Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

Δεν χρειαζεται να κάνεις πράξεις
γιατί αμα κάνεις θα δεις οτι καποιες τιμές που θα βρεις για υλικά δεν υπάρχουν στο εμποριο
και δυστηχως σε ελάχιστους κατασκευαστες βλέπεις συνδεσεις διαφόρων π.χ.πυκνωτων για να βγάλουν τη χωρητικότητα που χρειαζεται....
Στη πραξη οι περισσότεροι πανε να φτιαξουν κρος με τιμες που βρισκεις στο εμπόριο....
Το τι κάνουν οι κατασκευαστες ποσως με ενδιαφέρει
είναι αλλο πραγμα από το τι συμβαινει ηλεκτροακουστικά.

και όχι να καλείς άλλα μέλη να το κάνουν.

Συγνωμη αλλα δεν "καλω" κανενα μελος να κανει οτιδηποτε.Ειπα οτι εχουμε μελη κατασκευαστες ηχειων και "ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ" μπορουν να μας πουν πως λειτουργουν οταν κανουν υπολογισμους στα κροσοβερ τους.
Οπως λεει και ο nbullamatsis αν πχ δεν τους βγαινει το κρος οπως θα ηθελαν με τους πυκνωτες της αγορας,ισως....λεω ισως να το λυσουν διαφορετικα αν ειναι τοσο σημαντικη η ακριβεια;;;
Και τελος,ουτε μενα με νοιαζει ποσως τι και πως το κανουν για να ειμαι ειλικρινης.Και ουτε το παιζω καθηγητης οπως δυστυχως καποιοι.

Δε παρατήρησα κάποιον να το παίζει καθηγητής …
Κακώς ανεβαίνουν οι τόνοι.

Re: Απάντηση: Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

Δε παρατήρησα κάποιον να το παίζει καθηγητής …
Κακώς ανεβαίνουν οι τόνοι.

Οσον αφορα εμενα δεν προκειται να αναιβουν αλλο οι τονοι.:a0210:
Για το πρωτο μερος του ποστ σου,ειναι αποψη μου κρινοντας απο το υφος μερικων και σ'ατυη και σε αλλες συζητησεις.Ισως κανω και λαθος:BDBDG54:

Εχουμε φιλους μελη εδω που σχεδιαζουν ηχεια.Δεν ειναι καλυτερα ως πιο ειδικοι απο μενα να ρωτησεις εναν απο αυτους;Να μα ς πουν αν θελουν αν υπολογιζουν τα καλωδια και πως,η αν δεν τα υπολογιζουν να μας πουν γιατι.Εγω ως μη ειδικος στα ηχεια το πολυ να ψαξω να σου βρω πληροφοριες που ισως ηδη ξερεις η μπορεις να βρεις στο ιντερνετ.Για εναν κατασκευαστη ηχειων αυτο που ρωτας δεν μπορει να ειναι κατι αλλο εκτος απο μια απλη πραξη.
Ρωτα με για το phono stage που εχουμε,οτι θελεις:cool:

δεν περιμενα φυσικα να παρω απαντηση αλλα φαινοσουν τοσο σιγουρος.

στο παρακατω λινκ θα βρεις πληροφοριες για το πως υπολογιζεται

ενα κροσοβερ.

για να σε βοηθησω σου λεω οτι δεν υπαρχη τετοια μαθηματικη πραξη

αλλα απλως μπορης να αυξησεις την rvc κατα 0.4ohm ας πουμε που ειναι

η διαφορα ενος πολυ λεπτου με ενα πολυ παχυ καλωδιο.

κανε μερικες πραξεις μονος σου και θα δεις οτι αυτα που υποστηριζεις με

τοση σιγουρια δεν παιζουν κανενα ρολο στον υπολογισμο ενος κροσοβερ

και αν καποιος κατασκευαστης διαφημιζη κατι τετοιο απλα πουλαη

φιδολαδο.

http://sound.westhost.com/articles.htm

δεν περιμενα φυσικα να παρω απαντηση αλλα φαινοσουν τοσο σιγουρος.

στο παρακατω λινκ θα βρεις πληροφοριες για το πως υπολογιζεται

ενα κροσοβερ.

για να σε βοηθησω σου λεω οτι δεν υπαρχη τετοια μαθηματικη πραξη

αλλα απλως μπορης να αυξησεις την rvc κατα 0.4ohm ας πουμε που ειναι

η διαφορα ενος πολυ λεπτου με ενα πολυ παχυ καλωδιο.

