Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Oλα σχεδον τα φτηνα παχυμετρα χανουν. Μολις πριν λιγο μετρησα τα δικα μου.
Το 1.67μμ του 5λεπτου, τα 6 τσιπικα παχυμετρα που μετρανε εως 10ο του χιλιοστου μου το βγαζουν -ολα- στρογγυλοποιημενο στο 1.6 αντι 1.7μμ.
Δυο τσιπικα παχυμετρα που μετρανε εως εκατοστο του χιλιοστου, μου το βγαζουν λιγο παραπανω, στα 1.69 και 1.70μμ.
Ενα καλυτερο (κινεζικο βεβαια) παχυμετρο που μετραει εως εκατοστο του χιλιοστου, μου το βγαζει ακριβως στα1.67μμ.

Το καλο (ακριβες) παχυμετρο που μετραει και σε κλασματα της ιντσας (πχ. 1/4 ολογραφως στην οθονη αντι 0.25), ειναι αυτο :

• Like
Reactions: nickolas
Ένα παλιό (δεκαετίας ίσως και παραπάνω;) Parkside που δοκίμασα με τα κέρματα έχει εξαιρετική ακρίβεια και πέφτει ακριβώς στα περισσότερα κέρματα!
Σε αυτά που έχει απόκλιση πέφτει έξω κατά 1 εκατοστό μόνο!
Έχει δύο δεκαδικά ψηφία, δηλαδή εκατοστά του χιλιοστού

Τα τσίπικα ψηφιακά να τα αποφεύγετε, δεν θα μετρήσετε ποτέ σωστά, αυτά αλλάζουν ένδειξη ακόμα κι αν το αφήσεις ακίνητο.
Έχω τέσσερα παχύμετρα, ένα μηχανικό Facom, άλλη κατηγορία, ένα ψηφιακό Insize και δύο ψηφιακά Powerfix.
Το καλύτερο απ’τα τρία είναι το ένα Powerfix εικοσαετίας, το Insize καλό κι αυτό αλλά το δεύτερο Powerfix, αγορασμένο από Lidl πρίν 3-4 χρόνια, απλά άθλιο.
Όσες φορές και να μετρήσεις, το ίδιο αντικείμενο, ποτέ δεν θα πάρεις δεύτερη φορά συνεχόμενα την ίδια ένδειξη.
Κι επειδή αυτά κυρίως τα χρειάζομαι για μετρήσεις στον τόρνο εννοείται οτι αυτό ούτε σαν λεβιέ δεν το χρησιμοποιώ.

Νομίζω πάντως πως δεν χάνει τόσο πολύ για να έχω απόκλιση μισό χιλιοστό στις κλωστές. Φοβάμαι να παραγγείλω κλωστές και χάντρες πλέον. Άντε να τα μετρήσω εγώ σωστά...οι άλλοι τα μετράνε; Κουράστηκα με τις επιστροφές από ιντερνετικά μαγαζιά. Είναι δυνατόν να επιμένουν ότι η μαύρη είναι 1,5 χιλιοστό τη στιγμή που η γαλάζια είναι 2χιλιοστα με το ζόρι; IMG_20211214_134400.jpg

Yπαρχει και οδηγος για τσεκαρισμα διαμετρου. Τον ειχε παλια το banggood.
41G90z6uBvL._SS400_.jpg

Drill gauge λεγεται αν θες να το ψαξεις στο ebay η στο Αμαζον και αλλου.

Σωστος ο Πανος...παιρνεις με την σειρα ολα τα νουμερα και φτιαχνεις το ανωθεν πινακακι....χμμμ..στα υποψιν...

• Like
Reactions: panoss1
Πολύ καλό σας ευχαριστώ όλους. Αυτό θα κάνω....μάλλον θα το φτιάξω μόνη μου αν βρω λαμαρινακι

Για τα πρακτικά τα ηλεκτρονικά παχυμετρα πάντα θα χάνουν και δεν θα ειναι 100 αξιόπιστα λόγο του τρόπου που υπολογίζουν την απόσταση , δεν υπάρχει κάποιος ροοστάτης ή εξάρτημα που δίνει μια τιμή αλλα η πλακέτα του εχει σχεδίαση για να μετράει χωρητικότητα ανάμεσα σε καποια σημεία . Εχουν κρατήσει τελείως απλή την σχεδίαση για να βγάζει σταθερά αποτελέσματα με μικρά ποσοστά αποτυχίας αλλα ανάλογα με την ποιότητα και την χρήση υπάρχουν αλλαγές .είναι τοσο κακοσχεδιασμένα που τα περισσότερα τρώνε την μπαταρία τους οταν ειναι κλειστά

