Ερώτηση SOS

Απάντηση: Re: Ερώτηση SOS

Βαγγελη φταίμε και εμείς όμως σαν λαός ,γιατί όταν αυτοί οι κύριοι πάνε στην επαρχία για να μιλήσουν με τον λαό , αντί να τους πάρουν με τα γιαούρτια τους κερνάνε Τσίπουρα !

Μερκοι την Δουλοπρεπεια την εχουν μπερδεψει με την ....ταχα μου ... φιλοξενεια :slapface:

Επί του αρχικού ερωτήματος, η απάντηση είναι σαφέστατη, και έχει ήδη ειπωθεί, ότι βάσει του Συντάγματος η ψήφος είναι υποχρεωτική.

Όμως...

Δεν υπάρχει πλέον κανένας μηχανισμός ελέγχου της ασκήσεως ή μη του εκλογικού δικαιώματος, καθώς:
- έχει καταργηθεί το εκλογικό βιβλιάριο
- δεν συντάσσεται πλέον από τον δικαστικό αντιπρόσωπο κάθε τμήματος κατάλογος μη ψηφισάντων (συνέταξα τέτοιον στις βουλευτικές του 1996, αλλά όχι και του 2000)
- η μόνη καταγραφή των ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, γίνεται στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας κάθε εκλογικού τμήματος, το οποίο τηρείται με τη σειρά προσελεύσεως των ψηφοφόρων, και μάλιστα χειρογράφως, οπότε δυνατόν να εμφιλοχωρήσουν και λάθη. Για να προκύψει μία λίστα με τους μη ψηφίσαντες, ώστε οι τελευταίοι να έχουν συνέπειες, θα πρέπει να καθαρογραφούν συγκεντρωτικώς όλα τα πρωτόκολλα ψηφοφορίας, όλων των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειας, με αντιπαραβολή με τους εκλογικούς καταλόγους και τους εκεί ειδικούς εκλογικούς αριθμούς (αναγράφεται πάντα σε στήλη στο πρωτόκολλο, αλλά είναι πάντα ευκρινώς αναγνώσιμος? έχει αντιγραφεί πάντα ορθώς?), ώστε εξ αποκλεισμού να προκύψουν οι μη ψηφίσαντες. Εξ όσων γνωρίζω, τα πρωτόκολλα φυλάσσονται μόνο για την περίπτωση αμφισβητήσεων, ενστάσεων κλπ. Δεν γνωρίζω, προσωπικώς μάλιστα θεωρώ όλως απίθανο, να γίνεται τέτοιου είδους αποδελτίωσή τους εν συνεχεία από το ΥπΕσ. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και σοβαρό κονδύλιο, μη το ξεχνούμε.

Τυπικά είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με το σϋνταγμα
Ουσιαστικά αυτό τό μέτρο έχει ατονίσει απο το 1974 και μετά
Αυτό το άκουσα σήμερα σε πρωϊνή εκπομπή απο εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών....
Αλλωστε η αποχή πάντα είναι υπέρ του κυβερνώντος κόμματος....

Νομίζω το post του send εξηγεί κάπως τα πράγματα. Προσωπικά δεν είχα καμία κύρωση όταν απείχα αναγκαστικά από βουλευτικές εκλογές λόγω έκτακτου ταξιδιού στο εξωτερικό. Στην ουσία αυτό που ισχύει σήμερα δηλαδή είναι το "όσοι πιστοί προσέλθετε.."

Αν οι εκλογές ήταν προαιρετικές η ύπαρξη του "λευκού" θα ήταν άχρηστη κατά την γνώμη μου. Αν δεν σε εξέφραζε τίποτα απλά θα απείχες. Θα είχε μάλιστα και πολύ ενδιαφέρον, γιατί τότε θα καταλαβαίναμε ποιό είναι το ακριβές ποσοστό των πολιτών που εκφράζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Μάλλον τα κόμματα δεν συμμερίζονται την περιέργεια μου όμως.

