Ερώτηση αρχαρίου

mozzergr

New member
28 August 2008
54
Χαίρετε.
Είμαι εντελώς άσχετος περί A&V, το ομολογώ από την αρχή.
Αγόρασα το πρώτο μου πικαπ [proj-audio debut III] απο το εξωτερικο
και τωρα ψαχνω για ηχεια κ ενισχυτή. Όπως προανέφερα, είμαι εντελώς άσχετος με το θέμα, και δε γνωρίζω από χαρακτηριστικά, κατηγορίες κλπ.
Ο χώρος μου είναι ένα δωμάτιο 4Χ4 περίπου και δε θα'θελα να διαθέσω πάνω από 600 συνολικά [αλλά αν καταστεί απαραίτητο μπορώ να φτάσω και στα 800 ]. Το ξέρω ότι μάλλον δε μπορώ να αποκτήσω κάτι ιδιαίτερα ποιοτικό μ'αυτό το ποσό, αλλά δυστυχώς αυτό διαθέτω:blush: αυτη τη στιγμή.
Ο όγκος πληροφοριών στο forum είναι πραγματικά καταιγιστικός και ειλικρινά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω!
Κάθε βοήθεια δεκτή και εκτιμητέα!
m.

"Amplifier connection: MM-input "

1.υποθετω παραπανω υπαρχει η απαντηση στην ερωτηση σου (?)

2. δεν εχω ιδεα για την κεφαλη. παίζει κάποιο ρόλο αυτό?

3. 15-16 μ2 ειναι το δωματιο κ αλλο τοσο το διπλανο με το οποιο επικοινωνει

[ευχαριστω για το ενδιαφερον btw]

Πώς δεν έχει!
Η κεφαλή είναι το 50% της απόδοσης ενός πλατώ.

Εκτός αυτού, θα πρέπει να ξέρουμε, για να δούμε τι ενισχυτή να σου προτείνουμε.
Προφανώς, πρέπει είτε να βρεις κάτι με ενσωματωμένο phono stage ή να πάρεις και phono stage.

Κάτσε να δούμε μήπως απαντήσει και κανένας άλλος...

Ενισχυτής απο NAD,άν μπορείς ν' ανέβεις και στον 325 καλά θά ήταν.Απο ηχεία τίποτα πρίν τ' ακούσεις σπίτι σου.Εκεί που θα πάς για τον ενισχυτή,ζήτα να σου δώσουν κι ηχεία για δοκιμή στο σπίτι και μετά πλήρωσε.Πάρε,ότι σου κάνει κλίκ.

1. Ok, να υποθεσω οτι το pp1 ειναι κατι σαν προενισχυτης? κ το 315bee ο κανονικος ενισχυτης? Το pp1 χρειαζεται γιατι ο ενισχυτης που μου προτεινεις δεν εχει εισοδο "phono"? [ετσι λεγεται?]. Ψαχνοντας στο ιντερνετ επεσα πανω σ ενα αρθρο που συγκρινει τον 315 με τον onkyo a-9355,

http://tinyurl.com/6lecdc

για τον οποιον ομως δε βρηκα τιμη στο skroutz.gr [αληθεια εσεις που τσεκαρετε τιμες, σε καποιο πιο εξειδικευμενο site?]
Στο site της onkyo [αυτην την ξερω μεχρι κι εγω, ειναι καλή εταιρεία?]
ειδα κ τον Α-9155

http://tinyurl.com/6ocxv5

κανει για την περιπτωση μου?

2. οταν λες 'ενα βασης epos' εννοεις α.ποιο ακριβως? β.ενα οπως λεμε 1?? εγω γιατι νομιζα πως τα ηχεια πανε σε σετακι των δυο [ασχετος ειπαμε, lol]

3. υπαρχει πραγματικα μαγαζι που σου δανειζει ηχεια για να τα δοκιμασεις???

4. ασχετα με το παραπανω, και εαν αυτο επιτρεπεται, εχετε να μου προτεινετε καποιο καλο καταστημα στη θεσ/νικη?

5.πως καταλαβαινω τι κεφαλη εχω?
φαινεται εδω αυτη η πληροφορια?

http://tinyurl.com/56uo67

α,και sorry για τα links [πως γινονται clickable?]
m.

1. το pp1 και το pp2, είναι αυτό που λέμε phono stages.
Γενικά για τα αναλογικά, διάβασε πρώτα εδώ και μετά εδώ. Θα σου λυθούν πολλές απορίες.

