Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

Re: Απάντηση: Όσα ξέρει ο νοικοκύρης...

το μεγα ερωτημα ειναι ,το γιατι δεν βαζουν κατι καλυτερο σε ηχεια αλλα και ενισχυτες, μεγαλου κοστους τουλαχιστον.

Υπαρχουν αυτοι που βαζουν καλυτερα καλωδια υπαρχουν και αυτοι(η πλειοψηφια)που δεν βαζουν.

Re: Όσα ξέρει ο νοικοκύρης...

πάντως αρκετοί έως πολλοί στο θέμα αυτό (και σε άλλα) υποστήριξαν ότι η αλλαγή εσωτερικής καλωδίωσης με σούπερ ντούπερ καλώδιο εκατοντάδων ευρώ βελτιώνει (τεράστια αυθαιρεσία) ή αλλάζει (πιθανότατα αρκετά - αλλά τροποποιεί την σχεδίαση, αν δεχτούμε ότι όντως ο κατασκευαστής το υπολόγισε) τον ήχο.

Η αποψη αυτή είναι λάθος.
Και στην μία περίπτωση και στην άλλη αποκλίνουμε από αυτό που αρχικά σχεδίασε ή απλά συναρμολόγησε και πρόσφερε στον πελάτη ο κατασκευαστής. Που αν θεωρήσουμε ότι αυτός ξέρει - εμείς σαφώς δεν ξέρουμε.

@ audiolytic.
Δεν είναι θέμα να πετύχουμε ίδια διατομή και μήκος. Προφανώς υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά του καλωδίου που εμπλέκονται.
Τωρα περί μή σοβαρών κατασκευαστών...τί να σου πω. Προσωπικά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όποιος διακυρήσσει ότι ασχολείται με την εσωτερική καλωδίωση του ηχείου του θεωρώ ότι το κάνει γιά να προσθέσει μερικές γραμμές στα specs του ηχείου του ή να αυξήσει λίγο τον "wow factor" για αυτούς που ημι-γνωρίζουν. (τα δυό τελευταία για μένα εντάσσουν τον κατασκευαστή στους μη- σοβαρούς)

Last edited:

@ audiolytic.
Δεν είναι θέμα να πετύχουμε ίδια διατομή και μήκος. Προφανώς υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά του καλωδίου που εμπλέκονται.
Τωρα περί μή σοβαρών κατασκευαστών...τί να σου πω. Προσωπικά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όποιος διακυρήσσει ότι ασχολείται με την εσωτερική καλωδίωση του ηχείου του θεωρώ ότι το κάνει γιά να προσθέσει μερικές γραμμές στα specs του ηχείου του ή να αυξήσει λίγο τον "wow factor" για αυτούς που ημι-γνωρίζουν. (τα δυό τελευταία για μένα εντάσσουν τον κατασκευαστή στους μη- σοβαρούς)
Δεν διαφωνω μαζι σου.Απλα ξερω οτι καποιοι κατασκευαστες το προσεχουν αλλα δεν το διακυρησσουν.

Δεν διαφωνω μαζι σου.Απλα ξερω οτι καποιοι κατασκευαστες το προσεχουν αλλα δεν το διακυρησσουν.

τους κατατάσσεις στην πλειοψηφία ή στην τίμια μειοψηφία?

Από την δική μου εμπειρία στον κόσμο του hifi retail και στην δεκαετία του 80... θεωρώ ότι δεν έδιναν ΚΑΜΙΑ σημασία στα εσωτερικά καλώδια.

Εκείνη την εποχή οι περισσότερες βλάβες ήταν καμένα ηχεία από "πάρτυ"...(αχ... τα αξέχαστα 80's...).

Είχαμε σέρβις μέσα στο ίδιο μαγαζί.

Οι μάρκες που είχα επαφή είναι: Kef, TDL, Mordaunt Short, Mission, AR (Επίσης Technics/Yamaha). Όλες οι εσωτερικές καλωδιώσεις ήταν με καλώδια "installation", ομολογουμένως όμως είχαν ανάλογα με το μέγεθος/απόδοση τους, και διαφοροποίηση στην διατομή.

Τα δικά μου ηχεία (TDL Studio 1) έχουν χειροποίητη καμπίνα (βασισμένα στην αρχική, αλλά με στιβαρότερο σχεδιασμό Trasmission Line) και είναι ανακαλωδιωμένα με Kimber 4tc, και αλλαγμένο tweater (από τα TDL Monitor).

Παίζουν σίγουρα καλύτερα από "μαμά", αν και ολίγον τι πιο λαμπερά.

Το αποτέλεσμα είναι τόσο καλό που έχω ζήσει μαζί τους 3 δεκαετίες και ακόμα μου αρέσουν...

