Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

Για μισό λεπτό ρε παιδιά!
Το πιο φτηνό καλώδιο που μπορεί να βρει κάποιος στον πλανήτη είναι τύπου "πορτατιφ" με διατομή 0,5 καρέ και αντίσταση περίπου 0,15 Ωμ ανά μέτρο, αν θυμάμαι καλά. Αν υποθέσουμε ότι το γούφερ απέχει 1μέτρο από το κροσσόβερ έχουμε: ένα μέτρο να πάει και ένα να έρθει = 2 μέτρα καλώδιο Χ 0,15 Ωμ = 0,30 Ωμ. Και ποιός ματζίρης κατασκευαστής θα βάλει τέτοιο καλωδιάκι στο ηχείο του; Και άντε και το αλλάξαμε με 6 καρέ. Με την καμία δεν έχουμε μισό Ωμ βελτίωση στα 2 μέτρα.
Εκτός και αν ο κατασκευαστής εφοδίασε το ηχείο με κανένα "ειδικό" καλώδιο με απαράδεκτα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά για να κάνει τα ηχητικά του παιχνίδια. Εκεί και θα μετρήσουμε και θα ακούσουμε διαφορά αλλά θα είναι προς το καλύτερο; Και ποιο είναι το καλύτερο;
Πάντως το καλωδιάκι είναι το πιο φτηνό εξάρτημα ενός ηχείου και φυσικά οι κατασκευαστές δεν είναι κορόιδα να το αγοράζουν με 100 ευρώ το μέτρο. Μερικά χιλιόμετρα παραγγελία από αυτό το ίδιο καλώδιο χωρίς το όνομα τυπωμένο πάνω του και σε τιμή χονδρικής μπορεί να κοστίζουν ακόμα και ένα ευρώ το μέτρο. Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια!

Re: Απάντηση: Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

Δεν σε παίρνουμε βρε συ με τις πετρες, προς θεού, αφού όντως κι εσύ αυτό έγραψες αρκετά ποστ πιο πριν κιόλας.
Και ναι έχεις δίκιο, μισό ωμ στα 5-6 μεταβάλει αισθητά το Q.

Απ' την άλλη, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι έχω κάνει υπερακριβείς μετρήσεις (δεν γίνεται έτσι εύκολα άλλωστε), ανάμεσα σε 2 ίδια μεγάφωνα, έχω βρει διαφορές και πάνω από 10% στις παραμέτρους- με την ίδια μέθοδο μέτρησης.

10%, είναι στατιστικά ο μέσος όρος, απ οτι διαβάζω γενικά στο νετ.
Και έιναι αρκετά μεγάλη διαφορά - τόσο μεγάλη ώστε οι διαφορές στα χαρακτηριστικά των καλώδίων να είναι ανάξιες λόγου ....

Γιατι δεν το βλεπουμε απλα,οτι δηλαδη ιδανικα το καλωδιο απο το κρος στα μεγαφωνα αποτελει μερος της σχεδιασης;Αν τωρα ο Α η ο Β κατασκευαστης δεν το υπολογιζει ειναι αλλο θεμα.Και σιγουρα δεν μπορουμε να ξερουμε ποσοι κατασκευαστες το υπολογιζουν η οχι.Αν τωρα καποιοι θεωρουμε κατασκευαστες που το υπολογιζουν ως ασχετους η ηλιθιους,και αυτο ειναι αλλο θεμα.Εδω εκατομμυρια κοσμος που χρησιμοποιει καλωδια της προκοπης απο τον ενισχυτη στα ηχεια θεωρειται ηλιθιος απο καποιους.Για τα εσωτερικα καλωδια δεν θα θεωρειται; :laugh:

Last edited:
Εδω οι περισσότεροι δεν ξέρουν να υλοποιήσουν crossover και είναι οι φάσεις τρεις λαλούν και δυο χορεύουν και εμείς συζητάμε αν "υπολόγισαν" το καλώδιο!!!!

Τον κακό τους τον καιρό έχουν υπολογίσει.........

Για να μην πάμε στην ποιότητα και τις ανοχές των εξαρτημάτων.

Κόβω το κεφάλι μου οτι το 99% των ηχείων δεν έχει καν "ματσαρισμένους" πυκνωτές.

Εδω οι περισσότεροι δεν ξέρουν να υλοποιήσουν crossover και είναι οι φάσεις τρεις λαλούν και δυο χορεύουν και εμείς συζητάμε αν "υπολόγισαν" το καλώδιο!!!!
Δεν διαφωνει κανενας μ'αυτο που λες.Πιο πανω μιλησαμε για μειονοτητα νομιζω.Και η μειονοτητα αυτη δεν ειναι παντα και τα φημισμενα ονοματα:ernaehrung004:

... exactly, που λένε και στην ορεινή Κορινθία.

