Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

στο σινεμα το μοντερνο ειναι να μην ακολουθει την μοδα
αλλα εσυ τα βρισκεις οτι ειναι το ιδιο ..
+1000000

Να ένας μοντέρνος γέροντας σοφός!!!
Γειά σου ρε Στελιε!

Τους ορισμούς σου παρέθεσα.
Ότι είναι μοντέρνο δεν σημαίνει ότι είναι στην μόδα, και ότι είναι στην μόδα δεν σημαίνει ότι είναι μοντέρνο.

Μοντέρνος κινηματογραφος είναι και οι Apichatpong, Pedro Costa κτλ βλέπεις να τους παίζουν στα multiplex, να είναι mainstream και να είναι μόδα;

Οτι ειναι μοντερνο δεν ειναι (αναγκαστικα) στην μοδα, συμφωνουμε. Αλλα οτι ειναι στην μοδα ειναι μοντερνο. Αναγαστικα.
Ακομα και ρηβαϊβαλ να ειναι οταν ειναι στην μοδα ειναι μοντερνο.

Επισης οτι ειναι μοντερνο ειναι σχετικο...(γι αυτο και δεν ειναι αναγκαστικα στην μοδα).
Το Μetropolis ειναι μοντερνο. Και θα ειναι εις αει... Ο κλεφτης ποδηλατων ειναι μοντερνο και θα παραμεινει ως τετοιο σχετικα με την εποχη του. Αλλα και το Ζουρασικ Παρκ ταυτοχρονα παρ ολο οτι πεχτηκε σε μουλτιπλεξ.

Οτι ειναι μοντερνο δεν ειναι (αναγκαστικα) στην μοδα, συμφωνουμε. Αλλα οτι ειναι στην μοδα ειναι μοντερνο. Αναγαστικα.
Ακομα και ρηβαϊβαλ να ειναι οταν ειναι στην μοδα ειναι μοντερνο.

Επισης οτι ειναι μοντερνο ειναι σχετικο...(γι αυτο και δεν ειναι αναγκαστικα στην μοδα).
Το Μetropolis ειναι μοντερνο. Και θα ειναι εις αει... Ο κλεφτης ποδηλατων ειναι μοντερνο και θα παραμεινει ως τετοιο σχετικα με την εποχη του. Αλλα και το Ζουρασικ Παρκ ταυτοχρονα παρ ολο οτι πεχτηκε σε μουλτιπλεξ.
Το μοντερνο έρχεται σε ρίξη με το παλαιό.

Άρα οταν ξαναέρχεται κάτι στην μόδα πως μπορεί να έρχεται σε ρίξη με το παλαιό;

Μήπως να έρθετε με τον Γάλεν μια επίσκεψη στις καμήλες μας;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

στο σινεμα το μοντερνο ειναι να μην ακολουθει την μοδα
αλλα εσυ τα βρισκεις οτι ειναι το ιδιο ..

Δεν ειδες το επομενο ποστ μου οταν το εγραφες αλλα θα παω ακομα παραπερα για να δειξω οτι ειναι λιγο ελαφρυ το να κρινουμε την αξια ενος φιλμ συμφωνα με τον μοντερνισμο του (ακομα να δειξουμε και να αποδειξουμε ως προς τι ειναι "μοντερνο" και τελικα και εκει ειναι το οξυμωρο, το δειχνει η ιστορια του εργου τεσπα ξεφευγουμε).

Λοιπον μπερδευετε την μοδα και το mainstream. Γιατι η μοδα εχει τους κυκλους της. Αλλους ευρεις αλλους πιο κλειστους.
Στον κυκλο ταδε ειναι της μοδας να εκθεαζονται με τον δίνα. Ενω στον κυκλο χ το εχουν ριξει στο Υ, αυτη ειναι η μοδα τους.

Οταν θα κατανοησετε την τοσο στενη σχεση μεταξυ mode et moderne ισως θα ξεπερασετε διαφορα κλισέ και θα πατε στην ουσια.

