Ερώτηση κρίσεως

Σε συνεχεια αυτου του θεματος...http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=686849&postcount=13

παραθετω ενδεικτικα την πρωτη μου αποπειρα...

Σε καποιες εχω υποφωτισει μεχρι και 1 στοπ ενω αυτη απο την σκηνη της συναυλιας ειναι στο χερι με live view (χρησιμο ειναι τελικα, αν εχεις "κεφαλια" μπροστα σου :flipout:).

Attachments

• giortiaggelon 038.jpg
    giortiaggelon 038.jpg
    134.4 KB · Views: 21
  • giortiaggelon 043.jpg
    giortiaggelon 043.jpg
    145.5 KB · Views: 23
  • giortiaggelon 051.jpg
    giortiaggelon 051.jpg
    110.1 KB · Views: 18
  • giortiaggelon 064.jpg
    giortiaggelon 064.jpg
    44.5 KB · Views: 18
  • giortiaggelon 099.jpg
    giortiaggelon 099.jpg
    60.5 KB · Views: 29
Ναι, και εάν είχε και σπαστή οθόνη θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμο, έστω ανακλινόμενη. Μια χαρά βγήκαν. Ειδικά η τελευταία, όλα σωστά, φωτομέτρηση, εστίαση, φόντο, μια χαρά. Με τον 50ρη θα υποθέσω?

(γιατί ο σουβλατζής μου θυμίζει τον Παναγιώτη Γιαννάκη? :P)

Ναι, ολες με τον 50ρη (τον αλλον τον εχω παροπλισει, αν και χρειαζεται το ζουμ πολλες φορες).

Για την τελευταια ισως ηθελε μεγαλυτερο f γιατι τα σουβλακια μου φαινονται λιγο θολα (εκτος αν φταιει η καπνα).

Οσο για την οθονη Τασο, πραγματι... πρωτη φορα χρησιμοποιησα το Live view και...οσο να ναι, κατι εξυπηρετει περα απο το μακρο (εστω και σε αναμνηστικες η παρεειστικες) και οντως αν ηταν και σπαστη η οθονη θα μιλουσαμε για το ιδανικο...

Απλό Μ42-EOS.

Υπαρχει κανενας τετοιος ανταπτορας που "αραχνιαζει" καπου στη Θεσσαλονικη και θελει να "διατεθει" προς πωληση? :flipout:

Ταιριαζει και με αλλους (πολλους και διαφορους) φακους?

Υπαρχει περιπτωση να παραγγελθει εκ μερους μου απο καποιον με "εκτενη" παρουσια στο ebay μαζι με καποια αλλη δικη του παραγγελια, μια και εγω ουτε απο εξω δεν ξερω να περασω απο το εν λογω καταστημα? :guitarist:

Ξερετε αν μπορει να χρησιμοποιηθει φορτιστης απο μια P&S για να φορτισουμε μπαταρια απο αλλη (διαφορετικο μοντελο, ιδιας εταιρειας)?

Συγκεκριμενα μιλαω για πανασονικ FS3 και FX01... υπαρχουν καποια τεχνικα χαρακτηριστικα που πρεπει να συμφωνουν στο φορτιστη η στις μπαταριες?

Επισης, απο τους παρακατω φακους ποιον θα προτιμουσατε για ερασιτεχνικη, χωρις ιδιαιτερες απαιτησεις, allarοund χρηση?

Οικονομικοι
Sigma 18-125 os hsm (~290Ε)
sigma 18-200 os hsm (~330Ε)

Ακριβοι
tamron 18-270 vc (~550Ε) (τι γνωμη σχηματισατε απο το τεστ του dpreview?)
canon 24-105L is (μεταχ/νος ~600Ε)

Το ποσο μπορει να φτασει οπως βλεπετε μεχρι τα 600Ε, θελω ευρυγωνιο εως 24, τελε πανω απο 100 και σταθεροποιητη απαραιτητα (σε περιπτωση που μου εχει ξεφυγει καποιος).

Δεν θελω τους κανον 17-85 και 18-200 (τους θεωρω ακριβους και οχι τοσο καλυτερους απο τους σιγμα).

Βρε πουλάκιμ'

Πολύ το παιδεύεις.

