ES9038PRO SABRE DAC

Να σας δόσω θερμοκρασιές μόνο για το θεριό το 9038 . που το παλέυω σαν τον Αι Γιίωργη με το φίδι ..

τσιπάκι .. χαλαρα κοντά στα 55 -60 ...

pre-pre regulation να μαζέυει τα χοντρά .. χαλαρά dissipation 8-10 βατ ´´´´´ και 75-80 μπαρμπεκιου ,,,

middle regulation TPS7A47 ,, κανα 50αρι και βάνε ,,,,,

τοπικά ,, χαλάρα δεν τα λές ,,, μπουνια πάνε ,, αλλα ΟΚ

και βέβαια κάτι απολα πέφτει σε προστασία κάπου κάπου και κάνει break-down , και το τσιπάκι μένει σε mode βλαμένο ... και πάιζει κλαρίνα , ενώ θα έπρεπε να πάιζει κιθάρα ,,

τα πλάκωσα στην ψύξη όλα ,,, και οκ ..

αλλα δεν είναι λύση ,, θέλει ΠΟΛΥ ΡΕΥΜΑ παντου ,,

αυτά ,,

όταν έχω χρόνο ,, ( λέμε και καμιά μαλα.... ) και όταν όλλα πάνε καλά ,,, θα τα πουμε ..

Last edited:
Μόνο να φανταστώ μπορώ για το 9038.. εδώ το 9028 και ζορίζει άσχημα..

Αφού νόμιζα ότι του είχα κάνει ζημιά του 9028 και δεν έπαιζε σωστά με ρολόι 100MHz ενώ με 50MHz ήταν μια χαρά..

Τελικά απλά στα 100MHz ανέβαινε η κατανάλωση τόσο ώστε να τερματίζει το LT3042, στο οποίο είχα βάλει "κόφτη" στα ~130mA, τα οποία θα έπρεπε να επαρκούσαν άνετα βάσει spec του 9028, αλλά στην πράξη δεν..

Τελικά έβγαλα τελείως τον "κόφτη" και όλα καλά και στα 100MHz. Αλλά πολύ τηγάνισμα.. Θέλει όντως προσεκτική στρατηγική στις τροφοδοσίες..

LT3042.jpg

Το παραπάνω regulator χρησιμοποιεί ένα transistor PNP (D45VH10G) για την ενίσχυση του ρεύματος.
Στην καρδιά του κυκλώματος, το LT3042, παραμένει χλιαρό αφού λειτουργεί κάτω από ιδανικές συνθήκες. Βλέπετε το αντίστοιχο pdf στη σελ. 26, application notes της Linear Technologies.

Το χρησιμοποιώ για την τροφοδοσία του raspberry Pi, αλλά χρειάζεται να γίνουν κάποιες επιπλέον μετατροπές.
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα linear τροφοδοτικά, από ηχητικής πλευράς, που έχω ακούσει μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο είναι πολύ καλό σαν τροφοδοτικό γενικής χρήσης, αλλά εδώ θέλουμε τοπική σταθεροποίηση, χωρίς μακρυά καλώδια τα οποία ουσιαστικά καταργούν τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του 3042 (ή οποιουδήποτε άλλου hi-end LDO).

Έχεις βρει στοιχεία του πως επηρεάζει το τρανσίστορ εξόδου τα χαρακτηριστικά του LT3042? Γιατί σίγουρα τα επηρεάζει.. για αρχή σίγουρα προστίθεται θόρυβος..

Ας μπει κάποιος στον κόπο να μας γράψει αναλυτικά, τι τροφοδοσίες χρειάζεται το 9028 σε πρώτη φάση και εάν έχει μετρήσει ένα προς ένα τον κάθε καταναλωτή σε ρεύμα.
Εάν θέλει στα 400mA ως γενικό ρεύμα, πάμε για ένα πρερεγκ τουλάχιστον στο 1-2Α για να μη ζεσταίνεται.
Έχω την εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι μόνο στα 1.2V

Είναι κυρίως στα 1.2V. Τα υπόλοιπα 4 LT δεν ζεσταίνονται καν..

Απλά αυτό των 1.2V έχει να "κάψει" αρκετή τάση (από τα ~5V) για να τα ρίξει στα 1.2V, οπότε κατ' επέκταση θερμαίνεται αρκετά.

Θα μετρήσω πόσο ρεύμα ακριβώς τραβάει για να ξέρουμε. Αλλά φοβάμαι ότι είναι δύσκολη η "δυναμική" συμπεριφορά του ως φορτίο, δηλαδή τραβάει πολύ σύντομα peaks ρεύματος, αλλά η μέση κατανάλωσή του είναι σχετικά χαμηλή. Θα δούμε..

Μου κάνει εντύπωση και το spec κατανάλωσης που δίνει η ESS για τα 1.2V. Για το 9028 δίνει 82mA και για το 9038 δίνει 128mA, αλλά το λογικό θα ήταν να καίνε και τα δυο το ίδιο ρεύμα (θεωρητικά έχουν ακριβώς ίδια digital cores), το οποίο με βάση τις παρατηρήσεις μου πρέπει να είναι πάνω από τα 130mA.