Τι προκειται να μου δωσει ενα φιλμ; τι περιμενω να μου δωσει το σινεμα; Ποιες ειναι οι προσδοκιες μου επενδυοντας 2 ωρες απο τη ζωη μου μπροστα σε μια κινηματικη εικονα + ηχο ; Σε πιο σημειο με ικανοποιει σαν stimilus των αισθησεων που μου κινητοποιει ; Σε πιο σημειο εμπλουτιζω τον εαυτο μου η τον κοροϊδευω ; κλπ... Στην ουσια. Που αφορα τον καθενα ξεχωριστα.
Και οχι στην κατηγοριοποιηση.

Μήπως να έρθετε με τον Γάλεν μια επίσκεψη στις καμήλες μας;

Πολλες φορες το μοντερνο που ερχεται ειναι πιο παλαιο απο το παλαιο που νομιζεις...
Ο ιδιος ο Πικασο το ειπε ( ο Πάπας του ειδους ).

Πολλες φορες η ρηξη ειναι ενα εμπορικο πυροτεχνημα.

Μπορει να μην υπαρξει καν ρηξη, αλλα απλη μεταβαση πραγμα που οταν γινει ειναι αρκετα σπανιο και πιστευω εξαντλειται σε καποιο χρονο....

Last edited:
Εχουν μπερδευτει σε μια σαλατα το μοντερνο, το μοντερνιστικο, η μοδα και δεν ξερω τι αλλο.
Δε θα μπω στην κουβεντα γιατι δεν υπαρχει ακριβως κουβεντα. Χρησιμοποιειτε παρομοιες λεξεις, αλλα τις χρησιμοποιειτε με διαφορετικο νοημα.
Θα πω απλα για να μην παρεξηγουμαι οτι οσες φορες εχω αναφερθει σε μοντερνισμο, μιλουσα παντα για νεωτερικοτητα ή αλλιως για κινηματογραφικη πρωτοπορια. Που και παλι δεν ειναι ακριβως συνωνυμα βεβαια, αλλα με μοδα δεν εχουν την παραμικρη σχεση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

Σιγά εσύ ριζοσπαστικε τύπε!

...

Φχαριστω για το κοπλιμαν και ας ειρωνευεσαι.
Παντως αν οχι ριζοσπαστικο, τουλαχιστον αιρετικο με λες... σε σχεση με την ορθοδοξη γνωμη των κριτικων που πρεσβευεις εσυ συνηθως. :p

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

Φχαριστω για το κοπλιμαν και ας ειρωνευεσαι.
Παντως αν οχι ριζοσπαστικο, τουλαχιστον αιρετικο με λες... σε σχεση με την ορθοδοξη γνωμη των κριτικων που πρεσβευεις εσυ συνηθως. :p

Είμαι σε ιερα συμμαχία για την διάδοση των κρητικων προϊόντων. Απακι, ρακι, σφακιανες βοσκοπιτες με ξυνομυζηθρα, λυχναρακια, σταμναγκαθι, κριταμο και άλλα πολλά...

Χαιρετώ τον αιρετικό βελζεβουλι φίλο μου!

Ορθόδοξοι οι κριτικοί;
Συμφωνούν σε όλα;
Για τον Γκονταρ;
Είναι αλάνθαστοι;

Βρε μπας και στα κρητικα προιοντα που χρησιμοποιεις περιλαμβανεται και τιποτα απο τα Ζωνιανα?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

Είμαι σε ιερα συμμαχία για την διάδοση των κρητικων προϊόντων. Απακι, ρακι, σφακιανες βοσκοπιτες με ξυνομυζηθρα, λυχναρακια, σταμναγκαθι, κριταμο και άλλα πολλά...

Βρηκα και τον 2ο της συμμαχιας

Εnter at your own risk

Απάντηση: Re: Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

Το Square (2017) το είδε κανείς? Από το trailer μου φάνηκε οτι θα μου αρεσει.

Πολυ καλο. Προχωρα αφοβα.

Αρκει να σου αρεσουν οι ταινιες που δεν μασανε τα λογια τους σε αυτο που εχουν να πουν. Γιατι δε χαριζει καστανα σε κανεναν. Ουτε στο κοινο...

To Happy End (2017) κανείς? Αξίζει τίποτα από αυτά τα δυο ή είναι πολύ κουλτουρέ; (Δεν βρήκα νήμα στο φορουμ, αν υπάρχει ας μου το ποσταρει κάποιος)

Re: Απάντηση: Re: Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

Πολυ καλο. Προχωρα αφοβα.