Κατ' αρχάς δεν ξεκαθαρίζεις τι θέλεις. Θέλεις μόνο έναν φακό για όλες τις περιπτώσεις? Αποκλείονται 2 φακοί δηλαδή?
Δεν σε ενδιαφέρει πιο ευρυγώνιο από τα 24mm (~38mm στη 40D)?
Συμβιβάζεται με τέλε μόνο στα 105mm (~ 170mm στη 40D)?

Τη σταθεροποίηση τι την θέλεις σώνει και καλά κάτω από τα 50mm? Εάν βελτίωνες λιγάκι την τεχνική σου και έπαιρνες και φακό λιγάκι πιο γρήγορο σε διάφραγμα, δεν θα είχες το ίδιο αποτέλεσμα νομίζεις? Γιατί ναι μεν η σταθεροποίηση σου δίνει στα 50mm περίπου 1 1/2 στοπ κέρδος (δηλαδή αντί για ταχύτητα 1/60, μπορείς να έχεις τα ίδια αποτελέσματα με 1/20), αλλά σου διαφεύγει πως, για παράδειγμα, ο 18-125os στα 50mm ανοικτός παίζει στο f/5, που είναι 1 2/3 στοπ πιο αργό διάφργμα από το 2.8 του Tamron 17-50/2.8, και φυσικά μεταξύ της εικόνας των δύο φακών δεν υπάρχει καμία, μα καμία απολύτως, σύγκριση.

Δες εδώ για σύγκριση των δύο παραπάνω φακών, ανοικτών, στα 50mm. (οκ, ο μεν είναι στη 40D και ο δε στην 30D, πάντως μιλάμε για διαφορά).

Σκέψου επίσης πως το πιο γρήγορο διάφραγμα σου χρειάζεται για τον έλεγχο του βάθους πεδίου. Στα 50mm με 2.8 βγάζεις πορτραίτο με οριακώς ικανοποιητικό ξεφοντάρισμα, με f/4.5 και f/5 όμως, όχι.

Θα έλεγα να ξεκινήσεις με τον Tamron 17-50/2.8 (380 ευρώ) και να πάρεις και έναν τελε ζουμ αργότερα.

Επισης, απο τους παρακατω φακους ποιον θα προτιμουσατε για ερασιτεχνικη, χωρις ιδιαιτερες απαιτησεις, allarοund χρηση?

Οικονομικοι
Sigma 18-125 os hsm (~290Ε)
sigma 18-200 os hsm (~330Ε)

Ακριβοι
tamron 18-270 vc (~550Ε) (τι γνωμη σχηματισατε απο το τεστ του dpreview?)
canon 24-105L is (μεταχ/νος ~600Ε)

Το ποσο μπορει να φτασει οπως βλεπετε μεχρι τα 600Ε, θελω ευρυγωνιο εως 24, τελε πανω απο 100 και σταθεροποιητη απαραιτητα (σε περιπτωση που μου εχει ξεφυγει καποιος).

Δεν θελω τους κανον 17-85 και 18-200 (τους θεωρω ακριβους και οχι τοσο καλυτερους απο τους σιγμα).

Hλια τον sigma 18-200 DC OS HSM τον ειχα δανεικό για μια εβδομάδα και τράβηξα καμποσες φωτογραφιες με την D60

Kαλή κατασκευή, ικανοποιητικός walk around φακος (ειδικά σε ημερήσιες ληψεις), αρκετά soft ομως οσο πλησιάζουμε στο τελέ άκρο και σκοτεινος (6.3). Επισης σε σχετικά μετριο φωτισμο τον έπιασα μερικές φορες να τεμπελιάζει και να δυσκολεύεται στην εστίαση (αν και σε αυτό μπορεί να φταίει η D60 με τα 3 σημεια εστιασης που διαθετει)

Τον επέστρεψα στον φιλο μου.. Αν και αναγνωριζω οτι θα μπορούσε να ειναι ο μοναδικος φακος που θα έπαιρνα μαζί μου για να πάω διακοπές

Φαντάζομαι οτι και ο 18-125 θα ειναι καπως έτσι..
Αν μπορείς δοκιμασε τους και εννοειται οτι αναφερομαστε στις εκδόσεις με OS. (μην δεις καν τους απλούς ειναι μετριότατοι έως κακοί..)

Τον Τamron δεν τον εχω δει αλλά τα διαφορα τεστ που βλέπω γύρω γύρω μου δινουν μια αρκετά αξιοπρεπή εικονα (και μην ξεχναμε το τεράστιο ευρος 18-270!!)

