Ερώτηση προς φιλολόγους (και ορθογράφους γενικότερα)

Πολύ καλή......??

Χωρίς να είμαι τίποτα από αυτά που αναφέρεις...αυτό θα έβαζα.

Πολύ καλή (η ερώτηση υποθέτω έχει να κάνει με το αν χρησιμοποιείται το "πολλή" ή το "πολύ"; ).

Μάλλον θα απορήσει πολύς κόσμος απο την ερώτηση οπότε ας κανω μερικές διευκρινήσεις.

Χθές είχαμε σύλλογο καθηγητών στο Λύκειο με θέμα την επίδοση των μαθητών στο Α' τετράμηνο. Φυσικά κρατούνται πρακτικά απο συνάδελφο φιλόλογο ο οποίος για να μην παιδεύεται ζητάει εκ τον προτέρων σε κόλλες χαρτί την γνώμη μας για την συνολική επίδοση κάθε τάξης ανα μάθημα απο τον διδάσκοντα.

Κάποια στιγμή πέφτει το μάτι μου σε ενα απο αυτά τα χαρτιά και διαβάζω:

Τάξη Α' : πολλή καλή

Τάξη Β': καλή

Τάξη Γ': πολλή καλή

και τρελλαίνομαι.

Πιάνω τον φιλόλογο σε ένα διάλλειμα και (σε στύλ χαβαλέ μην έχουμε και καμμιά παρεξήγηση) του λέω "μην το διαβάσεις αυτό γιατί θα χάσεις όλα σου τα μαλλιά".

Το κοιτάζει και μου λέει " Έτσι είναι το σωστό σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις". Και βέβαια το γραπτό δεν ήταν δικό του. Μάλιστα μου εξήγησε οτι στο αρσενικό και το ουδέτερο ισχύει η γραφή "πολύ" ενώ στο θηλυκό έχει αντικατασταθεί απο το "πολλή".

Είναι αλήθεια, ή κάλυπτε τον συνάδελφο που το έγραψε (που σημειωτέον δεν ήταν φιλόλογος);

Last edited:
Το κοιτάζει και μου λέει " Έτσι είναι το σωστό σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις". Και βέβαια το γραπτό δεν ήταν δικό του.

Είναι αλήθεια, ή κάλυπτε τον συνάδελφο που το έγραψε;

Δηλαδή σύμφωνα με τις "νέες τροποποιήσεις" το "πολύ" πριν από ένα επίθετο (αλλά και ρήμα, άλλο επίρρημα ή μετοχή) παύει να είναι επίρρημα και κλίνεται πλέον; Μας δουλεύουν; :flipout:

Το "πολύ" μπορεί να είναι και επίθετο, "πολύ χιόνι".

Όταν όμως η λέξη που ακολουθεί είναι επίθετο (καλή) γίνεται επιρρηματικός προσδιορισμός (ή κάτι τέτοιο).

Άρα είναι άκλιτο.

Νες πά;

Ακριβώς, αυτό συμβαίνει. Πριν από επίθετο, όταν συνοδεύει ρήμα (χιόνισε πολύ), άλλο επίρρημα, και μετοχή είναι επίρρημα.

To θεμα ειναι πολυ σοβαροτερο απο οτι νομιζουμε

Πριν απο κανα 10ημερο (ισως και περισσοτερο) ηταν σε εκπομπη στην τιβι ο πρυτανης Μπαμπ. (στην εκπομπη της Φλεσσα)

Ειπε αρκετα ενδιαφεροντα και αρκετα επισης κουλα, τα οποια τα μετεφερα στον πεθερο μου, ο οποιος εχει διδαχτει την γραμματικη του Τζαρτζάνου, και εφριξε....

Ολες αυτες οι αλλαγες, (χονδρικα η απλοποιηση της Ελληνικης γλωσσας) δεν ειναι καθολου τυχαια. Μα καθολου.
Ας μην αναφερω το γιατι, φοβαμει οτι η συζητηση θα γινει πολιτικη... και αν εχουμε και καποιο μελος μεταναστη....

Αν δεν κάνω λάθος δεν έχει γίνει κάποια επίσημη μεταρρύθμιση της γραμματικής τα τελευταία χρόνια, η τελευταία ήταν το 1982 που αφορούσε κυρίως την κατάργηση του πολυτονικού. Αλλαγές στα "πολύ" δεν θυμάμαι να είχαν γίνει πάντως...

Ως προς ένα σκέλος έχεις δίκιο (και αναφέρομαι στον Μπαμπινιώτη).

Συγκεκριμένα ο φιλόλογος συνάδελφος και νέος είναι και δείχνει πολύ ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο αντικείμενό του. Οπότε μου δημιουργήθηκε και η απορία.

Απο την άλλη στη συγκεκριμένη περίπτωση η γλώσσα δεν απλοποιείται αλλά μάλλον γίνεται πιό περίπλοκη. Αν αρχίσουν να κλίνονται και τα άκλιτα...

Οπότε δεν εντάσσω το παράδειγμα σε νεολογισμό που "επισημοποιείται" κατα Μπαμπινιώτη ώς συνήθως.

Απάντηση: Re: Ερώτηση προς φιλολόγους (και ορθογράφους γενικότερα)

Ο.Κ. Δημήτρη.

Μάλλον κάλυπτε τον συνάδελφο. Λες και θα του ζητούσαν τον λόγο.

Βέβαια στη περίπτωση αυτή ο μικρός έχει την εντύπωση οτι οι των θετικών επιστημών είναι χαϊβάνια στην ορθογραφία.

Δεν το προχωράω γιατί θα γίνω πολύ κακός.

Re: Απάντηση: Ερώτηση προς φιλολόγους (και ορθογράφους γενικότερα)

Ως προς ένα σκέλος έχεις δίκιο (και αναφέρομαι στον Μπαμπινιώτη).

Συγκεκριμένα ο φιλόλογος συνάδελφος και νέος είναι και δείχνει πολύ ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο αντικείμενό του. Οπότε μου δημιουργήθηκε και η απορία.

Απο την άλλη στη συγκεκριμένη περίπτωση η γλώσσα δεν απλοποιείται αλλά μάλλον γίνεται πιό περίπλοκη. Αν αρχίσουν να κλίνονται και τα άκλιτα...

Οπότε δεν εντάσσω το παράδειγμα σε νεολογισμό που "επισημοποιείται" κατα Μπαμπινιώτη ώς συνήθως.

Σε λιγο (ετσι οπως το πανε) θα ψαχνουμε ενα "πολυ".

Αντι για "πολυ", "πολλοι", "πολλη", θα υπαρχει μονο ενα, και για να μην μας θυμιζει τα παλια (η δικαιολογια θα ειναι να μην μπερδευομαστε με τα παλια) θα ειναι "πολι" ...

Re: Απάντηση: Ερώτηση προς φιλολόγους (και ορθογράφους γενικότερα)

Το κοιτάζει και μου λέει " Έτσι είναι το σωστό σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις". Και βέβαια το γραπτό δεν ήταν δικό του. Μάλιστα μου εξήγησε οτι στο αρσενικό και το ουδέτερο ισχύει η γραφή "πολύ" ενώ στο θηλυκό έχει αντικατασταθεί απο το "πολλή".

Τα μυαλά του και μια λίρα πες του...

ΥΓ: Μιας και αναφέρθηκε, και κατά Μπαμπινιώτη το καλός/ή/ό συντάσσεται με το επίρρημα πολύ και όχι με το επίθετο...