Θεωρώ όμως ότι ήταν ένα πείραμα που πέτυχε "κατά τύχη", και δεν θα το ξαναεπιχειρούσα... (εκείνη την εποχή εργαζόμουν σε κατάστημα και οτιδήποτε ήταν πιο εύκολο τόσο από άποψη χρημάτων όσο και πρόσβασης σε ανταλλακτικά καλώδια κλπ...μια τυχών αποτυχία θα είχε μικρό αντίτιμο, άσε που είχα πολλούς φίλους και γνωστούς πελάτες που θα αγόραζαν το "πείραμα" σε προνομιακή τιμή... ).

Και δεν συνιστώ σε κανέναν να κάνει πειράματα ιδιαίτερα σε ακριβά ηχεία...

συγγνωμη ρε παιδια αλλα ξερετε καμια εταιρια που διαφημιζει τα καλωδια που χρησιμοποιει μεσα στα ηχεια της? δε βαζετε και κανα link να το δουμε? εγω σε ενα πανακριβο ηχειο των 50000 εχω τυχει να διαβασω οτι χρησιμοποιει καλωδιο απο την Duelund, αλλα γενικα δεν εχω προσεξει να το πολυαναφερουν οι κατασκευαστες...

Last edited:

συγγνωμη ρε παιδια αλλα ξερετε καμια εταιρια που διαφημιζει τα καλωδια που χρησιμοποιει μεσα στα ηχεια της? δε βαζετε και κανα link να το δουμε? εγω σε ενα πανακριβο ηχειο των 50000 εχω τυχει να διαβασω οτι χρησιμοποιει καλωδιο απο την Duelund, αλλα γενικα δεν εχω προσεξει να το πολυαναφερουν οι κατασκευαστες...

ακριβώς το ίδιο λέω.
και ενδεχομένως δεν πολυασχολούνται

Η Β&w για χρονια χρησιμοποιπoυσε vdhul,η ROGERS χρησιμοποιουσε audionote AN-D,η acoustic preference χρησιμοποιει HGA Silver/teflon,η focal χρησιμοποιουσε PCOCC και αλλοι που δεν μπορω να θυμηθω τωρα.Βεβαια τα χρησιμοποιουν/ουσαν στις ακριβες σειρες τους.

Re: Απάντηση: Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

στα chario millenium II άλλαξα την εσωτερική καλωδίωση (να ήταν 1 mm2 βαριά-βαριά) με μεγαλύτερης διατομής northcreek πολύκλωνο.

Σαν να προστέθηκε άλλο ένα γούφερ...

δηλαδή τι θες να πεις?
ότι η τσάριο ήθελε να παίζει όπως στο πούλησε ή ήθελε να παίζει αλλιώς το σχεδίασε με άλλο και τελικά στο πούλησε με άλλο καλώδιο μέσα?:a0210:

Δεν μιλησα για τιμια μειοψηφια,αλλα μειοψηφια ειναι σιγουρα.Ελπιζω μεχρι τωρα να καταλαβες οτι ναι μεν πιστευω οτι τα καλωδια παιζουν τον ρολο τους,αλλα σε καμια περιπτωση δεν δικαιολογησα τις απαραδεκτες τιμες καλωδιων και λοιπων................:ernaehrung004:

ακριβώς το ίδιο λέω.
και ενδεχομένως δεν πολυασχολούνται

εαν δεν πολυασχολουνται θα εβαζαν καλωδιο ηλεκτρολογου...

ομως οι σοβαρες εταιριες δε βαζουν ηλεκτρολογικο, το ψαχνουν λιγο παραπανω...

Η Β&w για χρονια χρησιμοποιπoυσε vdhul,η ROGERS χρησιμοποιουσε audionote AN-D,η acoustic preference χρησιμοποιει HGA Silver/teflon,η focal χρησιμοποιουσε PCOCC και αλλοι που δεν μπορω να θυμηθω τωρα.Βεβαια τα χρησιμοποιουν/ουσαν στις ακριβες σειρες τους.

ειμαι σιγουρος οτι το προσεχουν το θεμα... απλα γενικα δε το πολυδιαφημιζουν αλλα ταυτοχρονα δε χρησιμοποιουν και ηλεκτρολογικα καλωδια ολοι...

Εντάξει, το θέμα που υπάρχει με τους OEMs των εξαρτημάτων των ηλεκτρονικών γενικότερα είναι γνωστό.

Ο "τελικός" κατασκευαστής συνήθως δεν μπαίνει στη διαδικασία να αναφέρει τους OEMs του, κυρίως επειδή έτσι χάνει μέρος της "αίγλης" της κατασκευής.

Για παράδειγμα, για "σετάκι" ηχείων των 50.000 σπάνια θα αναφέρεται από τον κατασκευαστή τους τι μάρκα είναι οι μονάδες. Γιατί απλά ο πελάτης θα μπει στον πειρασμό να δει πόσο κάνουν αυτές στο εμπόριο και να κάνει σύγκριση.. και μετά δεν σώζεται η κατάσταση όσες δηλώσεις για "custom made" και να κάνει ο κατασκευαστής. Απλά συμφέρει περισσότερο ο καθένας να συντηρεί τον μύθο του..