Re: Απάντηση: Ερώτηση SOS

Θεωρώ απαράδεκτο τουλάχιστον γιά εμένα ,να μην ψηφίσει κάποιος.Είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πραγματική <επανάσταση> που μπορούμε να κάνουμε και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ πραγματικός λόγος που μπορούμε να ανδρώσουμε απέναντι στην πολιτεία.Ούε πορείες ,ούτε διαμαρτυρίες, ούτε τίποτε άλο δεν μετράει περισσότερο απο την ψήφο μας, η αν θέλετε τίποτε άλλο δεν μπορεί να επιφέρει αμεσότερες και πιό γρήγορες ανατροπές.

Να με συγχωρείς αλλά δεν έχω διαβάσει και ακούσει πιο ηττοπαθή και μοιρολατρική πολιτική στάση από αυτή που εκφράζεις ανεξάρτητα από ιδεολογική τοποθέτηση. Αν έχουμε φτάσει, καταντήσει μάλλον, να θεωρούμε ότι η πιο σημαντική πολιτική παρέμβαση που μπορούμε να έχουμε ως λαός και ώς άτομα ξεχωριστά είναι μια Κυριακή κάθε τέσσερα χρόνια να επιλέγουμε τον δυνάστη μας, τότε φίλε μου δεν έχουμε κανένα μέλλον...
Ουδέποτε στην Ιστορία άλλαξε κάτι με εκλογές, ή με ήπιες αλλαγές κυβερνήσεων και κομμάτων. Ουδέποτε. Θα με ενδιέφερε πραγματικά να θύμιζες αυτές τις άμεσες και γρήγορες ανατροπές που επικαλείσαι σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και εγώ θα αναγνωρίσω το δίκιο σου αλλά κυρίως θα συμμεριστώ την αισιοδοξία σου.

Και κάτι ακόμα που φαίνεται ότι δεν έχει έχει γίνει σαφές. "Δεν ψηφίζω" δεν σημαίνει "δεν συμμετέχω". Το αντίθετο μάλιστα. "Ψηφίζω" σημαίνει "κοιμάμαι ήσυχος για τέσσερα χρόνια και μάλιστα με άλλοθι". Αφήστε λοιπόν τις κάλπες και το καλά στημένο παιχνίδι του δήθεν "κυρίαρχου λαού" και ας δοκιμάσουμε τις πραγματικές ανατροπές, οι οποίες συνονόματε Γιάννη απαιτούν καθημερινή ενασχόληση σε όλα τα επίπεδα (και στο δρόμο) και αρκετή βία.
Άλλως τε όπως λέει και το παλιό ρητό, "Αν οι εκλογές γίνονταν για το καλό μας, θα ήταν παράνομες".

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση SOS

Προφανώς και είναι σωστά αυτά που λες, αλλά όπως καταλαβαίνεις είναι αδύνατο να φτιαχτεί ένα σύστημα που να βρίσκει σύμφωνους τους 10000000 Έλληνες. Οπότε, τί κάνουμε? Είτε κλαιγόμαστε και απέχουμε, είτε αλλάζουμε χώρα και πάμε σε μια όπου (και πάλι δε θα ψηφίζουμε αλλά) οι συνθήκες είναι καλύτερες.

Δηλαδή το υπάρχον σύστημα ικανοποιεί αυτά τα 10.000.000? Γιατί δεν θυμάμαι να ερωτήθην ποτέ...Και αφού αυτά που λέω είναι σωστά και συμφωνείς και είμαστε ήδη δύο, γιατί να μην ρωτάγαμε και μερικούς ακόμα...? Μπορεί να αποδειχθούμε περισσότεροι από τους "άλλους". Ή μήπως είμαστε ήδη?:chinscratch:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση SOS

