Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

Re: Απάντηση: Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

Ποσο σιγουρος εισαι γι'αυτο που λες;

εσύ πόσο σίγουρος είσαι για το αντίθετο ? ;)

γιατί κάποιος? ( και όχι όλοι :flipout: )

εγω μίλησα για το τι (κακώς) κάνω εγώ. Δεν ειναι ευγενικό να γενικεύεις εκ μέρους μου ;)

Ποιος ειπε οτι ειμαι ευγενικος;:flipout:

εσύ πόσο σίγουρος είσαι για το αντίθετο ? ;)

Πολυ.....ως παθων οπως ειπα σε πιο πανω ποστ μου :laugh:

Να θέσω μια ακόμα παράμετρο;

Λέγεται voicing... :D

Σχεδιάζουν λοιπόν οι μηχανικοί το crossover και είναι jet.. Απόκριση σωστή, φάσεις όπως πρέπει, τσίλικο..

Μπαίνει λοιπόν το cross στο δοκιμαστικό ηχείο και το ακούει το "χρυσό αυτί" της εταιρείας.. Πόσο πιθανό είναι να μην του αρέσει αυτό που θα ακούσει ή ακόμα χειρότερα να μην ταιριάζει στον "ήχο της εταιρείας";

Οπότε, πόσο πιθανό είναι οι επεμβάσεις που γίνονται εξ αιτίας του voicing να αφήνουν ήσυχες τις φάσεις; ;)

Μετά έρχονται και οι τεχνικοοικονομικοί με το "cost optimization" και δένει το γλυκό.. :D

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

.. Μηπως είναι χαμένη υπόθεση τελικά η αναζήτηση της διαρκούς βελτίωσης? Για να μην θέσω και το πιο σημαντικό, πως εχω 3 συστήματα στο σπίτι και 99% ακουω μουσικη από το laptop & youtube....!!! :flipout:

Σοφή διαπίστωση!
Σκιζόμαστε για να βελτιώσουμε ένα dac και σε ένα χρόνο βγαίνει καινούριο που απείραχτο είναι καλύτερο από το παλιό μας το πειραγμένο. Και όχι μόνο αυτό. Το μεγάλο μου σύστημα έχει καταντήσει σχεδόν εχθρός της αγαπημένης μου μουσικής. Εκεί καταντώ να ακούω "μπάσα και πρίμα". Μουσική ακούω από το πισι ή χαλαρά από το ράδιο.
Το πολύ να ακούσω μία φορά τα αγαπημένα μου από το "μεγάλο" για να δω πως ακούγονται. Ναι, ακούγονται εξαιρετικά, αλλά μετά και πάλι από το πισί τα ακούω. Τόση επένδυση σε χρήμα σε χρόνο σε κόπο σε άγχος σε χώρο και σε τρόπο ζωής!...

Επί του θέματος τώρα:
Νομίζω πως απολύτως κανένας δεν συνυπολογίζει τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των καλωδίων στον υπολογισμό του κροσσόβερ. Στα φτηνά ηχεία δεν υπάρχει λόγος. Στα ακριβά ηχεία τα καλώδια σίγουρα θα είναι αξιοπρεπή από ηλεκτρικής άποψης άρα πάλι δεν υπάρχει λόγος. Δηλαδή αν στα περίπου 8Ωμ ενός μεγαφώνου προσθέσουμε σε σειρά 0,08Ωμ του καλωδίου τι ακριβώς πρέπει να συνυπολογίσουμε;
Όποιος κατασκευαστής ισχυρίζεται το αντίθετο εγώ θα τον θεωρούσα λιγάκι πονηρό.

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις φίλε JohnJohn.

Και για να γίνω λίγο κακός δεν σημαίνει οτι όποιος έχει κολλητήρι στο σπίτι ξέρει και να κολλάει.

Υπάρχει περίπτωση μετά την "παρέμβαση" να είναι χειρότερα.

Φεύγοντας λίγο off topic, με τις φάσεις στην μία μοίρα έρχεται ο χώρος και τις πάει όπου θέλει. Και γι αυτό λατρεύω την κατευθυντικότητα.