Δες και το ποστ του Τάσου παραπάνω ....

Last edited:
Αξιοπρεπή εικόνα για την κατηγορία του, πάντα.
Βέβαια μου κάνουν εντύπωση οι επιδόσεις μεταξύ 35 και 70mm, από άποψη οξύτητας ειδικά είναι σε εξαιρετικό επίπεδο.

Πολλές παραμορφώσεις όμως... και όχι μόνο στο ευρυγώνιο.
Άποψή μου, ένας μόνο λόγος υπάρχει να έχεις τέτοιο φακό σε μια μηχανή όπως η 40D. Τα ταξίδια. Δηλαδή παράλληλα έχεις αυτονόητα ένα κανονικό σύστημα φακών. Αλλιώς, κακώς μπαίνει κανείς στον κόσμο των slr και δεν παίρνει μία καλή σουπερζουμ κόμπακτ.

Το προβλημα ειναι καθαρα οικονομικο.... προς το παρον δεν μπορω να διαθεσω πολλα... οποτε το διλημμα ειναι

ενας φακος τωρα για ολα (και ευρυγωνιο και τελε) και να μη νοιωθω οτι μου λειπει κατι σε ευρος ( η ποιοτητα αναγκαστικα θα παει σε δευτερη μοιρα, δε με πολυπειραζει)

η να αρχισω να "χτιζω" το συστημα με κομματια, οπως λεει η λογικη...και να παρω πχ τον ταμρον 17-50.

Τασο για πιο φακο λες οτι ειναι οξυς? ο σιγμαν 18-200?

Αν δειτε τα παρακατω στο photozone τι γνωμη σχηματιζετε για την οξυτητα? Η παιζει ρολο οτι ειναι σε διαφορετικες μηχανες?

24-105
http://www.photozone.de/canon-eos/188-canon-ef-24-105mm-f4-usm-l-is-lab-test-report--review?start=1

18-125
http://www.photozone.de/canon-eos/407-sigma_18125_3856os_50d?start=1

εννοειται οτι αναφερομαστε στις εκδόσεις με OS. (μην δεις καν τους απλούς ειναι μετριότατοι έως κακοί..)

.

Αυτο Γιωργο δεν το καταλαβαινω... εχουν οπτικες διαφορες οι εκδοσεις με OS εναντι αυτων χωρις?

Στο τεστ (δες παραπανω) του photozone, ο sigma 18-125 OS δειχνει (αν διαβαζω σωστα) να εχει περισσοτερη οξυτητα απο τον κανον 24-105L....

Άποψή μου, ένας μόνο λόγος υπάρχει να έχεις τέτοιο φακό σε μια μηχανή όπως η 40D. Τα ταξίδια.

Ακριβως... δε θα το ελεγα ταξιδια, αλλα προς το παρον, συνηθισμενος και απο τις κομπακτ που τις ειχα παντα μαζι, κουβαλαω την dslr ακομα και ....Κυριακη πρωι στον καφε....:BDGBGDB55: εξ ου και το μεγαλο ευρος που ζηταω...

Δηλαδή παράλληλα έχεις αυτονόητα ένα κανονικό σύστημα φακών.

Αυτο εννοειται....

Για τον 24-105 is στα 600Ε ειναι καλη τιμη? Ειναι 4 μηνων περιπου...

Kαι απο τους φακους που σκεφτομαι γμτ δεν υπαρχει ουτε ενας ετοιμοπαραδοτος εδω στη θεσ/νικη, να παω να τον παρω να τελειωνω.... ενας κανον 50ρης 1,8 υπαρχει στον ρεπελλα μονο, θα παω να τον παρω και θα μεινω με αυτον μου φαινεται....

Last edited:
Μην φας... θα σφάξω γλάρο!

Βρε μάστορα, ο 24-105L δοκιμάστηκε στην 350D των 8mp, ο 18-125 στην 50D των 15mp... και πάλι στο τέλε τα άκρα του βγάζουν λιγότερες γραμμές από ότι ο 24-105 που δοκιμάστηκε στα μισά περίπου mp!

Τα σχόλιά μου ήταν για τις επιδόσεις του Tamron 18-270 όπως φαίνονται στη δοκιμή του dpreview.

