Εθνικὀ σύστημα υγείας

Ευχαριστώ τους φιλους που συμπαρασταθηκαν.
Δυστυχως η μονη ευχη που μπορω να δινω ειναι να φροντίζετε τον εαυτό σας και τα μελη της οικογενείας σας ετσι ωστε να μείνετε οσο πιο μακρυά απο νοσοκομεία γίνεται

Προχθες, ενας γνωστος μου, μου περιεγραψε προσωπικο του περιστατικο...
Ο πατερας πηγε την κορη σε καποιο Κεντρο Υγειας της Κορινθιας επειδη ειχε υψηλο πυρετο και πονους στην κοιλιακη χωρα συν οτι εκανε συχνα εμετο. Η γιατρος εβαλε το παιδι να περπατησει...τοποθετωντας το χερι της στην κοιλιακη χωρα και να την ρωτα εαν ποναει ή οχι. Η απαντηση της κορης ηταν θετικη...
Η γιατρος: Γρηγορα στο Γ.Ν.Κορινθου...το παιδι εχει σκωληκοειδίτιδα
Ο πατερας: Μα γιατρε...το παιδι εχει βγαλει πριν 2 χρονια την σκωληκοειδίτιδα; Ξαναφύτρωσε! (!!!)
Πηρε το παιδι και το πηγε στο Γ.Ν. Κορινθου οπου και της διαγνώσθηκε γαστρεντερίτιδα...

Να μην περιγραψω τοτε και εγω την περίπτωση της σωληνοειδήτιδας της κορης μου πριν 9 χρονια...
Πανω που πηγαινα να τη διαγραψω από την μνήμη μου

Παίδες δεν φταίνε απόλυτα οι γιατροί για τέτοιες περιπτώσεις.Για να γίνει σωστή διάγνωση χρειάζονται κάποια μέσα που συνήθως ούτε αυτά δεν υπάρχουν.

Ειδικά σε περίπτωση έντονων κολικών,χωρίς δυνατότητα έστω κι απλών εξετάσεων(αίμα,υπέρηχο,καρδιογράφημα....),δεν βγαίνει άκρη.

Το έχω ξαναγράψει.Πριν 6-7 χρόνια κόντεψα να αποδημήσω,όταν μου συνέβει κάτι αντίστοιχο στην Β.Εύβοια.Στο Αγροτικό Ιατρείο το προσωπικό,αλλά και ιδιώτης χειρούργος που κάλεσα επί πλέον,διέγνωσαν σκωληκοειδίτιδα σε...εξέλιξη,με βάση τα συμπτώματα.Μου συνέστησαν την επόμενη να επισκεφθώ νοσοκομείο(ήταν νωρίς το βράδυ).

Μόνο που ήταν η χολή μου που είχε διαλυθεί απο πέτρες.Στο τσάκ την γλύτωσα,επιστρέφοντας σε λιγότερο απο 2 ώρες με δική μου απόφαση στην Αθήνα και σε μεγάλο νοσοκομείο.Αν αργούσα λίγο ακόμη...

Στη δική μου περίπτωση,τους καταλογίζω ότι δεν μου συνέστησαν άμεσα να πάω σε νοσοκομείο,μιάς και δεν μπορούσαν να ήταν απόλυτα βέβαιοι αξιολογόντας μόνο τα συμπτώματα.

Δημήτρη, τα θερμά συλλυπητήριά μου.
Κύριοι (και Κυρίες), ας μου επιτραπεί να συγκρίνω το Ελληνικό με το Δανέζικο σύστημα υγείας:
Κατ´ αρχήν όλοι οι κάτοικοι της Δανίας – ημεδαποί ή αλλοδαποί – πρέπει να έχουν το λεγόμενο CPR (προσωπικό νούμερο το οποίο αναφέρει την ημερομηνιά γεννήσεως πχ. 010161 και ένα τετραψήφιο αριθμό που τελειώνει σε μονό αριθμό για τους άνδρες και ζυγό για γυναίκες). Με το CPR πρέπει να πας και να δηλώσεις στο δήμο την διεύθυνσή σου και θα σου ζητηθεί να διαλέξεις τον παθολόγό σου από μιά λίστα με 20 - 30 ονόματα. Μετά από λίγες ημέρες θα σου στείλουν την κάρτα (η οποία ισχύει και στο εξωτερικό).

Ακόμα και στην περίπτωση που είσαι άνεργος , όταν θελήσεις, μπορείς να ζητήσεις να δείς τον γιατρό σου. Αυτός θα κρίνει αν πρέπει να κάνεις συμπληρωματικές εξετάσεις, αναλύσεις νοσοκομειακή περίθαλψη ή απλά να σου γράψει τα απαιτούμενα φάρμακα.