Δυστυχως η ευτυχως, η τεραστια ευκολια του ψηφιακου παχυμετρου, εστω και ενος τσιπικου, ειναι σχεδον αδυνατον να αντικατασταθει.
Κατι σαν να παραταμε τους βιδολογους μπαταριας και να επιστρεφουμε στα χειροκινητα κατσαβιδια..

Παρ'ολα αυτα εχω παντα στα συρταρια μου παλια και καλα βαπορισια αναλογικα παχυμετρα :)

Δυστυχως η ευτυχως, η τεραστια ευκολια του ψηφιακου παχυμετρου, εστω και ενος τσιπικου, ειναι σχεδον αδυνατον να αντικατασταθει.

Διαφωνώ μάστορα… οριζοντίως και καθέτως.
Αν θες να κάνεις μετρήσεις στο μερίπου, για μαραγκοδουλειές πχ, μπορεί να κάνουν, εκεί όμως δεν χρειάζεσαι καν παχύμετρο, μη κοροϊδευόμαστε τώρα.
Σε δουλειές που χρειάζεσαι μέτρηση στο δέκατο του χιλιοστού, σε απαιτητικές συναρμογές δηλαδή, το τσίπικο ψηφιακό παχύμετρο είναι για τα σκουπίδια.

Δεν υπαρχει καμμια διαφωνια, δεν μιλαμε για εφαρμογες της ΝΑΣΑ. Σε περιπτωση που εχεις τοσο απαιτητικες εφαρμογες προφανως και δεν αγοραζεις τσιπικο παχυμετρο των δεκα ευρω, τα οποια παρεμπιπτοντως καλυπτουν αριστα εναν ερασιτεχνη και δεν ειναι για τα σκουπιδια. Αγοραζεις ενα καλυτερο ψηφιακο και δεν βγαζεις τα ματια σου με τον κλασσικο βερνιερο που εχεις και την πιθανοτητα να διαβασεις λαθος.

Υπαρχουν ακριβεστατα φτηνα ψηφιακα παχυμετρα που σου μετρανε το εκατοστο, οχι το δεκατο, του χιλιοστου. Αν μιλαμε για ακριβεια.
Δεν ξερω βερνιερο που να μπορει να μετρησει, η να μπορεις να διακρινεις τουλαχιστον, μετρηση εκατοστου του χιλιοστου. Μικρομετρο θες εκει.

Το οποίο βέβαια θα είναι αναλογικό :) :D

Θελεις μικρομετρο εαν επιμενεις αναλογικα, για να μετρησεις εκατοστο του χιλιοστου. Και το διαβασμα του μικρομετρου ειναι ακομα πιο επιπονο..

Αντι αυτων βεβαια, υπαρχουν τα ψηφιακα παχυμετρα που σου γλυτωνουν κοπο, χρονο με την ανετη και ακριβη αναγνωση της μετρησης σε επιπεδο εκατοστου του χιλιοστου.

Παρ'ολα αυτα εχω και δυο υπεροχα αναλογικα μικρομετρα στα συρταρια μου :)

Εγω χρησιμοποιω 25 χρονια μονο αναλογικα (μικρομετρο + παχυμετρο) και ακομα δεν εχω πιασει στα χερια μου ψηφιακο, ουτε καν απο περιεργεια να δω πως δουλευει. Εδω δεν κατεχω ουτε 1 εργαλειο μπαταριας επαναφ. μιας και τα απεχθανομαι. Μαλλον ειμαι ειδος προς εξαφανιση!!! 😌

• Like
Reactions: mikemtb
Ο βερνιέρος δεν είναι παχύμετρο, είναι πηγή αναμνήσεων.
Πρώτη φορά τον αντίκρυσα το '88 στον ΟΑΕΔ στο Μοσχάτο...
Τότε δεν πρέπει να υπήρχαν άλλα παχύμετρα.
Είχα μαθητεία στο Μοσχάτο?

Ψυκτικοί?