κανε μερικες πραξεις μονος σου και θα δεις οτι αυτα που υποστηριζεις με

τοση σιγουρια δεν παιζουν κανενα ρολο στον υπολογισμο ενος κροσοβερ

και αν καποιος κατασκευαστης διαφημιζη κατι τετοιο απλα πουλαη

φιδολαδο.

http://sound.westhost.com/articles.htm

Τετοια διαβασα πολλα και σου εξηγησα γιατι δεν σε παρεπεμψα σε ενα απο αυτα,αλλα ευχαριστω για το λινκ.Αν η αντισταση του καλωδιου ειναι το μονο προβλημα ενος κρος τοτε εχεις απολυτο δικαιο.:ernaehrung004:

Τετοια διαβασα πολλα και σου εξηγησα γιατι δεν σε παρεπεμψα σε ενα απο αυτα,αλλα ευχαριστω για το λινκ.Αν η αντισταση του καλωδιου ειναι το μονο προβλημα ενος κρος τοτε εχεις απολυτο δικαιο.:ernaehrung004:

στον υπολογισμο ενος κρος μονο η αντισταση λαμβανεται υποψιν.

ολα τα αλλα ενω ακουγονται ειναι υποκειμενικα και σε καμια περιπτωση

δεν αλλαζουν κατι σχετικα με τον υπολογισμο αλλα ισχυη οτι και με τα

καλωδια πριν το κροσοβερ.

εαν διαβασης λιγακι ανφερη πολλα χρησιμα πραγματα και θα βγαλης

αρκετα συμπερασματα ακομα και αν δεν σχεδιασεις ποτε ηχεια.

εαν διαβασης λιγακι ανφερη πολλα χρησιμα πραγματα και θα βγαλης

αρκετα συμπερασματα ακομα και αν δεν σχεδιασεις ποτε ηχεια.

Εχω διαβασει παρομοιου σκεπτικου αρθρα.Καποιοι δεν ακουνε διαφορες μεταξυ καλωδιων ολων των τυπων,λυχνιων,η "σωστα σχεδιασμενων ενισχυτων" κλπ και επομενως λενε οτι τα πιο πανω δεν ειναι σημαντικα στον ηχο.Κατι αναλογο με το σχολιο σου "ολα τα αλλα ενω ακουγονται ειναι υποκειμενικα ".Λυπαμαι αλλα δεν ανηκω σε αυτη την κατηγορια.Αν το ακουω το χρησιμοποιω και προσπαθω να μαθω και γιατι αν μπορω.

Εχω διαβασει παρομοιου σκεπτικου αρθρα.Καποιοι δεν ακουνε διαφορες μεταξυ καλωδιων ολων των τυπων,λυχνιων,η "σωστα σχεδιασμενων ενισχυτων" κλπ και επομενως λενε οτι τα πιο πανω δεν ειναι σημαντικα στον ηχο.Κατι αναλογο με το σχολιο σου "ολα τα αλλα ενω ακουγονται ειναι υποκειμενικα ".Λυπαμαι αλλα δεν ανηκω σε αυτη την κατηγορια.Αν το ακουω το χρησιμοποιω και προσπαθω να μαθω και γιατι αν μπορω.

στην υπογραφή σου γράφεις μεταξύ άλλων turntable restoration, κάνεις επισκευές/βελτιώσεις και σε ηχεία?

στην υπογραφή σου γράφεις μεταξύ άλλων turntable restoration, κάνεις επισκευές/βελτιώσεις και σε ηχεία?

Ναι,περισσοτερο ομως πικαπ,βραχιωνες,phono stages.Σε δυο βδομαδες υπολογιζω να εχω και το πρωτο μου πικαπ ετοιμο.
Σημειωτεον οτι στα ηχεια δεν αλλοιωνω τιποτα απο τις επιλογες του κατασκευαστη,πλην καλωδιων,τυπων πυκνωτων και αντιστασεων και εσωτερικων ηχοαπορροφητικων.Χρησιμοποιω επισης μερικα ενδιαφεροντα αξεσουαρ απο την Ιαπωνια.

Last edited:
στην περίπτωση που έχω ένα ηχείο με καμμένο tweeter, το οποίο δεν υπάρχει πλέον στην αγορά, ποια μεθοδολογία θα ακολουθήσεις για να το επισκευάσεις με ένα νέο tweeter? Θα υπολογίσεις το κρος εκ νέου, και αν ναι, με ποιό τρόπο θα γίνει αυτό ακριβώς?