Αρκει να σου αρεσουν οι ταινιες που δεν μασανε τα λογια τους σε αυτο που εχουν να πουν. Γιατι δε χαριζει καστανα σε κανεναν. Ουτε στο κοινο...

Ααα θα μου αρεσει σιγουρα! ΕΥχαριστω!

Εχουν μπερδευτει σε μια σαλατα το μοντερνο, το μοντερνιστικο, η μοδα και δεν ξερω τι αλλο.
Δε θα μπω στην κουβεντα γιατι δεν υπαρχει ακριβως κουβεντα. Χρησιμοποιειτε παρομοιες λεξεις, αλλα τις χρησιμοποιειτε με διαφορετικο νοημα.
Θα πω απλα για να μην παρεξηγουμαι οτι οσες φορες εχω αναφερθει σε μοντερνισμο, μιλουσα παντα για νεωτερικοτητα ή αλλιως για κινηματογραφικη πρωτοπορια. Που και παλι δεν ειναι ακριβως συνωνυμα βεβαια, αλλα με μοδα δεν εχουν την παραμικρη σχεση.

δεν εχει μπερδευτει τιποτε, ενας σοφος κριτικοφιλος νεος τα ξεκαθαριζει

:beatnik2:

Re: Απάντηση: Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

δεν εχει μπερδευτει τιποτε, ενας σοφος κριτικοφιλος νεος τα ξεκαθαριζει

:beatnik2:

Φυσικα. Με αυτο που προηγειται. Λιγο σκεψη αρκει.
Και παλι η λεξη "ριξη" μπορει να υπαρχει αλλα δεν ειναι σταθερα. Πολυ περισσοτερο στον κινηματογραφο. Που μπορει να ειναι εβδομη τεχνη αλλα....ποιος ειναι ο "καλλιτεχνης" ; Ενας σκηνοθετης ειναι και καλα "καλλιτεχνης" ; Αλλη τεραστεια ερωτηση κι αυτη.

Η λεξη ρηξη Μπορει να υπαρχει στην φαντασιωση σας γιατι σας αρεσει η λεξη αλλα δεν...
Η τελευταια "ριξη" πραγματικη που θυμαμαι ειναι η Νουβελ Βαγκ. Πανε πενηντα τοσα χρονια.

Και μπορει να ειναι περισσοτερο συχνη σε μια εικασικη τεχνη. Στο σινεμα σχεδον ποτε. Μια συνεχιση ειναι.
Της οποιας οι νεοτερισμοι ειναι κυριως τεχνικοι. Και αποφερουν μια καπως διαφορετικη "ληψη" απο τον θεατη.

Και να μην μακρυγορουμε...Το μοντερνο στερεψε...εδω και καιρο. Και πλεον τιποτα δεν ειναι η φαινεται νεοτεριστικο.
Αυτη ειναι η γνωμη μου φυσικα. Δεν διακρινω τιποτα μπντερνο η "νεοτερο" στον κινηματογραφο ουτε πουθενα αλλου στην ουσια.

Last edited:
Re: Απάντηση: Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

Φυσικα. Με αυτο που προηγειται. Λιγο σκεψη αρκει.
Και παλι η λεξη "ριξη" μπορει να υπαρχει αλλα δεν ειναι σταθερα. Πολυ περισσοτερο στον κινηματογραφο. Που μπορει να ειναι εβδομη τεχνη αλλα....ποιος ειναι ο "καλλιτεχνης" ; Ενας σκηνοθετης ειναι και καλα "καλλιτεχνης" ; Αλλη τεραστεια ερωτηση κι αυτη.

Η λεξη ρηξη Μπορει να υπαρχει στην φαντασιωση σας γιατι σας αρεσει η λεξη αλλα δεν...
Η τελευταια "ριξη" πραγματικη που θυμαμαι ειναι η Νουβελ Βαγκ. Πανε πενηντα τοσα χρονια.