Να με συγχωρείς αλλά δεν έχω διαβάσει και ακούσει πιο ηττοπαθή και μοιρολατρική πολιτική στάση από αυτή που εκφράζεις ανεξάρτητα από ιδεολογική τοποθέτηση. Αν έχουμε φτάσει, καταντήσει μάλλον, να θεωρούμε ότι η πιο σημαντική πολιτική παρέμβαση που μπορούμε να έχουμε ως λαός και ώς άτομα ξεχωριστά είναι μια Κυριακή κάθε τέσσερα χρόνια να επιλέγουμε τον δυνάστη μας, τότε φίλε μου δεν έχουμε κανένα μέλλον...
Ουδέποτε στην Ιστορία άλλαξε κάτι με εκλογές, ή με ήπιες αλλαγές κυβερνήσεων και κομμάτων. Ουδέποτε. Θα με ενδιέφερε πραγματικά να θύμιζες αυτές τις άμεσες και γρήγορες ανατροπές που επικαλείσαι σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και εγώ θα αναγνωρίσω το δίκιο σου αλλά κυρίως θα συμμεριστώ την αισιοδοξία σου.

Και κάτι ακόμα που φαίνεται ότι δεν έχει έχει γίνει σαφές. "Δεν ψηφίζω" δεν σημαίνει "δεν συμμετέχω". Το αντίθετο μάλιστα. "Ψηφίζω" σημαίνει "κοιμάμαι ήσυχος για τέσσερα χρόνια και μάλιστα με άλλοθι". Αφήστε λοιπόν τις κάλπες και το καλά στημένο παιχνίδι του δήθεν "κυρίαρχου λαού" και ας δοκιμάσουμε τις πραγματικές ανατροπές, οι οποίες συνονόματε Γιάννη απαιτούν καθημερινή ενασχόληση σε όλα τα επίπεδα (και στο δρόμο) και αρκετή βία.
Άλλως τε όπως λέει και το παλιό ρητό, "Αν οι εκλογές γίνονταν για το καλό μας, θα ήταν παράνομες".

Ποιες ειναι ακριβως αυτες οι πραγματικες ανατροπες ...ποια ειναι τα επιπεδα και τι ακριβως προτεινεις ?
Η μηπως η λυση ειναι μονο οι βιαιες διαδηλωσεις-συμπλοκες ?

Υποτίθεται πως έχουμε Δημοκρατία και έχει να γίνει Δημοψήφισμα 33 χρόνια, ιδιαίτερα για θέματα που το 75 % του κόσμου θα ήταν αντίθετο με τις αποφάσεις των 2 "μεγάλων" κομμάτων.
Συμφωνώ σε όλα με τον McZab.
Γιατί άραγε όταν βγαίνουν τα ποσοστά στις εκλογές, δεν αναφέρονται στα ποσοστά του συνόλου των εγγεγραμμένων αλλά αφαιρούν αποχή - άκυρα - λευκά?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση SOS

Ποιες ειναι ακριβως αυτες οι πραγματικες ανατροπες ...ποια ειναι τα επιπεδα και τι ακριβως προτεινεις ?
Η μηπως η λυση ειναι μονο οι βιαιες διαδηλωσεις-συμπλοκες ?