Στην 1η περίπτωση είτε οι εξετάσεις-επεμβάσεις γίνουν σε πολυιατρεία ή σε νοσοκομεία είναι δωρεάν (όπως βέβαια και η επίσκεψη στο γιατρό).

Στη 2η περίπτωση τα φάρμακα επιδοτούνται μετά το ποσόν των πρώτων 500 κορώνων (περίπου 70 – ευρώ- το χρόνο). Και σε ένα ποσοστό 40% (αν δεν κάνω λάθος)

Αν τυχόν πρέπει να γίνει κάποια επέμβαση(σοβαρή) και ο χρόνος αναμονής είναι πάνω από 1 μήνα (συμβαίνει και στην Σκανδιναυία), τότε ο ασθενής έχει το δικαίωμα να ζητήσει να κάνει την επέμβαση σε ιδιωτικό νοσοκομείο και το κράτος είναι υποχρεωμένο να καλύψει τα έξοδα.

Αν τυχόν κάποιος αρωστήσει/κτυπήσει στο εξωτερικό, όλα τα έξοδα καλύπτονται (ακόμα και η αεροπορική μεταφορά). Υπ’ όψιν ότι σε αυτό το κομμάτι θα υπάρξουν αλλαγές από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Θα ήθελα τέλος να αναφέρω ότι σαν ιδ. υπάλληλος πληρώνω πάνω από το 40% του εισόδήματος σε φόρους, αλλά ουδέν παράπονο.

Ελπίζω (και εύχομαι) κάποτε και η Ελλάδα να καταφέρει να φτάσει σε κάποιο ικανοποιητικό επίπεδο για όλους μας.

Καλό βράδυ.

Last edited:
Το Δανέζικο ακούγεται απλό και ξεκάθαρο σύστημα. Συνήθως έτσι είναι τα καλά πράγματα στη ζωή. Ένα κρατικό ταμείο, ανήκουν όλοι και εργαζόμενοι και άνεργοι και παιδιά, ξεκάθαροι κανόνες τι πληρώνεις και πως, και τι διαδικασίες ακολουθείς. Τελείως ασύνδετο με συντάξεις, που είναι άλλο πράγμα.

Δυστυχώς τόσα χρόνια τα μικροσυμφέροντα των διαφόρων συντεχνιών δεν μας άφησαν να έχουμε ένα τέτοιο απλό και ξεκάθαρο σύστημα. Όλοι ήθελαν το δικό τους ταμείο για να νιώθουν καλύτεροι από τους υπόλοιπους, και βέβαια τα κόμματα ήθελαν θέσεις προέδρων και διευθυντών για να βολεύουν τα παιδιά τους. Διαφθορά και διαπλοκή. Έτσι είχαμε 50 ταμεία το καθένα με τους δικούς του παραλογισμούς. Ήρθε και ο Άδωνης και το διέλυσε τελείως...

Το Δανέζικο ακούγεται απλό και ξεκάθαρο σύστημα. Συνήθως έτσι είναι τα καλά πράγματα στη ζωή. Ένα κρατικό ταμείο, ανήκουν όλοι και εργαζόμενοι και άνεργοι και παιδιά, ξεκάθαροι κανόνες τι πληρώνεις και πως, και τι διαδικασίες ακολουθείς. Τελείως ασύνδετο με συντάξεις, που είναι άλλο πράγμα.

Δυστυχώς τόσα χρόνια τα μικροσυμφέροντα των διαφόρων συντεχνιών δεν μας άφησαν να έχουμε ένα τέτοιο απλό και ξεκάθαρο σύστημα. Όλοι ήθελαν το δικό τους ταμείο για να νιώθουν καλύτεροι από τους υπόλοιπους, και βέβαια τα κόμματα ήθελαν θέσεις προέδρων και διευθυντών για να βολεύουν τα παιδιά τους. Διαφθορά και διαπλοκή. Έτσι είχαμε 50 ταμεία το καθένα με τους δικούς του παραλογισμούς. Ήρθε και ο Άδωνης και το διέλυσε τελείως...

Μιάς και ανέφερες τις συντάξεις: Το ποσόν της συνταξης υπολογίζεται βάσει της παρουσίας σου στη Δανία (εργαζόμενος ή μη). Με απλά λόγια αν κάποιος κάτοικός Δανίας ζήσει από το 18ο έτος ηλικίας μέχρι και τα 65 του δικαιούται το 100%. (για τους μη Δανούς, πρέπει να έχουν ζήσει στη Δανία τουλάχιστον 10 χρόνια).

