ali, BG,κλπ δεν βγαίνουν και τόσο ακριβά.
Νομίζω ότι κάνουν καλύτερη δουλειά για κοπή με βύθιση (plunge cutting) αλλά θα σε γελάσω για λεπτομέρειες - έχω δύο που τα έχω δουλέψει ελάχιστα για να έχω ίδια άποψη.
Αυτά που έβαλες στην φωτογραφία είναι down-cut που σημαίνει ότι η "καλή πλευρά" θα είναι η πάνω (η πλευρά του ξύλου που ακουμπάει στο ρούτερ). Είναι για πιο ρηχά περάσματα.

• Like
Συνάδελφοι, μια ακόμα ερώτηση:

Έστω πως έχουμε μια πλάνη που είναι και ξεχονδριστήρας, σαν κάτι τέτοιο.

Έστω πως έχουμε ένα πετσικαρισμένο μαδέρι, πλάτους 20εκ το οποίο δεν έχει και παντού το ίδιο πάχος.
Αν περάσουμε πρώτα τη μια πλευρά του από πάνω στην πλάνη και μετά, το βάλουμε στον ξεχονδριστήρα (χρησιμοποιώντας σαν οδηγό την πλευρά που μόλις πλανίσαμε), θα έχουμε ένα μαδέρι πλανισμένο και από τις δυο πλευρές το οποίο θα έχει παντού το ίδιο πάχος;

Είναι σωστή η σκέψη; :unsure:

Αυτή είναι η σωστή μέθοδος που περιγράφεις. Δημιουργείς μια επίπεδη επιφάνεια με την πλανη και μετά περνάς από ξεχονδριστηρα ώστε να πλανισει την άλλη πλευρά με αναφορά την καλή πλανισμενη πλευρά.

• Like
Συνάδελφοι, μια ακόμα ερώτηση:

Έστω πως έχουμε μια πλάνη που είναι και ξεχονδριστήρας, σαν κάτι τέτοιο.

Έστω πως έχουμε ένα πετσικαρισμένο μαδέρι, πλάτους 20εκ το οποίο δεν έχει και παντού το ίδιο πάχος.
Αν περάσουμε πρώτα τη μια πλευρά του από πάνω στην πλάνη και μετά, το βάλουμε στον ξεχονδριστήρα (χρησιμοποιώντας σαν οδηγό την πλευρά που μόλις πλανίσαμε), θα έχουμε ένα μαδέρι πλανισμένο και από τις δυο πλευρές το οποίο θα έχει παντού το ίδιο πάχος;

Είναι σωστή η σκέψη; :unsure:
Σωστή σκέψη.
Η πλανη γωνιαζει τις δυο κάθετες πλευρες και έπειτα ο ξεζονδριστηρας αναλαμβάνει να κάνει παραλληλες τις δυο αλλες.

• Like
Σας ευχαριστώ παιδιά :)
Σκέφτομαι να πάρω ένα φτηνό, γιατί από τότε που ασχολήθηκα με μασίφ ξυλεία, ό,τι προσπαθώ να φτιάξω "σκοντάφτει" σε αυτά τα προβλήματα που έχουν συνήθως οι τάβλες ή τα μαδέρια (ανομοιόμορφο πάχος και πετσικαρισμένα).
Και εντάξει, τα σουλουπώνω κάπως, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι μέτριο :(

Σωστή σκέψη.
Η πλανη γωνιαζει τις δυο κάθετες πλευρες και έπειτα ο ξεζονδριστηρας αναλαμβάνει να κάνει παραλληλες τις δυο αλλες.

Ναι, πέρα από αυτό, εννοούσα και να περάσω από την πλάνη πρώτα και τη μια οριζόντια και μετά να το βάλω στον ξεχονδριστηρα.

Και με ξεζονδριστηρα μπορείς να κάνεις δουλειά αλλά με κόλπο.
Το καλό με τον ξεζονδριστηρα όπως αυτός της τοταλ ειναι πως έχει 315 χιλιοστα άνοιγμα.
Ενώ οι πλανοξεχονδριστηρες περιοριζονται στα 250.