Πραγματικές ανατροπές είναι η αναδιοργάνωση σχέσεων υπαλλήλου-εταιρειών, πωλητή-αγοραστή, κράτους-εκκλησίας, μαθητή-δασκάλου, κ.ο.κ. Τα αντίστοιχα επίπεδα είναι αυτά της καρριέρας, της καθημερινής συναλλαγής, του εκκλησίας, του σχολείου, κ.ο.κ.
Αυτό που προτείνω πρώτα από όλα είναι καθημερινή ενασχόληση με τα "κοινά", με όποιον τρόπο νομίζει ο καθένας. Ενεργό συμμετοχή σε οτιδήποτε μας αφορά και επηρρεάζει τις ζωές μας. Πρώτα στην πολυκατοικία μας, μετά στη γειτονιά, στον Δήμο και μέχρι όπου μπορεί ο καθένας. Εν ολίγοις πρέπει να επαναδιεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην αυτοδιαχείρηση και την αυτοοργάνωση. Όχι να εφησυχάζουμε αναθέτοντας ακόμα και μικρά, καθημερινά προβλήματα και θέματα σε κάποιος δήθεν σοφότερους και ικανότερους γιατί η πράξη δείχνει ότι δεν είναι. Όταν φίλε meletov δεν είμαστε ικανοί να συμφωνήσουμε σε μια πολυκατοικία τι ώρα θα ανάβει το καλοριφέρ, δεν περιμένω να ξεκινήσουμε για κατάληψη της Βουλής...Δεν περιμένω βέβαια αντίστοιχα να βελτιωθεί η ζωή μου όταν θα με εκπροσωπεί σε αυτήν από αύριο η αοιδός Έφη Σαρρή, ο "αστυνόμος" Θεοχάρης, μερικοί δισεκκατομυριούχοι που προστατεύουν τα συμφέροντά τους, μερικοί τυχάρπαστοι που στα 70 τους δεν μπορούν ακόμα να αποφασίσουν με ποιο κόμμα θα πολιτευθούν, και ο κατάλογος βλακείας, αμορφωσιάς και συμφέροντος δεν έχει τέλος...

Όσο για το "βίαιες διαδηλώσεις-συμπλοκές", συ είπας. Προηγούνται σοβαρά θέματα συνειδητοποίησης πριν χρειαστεί κάτι τέτοιο. Η Ιστορία όμως έχει δείξει ότι και αυτές δεν πρέπει να απορρίπτονται ως ένα ακραίο "καταφύγιο".

Νομίζω ότι είμαστε από τους πιο μη-πολιτικοποιημένους λαούς στον κόσμο.

Έτσι μας θέλουνε.

Αγράμματους, αδιάφορους, να μαλώνουμε όλη τη μέρα για το στοίχημα, τον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό, για το αν είχε ταλέντο η Αννα-Μαρία Ρουφοκαβλέτα στην χθεσινή εκπομπή, καταντήσαμε να βλέπουμε στις ειδήσεις για τα βυζιά και τους κώλους των επωνύμων και επίσης καταντήσαμε να διαβάζουμε τις "σοβαρές" ειδήσεις σε κινούμενα μπανεράκια σαν αυτά που έχουμε στο avclub.
Όλη μέρα με ένα φραππέ στο ένα χέρι και το κινητό στο άλλο, να μιλάμε για το που θα πάμε να χτυπήσουμε κανα γκομενάκι το βράδυ.

Αυτό είμαστε σαν λαός, όπως και να το κάνουμε.

"ξάπλα, τσιγάρο και καφέ και δε βαριέσαι αδερφέ".

Νοιώθουμε συνεχώς στην απ'έξω, ότι δε μπορούμε να συμμετέχουμε σε τίποτα, ότι δε μπορούμε να αλλάξουμε κάτι σε αυτό τον τόπο.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι θα συνιστούσα να αρχίσουμε από τους εαυτούς μας.

Είναι αστείο να συζητάμε για το αν είναι υποχρεωτική η ψήφος μας ή τι κυρώσεις θα έχουμε!

Είναι υποχρεωτικότατη η ψήφος, απο σένα για σένα!

Ποιες θα είναι οι κυρώσεις? να αισθάνεσαι για ακόμη μια τετραετία ένα άβουλο παθητικό στοιχείο που βοήθησε τους καρχαρίες να κάνουν τη δουλειά τους. Αν μπορείς να ζήσεις με αυτό, οκ, τίποτε δεν είναι υποχρεωτικό.

Ας κάνει ο καθένας την προσωπική του επανάσταση με οποιοδήποτε τρόπο τον εκφράζει.
Η αποχή ή το λευκό ή το άκυρο δεν δείχνουν τίποτα. Το πολύ-πολύ να γελάσει κάποιος που θα ανοίξει το φάκελλο για να κάνει την καταμέτρηση. Δε μπορείς να περάσεις κανένα μύνημα έτσι.

