Η αίσθηση μου είναι ότι όι έλληνες δημιουργοί δεν κατέχουν αυτό το απλό. Γι αυτό καταφεύγουν σε ταινίες για "καταραμένους" και "απόβλητους", σε φόρους τιμής στον Τρυφώ και τον Ταρκόφσκι, γιατί αδυνατούν να κάνουν μια ταινία με πρωταγωνιστή έναν Έλληνα ιδιωτικό υπάλληλο και μια ρεσεπσιονίστα, ένα φόρο τιμής στο Τζαβέλα και το Γρηγορίου.
Εντωμεταξυ ρε Κώστα, αν είναι φυσιολογικοί οι γκάνγκστερ από την Τετάρτη (σπουδαία ταινία, λατρεύω τον Αλεξίου), τότε να σου προτείνω και το Μικρό Ψαρι
δηλαδη ο Τρυφω και ο Ταρκοφσκι εκαναν ταινιες για αποβλητους και καταραμενους ?
Το επίθετο Άιρονς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν συνώνυμο της λέξης μανιερίστας, και ο Λιντς έχει διαφορετική υπόσταση απ τον Κρονεμπερκ, αυτό που λέμε "άλλη κλάση".Ύβρις
Το επίθετο Άιρονς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν συνώνυμο της λέξης μανιερίστας, και ο Λιντς έχει διαφορετική υπόσταση απ τον Κρονεμπερκ, αυτό που λέμε "άλλη κλάση
Kωστα, μαλλον πρεπει να την ξαναδεις την ταινια γιατι ή δεν την θυμασαι ή δεν την προσεξες καλα.Ο ιδιοκτήτης επιχείρησης που πάει για κλείσιμο είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αν και δυσάρεστο.
Τωρα για να σου γυρισω το ερωτημα (σε σενα και τον Κωστα), ηταν φυσιολογικος καθημερινος ανθρωπος ο Αντρει Ρουμπλιοφ, ή ο φιλοσοφος της Θυσιας, ή ο ποιητης της Νοσταλγιας?δηλαδη ο Τρυφω και ο Ταρκοφσκι εκαναν ταινιες για αποβλητους και καταραμενους ?
Έχω γράψει πριν καμια 15αριά χρόνια εδώ μέσα ότι έχουμε το πιο εγωκεντρικό σινεμά της Ευρώπης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι "περιθωριακές", εντός πολλών εισαγωγικών ταινίες δεν είναι καλές, το αντίθετο θα έλεγα μάλιστα.Που παίζει; Η τελευταία ελληνική ταινία που είδα να ασχολείται με (κάπως) φυσιολογικούς, καθημερινούς ανθρώπους και αναγνωρίσιμα θέματα ήταν το Τετάρτη 04:45. Πριν πολλά χρόνια είχα δει μια ισπανική ταινία, τη Νύχτα των Ηλιοτρόπιων, που πραγματεύεται με αφορμή ένα φόνο την ερήμωση της υπαίθρου, την αστυφιλία, την αλαζονεία των τουριστών και το χάσμα μεταξύ των πολλών και της πνευματικής ελίτ. Ταινία με πολύ μικρό κόστος, αλλά καλές ερμηνείες, σενάριο, ρεαλιστικούς διαλόγους, ρυθμό και καλή φωτογραφία. Ξέρεις πόσο τη ζήλεψα; Ποια ελληνική ταινία μπορεί να τα προσφέρει αυτά; Ένα ρεαλιστικό διάλογο μεταξύ καθημερινών χαρακτήρων; Η αίσθηση μου είναι ότι όι έλληνες δημιουργοί δεν κατέχουν αυτό το απλό. Γι αυτό καταφεύγουν σε ταινίες για "καταραμένους" και "απόβλητους", σε φόρους τιμής στον Τρυφώ και τον Ταρκόφσκι, γιατί αδυνατούν να κάνουν μια ταινία με πρωταγωνιστή έναν Έλληνα ιδιωτικό υπάλληλο και μια ρεσεπσιονίστα, ένα φόρο τιμής στο Τζαβέλα και το Γρηγορίου.
Μπορεί να είναι καλές, αλλά είναι σχεδόν οι μόνες που γυρίζονται στην Ελλάδα, το "περιθώριο" ουσιαστικά μονοπωλεί τη θεματολογία.Έχω γράψει πριν καμια 15αριά χρόνια εδώ μέσα ότι έχουμε το πιο εγωκεντρικό σινεμά της Ευρώπης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι "περιθωριακές", εντός πολλών εισαγωγικών ταινίες δεν είναι καλές, το αντίθετο θα έλεγα μάλιστα.
Μπορεί, (πάνε και 10 χρόνια που την είδα), αλλά τουλάχιστον ήταν κάτι κατανοητό, ψυχολογικά προσιτό. Στην τελική μιλάμε για αστυνομική ταινία, αλλά ο χαρακτήρας του Μάινα ήταν τέτοιος που τον καταλαβαίνεις, λες "ναι, θα μπορούσα κι εγώ να βρεθώ σε αυτή τη θέση και να αντιδράσω έτσι". Να προσθέσω και το Έτερος Εγώ, που αν και θρίλερ με πολλές επιρροές απο Φίντσερ, Σιωπή των Αμνών κλπ. τουλάχιστον πραγματεύεται ένα κοινωνικό φαινόμενο της Ελλάδας, που όλοι το ζούμε, δυστυχώς.Kωστα, μαλλον πρεπει να την ξαναδεις την ταινια γιατι ή δεν την θυμασαι ή δεν την προσεξες καλα.
Απο τη σχεση και τους διαλογους του Μαινα με το φιλο του που μεσολαβει αναμεσα σε αυτον και τους "δανειστες" του, ειναι ξεκαθαρο οτι στο παρελθον και ο χαρακτηρας του Μαινα γκαγκστερακος ηταν.
Απλα επιασε λεφτα απο τις παρανομιες που εκαναν και τα εριξε σε νομιμη δουλεια.
Ο χαρακτηρας του Μουρικη στο Μικρο Ψαρι ειναι εξισου κοντα στον φυσιολογικο, καθημερινο ανθρωπο.
Άμα οι mainstream ταινίες είναι σαν το safe sex και άλλα συναφή ας μείνουμε στα περιθωριακά καλύτερα.Μπορεί να είναι καλές, αλλά είναι σχεδόν οι μόνες που γυρίζονται στην Ελλάδα, το "περιθώριο" ουσιαστικά μονοπωλεί τη θεματολογία.
Που το θυμήθηκες αυτό; Ταινία 25ετίας και βάλε;Άμα οι mainstream ταινίες είναι σαν το safe sex και άλλα συναφή ας μείνουμε στα περιθωριακά καλύτερα.
Και να φανταστείς ότι δεν το έχω δει, μόνο το τρέιλερ.Που το θυμήθηκες αυτό; Ταινία 25ετίας και βάλε;
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.