Νίκο, σωστά τα έγραψες. Το μήκος το τραπεζιού (74εκ) δεν είναι λίγο μικρό; Μπορείς δηλαδή να ισιώσεις σανίδα 1 μέτρο ή πάλι στο περίπου θα βγαίνει;
Με τον οδηγό που έφτιαξες για πλανίσματα με το ρούτερ δεν γίνεται δουλειά;

Το κόλπο που λέει ο Κυριάκος για ξεχονδριστήρα:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: nikfor and KOSSTV
.......Το μήκος το τραπεζιού (74εκ) δεν είναι λίγο μικρό; Μπορείς δηλαδή να ισιώσεις σανίδα 1 μέτρο ή πάλι στο περίπου θα βγαίνει;
Με τον οδηγό που έφτιαξες για πλανίσματα με το ρούτερ δεν γίνεται δουλειά; ....

Μια χαρά γίνεται η δουλειά, αλλά ή στην αρχή ή στο τέλος. Δηλαδή πλανίζεις το αρχικό ξύλο, ή το τελικό προϊόν.

Όμως, σήμερα που μοντάριζα κάτι πηχάκια για να κάνω ένα τρίχρωμο cutting board, διαπίστωσα πως ένα - δυο (απο τα 9), ήταν πολύ στραβά. Δεν το είχα καταλάβει την ώρα που τα έκοβα στο παγκοπριονο.

Έτσι, λίγο πριν βάλω την κόλλα σταμάτησα (και δεν είχα και άλλο τέτοιο ξύλο να κόψω ένα νέο πηχακι) 😞
Γιατί, πως να πλανίσεις για να ισιώσεις ένα πηχάκι 3x3x80; Σίγουρα όχι με τον οδηγό που είχα φτιάξει.
Και σίγουρα με μια πλάνη - ξεχονδριστήρα θα γίνεται - υποθέτω - δουλειά ακριβείας.

Δεν με προβληματίζει αυτό που λες με τα μεγάλα μήκη. Βάζεις - διαβάζω - μια "βάση" όπως μια μακριά μελαμίνη και ακουμπάς το ξύλο πάνω εκεί για να μη λυγίζει και κάνει σημάδια όταν το ξεχονδρίζεις.

Αυτό που με προβληματίζει είναι η ποιότητα αυτών των φτηνών που κοιτάζω. Διαβάζω διάφορα παράπονα και δεν ξέρω μήπως τελικά δεν κερδίσω κάτι (σε ακρίβεια των κατασκευών εννοώ)

Θα ήθελα πάντως να πειραματιστώ και με αυτό το εργαλείο. :)

• Like
Reactions: dk31 and papako
Μια χαρά γίνεται η δουλειά, αλλά ή στην αρχή ή στο τέλος. Δηλαδή πλανίζεις το αρχικό ξύλο, ή το τελικό προϊόν. (y)
Γενικά τα πηχάκια-καδρονάκια μπορείς να τα ισιώσεις και στο παγκοπρίονο με απλούς οδηγούς. Τα πολύ στραβά δεν σώνονται με κανένα εργαλείο- τα κόβεις σε μικρότερα μήκη και τα ισιώνεις να τα έχεις για άλλες κατασκευές. Τα λεπτά πηχάκια ισώνουν και με την κόληση από την πίεση που βάζεις με τους σφιγκτήρες.

Τώρα για δουλειές όπως η 3D επιφάνεια κοπής που είχες φτιάξει, από ότι βλέπω βγάζουν ίσια πηχάκια κόβοντας με το παγκοπρίονο μεγάλα δοκάρια. Λογικά βγάζεις παραπάνω κομμάτια από όσα χρειάζεσαι, ώστε να μην ξεμείνεις αν κάτι πάει λάθος στην πορεία.

• Like
Reactions: vagos08 and nikfor
Υπάρχει κάποια πρόταση για πιστόλι σιλικόνης για τα κοινά φυσίγγια; Κατά προτίμηση να μην τρέχει
Γιατί έχω ένα Dexter, αλλά έχει αρχίσει και μου κάνει νερά τώρα