ΕΡΤ ΗD

Status
Not open for further replies.
Re: Εντυπώσεις από τη μετάδοση της ΕΡΤ ΗD

Είμαι νέος εδώ:music-smiley-005:

Στο χτεσινό παιχνίδι (Ρωσία - Νέα Ζηλανδία) HD είδαμε από το 37' και μετά (μέχρι τότε ήταν upscaled). Για ρολόι ούτε λόγος.

Σήμερα τουλάχιστον ξεκίνησαν με HD αλλά πάλι χωρίς ρολόι.

Παιδιά η 30 uhf απο Αίγινα σας έρχεται κανονικά? γιατί εδώ και λίγες μέρες δεν βγάζω τίποτα στην 30, η 40 μου έρχεται κανονικά με καλό σήμα..

Εννοείται ότι τα HD κανάλια τα βγάζω πλέον και απο το Ξυλόκαστρο, απλά λαμβάνω και σήματα απο Αθήνα, και η Αίγινα μου έρχεται καλά εδώ πέρα..

Last edited by a moderator:

Παιδιά η 30 uhf απο Αίγινα σας έρχεται κανονικά? γιατί εδώ και λίγες μέρες δεν βγάζω τίποτα στην 30,

Κανονικά έρχεται,δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Πριν λίγο γύρισα την κεραία και βρήκα τι φταίει..Αυτο δηλαδή που φανταζόμουνα !

Όπως την δεκαετία του 90' που όταν σκανάριζες την VHF-UHF μπάντα έβλεπες σχεδόν σε όλες τις συχνότητες αναμεταδότες της ΕΡΤ, έτσι και τώρα σιγα-σιγά η ΕΡΤ κάνει το ίδιο και βάζει παντού παράνομους MFN αναμεταδότες-Gap Fillers σε όποια συχνότητα γουστάρει !!, αντί να βάλει τα μηχανήματα να εκπέμπουν σωστά στην συχνότητα του νόμιμου SFN δικτύου της για το allotment-19 της Π.Ζ.-06 !

Με λίγα λόγια, εχω την κεραία γυρισμένη προς Αθήνα και στην 30uhf πλέον δεν βγάζω τίποτα γιατί μου έρχετε παρεμβολή απο το πίσω μέρος της κεραίας και απο αντανακλάσεις σήματος.. Πριν λίγο που γύρισα την κεραία ανάποδα προς Ξυλόκαστρο, η 30 uhf μου έφερε με φουλ σήμα την ΕΡΤ.. Το σήμα ήταν πολύ καλό (100%) σε ένα τόξο απο το Ξυλόκαστρο μέχρι την Ιτέα περίπου.. Μάλλον θα έβαλαν στην Ερατεινή ή κάπου αλλού απένταντι προς Στερεά κανα ψηφιακό Gap Filler και αντι να το βάλουν να εκπέμπει στο νόμιμο δίκτυο SFN με τα προβλεπόμενα GPS συγχρονισμού, το έβαλαν οπου γουστάρουν αυτοι για πιο εύκολα.. Αν με αυτά τα Gap-Filler θέλουν να καλύψουν κάποιον οικισμό που έχει προβλήματα λήψης, ας βάλουν λιγότερη ισχύ και μια καλύτερη κατευθυνση στην κεραία, και όχι το σήμα να σκορπάει παντού σε MFN συχνότητες !!

Βγαζεις αυτο το συμπερασμα γιατι εχεις γνωσεις ετσι για να λεμε κατι?

Ε, ναι ! Δεν λέω λόγια στον αέρα ! Η ΕΡΤ (το πρώτο μπουκέτο) πρέπει να εκπέμπει με βάση του νόμου ΜΟΝΟ απο την 26uhf στο allotment 19 ! Ήδη εδώ και αρκετό καιρό βγάζω την ΕΡΤ στην 49 uhf μάλλον απο Δίστομο Ξηροβούνι, και τώρα την βγάζω και στο 30 !! Αυτα τα μηχανήματα έπρεπε να έβγαιναν στην 26 uhf με συγχρονισμό SFN .. Το ίδιο σκηνικό με τις MFN εκπομπές της ΕΡΤ έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περοχές της Ελλάδας απότι έχω διαβάσει και σε άλλα ραδιοτηλεοπτικά forum.

Μην είσαι τόσο απόλυτος ότι το Gap Fillers το έχει βάλει η ΕΡΤ....κάποιοι δήμαρχοι φωνάζουν έναν τεχικό και κάνει μια εγκατάσταση ειδικά σε περιοχές που δεν φτάνει το ψηφιακό σήμα...δύο τέτοιες περιπτώσεις γνωρίζω στην Ανατολική Αττική.
Το θέμα είναι γιατί δεν τα σταματάει-κατάσχει η ΕΕΤΤ...

