Έτοιμο PC Build ή DIY???

Στα 700 πάνω κάτω αν και εφ όσον βέβαια. Χρήστο τίποτα τρομερό, σουίτα office, διαχείριση εταιρικής ιστοσελίδας, και προγράμματα ERP, μάλλον η επεξεργασία raw θα είναι η πιο δύσκολη δουλειά, αλλά όλα θέλω να γίνονται γρήγορα και χωρίς κανένα κόλλημα.

Χρηστο φτανεις τετοιες θερμοκρασιες? Σου γραφω απο ενα Lenovo Gaming Laptop που χρησιμοποιώ για δουλεια καθημερινα (εχω να παω γραφειο απο το Μαρτη) και σε τετοια χρηση σπανια παει 30C. Τωρα που σου γραφω το speedfan λεει 26 στη CPU.

Σημειωνω πως αγοραζω gaming laptops ακριβως γιατι ειναι ανθεκτικα σε θερμοκρασιες και δεν ανεβαζουν ευκολα, ενω ειναι και σχετικα αναβαθμισημα. Το προηγουμενο ηταν ενα XPS M1530 που ακομα το χρησιμοποιει η συζηγος για δουλεια. Μοντελο του 2008

Χρηστο φτανεις τετοιες θερμοκρασιες? Σου γραφω απο ενα Lenovo Gaming Laptop που χρησιμοποιώ για δουλεια καθημερινα (εχω να παω γραφειο απο το Μαρτη) και σε τετοια χρηση σπανια παει 30C. Τωρα που σου γραφω το speedfan λεει 26 στη CPU.

Σημειωνω πως αγοραζω gaming laptops ακριβως γιατι ειναι ανθεκτικα σε θερμοκρασιες και δεν ανεβαζουν ευκολα, ενω ειναι και σχετικα αναβαθμισημα. Το προηγουμενο ηταν ενα XPS M1530 που ακομα το χρησιμοποιει η συζηγος για δουλεια. Μοντελο του 2008

Οι καινούριες γενιές ανεβάζουν Μιχάλη και για αυτό μετά κάνουν οι ανεμιστήρες σαν να απογειώνονται.

Απάντηση: Re: Έτοιμο PC Build ή DIY???

Στα 700 πάνω κάτω αν και εφ όσον βέβαια. Χρήστο τίποτα τρομερό, σουίτα office, διαχείριση εταιρικής ιστοσελίδας, και προγράμματα ERP, μάλλον η επεξεργασία raw θα είναι η πιο δύσκολη δουλειά, αλλά όλα θέλω να γίνονται γρήγορα και χωρίς κανένα κόλλημα.

Μεσα σ'αυτα και monitor ? (λιγο δυσκολο το κουστουμι)

Εαν ειναι ΧΩΡΙΣ monitor τοτε ενας AMD Ryzen 5 2600 και 16 GB RAM χωρανε μεσα στο κουστουμι.
Βεβαια υπαρχει το ερωτημα της (ποιοτικης) motherboard. Θα λεγα καποια της Ashrock για να μεινουμε
εντος οριων (τιμης). Και τελικα δεν μπορουμε να ξεχασουμε την καρτα γραφικων, που ειναι και απο
τα πιο ακριβα εξαρτηματα. Επειδη δεν θα τρεξεις παιχνιδια (ειπες bussiness) καποια nVIDIA GTX 1660
που και παλι ... αχρειαστη την βρισκω. Απλα δεν θελω να προτεινω κατι υποδεεστερο.

Στα υπολοιπα, χωρανε και SSD 120 GB και WD HD 1 TB. Εαν νομιζεις οτι ο σκληρος δισκος ειναι λιγος
πρεπει να κοψουμε κατι απο τα παραπανω. Νομιζω οτι ειναι καλυτερο να προσθεσεις αλλο 1 η 2 TB
του χρονου ... παρα να ραβεις και να ξηλωνεις, σε ενα χρονο, κατι απο τα παραπανω.

Υστεροπλητκρο : τωρα βλεπω οτι εχεις αδυναμια στους Intel, μαλλον ο BillPeppas ειναι καταλληλοτερος
να σου απαντησει. Εγω ΠΑΝΤΑ εψαχνα τα VfM γιατι .... στενο το μπαγιοκο μου (μια ζωη και βαλε).

Για αυτή την χρήση ένας i3-10100 ή ένας Ryzen 3 είναι παραπάνω από αρκετός.
Αφού το πιο βαρύ που θα κάνεις είναι επεξεργασία RAW φωτογραφιών.

