Re: Εντυπώσεις από τη μετάδοση της ΕΡΤ ΗD
@ stingg43 : Στην συγκεκριμένη περίπτωση με το θέμα των πρόχειρων "αναμεταδοτών Gap-Fillers" της ΕΡΤ ισχύει αυτό που γράφει ο midas. Συμβαίνει και αυτό που γράφεις με αναμεταδότες που βάζουν οι δήμοι για Digea-ERT, αλλά εδώ και ένα χρόνο περίπου η ΕΡΤ βάζει ένα σωρό πρόχειρα DVB-T μηχανήματα και αποσύρει τα παλιά αναλογικά..
@ midas : Ναι, αυτά που γράφεις τα γνωρίζω γιατί είχε γίνει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και αρκετό καιρό και σε άλλο forum, (έχω και link αν θέλετε) και μάλιστα ένας τεχνικός της ΕΡΤ ανακοίνωνε και τις συχνότητες των αναμεταδοτών που αν θυμάμαι καλά ήταν ίδιες με τις συχνότητες των αναλογικών παλιών μηχανημάτων. Δηλαδή εκεί που έκπεμπε το παλιό αναλογικό, εκπέμπει τώρα το ψηφιακό.
Φίλε midas μία μικρή διόρθωση.. Οι παλιοί αναλογικοί αναμεταδότες (είτε μιλάμε για μικρή ισχύ είτε για μεγάλη ισχύ) δεν μπορούν να γίνουν ψηφιακοί. Οι τεχνικοί μπορούν να βαστήξουν μόνο τον παλιό ενισχυτή-linear αν είναι σε καλή κατάσταση, όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του πομπού είναι καινούργια ψηφιακά. Το θέμα όμως είναι οτι για να συνθέσεις έναν αναμεταδότη υπάρχουν αρκετοί τρόποι (απλοί και πολύπλοκοι), και αν ο πομπός είναι απλού τύπου τότε ίσως να μην μπορεί να πάρει επάνω την βαθμίδα του GPS για τον συγχρονισμό SFN..
Δεν ξέρω τι συνθέσεις κάνουν οι τεχνικοί της ΕΡΤ επάνω σε αυτά τα Gap Fillers, αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτοί οι αναμεταδότες δεν πρόκειται να δουλέψουν ποτέ σε SFN δίκτυο, και θα τρώμε στην μάπα την ΕΡΤ σε ένα σωρό συχνότητες στα UHF και θα έχουμε και τις ανάλογες παρεμβολές αφού εκπέμπουν όπου θέλουν. Μακάρι να κάνω λάθος και κάποια στιγμή οι τεχνικοί της ΕΡΤ να βάλουν επάνω τις βαθμίδες συγχρονισμού GPS και όλα να λειτουργήσουν τέλεια..για να δούμε !
Καλώς η κακώς τα υπερβραχέα κύματα δεν έχουν σύνορα. όταν π.χ. το σήμα του Υμηττού ή της Αίγινας φτάνει σε μερικά σημεία στην Κορινθία αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, όπως και το σήμα της Δαρδίτσας που φτάνει άψογα στην Αττική ! Με τους γειτονικούς νομούς συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, γι αυτό και οι νόμιμες SFN συχνότητες των Ελληνικών ψηφιακών καναλιών είναι πολύ προσεγμένες και δεν είναι ποτέ ίδιες σε γειτονικούς νομούς / allotments !
Θα μπορούσε η ΕΡΤ να βάλει τον αναμεταδότη που ενεργοποίησε πρόσφατα π.χ. στην 31 uhf και όχι στην 30 uhf που τώρα έχω παρεμβολή στο 30 της Αττικής..
Καλά κάνει η ΕΡΤ και βάζει αναμεταδότες για να βλέπει ο κόσμος τηλεόραση όπου υπάρχουν προβλήματα στην λήψη σε αυτό συμφωνώ 100% και είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό, απλά λίγο προσοχή με τις συχνότητες να υπάρχει, ώστε να μην επικρατεί χάος παρεμβολών σε συχνότητες γειτονικών νομών..