Κάτι που δεν ανέφερα στο προηγούμενο πόστ: δεν υπάρχουν ιδιωτικά ιατρεία όπως στην Ελλάδα.

Προχθες, ενας γνωστος μου, μου περιεγραψε προσωπικο του περιστατικο...
Ο πατερας πηγε την κορη σε καποιο Κεντρο Υγειας της Κορινθιας επειδη ειχε υψηλο πυρετο και πονους στην κοιλιακη χωρα συν οτι εκανε συχνα εμετο. Η γιατρος εβαλε το παιδι να περπατησει...τοποθετωντας το χερι της στην κοιλιακη χωρα και να την ρωτα εαν ποναει ή οχι. Η απαντηση της κορης ηταν θετικη...
Η γιατρος: Γρηγορα στο Γ.Ν.Κορινθου...το παιδι εχει σκωληκοειδίτιδα
Ο πατερας: Μα γιατρε...το παιδι εχει βγαλει πριν 2 χρονια την σκωληκοειδίτιδα; Ξαναφύτρωσε! (!!!)
Πηρε το παιδι και το πηγε στο Γ.Ν. Κορινθου οπου και της διαγνώσθηκε γαστρεντερίτιδα...

Αν τα συμπτώματα ειναι καθαρά για οξεια σκωληκοειδίτιδα το λογικό ειναι να σκεφτεί αυτό ο γιατρός απο την στιγμή που δεν ξέρει οτι έχει ήδη χειρουργηθεί γιατί ο ασθενής δεν το θεώρησε σημαντικό να του το πεί στην πρώτη λήψη του ιστορικού...

Για όσους είπαν γιατί δεν κάθονται σπίτια τους οι ειδικευόμενοι... Σε συγκεκριμένο περιφερειακό νοσοκομείο που οι χειρουργοι που είχαν μείνει 3 να καλύψουν 2 θεσεις εφημερίας ολο τον μήνα (δλδ εφημερια σχεδόν κάθε μερα χωρίς ρεπο) και αρνήθηκαν, επιστρατεύτηκαν απο τον Άδωνι.
Τα πράγματα στην δημόσια υγεία είναι πολύ άσχημα, αλλά οι ειδικευόμενοι είναι οι τελευταίοι που φταίνε... Ας ρωτήσει κάποιος κάποιο απο τα παιδιά που όπως λέει ο Παναγιώτης δουλεύει 3 μέρες συνεχόμενα χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, βλέποντας απο 30 μέχρι 300 ασθενείς ανα εφημερία χωρίς τεχνική υποστήριξη, γιατί το κάνει...
Και ας υποθέσει τί θα συμβεί αν αποφασίσουν να πουν να κάτσουν με αξιοπρεπεια στο σπίτι όπως προτάθηκε. Και μιλάω απλά για τον όγκο της δουλειάς και καθόλου για το ψυχολογικό βάρος που έχει απο μόνο του το επάγγελμα...

τεσπα...

Παίδες πρότεινα, ο ιατρός που δεν τα καταφέρνει να πάει στο σπίτι του (όχι να κάτσει σπίτι) υπονοώντας να παραιτηθεί
και μάλιστα με τρόπο μαζικό, ώστε να εξαναγκάσει την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα
(παράδειγμα ίσως να αποτελεί η απεργία των Βέλγων ιατρών το 1964 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3066667/ ).
Επίσης σε όλο το νήμα δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη εναντίον των ειδικευομένων, το αντίθετο μάλιστα (τουλάχιστον από την δική μου πλευρά), τους εξαίρεσα.
Τους ειδικευόμενους όλοι τους θεωρούμε (και είναι) τα θύματα του συστήματος, όντας υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση.
Στη παλέτα θα ήθελα να προσθέσω και το νέο φρούτο των επικουρικών ιατρών, που έχουν δικαιώματα ειδικευομένου ιατρού και υποχρεώσεις επιμελητή.
Τέλος η επιστράτευση μπορεί να αφορά κάθε ιατρό, κρατικό ή ιδιώτη. Eίναι μια ομολογία αποτυχίας της πολιτικής και δεν αποτελεί μια μόνιμη λύση σε κάθε πρόβλημα.
Συμφωνώ πως εφαρμόζεται ευκολότερα σε κρατικούς ιατρούς, αλλά καλύτερα να λες <είμαι επιστρατευμένος> παρά να δίνεις δημοκρατικό άλλοθι στο νοσοκομειακό μπάχαλο.