Ψήφισε κάποιο μικρό κόμμα, άσχετα αν δε σε εκφράζει 100%

Η πολυφωνία στη Βουλή είναι για καλό όλων μας.

Σίγουρα ο εκλογικός νόμος είναι φτιαγμένος από τους δυο μεγάλους για αυτούς, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι.

Το μύνημα μπορεί να περάσει έτσι κι αλλιώς.

Στις 16 του μηνού θα είμαι εκεί σίγουρα.

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::worshippy::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Νομίζω ότι είμαστε από τους πιο μη-πολιτικοποιημένους λαούς στον κόσμο.

Έτσι μας θέλουνε.

Αγράμματους, αδιάφορους, να μαλώνουμε όλη τη μέρα για το στοίχημα, τον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό, για το αν είχε ταλέντο η Αννα-Μαρία Ρουφοκαβλέτα στην χθεσινή εκπομπή, καταντήσαμε να βλέπουμε στις ειδήσεις για τα βυζιά και τους κώλους των επωνύμων και επίσης καταντήσαμε να διαβάζουμε τις "σοβαρές" ειδήσεις σε κινούμενα μπανεράκια σαν αυτά που έχουμε στο avclub.
Όλη μέρα με ένα φραππέ στο ένα χέρι και το κινητό στο άλλο, να μιλάμε για το που θα πάμε να χτυπήσουμε κανα γκομενάκι το βράδυ.

Αυτό είμαστε σαν λαός, όπως και να το κάνουμε.

"ξάπλα, τσιγάρο και καφέ και δε βαριέσαι αδερφέ".

Νοιώθουμε συνεχώς στην απ'έξω, ότι δε μπορούμε να συμμετέχουμε σε τίποτα, ότι δε μπορούμε να αλλάξουμε κάτι σε αυτό τον τόπο.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι θα συνιστούσα να αρχίσουμε από τους εαυτούς μας.

Είναι αστείο να συζητάμε για το αν είναι υποχρεωτική η ψήφος μας ή τι κυρώσεις θα έχουμε!

Είναι υποχρεωτικότατη η ψήφος, απο σένα για σένα!

Ποιες θα είναι οι κυρώσεις? να αισθάνεσαι για ακόμη μια τετραετία ένα άβουλο παθητικό στοιχείο που βοήθησε τους καρχαρίες να κάνουν τη δουλειά τους. Αν μπορείς να ζήσεις με αυτό, οκ, τίποτε δεν είναι υποχρεωτικό.

Ας κάνει ο καθένας την προσωπική του επανάσταση με οποιοδήποτε τρόπο τον εκφράζει.
Η αποχή ή το λευκό ή το άκυρο δεν δείχνουν τίποτα. Το πολύ-πολύ να γελάσει κάποιος που θα ανοίξει το φάκελλο για να κάνει την καταμέτρηση. Δε μπορείς να περάσεις κανένα μύνημα έτσι.

Ψήφισε κάποιο μικρό κόμμα, άσχετα αν δε σε εκφράζει 100%

Η πολυφωνία στη Βουλή είναι για καλό όλων μας.

Σίγουρα ο εκλογικός νόμος είναι φτιαγμένος από τους δυο μεγάλους για αυτούς, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι.

Το μύνημα μπορεί να περάσει έτσι κι αλλιώς.

Στις 16 του μηνού θα είμαι εκεί σίγουρα.