@D-Satellite. Έχεις δίκιο στη βάση όσων λες. Αν και νομιζω ότι πρέπει να πάνε στης ΕΡΤ το τόπικ αυτα τα ποστ.
Πρέπει να προσθέσουμε και τα εξης: Η ΕΡΤ αυτο που κάνει με αρκετή δουλειά του προσωπικού εγκαταστάσεων της είναι να μετατρέπει -με μικρό κόστος σχετικά- από αναλογικούς σε ψηφιακούς τους αναμεταδότες που διαθέτει. Δεν εκπεμπουν δηλαδη σε άλλα σημεία νέοι πομποι. Επίσης μιλάμε για μικρούς αναμεταδότες και όχι για τα βασικά 156 Κ.Ε. που αυτά δεν μπορεί να τα μετατρέψει. Επίσης δεν μπορει να βγάλει αυτους τους αναμεταδότες που μετατρέπει στη συχνοτητα SFN του allotment (λόγω έλλειψης GPS), αυτή είναι και η βασική αδυναμία της μετατροπής, ετσι λειτουργουν με μια κάποια "παρατυπία" στις συχνοτητες (συνήθως εκπέμπουν στην συχνοτητα που είχαν ως αναλογικοί) η οποία έχει δικαιολογηθεί επειδή είναι σαφώς πιο επείγον μέλημα η ψηφιοποίηση των πομπών. Υπάρχει βέβαια πάντα ο κίνδυνος να έχουμε κάποια παρεμβολή, αλλά και αυτα τα προσέχουν όπως είπαμε είναι μικρής εμβέλειας οι αναμεταδότες. Το σχέδιο της ΕΡΤ που γνωρίζουμε ειναι να κάνει ολες τις μετατροπές στους εκατοντάδες αναλογικούς πομπούς που διαθέτει και αργοτερα οταν προμηθευτει τα ανάλογα GPS να κάνει και την τοποθέτηση στο σωστό SFN.
Τώρα πόσο ειναι αυτο το κόστος των GPS και γιατι αργει μια τέτοια προμηθεια, δεν το ξέρουμε. Πολύ πιθανά μάλιστα όταν μπορει να γίνει η προμηθεια, η ΕΡΤ να έχει αλλάξει και συχνοτητες λόγω του ψηφιακού μερισματος 2 και έτσι να τοποθετηθούν σε άλλες συχνοτητες SFN από τις σημερινές.

@ stingg43 : Στην συγκεκριμένη περίπτωση με το θέμα των πρόχειρων "αναμεταδοτών Gap-Fillers" της ΕΡΤ ισχύει αυτό που γράφει ο midas. Συμβαίνει και αυτό που γράφεις με αναμεταδότες που βάζουν οι δήμοι για Digea-ERT, αλλά εδώ και ένα χρόνο περίπου η ΕΡΤ βάζει ένα σωρό πρόχειρα DVB-T μηχανήματα και αποσύρει τα παλιά αναλογικά..

@ midas : Ναι, αυτά που γράφεις τα γνωρίζω γιατί είχε γίνει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και αρκετό καιρό και σε άλλο forum, (έχω και link αν θέλετε) και μάλιστα ένας τεχνικός της ΕΡΤ ανακοίνωνε και τις συχνότητες των αναμεταδοτών που αν θυμάμαι καλά ήταν ίδιες με τις συχνότητες των αναλογικών παλιών μηχανημάτων. Δηλαδή εκεί που έκπεμπε το παλιό αναλογικό, εκπέμπει τώρα το ψηφιακό.

Φίλε midas μία μικρή διόρθωση.. Οι παλιοί αναλογικοί αναμεταδότες (είτε μιλάμε για μικρή ισχύ είτε για μεγάλη ισχύ) δεν μπορούν να γίνουν ψηφιακοί. Οι τεχνικοί μπορούν να βαστήξουν μόνο τον παλιό ενισχυτή-linear αν είναι σε καλή κατάσταση, όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του πομπού είναι καινούργια ψηφιακά. Το θέμα όμως είναι οτι για να συνθέσεις έναν αναμεταδότη υπάρχουν αρκετοί τρόποι (απλοί και πολύπλοκοι), και αν ο πομπός είναι απλού τύπου τότε ίσως να μην μπορεί να πάρει επάνω την βαθμίδα του GPS για τον συγχρονισμό SFN..

Δεν ξέρω τι συνθέσεις κάνουν οι τεχνικοί της ΕΡΤ επάνω σε αυτά τα Gap Fillers, αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτοί οι αναμεταδότες δεν πρόκειται να δουλέψουν ποτέ σε SFN δίκτυο, και θα τρώμε στην μάπα την ΕΡΤ σε ένα σωρό συχνότητες στα UHF και θα έχουμε και τις ανάλογες παρεμβολές αφού εκπέμπουν όπου θέλουν. Μακάρι να κάνω λάθος και κάποια στιγμή οι τεχνικοί της ΕΡΤ να βάλουν επάνω τις βαθμίδες συγχρονισμού GPS και όλα να λειτουργήσουν τέλεια..για να δούμε !