Γιούνκερ: «Λάθος» οι μεγάλες περικοπές στο ελληνικό σύστημα υγείας

Μετά Χριστόν προφήτης εμφανίζεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν, όσον αφορά στην καταστροφική πολιτική λιτότητας που ακολουθήθηκε στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και δη στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel am Sonntag», ο κ. Γιούνκερ παραδέχεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα, με τις ευλογίες πάντα των Βρυξελλών, είναι οι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία.

Σήμερα, και εν όψει του ενδεχόμενου να αντικαταστήσει τον κ. Μπαρόζο στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βλέπει τα λάθη...

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup παραδέχεται στην ουσία ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και η τρόικα επέβαλαν ένα σχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για τις αρνητικές συνέπειες και τις αδικίες εις βάρος του ελληνικού λαού.

Κύριε Γιούνκερ, δεν πας μέχρι τη γωνία να δεις αν έρχομαι; Σας χορτάσαμε όλους σας. Εσύ σαν Ε.Ε., η στραβογαμημένη γίδα για το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν πήρατε αυτές τις αποφάσεις; Αφού θάψατε την υγεία στην Ελλάδα, ερχόσαστε στις 9 του μακαρίτη να πείτε ότι κάνατε λάθος κι ότι δε θέλατε και καλά αλλά υποχρεωθήκατε; Αυτά ούτε ο Μπουμπούκος δεν τα πιστεύει. Σάλτα και γαμήσου λοιπόν!

Last edited:
To θέμα είναι ότι μέχρι κι οι κεντρικοί υπεύθυνοι του δράματος που ζεί η χώρα,αναγνωρίζουν τα χάλια της ανύπαρκτης πλέον δημόσιας υγείας-μεταξύ άλλων-αλλά όχι κι η κυβέρνηση λακές τους...

Φαρμακα που πριν δύο μήνες τα αγόρασαν οι γονείς μου (ανεργος & συνταξιούχος απλήρωτη 14 μήνες σε αναμονή επιτροπής αναπηρίας) 32 προχθές τα πήραν 107

Αφού τα βρήκαν,πάλι καλά...

Πολλά απο τα βασικά είναι δυσεύρετα.

Ετσι που πάει το πράγμα,λέω να κλέισω κανένα αντιγριππικό εμβόλιο απο τώρα.:fahne90:

Re: Απάντηση: Εθνικὀ σύστημα υγείας

To θέμα είναι ότι μέχρι κι οι κεντρικοί υπεύθυνοι του δράματος που ζεί η χώρα,αναγνωρίζουν τα χάλια της ανύπαρκτης πλέον δημόσιας υγείας-μεταξύ άλλων-αλλά όχι κι η κυβέρνηση λακές τους...
Πριν λίγο έγραψες στη "χώρα" τι λέει ο economist...

Νομίζω πως δεν αναγνωρίζουν τίποτα. Ποτέ οι απόψεις ενός συνόλου δεν αλλάζουν με διακόπτη.
Απλά δημιουργούν ένα κλίμα μεταμέλειας/μεταστροφής του τύπου "σφάλαμε, δεν θα το ξανακάνουμε, θα δείτε τι ωραία θα είμαστε απο δω και πέρα..." λόγω της συγκυρίας. Βλέπε έξοδο στις αγορές.

Last edited:
Τέλος η επιστράτευση μπορεί να αφορά κάθε ιατρό, κρατικό ή ιδιώτη. Eίναι μια ομολογία αποτυχίας της πολιτικής και δεν αποτελεί μια μόνιμη λύση σε κάθε πρόβλημα.
Συμφωνώ πως εφαρμόζεται ευκολότερα σε κρατικούς ιατρούς, αλλά καλύτερα να λες <είμαι επιστρατευμένος> παρά να δίνεις δημοκρατικό άλλοθι στο νοσοκομειακό μπάχαλο.

Η επιστράτευση μπορεί να αφορά μόνο επείγουσα ανάγκη: δηλαδή εξαιρετική περίσταση. Έτσι είχε συζητηθεί πχ για την περίπτωση πανδημίας γρίπης. Όμως εσύ μιλάς για κάλυψη παγιωμένων πλέον κενών. Θα μιλούσαμε δηλαδή για κατάφωρη, σε βαθμό κατάλυσης, παραβίαση του Συντάγματος, εάν η κυβέρνηση προχωρούσε απροκάλυπτα σε τέτοιες πλέον ενέργειες. Όχι ότι έγινε τίποτα με την περίπτωση των εκπαιδευτικών, αλλά στην περίπτωση ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη ...εφημεριών του δημοσίου συστήματος υγείας, θα άλλαζε δραματικά η φύση του πράγματος (θα ήταν σαν να επέτασσε ιδιώτες καθηγητές για την πλήρωση των διδακτικών κενών)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εθνικὀ σύστημα υγείας

Πριν λίγο έγραψες στη "χώρα" τι λέει ο economist...