Κόβω το κεφάλι μου οτι το 99% των ηχείων δεν έχει καν "ματσαρισμένους" πυκνωτές.
Θα μπορουσα να σου πω καποιους που χρησιμοποιουν αντιστασεις 0.1% και πυκνωτες 1% αλλα θα ημουν off topic μιας και δεν κατασκευαζουν ηχεια.....
Μην παιρνετε στον λαιμο σας κανεναν αν δεν ειστε σιγουροι.Τα σχολια τυπου "εγω ξερω και αυτοι οχι" δεν προσθετουν περισσοτερη σοβαροτητα στις αποψεις μας.

Θα μπορουσα να σου πω καποιους που χρησιμοποιουν αντιστασεις 0.1% και πυκνωτες 1% αλλα θα ημουν off topic μιας και δεν κατασκευαζουν ηχεια.....
Μην παιρνετε στον λαιμο σας κανεναν αν δεν ειστε σιγουροι.Τα σχολια τυπου "εγω ξερω και αυτοι οχι" δεν προσθετουν περισσοτερη σοβαροτητα στις αποψεις μας.

Φίλε audiolytic, το "εγω ξερω και αυτοι οχι" όπως και το "ηλίθιοι" που έγραψες σε παραπάνω πόστ, είναι δικά σου συμπεράσματα.

Φίλε audiolytic, το "εγω ξερω και αυτοι οχι" όπως και το "ηλίθιοι" που έγραψες σε παραπάνω πόστ, είναι δικά σου συμπεράσματα.

Last edited:

Θα πρέπει μάλλον να γίνεις πιο σαφής.
Στο #84 - πχ - που βλέπεις να υπάρχει πρόβλημα ?

Θα πρέπει μάλλον να γίνεις πιο σαφής.
Στο #84 - πχ - που βλέπεις να υπάρχει πρόβλημα ?
Εδω οι περισσότεροι δεν ξέρουν να υλοποιήσουν crossover .......

Κατα την αποψη μου τα πιο πανω ειναι δηλωσεις χωρις αντικρυσμα,μεχρι να τεκμηριωθουν.Μεχρι να τεκμηριωθουν,ειναι γενικευση που αδικει την μειονοτητα που δινει σημμασια σε ολα τα σημεια μιας σωστης σχεδιασης κροσοβερ.

Κατα την αποψη μου τα πιο πανω ειναι δηλωσεις χωρις αντικρυσμα,μεχρι να τεκμηριωθουν.Μεχρι να τεκμηριωθουν,ειναι γενικευση που αδικει την μειονοτητα που δινει σημμασια σε ολα τα σημεια μιας σωστης σχεδιασης κροσοβερ.

οκ.
Πάντως, αν ρίξεις μια ματιά σε μετρήσεις πχ stereophile, θα διαπιστώσεις οτι αυτό που αναφέρεται (για τις φάσεις) στο #84 είναι αληθές.
Επίσης, θα δεκτώ οτι μια μειονότητα - όπως λές - σίγουρα δίνει σημασία σε μια σωστή σχεδίαση, σε όλες τις παραμέτρους της.
Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι ο καθένας μπορεί ν αλλάζει καλώδια θεωρώντας οτι θα κάνει "βελτίωση" ...

Πριν με παρετε με τις πέτρες για κάτι που συμφωνώ μαζί σας από τη πρωτη στιγμή :flipout::flipout:
δείτε πως μεταβάλλεται το Q για μισό ωμ που είναι ξέχωρα από τα υλικά του κρος

Μισό Ω στο μέτρο θα δώσει αγωγός 0,14mm διάμετρο. Δεν νομίζω ότι κανένας θα χρησιμοποιήσει τέτοιο ποτέ για μεγάφωνα! Αρα η όλη συζήτηση είναι αριθμοί για τους αριθμούς. Καμία πρακτική εφαρμογή. Ο τυχόν "χαρακτήρας" των αγωγών είναι άλλη κουβέντα.

Αν επιμένει κάποιος, θα πρέπει να υπολογίζει αντίστοιχα την κούτα ανάλογα αν ο χρήστης μένει Πειραιά ή Εκάλη βλ διαφορετική πυκνότητα αέρα/υγρασία/σωματίδια.

Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι ο καθένας μπορεί ν αλλάζει καλώδια θεωρώντας οτι θα κάνει "βελτίωση" ...