2. Εδώ πέρα, ακόμα κι όταν λέμε ένα, πάντα εννοούμε ζευγάρια. Στερεοφωνικός ήχος δε νοείται με ένα μόνο ηχείο ξέμπαρκο .

3. Όλοι οι σοβαροί επαγγελματίες δανείζουν μηχανήματα (έχουν μοντέλα επίδειξης γι' αυτό το σκοπό).

4. Στη Θεσσαλονίκη, Υπάρχει η Τηλεοπτική, ο Ορφέας και η Mythos Audio που δανείζουν.
Ξεκίνα από τον Ορφέα, που έχει και μπόλικα μτχ και φτηνά, είναι και αντιπρόσωπος της Project.

5. Πιθανότατα η κεφαλή σου είναι η Ortofon OM 5E, μια και συνήθως αυτές βάζουν πακέτο στα Debut:
http://www.project-audio.com/main.php?prod=debut&cat=turntables&lang=en

Δε σου επιτρέπεται από την πλατφόρμα να ποστάρεις λινκ κανονικά, αν δεν έχεις 10 ποστς. Αυτό γίνεται για λόγους antispamming.

1. εξοχα τα 2 posts σου [αν και καπως δυσνοητα ακομη για μενα]
2. η epos λοιπον ειναι καλη εταιρεια για ηχεια? και η nad για ενισχυτες? [αν κ νομιζω οτι θα πρεπει να κανω τη βολτα στα μαγαζια που μου ειπες, το προβλημα μου ειναι οτι γενικα η υπομονη δεν ειναι ενα γνωρισμα που με χαρακτηριζει κ παντα καταληγω να αγοραζω κατι απο το 1ο η 2ο καταστημα. Γι'αυτο ειπα λιγο να παρω μερικες γνωμες πριν κανω τη βολτα, για να μην κανω τουλαχιστο κανενα τραγικο λαθος]
3. ναι, τελικα αυτη ειναι η κεφαλη του πικαπ μου [και μ'επιασε τρομος κυριολεκτικα με οσα διαβασα για το στησιμο κ τις ρυθμισεις, lol]

καθε αρχη και δυσκολη λοιπον!

Η υπομονή είναι το καλύτερο προσόν για έναν χαϊφιντελά. Ό,τι πατάτα έχω κάνει, την έκανα από βιαστικές αγορές.

Και η Nad και η Epos είναι από τις καλύτερες value for money εταιρείες. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα σου "κάτσει" ο συνδυασμός, δεν τα άκουσα μαζί.
Nad μπορείς να βρεις και στο Νάκα (είναι αντιπρόσωπος), όπως και ηχεία της Tannoy.

Θα σε συμβούλευα να ακούσεις και τον ραδιοενισχυτή YAMAHA RX-797, που κατά τον ΗΧΟ έχει εξαιρετικό phono stage, και και υπεραρκετό drive + ραδιο(περί τα 360€) . Από ηχεία έχε υπόψη και τα Quad 11l (350€) Monitor Audio Br-2 (300) Β&w 685-686 (380-500).

Μία οικονομική λύση είναι και τα Klipsch Synergy B2 (200 περίπου ευρώ) τα οποία επιπλέον, λόγω της υψηλής ευαισθησίας τους, μπορούν εύκολα να οδηγηθούν και από μικρό (και οικονομικό) ενισχυτή.

Επίσης θα σου πρότεινα να ακούσεις και τα Focal Chorus 705V (περίπου 330 ευρώ). Δεν έχω ακούσει τα συγκεκριμένα αλλά όποιο Focal έχω ακούσει μου άρεσε πολύ.

Τέλος για ενισχυτή, αν σε ενδιαφέρει η περίπτωση του ράδιοενισχυτή, έχε υπ' όψιν σου και τον ολοκαίνουργιο της Harman Kardon HK 3390 (περίπου 360 ευρώ) στα 2x80 watt στα 8Ω.

Τα ππι πι 1 και 2 αστα καλυτερα
καλυτερα ενα εστω μεταχειρησμενο προτζεκτ φονο 2, κανενα κρικ OBH η ακομα καλυτερα κανενα κειμπριτζ 640 πι - το τελευταιο θα σε συντροφεψει για αρκετο καιρο

Νομίζω ότι στην φάση που βρίσκεται ο φίλος μας, η αγορά ενός phono-stage είναι πολυτέλεια (αφού δεν έχει ούτε χρήματα για σπατάλη αλλά ούτε καν ηχοσύστημα!) , και ίσως τον αποπροσανατολίζουμε λίγο.
Ίσως θα ήταν καλύτερα να τον βοηθήσουμε στην επιλογή ενισχυτή με ενσωματωμένο phono και ηχείων (για να μπορεί καταρχήν να ακούει μουσική) και με το εξωτερικό phono μπορεί να ασχοληθεί αργότερα.

