EUROPE vs JAPAN (value for money)

Status
Not open for further replies.

bose

Senior Member
24 January 2007
331
Κατερίνη
Για να μη γίνονται λοιπόν όλα τα θέματα αφορμή για.....ταυρομαχίες ιδού λοιπόν το ερώτημα.
Ποιά σχολή σας αντιπροσωπεύει και γιατί?
Ποιάς σχολής τα μηχανήματα (ανεξαρτήτου κόσους)θεωρείτε ότι τιμούν τα χρήματα του καταναλωτή?
Ποιά επίσης είναι η άποψή σας για τα μηχανήματα του "τότε" σε σύγκριση με τα μηχανήματα του σήμερα?

Για να μη γίνονται λοιπόν όλα τα θέματα αφορμή για.....ταυρομαχίες ιδού λοιπόν το ερώτημα.
Ποιά σχολή σας αντιπροσωπεύει και γιατί?
Ποιάς σχολής τα μηχανήματα (ανεξαρτήτου κόσους)θεωρείτε ότι τιμούν τα χρήματα του καταναλωτή?
Ποιά επίσης είναι η άποψή σας για τα μηχανήματα του "τότε" σε σύγκριση με τα μηχανήματα του σήμερα?

Η γνωμη μου ειναι οτι δεν υπαρχουν "σχολες" αλλα καλλα η κακα μηχανηματα.Αρκει να εχεις τη δυνατοτητα να τα κρινεις κατ'αρχην απο τεχνικης αποψης και στη συνεχεια ακουστικης.(Π.χ αν προσπαθησω να σε πεισω οτι σημερα ειναι Τεταρτη?)

πολυ σωστος ο geovar
ο καλυτερος ενισχυτης που εχω ακουσει ειναι ο (Σουηδικος) ενισχυτης που εχει φιαξει ο φιλος μου ο Peter Körner. Αλλα αυτος δεν πουλιεται στα μαγαζια.
Η Σουηδια ως γνωστον βρισκεται στο ανω απωτερο μερος της Ευρωπης.

ο καλύτερος ενισχυτής που έχω ακούσει εγώ είναι αυτος που έφτιαξε ο φίλος μου ο Γιώργος Λουτρίδης με τον αδερφό του τον Σπύρο. αλλά τι; με ελληνικά μηχανήματα θα ασχολούμαστε;:fahne90:

Απάντηση: Re: EUROPE vs JAPAN (value for money)

ο καλύτερος ενισχυτής που έχω ακούσει εγώ είναι αυτος που έφτιαξε ο φίλος μου ο Γιώργος Λουτρίδης με τον αδερφό του τον Σπύρο. αλλά τι; με ελληνικά μηχανήματα θα ασχολούμαστε;:fahne90:

:flipout::flipout::flipout:

γιαπωνέζικα υπάρχουν σήμερα?
ή μήπως αναφέρεστε ιστορικά πού αναπτύχθηκε η μάρκα?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: EUROPE vs JAPAN (value for money)

τι ακριβώς θες να πεις με τα σμάιλις που χρησιμοποιείς ως σχόλιο στο ποστ μου; συμφωνείς, διαφωνείς, καγχάζεις; για κάντο μου λιανά.

Δεν ξέρω αν αυτό που λες είναι πραγματικότητα,το σίγουρο είναι ότι ανάμεσα στο λεγόμενα του In My Humble φέρνει ένα αυθόρμητο γέλιο.
Απ τη μια ο απόλυτος χειροποίητος του Σουηδού κι απ την άλλη του Ελληνα.
Συγνώμη πάντως αν παρεξηγήθηκες,δεν είχα τέτοια πρόθεση.
Εξάλλου αν όντως είναι αλήθεια ο ενισχυτής που λες πολύ ευχαρίστως να ακούσουμε εντυπώσεις.