Καλώς η κακώς τα υπερβραχέα κύματα δεν έχουν σύνορα. όταν π.χ. το σήμα του Υμηττού ή της Αίγινας φτάνει σε μερικά σημεία στην Κορινθία αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, όπως και το σήμα της Δαρδίτσας που φτάνει άψογα στην Αττική ! Με τους γειτονικούς νομούς συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, γι αυτό και οι νόμιμες SFN συχνότητες των Ελληνικών ψηφιακών καναλιών είναι πολύ προσεγμένες και δεν είναι ποτέ ίδιες σε γειτονικούς νομούς / allotments !

Θα μπορούσε η ΕΡΤ να βάλει τον αναμεταδότη που ενεργοποίησε πρόσφατα π.χ. στην 31 uhf και όχι στην 30 uhf που τώρα έχω παρεμβολή στο 30 της Αττικής..

Καλά κάνει η ΕΡΤ και βάζει αναμεταδότες για να βλέπει ο κόσμος τηλεόραση όπου υπάρχουν προβλήματα στην λήψη σε αυτό συμφωνώ 100% και είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό, απλά λίγο προσοχή με τις συχνότητες να υπάρχει, ώστε να μην επικρατεί χάος παρεμβολών σε συχνότητες γειτονικών νομών..

Last edited:

Εδώ και περίπου δύο μέρες η παρεμβολή απο την 30uhf σταμάτησε και βγάζω πάλι με πολύ καλό σήμα την Digea HD ! Όπως είμαι τώρα με κεραία προς Αττική, σε καινούργιο σκανάρισμα έπιασα πάλι την ΕΡΤ στην συχνότητα 36 uhf (σήμα 60% ποιότητα 5 %) και ανοίγει κανονικά με τα κανάλια της ΕΡΤ. Μάλλον θα άλλαξαν συχνότητα στο Gap Filler και τώρα το έβαλαν στην 36. Πάντως για να μου έρχεται τόσο καλά το σήμα και με κεραία γυρισμένη στην αντίθετη κατεύθυνση, τότε μάλλον μιλάμε για αναμεταδότη που έχει χαμηλή προς μέτρια ισχύ και πρέπει κάποια στιγμή να βάλουν επάνω σε αυτά τα μηχανήματα GPS με τον ανάλογο εξοπλισμό για να εκπέμψουν σε SFN.

Last edited:

Επιβεβαιωνω την εκπομπή της ΕΡΤ από το δίαυλο 36uhf, περιοχή Ξυλόκαστρο, κεραία λήψης προς το βουνό της Παναγίας....
bfd0f797a782157fa60bffab326c7710.jpg

Στάλθηκε από το HT17Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πάντως το ΕΡΤ HD έχει πολύ καλή εικόνα!!

upscaled μόνο άρα δεν είναι πραγματικό HD

Καλαααα είδες καθόλου υγρό στίβο;;Όχι σε μαγνητοσκόπιση...

Είχε τέλεια εικόνα!!

"ΕΡΤ κάτι σαν HD" θα ήταν πιο ορθό όνομα.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το νήμμα της digea.

Δεν είδα αλλά όποτε περνάω από ΕΡΤ HD upscaled είναι. Πάει πολύ τόσα χρόνια μετά η ΕΡΤ να μεταδίδει μόνο αθλητικά σε HD.Και αυτό να μην το κάνει πάντα καλά πάρα το εξαιρετικό FEED που λαμβάνει.

Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Εντυπώσεις από τη μετάδοση της ΕΡΤ ΗD

Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το νήμμα της digea.
Τα ίδια και τα ίδια σε όλα τα fora. Πού θα πάει, θα βαρεθείς...

Δεν είδα αλλά όποτε περνάω από ΕΡΤ HD upscaled είναι. Πάει πολύ τόσα χρόνια μετά η ΕΡΤ να μεταδίδει μόνο αθλητικά σε HD.Και αυτό να μην το κάνει πάντα καλά πάρα το εξαιρετικό FEED που λαμβάνει.
Μην του απαντάς, μην του εξηγείς. Χάνεις το χρόνο σου.

Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δοκίμασε αύριο 11:50 με 13:00 και 19:30 με 21:00.Όταν έχει live μεταδόσεις είναι native με πολύ καλή εικόνα.Για όλα τα άλλα έχεις δίκιο....ούτε εσωτερικές παραγωγές παίζουν σε HD ,ούτε τίποτα...

Re: Απάντηση: Εντυπώσεις από τη μετάδοση της ΕΡΤ ΗD

Τα ίδια και τα ίδια σε όλα τα fora. Πού θα πάει, θα βαρεθείς...

Μην του απαντάς, μην του εξηγείς. Χάνεις το χρόνο σου.
Τίποτα ...αγνόηση...αυτή είναι η συνταγη..

Status
Not open for further replies.