Σε καμμιά περίπτωση δεν μειώνω τις προσπάθειες προς την σωστή κατεύθυνση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

O κατασκευαστής αυτό που αναφέρεις το ισχυρίζεται για τον προφανή λόγο ότι θέλει να πουλήσει το ηχείο στη μέγιστη δυνατή τιμή.
Ο "πονηρός" για μένα είναι ο "τοπικός παπαγάλος" και δεν είναι δύσκολο πλέον να τον εντοπίσεις.

Να θέσω μια ακόμα παράμετρο;

Λέγεται voicing... :D

Σχεδιάζουν λοιπόν οι μηχανικοί το crossover και είναι jet.. Απόκριση σωστή, φάσεις όπως πρέπει, τσίλικο..

Μπαίνει λοιπόν το cross στο δοκιμαστικό ηχείο και το ακούει το "χρυσό αυτί" της εταιρείας.. Πόσο πιθανό είναι να μην του αρέσει αυτό που θα ακούσει ή ακόμα χειρότερα να μην ταιριάζει στον "ήχο της εταιρείας";

Οπότε, πόσο πιθανό είναι οι επεμβάσεις που γίνονται εξ αιτίας του voicing να αφήνουν ήσυχες τις φάσεις; ;)

Μετά έρχονται και οι τεχνικοοικονομικοί με το "cost optimization" και δένει το γλυκό.. :D

Αυτο που μαλλον γινεται ειναι οτι οι κατασκευαστες αγοραζουν σε ποσοτητα ενα καλωδιο που θεωρουν ικανοποιητικο,ξερουν τι κανει τεχνικα σε σχεση με το κρος και το χρησιμοποιουν σε ολα τα ηχεια τους.Η "τεχνικη" αποψη κανει παντα το αστειο λαθος να θεωρει οτι ενα καλο καλωδιο κοστιζει εκατονταδες η χιλιαδες ευρω.Τους βολευει στην απαραδεκτη συνηθεια τους να ειρωνευονται αυτους που αγοραζουν καλωδια της προκοπης και οχι της πλακας.Στα ακριβα τους ηχεια τα πραγμετα αλλαζουν,και επιμενω διοτι γνωριζω,οτι αρκετοι κατασκευαστες υπολογιζουν το καλωδιο ως μερος του κρος.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

Σοφή διαπίστωση!
Σκιζόμαστε για να βελτιώσουμε ένα dac και σε ένα χρόνο βγαίνει καινούριο που απείραχτο είναι καλύτερο από το παλιό μας το πειραγμένο. Και όχι μόνο αυτό. Το μεγάλο μου σύστημα έχει καταντήσει σχεδόν εχθρός της αγαπημένης μου μουσικής. Εκεί καταντώ να ακούω "μπάσα και πρίμα". Μουσική ακούω από το πισι ή χαλαρά από το ράδιο.
Το πολύ να ακούσω μία φορά τα αγαπημένα μου από το "μεγάλο" για να δω πως ακούγονται. Ναι, ακούγονται εξαιρετικά, αλλά μετά και πάλι από το πισί τα ακούω. Τόση επένδυση σε χρήμα σε χρόνο σε κόπο σε άγχος σε χώρο και σε τρόπο ζωής!...

Επί του θέματος τώρα:
Νομίζω πως απολύτως κανένας δεν συνυπολογίζει τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των καλωδίων στον υπολογισμό του κροσσόβερ. Στα φτηνά ηχεία δεν υπάρχει λόγος. Στα ακριβά ηχεία τα καλώδια σίγουρα θα είναι αξιοπρεπή από ηλεκτρικής άποψης άρα πάλι δεν υπάρχει λόγος. Δηλαδή αν στα περίπου 8Ωμ ενός μεγαφώνου προσθέσουμε σε σειρά 0,08Ωμ του καλωδίου τι ακριβώς πρέπει να συνυπολογίσουμε;

Βαγγέλη, δε νομίζω ότι ένας κατασκευαστής θα αναφερθεί σε τέτοιες λεπτομέριες. Απ την άλλη αν αρχίσεις να δυιλίζεις τον κώνωπα, τα καλώδιο δεν έχει μονο αντίσταση αλλα και μια μικρή αυτεπαγωγή σε σειρα και πάει λέγοντας.
Να επαναλάβω για άλλη μια φορά οτι όταν ζεσταθούν τα πηνία στα μεγάφωνα, αλλάζουν όλοι οι υπολογισμοί . Και βέβαια για το χώρο ακρόασης (αυτόν ακούς κατά βάση) , ούτε κουβέντα. Τρέχα γύρευε λοιπόν....

Υπάρχει περίπτωση μετά την "παρέμβαση" να είναι χειρότερα.

Διαφορετικα μαλλον σιγουρα θα ειναι αν ξεφυγεις πολυ απο το υφισταμενο.Χειροτερα,πολυ πιθανον.

Αυτο που μαλλον γινεται ειναι οτι οι κατασκευαστες αγοραζουν σε ποσοτητα ενα καλωδιο που θεωρουν ικανοποιητικο,ξερουν τι κανει τεχνικα σε σχεση με το κρος και το χρησιμοποιουν σε ολα τα ηχεια τους.Η "τεχνικη" αποψη κανει παντα το αστειο λαθος να θεωρει οτι ενα καλο καλωδιο κοστιζει εκατονταδες η χιλιαδες ευρω.Τους βολευει στην απαραδεκτη συνηθεια τους να ειρωνευονται αυτους που αγοραζουν καλωδια της προκοπης και οχι της πλακας.Στα ακριβα τους ηχεια τα πραγμετα αλλαζουν,και επιμενω διοτι γνωριζω,οτι αρκετοι κατασκευαστες υπολογιζουν το καλωδιο ως μερος του κρος.

Γιατί κουοτάρεις εμένα; Δεν αναφέρθηκα καθόλου στα καλώδια.. :D

Αλλά μιας και το έθεσες, προσωπικά πιστεύω ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι "υπολογιζουν το καλωδιο ως μερος του κρος" απλά το ακούν κατά το voicing και βάζουν ότι τους αρέσει και δεν τους στοιχίζει "an arm and a leg" (βλέπε πάνω από 0.10 /μ).

Αν απλά δεν έχουν καταλήξει εδώ και χρόνια σε έναν Α προμηθευτή καλωδίου, με βάση δοκιμές που έκαναν "μια φορά και έναν καιρό".

Αυτά για τους περισσότερο mainstream κατασκευαστές. Αυτοί που ζητάνε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το ζευγάρι είναι πιθανό να το ψάχνουν περισσότερο και να ξοδεύουν περισσότερα για καλώδια.

Αλλά όπως έχουν πει και τα παιδιά παραπάνω, τελικά όλα αυτά είναι μάταια όταν τελικά κληθεί το οποιοδήποτε ηχείο να λειτουργήσει σε φυσιολογικές συνθήκες στον χώρο μας.

Γιατί κουοτάρεις εμένα; Δεν αναφέρθηκα καθόλου στα καλώδια.. :D

Αλλά μιας και το έθεσες, προσωπικά πιστεύω ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι "υπολογιζουν το καλωδιο ως μερος του κρος" απλά το ακούν κατά το voicing και βάζουν ότι τους αρέσει και δεν τους στοιχίζει "an arm and a leg" (βλέπε πάνω από 0.10 /μ).

Αν απλά δεν έχουν καταλήξει εδώ και χρόνια σε έναν Α προμηθευτή καλωδίου, με βάση δοκιμές που έκαναν "μια φορά και έναν καιρό".

Αυτά για τους περισσότερο mainstream κατασκευαστές. Αυτοί που ζητάνε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το ζευγάρι είναι πιθανό να το ψάχνουν περισσότερο και να ξοδεύουν περισσότερα για καλώδια.

Αλλά όπως έχουν πει και τα παιδιά παραπάνω, τελικά όλα αυτά είναι μάταια όταν τελικά κληθεί το οποιοδήποτε ηχείο να λειτουργήσει σε φυσιολογικές συνθήκες στον χώρο μας.

Με μια απλη μαθηματικη πραξη που χρειαζεται μερικα δευτερολεπτα να γινει,ξερουμε ακριβως τι καλωδιο κανει μεταξυ κρος και μεγαφωνων.Οταν λεμε ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ αυτο ακριβως εννοουμε.Μην το κανουμε και θεμα υψιστης μυστικοτητας.Γι αυτο τεχνικα θα δουλεψει και ενα φτηνο και ενα ακριβο καλωδιο.Αν τωρα π.χ ακουστικα θα δουλεψει καλυτερα ενα 8Ν/Teflon χαλκινο των 2μμ απο ενα φτηνο χαλκινο/PVC των 2μμ ειναι αλλο θεμα και το συζηταμε αιωνες τωρα.Προσωπικα λεω οτι το 8Ν θα βελτιωσει τον τελικο ηχο,αλλος θα πει οτι δεν ακουει καμια διαφορα.Ειναι τοσο απλο,και τα περι συνομωσιας η ασχετοσυνης των κατασκευαστων,τοπικων παπαγαλων και κρακτων, ειναι τουλαχιστον αστειοτητες.Το θεμα των απαραδεκτων τιμων καποιων καλωδιων δεν το συζηταμε καν,ειναι οντως απαραδεκτον.
Κουοταρω εσενα διοτι και συ εμενα κουοταρες....για να παμε πατσι:laugh:

Last edited:
...
"-Υπάρχουν και τα ενεργά, Κόναν!", είπε ο σοφός γέροντας.
"-Μιλάς με γρίφους γέροντα...", αποκρίθηκε ο Κόναν.

...
"-Υπάρχουν και τα ενεργά, Κόναν!", είπε ο σοφός γέροντας.
"-Μιλάς με γρίφους γέροντα...", αποκρίθηκε ο Κόναν.

Και εχουν ασυρματα μεγαφωνα αυτα ;

Όχι, απλά δεν έχουν εξάρτηση των χαρακτηριστικών του κρος από το φορτίο.

Όχι, απλά δεν έχουν εξάρτηση των χαρακτηριστικών του κρος από το φορτίο.

Δεν παρακολουθεις το μεγα μουσικο γεγονος του πλανητη ;;;:rofl::rofl::rofl:

Με μια απλη μαθηματικη πραξη που χρειαζεται μερικα δευτερολεπτα να γινει,ξερουμε ακριβως τι καλωδιο κανει μεταξυ κρος και μεγαφωνων.

ε γραψτη ντε να τη μαθουμε και εμεις.:cool4:

ε γραψτη ντε να τη μαθουμε και εμεις.:cool4:

Εχουμε φιλους μελη εδω που σχεδιαζουν ηχεια.Δεν ειναι καλυτερα ως πιο ειδικοι απο μενα να ρωτησεις εναν απο αυτους;Να μα ς πουν αν θελουν αν υπολογιζουν τα καλωδια και πως,η αν δεν τα υπολογιζουν να μας πουν γιατι.Εγω ως μη ειδικος στα ηχεια το πολυ να ψαξω να σου βρω πληροφοριες που ισως ηδη ξερεις η μπορεις να βρεις στο ιντερνετ.Για εναν κατασκευαστη ηχειων αυτο που ρωτας δεν μπορει να ειναι κατι αλλο εκτος απο μια απλη πραξη.
Ρωτα με για το phono stage που εχουμε,οτι θελεις:cool:

Last edited:
Εχουμε φιλους μελη εδω που σχεδιαζουν ηχεια.Δεν ειναι καλυτερα ως πιο ειδικοι απο μενα να ρωτησεις εναν απο αυτους;Να μα ς πουν αν θελουν αν υπολογιζουν τα καλωδια και πως,η αν δεν τα υπολογιζουν να μας πουν γιατι.

... once again. Δεν νομίζω να θέλει να μπεί σε τέτοιες λεπτομέριες ενας κατασκευαστής αλλά και ούτε έιναι υποχρεωμένος να το κάνει εδώ.
Χωρίς παρεξήγηση αγαπητέ, απο την στιγμή που αναφέρεσαι σε υπολογισμόυς, θα πρέπει εσύ ο ίδιος να εξηγήσεις και όχι να καλείς άλλα μέλη να το κάνουν.