Φιλικά Μάκης

Σε ορισμένες χώρες, το audio engineering ανθεί και για πολλά χρόνια μάλιστα(πχ Αγγλία, Δανία). Δεν ξέρω αν υπάρχουν σχολές, ειδικά στην Αγγλία που βρίσκεις ηχεία από monitors(πχ Spendor, Harbeth) έως ηλεκτροστατικά(πχ Quad). Ξέρω όμως οτι οι συγκεκριμένοι δυο λαοί έχουν μεράκι στο audio. Δεν ειναι τυχαίο άλλωστε οτι ενα από τα καταναλωτικώς διασημότερα ηχεία όλων των εποχών, το LS 3/5 είναι Αγγλικό. Όσο αφορά στο value for money, δεν νομίζω οτι οι Αγγλοι πάνε πίσω... Δεν υπάρχουν πολλοί ενισχυτές στα 350 ευρώ, με 50 τίμια βατ...;)

Υ.Γ. Βεβαια η υπερτίμηση πρέπει να θεωρηθεί συγκριτικά ως προς το σύνολο των εταιριών του χώρου. Η απλοϊκή σύγκριση του κόστους των υλικών σε σχέση με το τελικό κόστος στην αγορά δεν βγάζει πουθενά.

Ρε έλεος με μερικές Αγγλικές.

Η Roksan έκανε γύρω στο 30% αύξηση στις τιμές τις με το έτσι θέλω.
Το ίδιο έκανε κι η Spendor πριν κάτι μήνες.
Από Γερμανία μεριά κι η Clearaudio.

Λογικά δεν θα είναι οι μόνες.
Αλλά είναι που είναι κοροιδία οι τιμές του Hi-fi / Hi-end (ένα μηχανηματάκι κοστιζεί όσο μία Bmw 5 σειρά - που δεν συγκρίνεται η τεχνογνωσία που χρειάζονται και τα έξοδα κατασκευής), μην τις αυξάνουν τις τιμές κι όλοι μαζί ανα 2-3 χρόνια.

Έχουν που έχουν κέρδοι 500% δεν χρειάζεται να το πάμε στο 1000%.

Τα αναφέρω αυτά γιατί συγκριτικά το πόσο κοστίζουν τα προιόντα του Hi-fi είναι τόσο γελοίο που κανονικά δεν θα έπρεπε να τα κοιτάμε καν.
Πλήρης Εκμετάλευση! Βρίσκουν και πατάνε στον χόμπυ μερικών κι όχι μόνο.

Μάλιστα...Να ξεκινήσουμε πρώτα με τι εμπειρίες έχουμε ανά...σχολή;

Γιατί άμα δεν έχουμε,πρέπει πρώτα να καθήσουμε στα "θρανία" και μετά να γράφουμε εκθέσεις,υποτιμώντας όλους τους άλλους που έχουν λυώσει παντελόνια στα "θρανία".

Με συγχωρείς φίλτατε bose,αλλά άν κρίνω απ' αυτά που έγραφες με απόλυτο τρόπο,ότι είναι τα χαρακτηριστικά των εγγλέζικων ενισχυτών κι απο το γεγονός ότι ακούς για 12 χρόνια απο έναν παλιό μικρούλη NAD που υποοδηγεί τις(με το συγχώριο) ψαροκασέλλες τα 301,τι να συζητάμε τώρα;

Πάλι με συγχωρείς αλλά προσπάθησε να μην είσαι τόσο προκλητικός με τους άλλους...

Last edited:
Κωστα
χωρις αστεια, απο τεχνικης αποψεως ειναι σχεδιασμενοι με τετοιες λυσεις που δεν εχω δει πουθενα εμπορικες παρομοιες. Ουτε σε DIY.
Ακουγονται σαν ενα καλωδιο με ενισχυση.Δηλαδη δεν εχουν χαρακτηρα, τελειως ουδετεροι.
Μερικοι απο το φορουμ τους εχουν ακουσει.

Ερωτημα απο το παρελθον... πριν πανω απο 30 χρονια υπηρχαν οντως οι 2 μεγαλες σχολες (οχι μονο στον ηχο αλλα και σε αλλα καταναλωτικα προιοντα με κυριαρχο το αυτοκινητο) μιας και τα αμερικανικα προιοντα σπανιζαν. Η Ευρωπη ειχε ποιοτητα κατασκευης, design, εμφαση στην ηχητικη ταυτοτητα ενω η Ιαπωνικη ειχε ποιοτητα κατασκευης, value for money (εδοθη απαντηση στον τιτλο), εξοπλισμος. Θυμαμαι αμυδρα τους καυγαδες των οπαδων των ιαπωνικων προιοντων με αυτους των αγγλικων προιοντων. Απο τα μεσα της δεκαετιας του '80 που αρχισαν οι εταιρειες να ψαχνουν τριτες χωρες παραγωγης των προιοντων τους, μεχρι τα μεσα δεκαετιας του '90 οπου τα παντα φτιαχνονταν στην Κινα πια επηλθε η ομογενοποιηση. Ελαχιστες εταιρειες κατασκευαζουν πια στις χωρες τους διατηρωντας οσο μπορουν ταυτοτητα και διακρισιμοτητα (και χανουν ετσι στο value for money). Ολα στο μπλεντερ σημερα. Και στην εμφανιση και στις δυνατοτητες και στην τιμολογιακη πολιτικη. Σε λιγο θα υπαρχουν 1-2 μεγαλοι κατασκευαστες-προμηθευτες των βασικων μερων των προιοντων και οι υπολοιποι θα κατασκευαζουν απλα των εμφανιση και το λογοτυπο των προιοντων τους.

Μάλιστα...Να ξεκινήσουμε πρώτα με τι εμπειρίες έχουμε ανά...σχολή;

Γιατί άμα δεν έχουμε,πρέπει πρώτα να καθήσουμε στα "θρανία" και μετά να γράφουμε εκθέσεις,υποτιμώντας όλους τους άλλους που έχουν λυώσει παντελόνια στα "θρανία".

Ξέρεις αγαπητέ,στα θρανία έχουν καθήσει κι επαγγελματίες επισκευαστές ηλεκτρονικοί,εκτός κι αν θεωρείς ότι αυτονών η γνώμη δε μετράει κι ένας απ' αυτούς είναι κι ο πατέρας μου,ένας άνθρωπος που γενήθηκε στη "λάμπα" και την έγχρωμη ΤV κι έζησε πολύ έντονα όλη τη μεταβατική περίοδο των εξελίξεων μέχρι και σήμερα.
Η γνώμη του είναι πολύτιμη δε νομίζεις,αλλά και πάλι δε θα επικαλεστώ τα λεγόμενά του αλλά έναν άλλον πάλι άνθρωπο ο οποίος να είναι καλά με έκανε να αναθεωρήσω τα πράγματα εκ βαθέων.....

Με συγχωρείς φίλτατε bose,αλλά άν κρίνω απ' αυτά που έγραφες με απόλυτο τρόπο,ότι είναι τα χαρακτηριστικά των εγγλέζικων ενισχυτών κι απο το γεγονός ότι ακούς για 12 χρόνια απο έναν παλιό μικρούλη NAD που υποοδηγεί τις(με το συγχώριο) ψαροκασέλλες τα 301,τι να συζητάμε τώρα;

Οπως και να χαρακτηρίσεις το σύστημά μου δεν είμαι απ τους ανθρώπους που θα προσβληθούν.
Δεν είμαι απ τους ανθρώπους που έχουν στεγανά σε αντίθεση με όλους όσους νομίζουν ότι έχουν το τέλειο σύστημα και φοβούνται να αντιπαρατεθούν στην "κατεστημένη" νοοτροπία της αγγλικής σχολής η οποία ομολογουμένως έχει γίνει καθεστώς ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια.
Ξέρω πολύ καλά πως παίζουν τα 301,το αν είναι ψαροκασέλες ή όχι και κάτω υπό ποιές προυποθέσεις παίζουν σχετικά καλά.
Κι αν θες να γίνω κι εγώ απόλυτος στο χαρακτηρισμό μου κατά την άποψή σου συμφωνώ.
Ο Υπέρτατος λοιπόν αυτός ενισχυτής κατά λεγόμενά σας θα έχει την ευκαιρία εντός ολίγων ημερών να παίξει με DALI,ένα πολύ εύκολο ηχείο όσο αναφορά τις απαιτήσεις ρεύματος.
Εκτός κι αν θεωρείς και τα dali ψαροκασέλες οπότε πρότεινέ μου εσύ κάτι ποιό αξιόλογο.
Επίσης πριν προβώ στην αγορά του νέου Yamaha,τα Dali θα παίξουν δοκιμαστικά με έναν Yamaha δεκαετίας,μόνο να είστε εδώ να δω τις αντιδράσεις και τους μορφασμούς σας μέσα από αυτή τη σύγκριση.

Μιας κι ανέφερα λοιπόν τους επαγγελματίες του είδους να πω και δυό κουβέντες σχετικά.
Πριν 4 χρόνια περίπου ψαχνόμουν για ακουστικά AKG,κι έπεσα σε ένα μαγαζί του οποίου οι ιδιοκτήτες του είναι κατά κύριο λόγο επισκευαστές (από επαγγελματικά μηχανήματα μέχρι ενισχυτάκια των 10watt)κι όχι έμποροι.
Κουβέντα στην κουβέντα λοιπόν μου λένε οι άνθρωποι περί NAD,"λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω αλλά οι ενισχυτές είναι για πέταμα!!
Εχω δυό τρείς άχρηστους έλα να δεις κατασκευή,παιχνίδια για μικρά παιδιά κλπ κλπ".

Φεύγοντας λοιπόν εμφανώς ενοχλημένος (γιατί μάθαμε να θεωρούμε καλούς όποιοι μας χαιδεύουν τα αυτιά,όσοι αντιτιθενται με το κατεστημένο στην πυρά!)
άρχισα να λειτουργώ αμερόληπτα τουλάχιστον προς τον εαυτό μου.
Ξέρεις μέχρι πριν το σκηνικό ότι ενισχυτή άκουγα έπρεπε να ήταν αγγλικός (τα αμερόληπτα περιοδικά βλέπεις που ΔΕΝ διαμορφώνουν συνειδήσεις),οι ιαπωνικοί ήταν εκτός από οποιαδήποτε κρίση και συζήτηση.
Κι όμως στα δικά μου αυτιά ο γιαπωνέζικος ενισχυτής παίζει μουσική και δεν αναφέρομαι σε ποιότητα κατασκευής/φινίρισμα και αντοχή στο χρόνο σε σχέση με τους αγγλικούς γιατί εκεί είναι δεδομένο ότι παίζουν οι άνθρωποι μπάλα μόνοι τους.

Αν λοιπόν έπαιρνα εξ αρχής γιαπωνέζικο μηχάνημα σήμερα θα διεθετα τουλάχιστον 1500 ευρώ για ηχεία,δεν πειράζει όμως μια φορά πιάνετε κορόιδο ο καταναλωτής,τα πήραν ξανά δε με βλέπουν ως πελάτη ούτε στον ύπνο τους.
Αν ο yamaha είχε το σήμα της campridge audio θα πούλαγε σαν τρελλός και θα τον είχαν εκθειάσει οι άγγλοι του what hifi στα μέγιστα φαντάζομαι,κι εκεί είναι το πρόβλημα σήμερα στον κύκλο του hifi.

Τα περιοδικά λοιπόν κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας.

Πάλι με συγχωρείς αλλά προσπάθησε να μην είσαι τόσο προκλητικός με τους άλλους...

Ποτέ δε φανταζόμουν ότι η αντίθετη άποψη στο κατεστημένο θεωρείτω πρόκληση.
Ας μας αποδείξουν οι "σχετικοί" επί του θέματος το αντίθετο,είμαι όλος μάτια και αυτιά,συζήτηση κάνουμε άλλωστε....να μας αποδείξουν δηλ γιατί πρέπει να τα σκάσω πχ για έναν audiolab (κινεζικο κι ολας!!) ο οποίος στα 4Ωμ λειτουργεί σαν τοστιέρα?

Μια φορά κι έναν καιρό.....

υπήρχαν τα Grundig, τα Basf, τα Dual, τα Thorens.... με φοβερή ποιότητα κατασκευής και αντίστοιχο ήχο.

Αλλά έπεσαν σε κακές εποχές (δεκαετίες 50-60) που ο κόσμος δεν είχε λεφτά ούτε για τα βασικά και τότε....

εμφανίστηκαν τα "στέρεο" από την Ιαπωνία σε τιμές ξεφτήλα και με ποιότητα να μην τα συζητάμε τώρα. Όμως ο κόσμος ο πολύς που δεν είχε χρήματα και δεν είχε ούτε τηλεόραση στο σπίτι του τι να έκανε? Μπορείτε να φανταστείτε.

Εταιρείες όπως η Grundig, προκειμένου να μην κλείσουν, άρχισαν και έπερναν φτηνές "πρώτες ύλες" από την Ιαπωνία και έδιναν και φασόν να κατασκευάσουν οι Ιάπωνες τα μηχανίματά τους και η ποιότητα φυσικά έπεσε.

Πήραν λοιπόν οι φίλοι μας στην Ανατολή την τεχνογνωσία και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εδω που φτάσαμε σήμερα και φυσικά να γιγαντωθούν (οικονομικά) και να μπορούν να χτυπήσουν τα Ευρωπαϊκά όχι μόνο σε τιμή όπως τότε, αλλά και σε ποιότητα. Είναι αυτό που λέμε η φτήνια τρώει τον παρά.... και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι Ιάπωνες.

Όσο για τα Αγγλικά μηχανίματα, ο καθ' ένας έχει την άποψή του και είναι σεβαστή. Προσωπικά είμαι θετικά προκατηλημένος σε οτιδήποτε Αγγλικό και γενικότερα Ευρωπαϊκό για προσωπικούς λόγους/εμπειρίες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορώ να κρίνω αντικειμενικά. Θέλω να πω ότι μεταξύ 2 ισοδύναμων ποιοτικά και οικονομικά συσκευών, θα επέλεγα σίγουρα την Αγγλική/Ευρωπαϊκή.

Έχω Γερμανικό αυτοκίνητο και όλες οι συσκευές σπίτι μου είναι Ευρωπαϊκές εκτός από τα κλιματιστικά και το CD player (δείτε την συνέχεια πάνω σ' αυτό)...

Η αλήθεια είναι ότι μετά από περίπου μια εβδομάδα συμβίωσης με έναν Audiolab, μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι πολύ μουσικός ενισχυτής σε σχέση με το Marantz CD5001 (που έχει πάρα πολύ καλά σχόλια από τον τύπο) που ο ήχος του είναι άχρωμος, άοσμος και άγευστος, κάτι που δεν περίμενα. Το κατάλαβα βάζοντας τα ακουστικά μου (Γερμανικής προελέυσεως:flipout:) στην έξοδο ακουστικών του Marantz και στην συνέχεια στον Audiolab. Ενώ στο Marantz ο ήχος είναι παντελώς άχρωμος (με πάρα πολύ καλή ανάλυση οφείλω να ομολογήσω), όταν περνάει μέσα από τα κυκλώματα του Audiolab μεταμορφώνεται. Και αυτό επίσης με ξένισε, αλλά η συζήτησή του δεν είναι σχετική με το νήμα...

Last edited:
Συζητάω για τον Audiolab 8000Q (προενισχυτής)

Για τους NAD είχα ακούσει παλιότερα, ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια, δεν είχαν ούτε μονάδα παραγωγής για να τους κατασκευζουν. Έκαναν τον σχεδιασμό στην Αγγλία και η κατασκευή γινόταν στις εγκαταστάσεις της Onkyo φασόν.

Re: Απάντηση: EUROPE vs JAPAN (value for money)

Για ποια Αγγλικά προϊόντα μιλάτε ρε παιδιά?

Spendor, Harbeth, KEF όλα στη Κίνα φτιάχνονται πλέον!

Δεν έχει καμία σημασία που κατασκευάζονται. Η ποιότητα και τα στάνταρ κατασκευής είναι Αγγλικά και τα υλικά είναι της ποιότητας που επιλέγει η εταιρεία.

Και η Mercedes η Β-Class κατασκευάζεται στην Κίνα αν δεν κάνω λάθος. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό όμως.

Status
Not open for further replies.