Ένας από τους Intel Core i3-10100 ή AMD Ryzen 3 3200G.
16GB DDR4-3000 ή 3200 RAM από "ασφαλή" ( από άποψης συμβατότητας με τις μητρικές ) κατασκευαστή ( Corsair, Kingston, Crucial, G.Skill, TeamGroup ).
Έναν γρήγορο NVMe SSD για να είναι σπίρτο το μηχάνημα ( πολύ καλό value for money ο Samsung 970 Evo Plus ).
Ένα τροφοδοτικό της προκοπής π.χ. Corsair TX-550M ( modular να μην έχεις καλωδιομάνη μέσα στο κουτί, 7ετή εγγύηση )
Μια μητρική της προκοπής από Asus ή AsRock π.χ. Asus ROG Strix B460-H Gaming
ένα κουτάκι της αρεσκείας σου, και καθάρισες.

.... και οπως ειπαμε .... ΠΡΟΣΟΧΗ στην παστα και την ψυκτρα !
Τα δυο πραγματα που προσωπικα θεωρω Night on Elm Street !

Για οποιον δεν θελει (η δεν μπορει) να ειναι προ-σε-κτι-κος
υπαρχει παντα το συναρμολογημενο συστημα !

Re: Απάντηση: Έτοιμο PC Build ή DIY???

.... και οπως ειπαμε .... ΠΡΟΣΟΧΗ στην παστα και την ψυκτρα !
Τα δυο πραγματα που προσωπικα θεωρω Night on Elm Street !

Για οποιον δεν θελει (η δεν μπορει) να ειναι προ-σε-κτι-κος
υπαρχει παντα το συναρμολογημενο συστημα !

Τι προσοχή να θέλει; Βάζεις λίγο στο κέντρο και βιδώνεις την ψύκτρα από πάνω.
Σιγα την επιστήμη...

Καλά δεν είναι κάτι το τρομερό. Η προσοχή είναι στο πόσο θα βιδώσεις το heatsink αν αυτό έχει στροφές χωρίς στόπ.

Κατά τα άλλα, δεν ξέρω πως γίνεται σε laptop να είναι ταυτόχρονα απόλυτα ήσυχο με χαμηλές θερμοκρασίες -γράφτηκε κάτι για 30 βαθμούς.
Αυτό που εγώ παρατηρώ στο δικό μου είναι περίπου 50 βαθμοί σε τυπικές εφαρμογές παραγωγικότητας χωρίς να το ακούς, με vapor chamber και σχεδιασμό του συστήματος ψύξης για 130w.

86i9Ese.png

Ανδρεα, χρονια πολλα κ καλα κατ' αρχην!

Σαν πολλοι μου φαινονται οι 50C, ομως στη δικη μου περιπτωση, το "δουλευω απο το σπιτι", σημαινει συνδεση με το Cloud Desktop της εταιριας, οπου ολη η ισχυς ειναι εκει σε καποιον XEON. Τοπικα το λαπτοπ μου κανει κατι σαν streaming οποτε ισως αυτο παιζει ρολο στις χαμηλες θερμοκρασιες. Να σημειωσω πως το μηχανημα ειναι ενα Lenovo Legion με i79750H, 16GB RAM k discreet GTX1660Ti με 6Gb RAM δικη της. Λογικο μου φαινεται να βλεπω CPU usage 3-4%.

Ισως αυτο εξηγει τη διαφορα?

Αν τρέχεις σε cloud λογικό.
Αν έτρεχες τα προγράμματα σε local level θα είχες και load στο CPU και ανεβασμένες temps & θόρυβο.

Σε ευχαριστώ πολύ Μιχάλη!

Σίγουρα έτσι εξηγείται σε μεγάλο βαθμό μιας και μένει τελείως idle το μηχάνημα και η gpu πρακτικά σβηστή. Εάν έτρεχες τις ίδιες εφαρμογές στο pc, θα έβλεπες spikes στις θερμοκρασίες όταν ανέβαζε χρονισμούς ο επεξερχαστής.

Re: Απάντηση: Re: Έτοιμο PC Build ή DIY???

Παντως .... σηκωνε ΦΟΒΕΡΟ ιντριγκαρισμα αυτη η δηλωση.
Οχι οσον αφορα VfM σε Wintel ... αλλα οσον αφορα VfM σε Apple :rolleyes:

Ομως προτιμησα να το προσπερασω -bye-

Oh yeah?

Δεν θα είδες τι έγινε με το καινούιριο τερατάκι που βάζει κάτω μηχανήματα 10Χ σε αξία...

Oι τυπικες κατηγοριες laptop ΔΕΝ βρισκονται στα 2400 και 2800 (ευρω η λιρες ? δεν ειδα καλα).
Να σε κατεβασω λιγο απο το Πανθεον (που πας και συγκρινεις το M1).

H Apple ποτε δεν εχανε τεχνολογικα. ΠΑΝΤΑ κορυφαια ηταν !