Νομίζω πως δεν αναγνωρίζουν τίποτα. Ποτέ οι απόψεις ενός συνόλου δεν αλλάζουν με διακόπτη.
Απλά δημιουργούν ένα κλίμα μεταμέλειας/μεταστροφής του τύπου "σφάλαμε, δεν θα το ξανακάνουμε, θα δείτε τι ωραία θα είμαστε απο δω και πέρα..." λόγω της συγκυρίας. Βλέπε έξοδο στις αγορές.

Σε ουκ ολίγους,κάνει κάποιο κλίκ όταν διαβάζουν,ότι τέτοια ακράια έντυπα και κεντρικές του δράματος προσωπικότητες,τα λένε διαφορετικά απο τον Αδωνη και την κυβέρνηση και τους καταλογίζουν ευθύνες.

Δεν λένε,ότι θα είναι πιό ωράια...Τα φορτώνουν όλα στους υποτακτικούς τους.

Κάτι σαν τον Ηρώδη...

Η επιστράτευση μπορεί να αφορά μόνο επείγουσα ανάγκη: δηλαδή εξαιρετική περίσταση. Έτσι είχε συζητηθεί πχ για την περίπτωση πανδημίας γρίπης. Όμως εσύ μιλάς για κάλυψη παγιωμένων πλέον κενών. Θα μιλούσαμε δηλαδή για κατάφωρη, σε βαθμό κατάλυσης, παραβίαση του Συντάγματος, εάν η κυβέρνηση προχωρούσε απροκάλυπτα σε τέτοιες πλέον ενέργειες. Όχι ότι έγινε τίποτα με την περίπτωση των εκπαιδευτικών, αλλά στην περίπτωση ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη ...εφημεριών του δημοσίου συστήματος υγείας, θα άλλαζε δραματικά η φύση του πράγματος (θα ήταν σαν να επέτασσε ιδιώτες καθηγητές για την πλήρωση των διδακτικών κενών)

Συμφωνώ, άλλωστε σημείωσα πως για τους κρατικούς ιατρούς τα πράγματα ευκολότερα και γενικότερα δεν νομίζω πως έχει κάποιος αντίρρηση για το δυσμενή και παράλογο ρόλο της επιστράτευσης.

Πάνω από 2 εκατ. οι ανασφάλιστοι στην Eλλάδα

ΟI ανασφάλιστοι πολίτες, με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που αναζητεί κονδύλι να τους καλύψει υγειονομικώς, κυμαίνονται(????) από 1,9 εκατ. έως 2,4 εκατ. Για την ώρα η νοσηλεία τους επαφίεται στον πατριωτισμό των γιατρών, των νοσηλευτών και των νοσοκομείων.

Τα νούμερα καταδεικνύουν με τον πιο αμείλικτο τρόπο την κατάρρευση του μεγαλύτερου ίσως επιτεύγματος, μετά τη μεταπολίτευση, της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες μέσω του ΕΣΥ.

Στις παραπάνω περιπτώσεις δεν περιλαμβάνονται οι 1.450.000 άνεργοι, που για να έχουν δωρεάν περίθαλψη πρέπει να πληρώσουν 50 ένσημα στο IKA!

Ισχαιμικό επεισόδιο ο αδελφός μου τη Δευτέρα το βράδυ. Ανεργος και με πολλά κιλά. Μπαίνει στο Γ.Γεννηματάς για νοσηλεία και εξετάσεις. Πολύ καλή αντιμετώπιση, όλοι οι γιατροί εξαιρετικά ευγενικοί και κατατοπιστικοί, νοσοκόμες το ίδιο. ε χωριστό δωμάτιο από τους ετοιμοθάνατους παπούδες. Καθαριότητα στην Κλινική άνω του μέσου όρου. Πολλές εξετάσεις. Κατά την έξοδο αναλυτικότατη ενημέρωση και γραπτές οδηγίες.

θα ήθελα να εκφράσω έστω κι από εδώ τα συγχαρητήριά μου!!

Περαστικά στον αδελφό σου, η πλειοψηφία των γιατρών που δουλεύουν κάτω από τις παρούσες συνθήκες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι ήρωες.