Θα συμφωνούσα Στέργιο, αλλά για μένα σημασία έχει που θα είσαι στις 17 του μηνού όταν θα αρχίσουν τα "όργανα" για άλλη μια φορά...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση SOS

Αυτό που προτείνω πρώτα από όλα είναι καθημερινή ενασχόληση με τα "κοινά", με όποιον τρόπο νομίζει ο καθένας. Ενεργό συμμετοχή σε οτιδήποτε μας αφορά και επηρρεάζει τις ζωές μας. Πρώτα στην πολυκατοικία μας, μετά στη γειτονιά, στον Δήμο και μέχρι όπου μπορεί ο καθένας. Εν ολίγοις πρέπει να επαναδιεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην αυτοδιαχείρηση και την αυτοοργάνωση. Όχι να εφησυχάζουμε αναθέτοντας ακόμα και μικρά, καθημερινά προβλήματα και θέματα σε κάποιος δήθεν σοφότερους και ικανότερους γιατί η πράξη δείχνει ότι δεν είναι. Όταν φίλε meletov δεν είμαστε ικανοί να συμφωνήσουμε σε μια πολυκατοικία τι ώρα θα ανάβει το καλοριφέρ, δεν περιμένω να ξεκινήσουμε για κατάληψη της Βουλής...Δεν περιμένω βέβαια αντίστοιχα να βελτιωθεί η ζωή μου όταν θα με εκπροσωπεί σε αυτήν από αύριο η αοιδός Έφη Σαρρή, ο "αστυνόμος" Θεοχάρης, μερικοί δισεκκατομυριούχοι που προστατεύουν τα συμφέροντά τους, μερικοί τυχάρπαστοι που στα 70 τους δεν μπορούν ακόμα να αποφασίσουν με ποιο κόμμα θα πολιτευθούν, και ο κατάλογος βλακείας, αμορφωσιάς και συμφέροντος δεν έχει τέλος...

Όσο για το "βίαιες διαδηλώσεις-συμπλοκές", συ είπας. Προηγούνται σοβαρά θέματα συνειδητοποίησης πριν χρειαστεί κάτι τέτοιο. Η Ιστορία όμως έχει δείξει ότι και αυτές δεν πρέπει να απορρίπτονται ως ένα ακραίο "καταφύγιο".

Εύγε.

Ασχοληθείτε με τα κοινά.

Με οποιονδήποτε τρόπο.

Και φυσικά δεν εννοώ τη συμμετοχή σε κόμματα και σε ρουσφέτια!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση SOS

Θα συμφωνούσα Στέργιο, αλλά για μένα σημασία έχει που θα είσαι στις 17 του μηνού όταν θα αρχίσουν τα "όργανα" για άλλη μια φορά...

Το λιγότερο που θα πάθω στις 17 είναι ότι η συνείδησή μου θα είναι...πεντακάθαρη.

Ο καθένας έχει τον τρόπο του στο αν θα αντιδράσει και πως...

Φίλε Στέργιε το είπα και σε προηγούμενο ποστ
Με τον εκλογικό νόμο που έχουμε τα μικρά κόμματα
Δεν έχουν τύχη, από την στιγμή που βγει κάποιος και έχει
Την πλειοψηφία στην βουλή κάνει και πέρνα ότι θέλει
Από νομοσχέδια, και το χειρότερο από όλα είναι
Ότι «απαγορεύετε» σε βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος
Να έχει διαφορετική γνώμη (δεν σε παραξενεύει ότι η
ψηφοφορία στην βουλή γίνετε ονομαστικά ?) , γιατί αν έχει
τότε τον έφαγε η μαρμάγκα
κάνω πουθενά λάθος

McZab, έχω το ίδιο σκεπτικό με σένα, πάνω-κάτω.

Ένα πράγμα φοβάμαι: Μήπως αντί να αντιδράσει βίαια ο λαός, όπως θα έπρεπε άλλωστε, μας προλάβουν τίποτα επιτήδειοι και καταλήξουμε σε δεύτερη χούντα...

Ίσως είναι από τις μοναδικές φόρες που γίνετε μια κουβέντα
Με «πολιτικό» περιεχόμενο και δεν έχει γίνει τις π$%#^ανας
Σας ευχαριστώ όλους για την στάση σας .
:2thumb22sup: