Εθνικὀ σύστημα υγείας

Το έχω γράψει κι εγώ που μπαινωβγαίνω συνέχεια στο νοσοκομείο.
Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα γιατρών, -κυρίως νέοι- που δεν σε βλέπουν σαν ένα κομμάτι κρέας η σαν "πελάτη" αλλά σαν άνθρωπο.
Και πραγματικά οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες.

Πριν από καμιά 15αριά χρόνια όταν έτυχε να μπω σε δημόσιο νοσοκομείο, σιχάθηκα τα πάντα βλέποντας νοσοκόμες με πεντοχίλιαρα στις τσέπες να δίνουν προτεραιότητες, ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών να ξέρουν ποιος θα πεθάνει και πότε θα πεθάνει, φανερά φακελάκια κι άλλα τέτοια ωραία που με έκαναν να πάω σε ιδιωτική ασφάλεια.
Δυστυχώς την διέκοψα την ιδιωτική ασφάλεια(όχι πως αυτοί είναι καλύτεροι...) και έγινα έρμαιο ενός ασφαλιστικού ταμείου που μου έπαιρνε τα λεφτά σε μορφή κρατήσεων για βαρέα ένσημα επί 22 χρόνια για να έρθει τώρα και να μου πει - Συγγνώμη πτωχεύσαμε.
Η μάλλον χωρίς συγγνώμη... Ούτε πτωχεύσαμε.
Με δείχνουν με το δάχτυλο και μου λένε πως έτρωγα πολλά και παρήγαγα λίγα και γι αυτό τώρα πρέπει να πληρώσω τα σπασμένα.
Δεν έχει σημασία που ήμουν μισθωτός και τους φόρους μου τους κρατούσαν πριν πάρω ακόμη τον μισθό μου.
Δεν έχει σημασία που δεν ψήφισα ποτέ μου κανένα από τα δυο κόμματα που έκαναν ομερτά
Απόδειξη για την τυρόπιτα δεν έπαιρνα. Αυτό έχει σημασία.

Edit: Ξέφυγα λίγο, συγγνώμη.
 
Λίγες ημέρες πριν την έτσι και αλλιώς λήξη της θητείας του Δ.Σ. του Ωνασείου ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράφει απόφαση με την οποία στη θέση του Προέδρου ορίζεται ο Νικόλαος Νικητέάς, σύζυγος της παρουσιάστριας του Mega, Όλγας Τρέμη
Η απόφαση του υπουργού Υγείας είχε μάλιστα διαρρεύσει πάνω από ένα μήνα πριν τον διορισμό του στην θέση του Προέδρου και είχε δημοσιευτεί στις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων.

Όπως ενημέρωνε το γραφείο Τύπου του Άδωνι ο κύριος Νικητέας αποδέχτηκε αμισθί να συνεισφέρει στο σύστημα υγείας της χώρας. Θα είχε φαίνεται αρκετό χρόνο ελεύθερο.

Υπό την διοίκηση του Άδωνι έχει αρχίσει να γίνεται συνήθεια να αναλαμβάνουν σημαντικότατες θέσεις στο σύστημα υγείας διάφοροι «φίλοι» που δέχονται αμισθί να χειρίζονται προγράμματα και ροές εκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχουν πάντως δύο ερωτήματα που καλό θα ήταν να απαντήσει η ηγεσία του υπουργείου: Για ποιό λόγο ένα μήνα μετά την παραίτηση Λεκάκη αποφασίζεται ο διορισμός του κύριου Νικητέα, αφού όπως διαβάζουμε η θητεία του θα ισχύσει μόλις για λίγες ημέρες, δηλαδή μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, οπότε θα έληγε έτσι και αλλιώς η θητεία του προηγούμενου Δ.Σ.

Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με τα υπόλοιπα μέλη. Όπως διαβάζουμε από ανάρτηση της Ντίνας Λαζαρη στο Facebook οι περισσότεροι που ανέλαβαν θέσεις ως μέλη από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας κατάγονται από τη Μεσσηνία, του κύριου Νικητέα συμπεριλαμβανομένου.

http://www.thepressproject.gr/article/61658
 
"Φαρμάκι" τα φάρμακα για τη σκλήρυνση

Μεγάλο πρόβλημα για τους Έλληνες νοσούντες από σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί το γεγονός ότι η μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων αφορά μόνο τα σκευάσματα που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση της νόσου, ενώ όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται για τα επιμέρους συμπτώματα που προκαλεί, δηλαδή παυσίπονα, οφθαλμολογικά, αντικαταθλιπτικά κ.α., έχουν συμμετοχή 25% αυξάνοντας το μηνιαίο κόστος για κάθε πάσχοντα στα περίπου 200 ευρώ! Επίσης, τα άτομα με ΣΚΠ καλούνται να πληρώνουν αποκλειστικά από την τσέπη τους τις απαραίτητες φυσικοθεραπείες και την ψυχολογική τους στήριξη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ασθένεια δεν συμπεριλήφθηκε στις «43 Μη Αναστρέψιμες Νόσους» για τις οποίες δεν χρειάζεται να περνούν πια συνεχώς από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ώστε να παίρνουν το επίδομα αναπηρίας.

Αύριο είναι η παγκόσμια ημέρα σκλήρυνσης κατά πλάκας, η νόσος που πλήττει νέα άτομα 20-40 ετών, είναι ισόβια κι ανίατη, χρειάζεται συνεχή φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες, καλή διατροφή και ψυχολογική στήριξη. Στην Ελλάδα καταμετρούνται σήμερα 12.000 ασθενείς ενώ η τάση είναι ανοδική.

http://www.enikos.gr/society/238300,Farmaki_ta_farmaka_gia_th_sklhrynsh.html


Mια απο τις χειροτερες ασθενειες αντιμετωπιζεται ως απλο κρυολογημα.

Take two aspirins and tell me how you feel in the morning...
 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64057603

Επαναφορά της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπάίθρου, το λεγόμενο αγροτικό, για την απόκτηση της ειδικότητας.

Με το γνωστό αυταρχικό ύφος αντί της παροχής κινήτρων, η διαταγή. Αλλά απο ένα Υπ. Υγείας που καταφεύγει σε επιστρατεύσεις για να καλύψει όπως όπως τις εφημερίες, δεν περιμέναμε και κάτι άλλο...
 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64057603

Επαναφορά της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπάίθρου, το λεγόμενο αγροτικό, για την απόκτηση της ειδικότητας.

Με το γνωστό αυταρχικό ύφος αντί της παροχής κινήτρων, η διαταγή. Αλλά απο ένα Υπ. Υγείας που καταφεύγει σε επιστρατεύσεις για να καλύψει όπως όπως τις εφημερίες, δεν περιμέναμε και κάτι άλλο...

Το μόνο που θα καταφέρει αυτό το μέτρο, θα είναι να αποφορτίσει τις λίστες αναμονής των ειδικοτήτων, καθώς όλο και περισσότεροι θα κατευθυνθούν προς το εξωτερικό.

Περιφερειακά ιατρεία και δη άγονα, δεν πρόκειται να γεμίσουν με αυτόν τον τρόπο σε καμμία περίπτωση...
 
Ποσους γιατρους χρειαζεται η χωρα ?

(ασχετη ερωτηση ... αλλα ασχετος και ο ερωτων ... :p)


ΠΟΛΥΥΥΥ λιγότερους από όσους έχει,

και εδώ ΔΕΝ δουλεύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, κάτι που ελάχιστοι έχουν καταλάβει

δηλαδή αν έχουμε πχ πενταπλάσιες ταβέρνες από όσες σηκώνει η αγορά, οι πιο πολλές μοιραία θα κλείσουν

αν έχουμε πενταπλάσιους γιατρούς από όσους χρειαζόμαστε θα καταλήξουμε να έχουμε αύξηση της παροχής αντιστοίχων υπηρεσιών,

παραδέιγματα για όσους δεν το πιάσανε

1) πονάει το κεφάλι επειδή έχουμε ημικρανίες, ο παθολόγος ή νευρολόγος το πιάνει αμέσως αλλά επειδή βλέπει τρεις ασθενείς τη μέρα στο ιατρείο και δεν βγαίνει, σε στέλνει να κάνεις μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και μαγνητική αγγειογραφία εγκεφάλου, τρίπλεξ τραχήλου και βυθοσκόπηση στον φίλο του τον οφθαλμίατρο και ... και .. και θα σε ξαναδεί σε ένα μήνα και θα ξανα κάνεις τις εξετάσεις για σιγουριά. Εσύ πληρώνεις κάποια λεφτά κάνοντας άχρηστες εξετάσεις και το ασφαλιστικό σύστημα (όλοι μας δηλαδή) πολύ περισσότερα και είσαι και αυχαριστημένος γιατί ο γιατρός σε πρόσεξε, όχι σαν τον άλλο τον κομπογιαννίτη που νόμιζε ότι έχεις ημικρανία.....

2) έχουμε τη γιαγιά 85 χρονών με ανεγχείρητο καρκίνο μαστού. Δέκα χειρουργοί να σου πούνε την αλήθεια ότι δεν χειρουργείται, εσύ θα πιστέψεις τον ένα που θα σου πει ότι οι άλλοι λένε μ$#@%ίες και θα σου πάρει τα φράγκα με "χειρουργική ακρίβεια"και θα πιστέψεις και από πάνω ότι έκανες ότι καλύτερο.

Αυτό είναι "τεχνητή αύξηση" της ζήτησης που δεν μπορεί να κάνει ο ταβερνιάρης ή ο περιπτεράς αλλά μπορει ο γιατρός ή πχ ο δικηγόρος.
Και δυστυχώς τα "σαΪνια" δεν μπορούν να το καταλάβουν.
 
Πως ακριβώς θα καταλάβει ο γιατρός που οφείλεται ο πονοκέφαλος που έχεις συνέχεια αν δεν κάνει κάποιες εξετάσεις. Θα διαβάσει το φλυτζάνι?
 
Στην Αγγλια υπαρχει ενα περιεργο συστημα που και εγω ομολογουμενως δεν το καταλαβα ποτε.

Εκει απευθυνεσαι στον Γενικο ιατρο και αυτος κρινει αν θα σε στειλει σε ειδικο ιατρο.

Βεβαια για να κρινει σωστα θα πρεπει να ειναι ο doctor House αλλα ποσοι τετοιοι υπαρχουν ?
 
Και στην Ιταλία το ίδιο σύστημα υπάρχει : οικογενειακος ιατρός.
Φαντάζομαι και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες
 
Στην Αγγλια υπαρχει ενα περιεργο συστημα που και εγω ομολογουμενως δεν το καταλαβα ποτε.

Εκει απευθυνεσαι στον Γενικο ιατρο και αυτος κρινει αν θα σε στειλει σε ειδικο ιατρο.

Βεβαια για να κρινει σωστα θα πρεπει να ειναι ο doctor House αλλα ποσοι τετοιοι υπαρχουν ?

Στην δημοσια υγεια ειναι το συστημα αυτο ?
 
Σε όλη την Ευρώπη έτσι είναι. Υπάρχει ο οικογενειακός γιατρός που έχει και τον φάκελο σου με το ιστορικό ώστε να ξέρει τι γίνεται. Εάν αλλάξεις δε γιατρό, πρέπει ο προηγούμενος να στείλει τον φάκελο σου υποχρεωτικά.
 
Αυτό ισχύει κυρίως Αγγλία.

Γενικά στην Ευρώπη,υπάρχει η ειδικότητα του γενικού γιατρού(καμία σχέση με παθολόγο),που παίζει τον ρόλο του οικογενειακού κι ο οποίος είναι ο μόνος που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ενώ οι άλλες ειδικότητες είναι καθαρά νοσοκομειακοί.