επίσης στο edit που έκανες (που το ειδα αφου είχα ποστάρει) γράφεις ότι αλλάζεις καλώδια. Αρα ακυρώνεις τους υπολογισμούς που ισχυρίζεσαι οτι έκανε ο κατασκευαστής κατά τον σχεδιασμό του κρος, όπως λες. Συγχώρα με αλλά αδυνατώ να βρω λογική συνέχεια στα επιχειρήματα που παραθέτεις. Τελικά χρειάζεται υπολογισμός του κρος αν αλλάξουμε καλώδια ή όχι? Αλλάζοντας τα καλώδια υπολογίζεις το κρός εκ νέου ή όχι?

επίσης στο edit που έκανες (που το ειδα αφου είχα ποστάρει) γράφεις ότι αλλάζεις καλώδια. Αρα ακυρώνεις τους υπολογισμούς που ισχυρίζεσαι οτι έκανε ο κατασκευαστής κατά τον σχεδιασμό του κρος, όπως λες. Συγχώρα με αλλά αδυνατώ να βρω λογική συνέχεια στα επιχειρήματα που παραθέτεις. Τελικά χρειάζεται υπολογισμός του κρος αν αλλάξουμε καλώδια ή όχι? Αλλάζοντας τα καλώδια υπολογίζεις το κρός εκ νέου ή όχι?

Πριν μερικους μηνες οταν μου εφεραν ενα καμενο celestion τουητερ απο Rogers Studio 1,το ανοιξα,κολλησα το πηνιο,εβαλα ξανα λακα στο καλωδιακι και το εκλεισα.Αν δεν καταφερνα να το διορθωσω,δεν θα αναλαμβανα να κανω τιποτα αλλο.

Οσον αφορα τα καλωδια του κρος προσπαθω να διατηρησω τις διατομες οπως ειναι.Πιστευω στις βελτιωσεις πραγματικα καλυτερων καλωδιων και αυτα χρησιμοποιω.Αν ξεφυγω απο τις αρχικες διατομες θα ειναι ελαφρα και αν κρινω βασει του τι ακουω απο το ηχειο προς ποια κατευθυνση μπορω να παω,και αυτα για να μην σε βαλω στον κοπο να με ρωτησεις,καθαρα εμπειρικα/ακουστικα.Αν το αποτελεσμα δεν αρεσει στον κατοχο του ηχειου,το επαναφερω στην αρχικη του κατασταση,η με την εγκριση του δοκιμαζουμε κατι αλλο.Εχω ανακαλωδιωσει δεκαδες ηχεια ολων των τιμων.Ειναι πολυ ενδιαφερον,μαθαινεις πολλα που δεν μπορει η "τεχνικη κοινοτητα" να σε μαθει,απλα και μονον επειδη δεν πιστευει σε τετοιες διαφορες/βελτιωσεις.Δεν μπορεις βεβαια ενα κακο ηχειο να το κανεις καλο με δυο καλωδια,αλλα στις πλειστες περιπτωσεις το αποτελεσμα ειναι εξαιρετικα καλο,σε πολυ λιγες περιπτωσεις απλα καλυτερο απο οτι ηταν προηγουμενως.

Αρα ακυρώνεις τους υπολογισμούς που ισχυρίζεσαι οτι έκανε ο κατασκευαστής κατά τον σχεδιασμό του κρος, όπως λες.

Για να βαλουμε τα πραγματα στην πραγματικη τους θεση.Ειπα οτι γνωριζω μερικους κατασκευαστες που υπολογιζουν και αυτη την λεπτομερεια,δεν γνωριζω τι κανουν ολοι.Διατηρωντας την διατομη και μεταλλο οπως του αρχικου καλωδιου δεν νομιζω οτι ακυρωνεται ο πιθανος υπολογισμος του κατασκευαστη.Απλα ειμαι πεπεισμενος οτι αλλαζοντας για παραδειγμα ενα απλο καλωδιο 14awg με ενα 7Ν/τεφλον ιδιου μεταλλου,θα υπαρξουν σημαντικες βελτιωσεις και αυτες επιδιωκω να κερδισω.Αν τωρα αποφασισουμε να αλλαξουμε και την διατομη,τοτε ναι,εχεις δικαιο ακυρωνουμε και τους υπολογισμους του κατασκευαστη.Απ'οτι φαινεται ομως και σε τετοια περιπτωση,αν πετυχουμε εναν κατασκευαστη που εριξε δυο καλωδια εκει οπως λενε πολλοι-και δεν διαφωνω-στην τυχη,τοτε οι πιθανοτητες επιτυχιας με τα νεα καλωδια,ειναι πολλες :laugh:
Και κατι τελευταιο,για να μην αφησουμε το θεμα μεταλλου ως γενικοτητα,στην προσπαθεια μας να πετυχουμε αυτο που θελουμε,λαμβανουμε υπ'οψιν αν το καλωδιο ειναι μονοκλωνο,πολυκλωνο και ποσους κλωνους εχει σε σχεση με το υποψηφιο προς αποχωρηση:smile:........κατσε να βαλω το κρανος μου........:flipout:

εαν εχεις διαβασει οπως λες εχεις καταλαβη πως υπολογιζεται ενα κροσοβερ;

ειδες πουθενα στους τυπους να λεει για καθαροτητα μεταλου και

τεφλον;

υ.γ.θα μας πεις τουλαχστον τους κατασκευαστες που ξερεις οτι υπολογιζουν τα καλωδια;

ειδες πουθενα στους τυπους να λεει για καθαροτητα μεταλου και τεφλον;

Οχι φυσικα.Εδω δεν λενε τιποτα για καλωδια ,για την καθαροτητα θα αγχωνονται;Παρεμπιπτοντως σε τετοια εντυπα ουτε για την ποιοτητα των πυκνωτων,πηνιων κλπ ειδα να λενε,ουτε καν των μεγαφωνων.Αλλα,τα νουμερα,νουμερα ε;;;;;Φτανει να "μετραει καλα",ΑΡΑ παιζει και καλα.Οχι αλλα εντυπα,ειναι τα ιδια με αυτα του περασμενου αιωνα....φτανει.Την αλλη φορα που θα αγορασουμε ηχεια,να παμε με τα οργανα μετρησεων μας και να παρουμε το καλυτερο............ετσι που παμε ουτε οι καμπινες κανουν διαφορα θα μας πουν,οποτε ειμαστε ολοι happy.

υ.γ.θα μας πεις τουλαχστον τους κατασκευαστες που ξερεις οτι υπολογιζουν τα καλωδια;

Tidal,αν καταλαβα καλα το post #7; Και απ'οτι φαινεται δεν χρησιμοποιουν ουτε πολυ ακριβα καλωδια.Καπου εδω μας χαλασαν βεβαια το τροπαρι.Λογικης τιμης καλωδια μεσα στο ηχειο τους(καλο αυτο),αλλα λενε οτι το υπολογιζουν...........................οι "ατιμοι"...........................:laugh:

Tidal,αν καταλαβα καλα το post #7; Και απ'οτι φαινεται δεν χρησιμοποιουν ουτε πολυ ακριβα καλωδια.Καπου εδω μας χαλασαν βεβαια το τροπαρι.Λογικης τιμης καλωδια μεσα στο ηχειο τους(καλο αυτο),αλλα λενε οτι το υπολογιζουν...........................οι "ατιμοι"...........................:laugh:

για τον καθε γραφικο που βλεπει θεωριες συνομωσιας (δεν αναφερομαι φυσικα σε σενα AUDIOLYTIC), θα ηθελα να πω οτι κανεις σοβαρος κατασκευαστης, ουτε φυσικα και η Tidal διαφημιζουν τι και πως υπολογιζουν στα crossover τους.

Εγω επειδη εχω παραγγειλει το συγκεκριμενο ηχειο εστειλα email για να ρωτησω τον σχεδιαστη του ηχειου εαν μπορω να βαλω αλλα καλωδια μεσα στο ηχειο που να ταιριαζουν με αυτα που εχω... Ο ανθρωπος επειδη (κακως φαινεται για καποιους) προσεχει την παραμικρη λεπτομερεια και καλα κανει μου ειπε οτι οπως το εχει στησει το crossover το εχει μετρημενο συμφωνα με τις προδιαγραφες του και εαν αλλαξει το καλωδιο πολυ πιθανο να χρειαστουν αλλαγες και σε αλλα μερη του crossover και απλα δε το αγγιζει.... Τα παραπανω αναφερθηκαν σε ιδιωτικη ανταλλαγη email και δεν ειναι κατι που χρησιμοποιειται σαν διαφημιση απο κανεναν....

Τωρα εαν καποιοι πιστευουν οτι ο ανθρωπος ειναι απατεωνας τοτε καλο ειναι να ξεβουλωσουν τα αυτια τους και να προσυχηθουν στο θεο και στην Παναγια να πιασουν στα χερια τους ενα ηχειο που να παιζει τα μισα απο τα δικα του....