Οχι βεβαια :ernaehrung004:

Απο τη θερμοκρασία δωματίου, στους 200 βαθμούς (που μπορεί να φτάσει σε μεγάλες στάθμες), σχεδόν διπλασιάζεται.
Υπολόγισε λοιπόν πόσο:
Αλλάζει το DF
Αλλάζει το σημείο κρος
Αλλάζει η ευαισθησία

Ουσιαστικά σε τυπικά ηχεία και μεγάλες στάθμες , ακούς κυρίως παραμόρφωση
Το καλώδιο λοιπόν σας μάρανε? :grinning-smiley-043

αυτο ακριβως εκανα δεν μου βγαινη με τιποτα.

η διαφορα στην αντισταση του καλωδιου δεν αλλαζη ουτε 1 κυκλο

τη στιγμη που τα παραπανω φερνουν τα πανω κατω.

αλλο το q που οπως γραφη ο μπουλαματσης αλλαζη σημαντικα και

ακουγεται κιολας.

το δικο μου σημπερασμα ειναι οτι η αλλαγη με οσο μεγαλυτερη διαμετρο

μπορουμε (αντε να αφησω το τουιτερ απεξω λογω skin effect) μονο καλο

μπορη να κανη ακομα και απο το κροσοβερ μεχρι τα μεγαφωνα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

Για αυτό γράφω καλέ μου φίλε "οι περισσότεροι" και όχι όλοι.

Σίγουρα υπάρχουν τίμιοι και αξιόπιστοι κατασκευαστές αλλά αν αναφέρεται σε αυτούς το θέμα για αλλαγή καλωδίων πάλι γυρνάμε στο 0.

Εγω απλά τόνισα οτι σε μια σχεδίαση που το καλώδιο θα είναι για πέταμα (αν υπάρχει τελικά τέτοιο καλώδιο) θα υπάρχουν σίγουρα και άλλα προβλήματα.

Η αλήθεια είναι οτι ο μέσος χρήστης που δεν διαθέτει τεχνικές γνώσεις και έχει έτσι την δυνατότητα να παρέμβει μόνο στο καλώδιο (κακώς) πιστεύει οτι θα λύσει με την αλλαγή όλα του τα προβλήματα.

Εντάξει ο πειραματισμός δεν είναι κακός αλλά ακούμε όντως διαφορές ή επιβάλουμε στον εαυτό μας να ακούσει διαφορές?

Απο όλα τα παραπάνω δεν εξαιρώ τον εαυτό μου.

Φιλικά πάντα και με διάθεση να με διορθώσετε όπου κάνω λάθος.

Διαβάζω τόση ώρα το θρεντ, και ήμουν έτοιμος να γράψω ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που είπες. Οπως επίσης και για το 5% των ανοχών στα στοιχεία του κρος που σωστότατα έθεσε ο king. Επειδή έχω φάει τα @@ με το θέμα του κρος, μπορώ να πω ότι τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι όπως είπες. Τα @@ μου μπορεί να τα έχουν υπολογίσει οι κατασκευαστές, τα καλώδια όχι. ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ τα φτιάχνουν. Η γραμμή παραγωγής επιβάλλει συγκεκριμένες πρακτικές δυστυχώς.

Αυτό που κάνει την ζημιά περισσότερο από το "κακό" καλώδιο, είναι οι κακές επαφές των καλωδίων με τα φισάκια. Ανοιγει λοιπόν ο ξαναμμένος ιδιοκτήτης το ηχείο του, ξεκουμπώνει τα μαμά καλώδια, κολλάει το καινούργιο χοντρύτερο ηλεκτρολογικό ή το πανάκριβο υπερτιμολογημένο "hi-end" διαστημικής τεχνολογίας καλώδιο και κάνει τις ακροάσεις του, απολαμβάνοντας τις διαφορες που οφείλονται κυρίως στις καλύτερες και σφιχτότερες επαφές και λιγότερο στο καλώδιο, που κι αυτο παιζει τον ρόλο του, αλλά πολύ μικρό. Μικρότερο από την καταστροφή που εισάγουν οι αποκλίσεις λόγω μεγάλων ανοχών στα αταίριαστα στοιχεία του κρός, οι χαλαρά βιδωμένες μονάδες κτλ κτλ.