Να προσθέσω ότι για την ώρα δεν έχω συνδεδεμένους I/V μετατροπείς στο DAC μου, οπότε όταν το κάνω θα ανέβει αρκετά η κατανάλωση του αναλογικού σταδίου, λογικά κατά ~45mA. Αλλά και πάλι δεν αναμένω να έχουν θέμα τα LT του AVcc.

Οπότε εάν επικεντρωθούμε μόνο στα 1.2V θα βρεθεί λύση.
Μέτρα το για να μιλήσουμε καλύτερα.
Προσωπικά είτε θα πήγαινα σε TPS ή θα πήγαινα σε down step dc-dc 5->3->1.2 ακόμα και με δύο LT, δεν θα με χάλαγε καθόλου.

Απάντηση: Re: ES9038PRO SABRE DAC

Το συγκεκριμένο είναι πολύ καλό σαν τροφοδοτικό γενικής χρήσης, αλλά εδώ θέλουμε τοπική σταθεροποίηση, χωρίς μακρυά καλώδια τα οποία ουσιαστικά καταργούν τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του 3042 (ή οποιουδήποτε άλλου hi-end LDO).

Έχεις βρει στοιχεία του πως επηρεάζει το τρανσίστορ εξόδου τα χαρακτηριστικά του LT3042? Γιατί σίγουρα τα επηρεάζει.. για αρχή σίγουρα προστίθεται θόρυβος..

Με την προσθήκη του εξωτερικού transistor οι διαφορές στο θόρυβο (noise spectral density) είναι σχετικά πολύ μικρές.
Το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται με το παραλληλισμό 2 x LT3042.
Πρακτικά δεν είναι δυνατον να μετρηθεί με κοινά μετρητικά ένα τόσο χαμηλό επίπεδο θορύβου, πόσο μάλλον να γίνεται αντιλιπτή η οποιδήποτε ηχητική διαφορά, με συστήματα κάτω του μισού εκατομμυρίου ευρώ. :ears:

Attachments

• 3042-BLOG12.jpg
    3042-BLOG12.jpg
    80.1 KB · Views: 115
Απάντηση: Re: ES9038PRO SABRE DAC

Υπάρχουν πολλές και υπέροχες πληροφορίες για την αύξηση ρεύματος μέσω του LT3042 στην παρακάτω σελίδα της Linear.
http://www.linear.com/solutions/5796

Πράγματι με NPN ή PNP χρήση τρανζίστορ τα πάντα πάνε υπέροχα με εξαίρεση την απόρριψη θορύβου όπου δυστυχώς χαλάει κατά πολύ στο 1Α.

3042-BLOG09a_NPN_PSRR_vs_Freq.png

Η μόνη υπέροχη λύση για 0.8Α ρεύμα είναι η τετράς LT όπου τα πάντα είναι όπως όταν λειτουργεί ως μονάδα, αλλά και πάλι επειδή θα χρειαστεί τετραπλό εμβαδόν, προσωπικά σε μια τέτοια περίπτωση θα προτιμούσα το TPS της Texas ως πιο μαζεμένη και εξίσου άριστη λύση.

Ο αχλάδας χρησιμοποιεί ADM715x τα οποία πάνε μέχρι 600mA, οπότε είναι μια χαρά και αυτά...

Δημήτρη, τα προτεινόμενα από το Βασίλη έχουν θεωρητικό το 1.2Α, οπότε δεν θα έχουν πρόβλημα...

Εννοείς λόγω της διαφοράς εισερχόμενης-εξερχόμενης τάσης, τώρα κατάλαβα.
Κάντο step Δημήτρη, όπως πρότεινα και πριν...από ότι είδα όσο μεγαλώνει η διαφορά Vin-Vout τόσο ανεβάζει και θόρυβο, εκεί στα 1-2V διαφοράς δίνουν και τα μέγιστα.

Με 28 αγοράζεις ένα regulator με δύο LT3042 προκειμένου να σου δώσει έως 400mA.
Εννοείται ότι στα LDO δεν ξεπερνάμε τα 2,5 Volts μεταξύ της τάσης εισόδου και εξόδου, σε πλήρες φορτίο.

http://www.ebay.com/itm/LT3042-400m...995546?hash=item1c7c547ada:g:zScAAOSw9GhYmYaI

Το συγκεκρινένο διαθέτει και πηνίο ως φιλτρο εισόδου για ακόμα μεγαλύτερη απόρριψη θορύβου (βελτιωση του PSSR στις υψηλές συχνότητες)

Ωραία πλακετούλα, με χαριτωμένο CLC και σε πολύ λογική τιμή, αλλά για τη συγκεκριμένη χρήση δεν κάνει.. περισσεύει η ανόρθωση και η εξομάλυνση, και επίσης δεν θα "κάθεται" πάνω στο Buffalo, θα πρέπει να μονταριστεί δίπλα με ότι συνεπάγεται αυτό (καλώδια που προσθέτουν αυτεπαγωγές, χωρητικότητες, θόρυβο, κτλ κτλ).

Επίσης, πλακέτα με LT3042 έχω. Ψύξη μου λείπει. Αλλά θα βάλω..