Last edited:
να δωσει κανενα 70αρι για αγορα εξωτερικου φονο ειναι προτιμοτερο απο το να δεσμευτει για αγορα ενισχυτη με ενσωματομενο φονο, και θα του επιφερει την τριτη μεγαλυτερη αλλαγη στον ηχο μετα τα ηχεια και την κεφαλη.

Αγαπητέ saitisgr, αντί να μοιράζεις προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς τη διαχείριση, κατέθεσε την άποψή σου.

Αυτό να το θεωρήσεις προειδοποίηση.

ευχαριστω θερμά για τις προτάσεις.

ελπίζω να καταλήξω σε καλή επιλογή. [αρκεί να βρω το χρόνο και την υπομονή για σωστή ερευνα]
[αλήθεια, γιατι ενας ενισχυτης με phono ειναι κατωτερος απο καποιον χωρις Phono, δεν ειναι απλα μια εξτρα δυνατοτητα? γιατι η επιλογη ενος ενισχυτη με phono ειναι δεσμευση?]

γιατι στο 90% των περιπτοσεων τα ενσωματομενα φονο ειναι υποδεεστερης ηχητικης ποιοτητας απο τα εξωτερικα και συνηθως υποστηριζουν μονο κεφαλες mm που με την σειρα τους συνηθως εινσαι υποδεεστερες απο τις mc.
Ως ποιοτητα διαφορα ηχητικη μεταξυ ενος ενισχυτη με φονο με εναν αλλο χωρις φονο με αυτην την εννοια δεν υπαρχει, αλλα περιοριζεσαι απο το γεγονος οτι π.χ. μπορει να βρεις εναν εξαιρετικο ενισχυτη χωρις φονο και να αναγκαστεις να παρεις εναν ελαφρα υποδεεστερο ηχητικα, εξαιτιας του γεγονοτος οτι ο τελευταιος διαθετει πρπενισχυτη φωνογραφικης κεφαλης.

Για ενισχυτή θα πρότεινα κι εγω Yamaha RX-797. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε αυτά τα χρήματα. Υπάρχει και ο Marantz PM4001 (300 Ευρώ) που έχει εξερετικό ήχο, αλλά είναι ποιό αδύναμος και δεν έχει ραδιόφωνο. Τον συγκεκριμένο τον έχω ακούσει να οδηγεί τα Crystal Audio THX-T3 πως λ'εγονται δεν θυμάμαι, τους πύργους εν πάση περιπτώση και τα πήγαινε θαυμάσια. Δεν θα έλεγα σε καμία περίπτωση ότι χρειάζεται μεγαλύτερος ενισχυτής, ακόμα και σε μεγάλες εντάσεις, παρ' όλο που όλοι λένε ότι θέλουν πάνω από 100 W τα συγκεκριμένα ηχεία.

Και στους 2 μπορείς να συνδέσεις πικαπ. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, καλύτερα ο Marantz για να δώσεις τα υπόλοιπα σε ηχεία που είναι ποιό σημαντικά.

Last edited:
Με παίρνει μια τελευταία ερώτηση?

Βλέποντας τώρα [στο ιντερνετ] διαφορους ενισχυτες και ηχεια
παρατηρω οτι δεν υπαρχουν αρκετα κοινα χαρακτηριστικα τα οποια να αναφερονται για όλες τις συσκευές [κυρίως από sites - καταστήματα].

Ποια είναι λοιπόν τα κυριότερα [3-4 ας πούμε] χαρακτηριστικά κάθε συσκευής, και ποιες ειναι οι βελτιστες τιμες σε κάθε κατηγορία, οι μικρότερες ή οι μεγαλύτερες? [οκ την ισχύ την κατάλαβα νομίζω, όσο πιο μεγάλη τόσο καλύτερα.. -> ή μήπως όχι? lol]

Τέλος, όταν λέμε 'ραδιοενισχυτής' εννοούμε 2 σε 1, ραδιόφωνο κ ενισχυτης μαζί? Απ'ότι υποπτεύομαι ίσως κι αυτό να μην είναι πολύ καλό, κ ίσως θα'πρεπε να είναι ξεχωριστά, όπως στην περίπτωση του προενισχυτή?