Οποιος έχει ξενυχτήσει μήνες για να φέρει τις φάσεις "στην 1 μοίρα" κι όχι στο περίπου και στα δύο ηχεία, ξέρει οτι και απο κόλληση σε κόλληση οι φάσεις επηρρεάζονται αισθητά (ποσο μάλλον η επαφή με τα φισακια), ξέρει και ότι αν δεν δώσεις εξαιρετική προσοχή και σε 3 πολυ συγκεκριμένες λεπτομέρειες, φάσεις απόλυτα δεν φέρνεις ποτέ. Κι εδώ μιλάμε για χρήση υλικών με τρελλές ανοχές (μην αναφερθώ στους ηλεκτρολυτικούς που μερικοι τους λατρεύουν κι όλας) και κάκιστες επαφές, ΣΥΝΕΙΔΗΤΕΣ επιλογές του κατασκευαστή, και λέμε ότι έχει υπολογίσει τα καλώδια στον σχεδιασμό? ΧΑΧΑΧΑ, ας ερθει να μου το πει αυτο κατάμουτρα ο ιδιος ο κατασκευαστής, να τον ξεφτιλίσω. Δεν μπορεί να με πείσει κανείς γι αυτό πλέον.

Για τον ίδιο λόγο και τα σχέδια είναι εξ αρχής στο περίπου, γιατι δεν πρόκεται στην γραμμή παραγωγής να μπουν τα υλικά που έχει ο σχεδιαστης στα δείγματά του. Επειτα δεν ειναι μόνο το κόστος, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι. Ενα ηχείο εμπορίου πρέπει να ειναι servicable, πρεπει πχ το tweeter που την ακούει και πιο συχνά να είναι ευκολα αφαιρούμενο (οπως πχ το μπαγιονέτ της b&w), πρεπει και οι καλωδιώσεις να λύνονται ευκολα απο τον τεχνικό χωρίς κολλητήρια.

Οποιος θελει να αναβαθμίσει την καλωδίωσή του, ας πάρει παχύτερα καλώδια λογικού κόστους και ας τα κολλήσει. Και να μην ανησυχεί μήπως χρειάζεται επανασχεδιασμό το κρός, αυτόν τον χρειαζόταν ούτως ή άλλως εξαρχής. Γιατί εξ αρχής ήταν στο περίπου. Μπορει να ακούγεται ισοπεδοτικό, αλλά αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η προσεγμένη λεπτομέρεια σε μια κατασκευή, έτσι είναι. Το επιβάλλουν πρακτικές ανάγκες, κι όχι η αδιαφορία του κατασκευαστή.

Ιδίως αν δείτε μεσα εστω κι εναν ηλεκτρολυτικό, μην αγχώνεστε καθολου για τα νεα καλώδια. Το πιο πιθανό είναι να ειστε ήδη μακριά από το αρχικό σχέδιο.

Αυτό που με προβληματίζει, είναι ότι αυτά που διαπιστώνω στα ηχεία (εχοντας ξοδέψει χρόνο μελετώντας και πασπατεύοντάς τα) φοβάμαι ότι συμβαίνουν και στα υπόλοιπα κομμάτια (ενισχυτές κτλ) για τα οποία δεν εχω ιδέα, άρα και δυνατότητα βελτίωσης (πέρα από κάποια εντελώς στοιχειώδη).. Μηπως είναι χαμένη υπόθεση τελικά η αναζήτηση της διαρκούς βελτίωσης? Για να μην θέσω και το πιο σημαντικό, πως εχω 3 συστήματα στο σπίτι και 99% ακουω μουσικη από το laptop & youtube....!!! :flipout:

Last edited:

Μηπως είναι χαμένη υπόθεση τελικά η αναζήτηση της διαρκούς βελτίωσης? Για να μην θέσω και το πιο σημαντικό, πως εχω 3 συστήματα στο σπίτι και 99% ακουω μουσικη από το laptop & youtube....!!! :flipout:
Ετσι οπως θετεις τα πραγματα,οτι δηποτε αγορασει καποιος πιο "καλο"απο ενα λαπτοπ ειναι χαμενη υποθεση,οπως και οι δισκοι/cd κλπ εφοσον υπαρχει το youtube.Η εικονα του youtube θεωρειται βεβαια εξτρα bonus.

Τι λεγαμε Δημητρη Δ. προηγουμενως;;;;;;;;;

Οποιος θελει να αναβαθμίσει την καλωδίωσή του, ας πάρει παχύτερα καλώδια λογικού κόστους και ας τα κολλήσει.
Ποσο σιγουρος εισαι γι'αυτο που λες;

Ετσι οπως θετεις τα πραγματα,οτι δηποτε αγορασει καποιος πιο "καλο"απο ενα λαπτοπ ειναι χαμενη υποθεση,οπως και οι δισκοι/cd κλπ εφοσον υπαρχει το youtube.Η εικονα του youtube θεωρειται βεβαια εξτρα bonus.

γιατί κάποιος? ( και όχι όλοι :flipout: )

εγω μίλησα για το τι (κακώς) κάνω εγώ. Δεν ειναι ευγενικό να γενικεύεις εκ μέρους μου ;)