Γενικά δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη η δημόσια υγεία εν Ελλάδι με τας Ευρώπας.Πρόκειται για πολύ περισσότερο περίπλοκο και πολύπλευρο θέμα...
 
Last edited:
Πιό ανάλγητος κι ηλίθιος πεθαίνεις ή γίνεσαι υπουργός της ΝΔ...


«Προληπτικά δεν κάνουμε εξετάσεις μην τυχόν βρούμε κάτι» .

Έτσι δικαιολογεί ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ την περικοπή εξετάσεων από τον οργανισμό.


http://www.lifo.gr/now/politics/52348
 
Πως ακριβώς θα καταλάβει ο γιατρός που οφείλεται ο πονοκέφαλος που έχεις συνέχεια αν δεν κάνει κάποιες εξετάσεις. Θα διαβάσει το φλυτζάνι?

αναλόγως τους χαρακτήρες του πονοκεφάλου και άλλα συμπτώματα, μπορεί να μην χρειάζεται να γίνει καμία εξέταση ή να χρειάζονται ένα σωρό εξετάσεις.

τι εννοείς "κάποιες εξετάσεις"; έχεις κάποιες στο μυαλό σου ή νομίζεις ότι για όλους ισχύει το ίδιο πακέτο; και γιατί άμα έχεις πονοκέφαλο τότε να πας στο γιατρό; πήγαινε κάνε τις εξετάσεις πρώτα

Τα παραδείγματα τα ζω καθημερινά και μπορώ να σου αναφέρω πολλά ακόμη, τα είπα για να δείξω ότι οι πολλοί γιατροί αυξάνουν "τεχνητά" την ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών, τόσο που δεν αντέχει ούτε η δική μας οικονομία αλλά ούτε πολύ ισχυρότερες οικονομίες. (αλλά για να είμαστε δίκαιοι πολλές φορές και οι γιατροί αναγκάζονται να δουλεύουν έτσι για διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος).

Αν αμφιβάλλεις ότι γίνεται, εξήγησέ το,
και επίσης αυτό για το φλυτζάνι, αν ξέρεις και περισσότερο μπορείς να μας το παραθέσεις εδώ
 
Πιό ανάλγητος κι ηλίθιος πεθαίνεις ή γίνεσαι υπουργός της ΝΔ...


«Προληπτικά δεν κάνουμε εξετάσεις μην τυχόν βρούμε κάτι» .

Έτσι δικαιολογεί ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ την περικοπή εξετάσεων από τον οργανισμό.


http://www.lifo.gr/now/politics/52348

Τό πιό κουφό είναι αυτό μέ τήν κληρονομικότητα τής ασθένειας σέ γονείς καί αδέλφια .Δηλάδη γιά νά εγκριθει μιά εξέταση θά πρέπει νά έχει λογω κληρονομικότητος καί ο αδέλφός σου [π.χ] προστάτη.Καί θά πρέπει νά προσκομίζεις καί τό ιατρικό ιστορικό τού αδελφού σου -υποθέτω
Η φαιδρότης σ όλο της τό μεγαλείο ,αν δεν ήταν απλά εγκληματική

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και εδώ δεν είχαμε οικογενειακό γιατρό πιο παλιά?

Θυμάμαι αμυδρά πως ναι. Ερχόταν και σπίτι.

Ο γιατρός εκείνος πληρωνόταν σάν ιδιώτης ,άσχετα πού πολλοί απ αυτούς όχι μόνο δε παίρνανε λεφτά,αλλά συνεισέφρεραν οικονομικά στίς φτωχές οικογένειες ,ένα παράδειγμα ο γιατρός Γωγούσης στή Θεσ/νικη .ΔΕν είναι είναι τυχαίο ότι 5 δήμοι τής πολης έχουν αφιερώσει δρόμους μέ τό όνομα του