Αυτά βέβαια είναι άσχετα με το πως παίζει τελικά ένα ηχείο. Αυτό εξαρτάται κατά πολύ μικρό ποσοστό από τους OEMs.

εαν δεν πολυασχολουνται θα εβαζαν καλωδιο ηλεκτρολογου...

ομως οι σοβαρες εταιριες δε βαζουν ηλεκτρολογικο, το ψαχνουν λιγο παραπανω...

στην περίπτωση αυτή - δεν υπάρχει κανείς λόγος συζήτησης περί αλλαγών.

αλλά και στη περίπτωση των μη σοβαρών εταιρειών (λέμε τώρα...έως πχ 1000 ευρώ - τρομάρα μας έχουμε και ΔΝΤ) και πάλι δεν υπάρχει κανείς λόγος συζήτησης περι αλλαγών διότι οι εταιρείες προφανώς το μέτρησαν και το έστησαν στον ανηχοϊκό θάλαμε με τα ηλεκτρολογικά καλώδια.

εν ολίγοις:
ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ αυτό που ακούμε με την αλλαγή είναι εκτός προδιαγραφών.

Δεν μιλησα για τιμια μειοψηφια,αλλα μειοψηφια ειναι σιγουρα.Ελπιζω μεχρι τωρα να καταλαβες οτι ναι μεν πιστευω οτι τα καλωδια παιζουν τον ρολο τους,αλλα σε καμια περιπτωση δεν δικαιολογησα τις απαραδεκτες τιμες καλωδιων και λοιπων................:ernaehrung004:

:ernaehrung004:
αγαπητέ μου καταλαβαινόμαστε πλήρως...

Σωστό αυτό ....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

δηλαδή τι θες να πεις?
ότι η τσάριο ήθελε να παίζει όπως στο πούλησε ή ήθελε να παίζει αλλιώς το σχεδίασε με άλλο και τελικά στο πούλησε με άλλο καλώδιο μέσα?:a0210:

δε ξέρω πως το σχεδίασε, αυτό που ξέρω είναι ότι με την αλλαγή του καλωδίου το ηχείο έπαιξε αδιαμφισβήτητα καλύτερα, τόσο καλύτερα που αναρωτιέμαι...γιατί να μη το βάλει αυτό το καλώδιο το εργοστάσιο???

Από την άλλη αν δεις το καλώδιο που φαίνεται στο τεστ του "ΗΧΟΥ" για το συγκεκριμένο ηχείο θα διαπιστώσεις ότι άλλο φαίνεται στη φωτό (φαίνεται τουλάχιστον για 4ρι καλώδιο) και άλλο είναι μέσα!

Έχω κρατήσει τα καλώδια που έβγαλα από το ηχείο όπως έχω και το περιοδικό με το τεστ.

Δε ξέρω τι να υποθέσω...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εσωτερική ανακαλωδίωση ηχείων.Σωστό, λάθος?

δε ξέρω πως το σχεδίασε, αυτό που ξέρω είναι ότι με την αλλαγή του καλωδίου το ηχείο έπαιξε αδιαμφισβήτητα καλύτερα, τόσο καλύτερα που αναρωτιέμαι...γιατί να μη το βάλει αυτό το καλώδιο το εργοστάσιο???

Από την άλλη αν δεις το καλώδιο που φαίνεται στο τεστ του "ΗΧΟΥ" για το συγκεκριμένο ηχείο θα διαπιστώσεις ότι άλλο φαίνεται στη φωτό (φαίνεται τουλάχιστον για 4ρι καλώδιο) και άλλο είναι μέσα!

Έχω κρατήσει τα καλώδια που έβγαλα από το ηχείο όπως έχω και το περιοδικό με το τεστ.

Δε ξέρω τι να υποθέσω...

Φυσικό είναι αυτό.
Έτσι συμπεριφέρεται η βιομηχανία (το ξέρεις καλά νομίζω).
Τέλειωσαν οι κουλούρες και παρήγγειλαν μετά από κάποιον άλλο προμηθευτή με 9μηνη επιταγή αντί 6μηνη... και ίσως και λίγο φθηνότερο.

Γενικώς υπάρχουν ένα κάρο εκδοχές για το τι παίζει και οι περισσότερες στέκουν.
Εξ' άλλου το ίδιο γίνεται και με τα μηχανάκια που πολλές φορές αλλάζουν οι προμηθευτές των ηλ. υλικών για το ίδιο μηχάνημα ή την χώρα κατασκευής.
Αναφέρονται δε πολλές φορές και ως αναβαθμίσεις... για να είναι καλυμένοι.