Οι εκδόσεις με OS διαφέρουν οπτικώς, από ελαφρώς έως αρκετά (στην περίπτωση ειδικά της Sigma) σε οπτική σχεδίαση και απόδοση, το σύστημα οτπικής σταθεροποίησης δεν είναι απλώς ένα add-on.

Αυτο Γιωργο δεν το καταλαβαινω... εχουν οπτικες διαφορες οι εκδοσεις με OS εναντι αυτων χωρις?

Στο τεστ (δες παραπανω) του photozone, ο sigma 18-125 OS δειχνει (αν διαβαζω σωστα) να εχει περισσοτερη οξυτητα απο τον κανον 24-105L....

Eχω την εντύπωση οτι οι εκδοσεις με ΟS εχουν ελαφρώς διαφορετική οπτική σχεδιαση από τους μη σταθεροποιημένους..

Αν δεις τα παρακάτω λινκς για τους 18-200 π.χ φαινεται οτι ο αριθμος των oπτικών στοιχείων/ομάδα στους 2 φακους οπως και η σχεδιαση ειναι διαφορετική
(OS και non-OS version)

http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses_all_details.asp?id=3302&navigator=6

http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses_all_details.asp?id=3329&navigator=6

Οσο για το τεστ, εκεινο που πάντα μετράει ειναι η γενική εικονα. Ο Sigma ενδεχομένως να εχει καλύτερη οξυτητα σε καποια χιλιοστά του κοινου εύρους με τον Canon (αν και μου φαινεται περιεργο ) αλλά αν δεις την τελική συνολική αξιολόγηση, η διαφορά μεταξυ των 2 φακών ειναι σημαντική (υπέρ του Canon προφανώς). Και εννοείται οτι εφοσον το τεστ εγινε σε διαφορετικά σώματα δεν εχει και πολλή αξια κατά την γνώμη μου..

Πάντως επειδή οι περισσοτεροι σουπερζουμ ειναι περιπου έτσι και δεδομενου οτι από οσο λες θελεις κατι για να καλύψεις τις overall αναγκες σου τοτε

α) Ειτε αποφασιζεις να χτισεις σύστημα φακων οπότε μπορεις π.χ να παρεις τωρα τon Sigma 18-50 2.8 ή τον αναλογο Tamron 18-50 2.8 και να συμπληρώσεις αργοτερα με κατι αλλο π.χ

sigma 50-150 2.8
Sigma 70-200 2.8
Tamron 70-200 2.8.

Αυτο ειναι ενδεχομενως ενα καλό σεναριο με προοπτική απλά δεδομενου οτι δεν μπορεις να τα αγοράσεις ολα μαζι θα πρέπει να μεινεις για ενα διαστημα χωρις τηλεφακο

β) Αγοράζεις εναν σουπερζούμ να κανεις τη δουλειά σου (αποδεχομενος τα οποια μειονεκτήματα εχει αλλά και την ευελιξια που σου δίνει) και στην πορεια χτιζεις σιγά σιγά σύστημα φακών με βάση τις αναγκες που θα σου προκύψουν..

Οτι και εαν αποφασίσεις, παρε τη μηχανή σου και πήγαινε να δοκιμάσεις φακους. Το καλύτερο review θα το κανει το δικο σου μάτι και οχι απαραίτητα ο συντάκτης του Χ περιοδικού ή του Υ φόρουμ..
.

Για τον 24-105 is στα 600Ε ειναι καλη τιμη? Ειναι 4 μηνων περιπου...

Προσωπικώς τον 24-105/4Lis δεν τον θεωρώ καλό φακό για τα χρήματά του (λιανική κάπου στα 1100 ευρώ). Οπτικώς δεν φτάνει με τίποτα τον 24-70/2.8L που κυμαίνεται σε παραπλήσια τιμή.

Τον θεωρώ καλό για επαγγελματία, που θα εκτιμήσει την στιβαρότατη και ανθεκτική κατασκευή του, το σταθερό διάφραγμα, τη σταθεροποίηση.

Σαν τιμή σε σχέση με τον καινούργιο, καλή είναι βέβαια. Στα ίδια χρήματα βέβαια, σε μεταχειρισμένο (γιατί για μεταχειρισμένο μιλάς) μπορείς να πάρεις έναν Ταμρον 17-50/2.8 και έναν Canon EF 70-300is. Η επιλογή δική σου.