Και μπορει να ειναι περισσοτερο συχνη σε μια εικασικη τεχνη. Στο σινεμα σχεδον ποτε. Μια συνεχιση ειναι.
Της οποιας οι νεοτερισμοι ειναι κυριως τεχνικοι. Και αποφερουν μια καπως διαφορετικη "ληψη" απο τον θεατη.

Και να μην μακρυγορουμε...Το μοντερνο στερεψε...εδω και καιρο. Και πλεον τιποτα δεν ειναι η φαινεται νεοτεριστικο.
Αυτη ειναι η γνωμη μου φυσικα. Δεν διακρινω τιποτα μπντερνο η "νεοτερο" στον κινηματογραφο ουτε πουθενα αλλου στην ουσια.

Λέξη κλειδί.. ξαναέρχεται.

Άρα οταν ξαναέρχεται (άρα ειναι παλαιό) κάτι στην μόδα, πως μπορεί να έρχεται σε ρίξη με το παλαιό;

οταν ξαναέρχεται κάτι στη μόδα, πχ το στυλ rococo δεν ειναι μοντέρνο, ειναι μια τάση της μόδας.
Το θέμα με την μόδα (και γενικότερα οτιδήποτε) ειναι με την χρήση της, και στην συγκεκριμένη περίπτωση με την τυφλή υιοθέτηση της.

Η μόδα προτείνει... αν δεν υπάρχει στοιχειώδης αισθητική να κατανοήσει κάποιος αν αυτο του ταιριάζει ή όχι,
δεν φταίει η μόδα, αλλα αυτοι που την ακολοθούν τυφλά γιατί απλα θέλουν να είναι της μόδας.. και ας μην τους κολακευει η εμφανισή τους, αν μιλάμε για ένδυση..

ποια ειναι η έκτη και η δεύτερη τέχνη;

οχι ενας σκηνοθέτης δεν γινεται δια της βάπτισης καλλιτέχνης. Υπάρχουν οι επαγγελματίες σκηνοθέτε και οι σκηνοθέτε (θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίζουμε και δημιουργούς) που προσπαθούν να κάνουν τέχνη.

οπως και ένας χριστιανός, βουδιστής κτλ, δεν γινεται χριστιανός κτλ μόνο δια της βάπτισης του.
πόσο μάλλον ενας άνθρωπος να "κερδίσει" την ανθρωπισμό του.

Δεν μας αρέσει καμία λέξη ιδιαίτερα, χρησιμοποιούμε τις λέξεις όσο καλύτερα μπορούμε για να να έρθουμε σε επικοινωνία.

Αντιθέτως.. Ο κινηματογράφος ειναι η νεότερη τέχνη (εξού και το έβδομη τέχνη, που απλώς σημαίνει/ε τελευταία... αν και πλεόν αποδέχονται και άλλες δραστηριότητες ως μορφές τέχνης..μεγάλο και άλυτο θέμα..)

Και δεν έχουμε δει ακόμα τι μπορει να μας δώσει, αυτή η νέα μορφή τέχνης η οποια ειναι άμεσα συνδεδεμένη και με την τεχνολογία.

Last edited:
Στο netflix που έχω συνδρομή, έκτος από κάποια εξαιρετικά doc που έχει, (tv series δεν με αφορούν) δυσκολεύομαι πολύ να βρω κάτι αξιόλογο.

Αντιθέτως στο mubi που έχεις την επιλογή από 30 ταινίες ανα πάσα στιγμή (κάθε μέρα 1 ταινία μπαίνει και 1 φεύγει) έχει πάντα πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές. Δυστυχώς όμως χωρίς ελληνικούς υπότιτλους και δεν νομίζω να υπάρξουν ποτέ ή τουλάχιστον σχετικά σύντομα. Μακάρι να αναπτυχθεί αλλά (τουλάχιστον εδώ τριγύρω... ) δεν το υποστηρίζουν ούτε τα άτομα που υποτίθεται πως τους ενδιαφέρει ο κινηματογραφος ως τέχνη.

https://youtu.be/2hqwcfMdVZM

Μπορείτε να κάνετε ετήσια συνδρομή με 48 δηλαδή 4 το μήνα.

https://mubi.com/t/web/global/gv5bpwn

Last edited:
https://youtu.be/TJBLAkDNbcI

Και εδώ κολλάει το σχόλιο του ιδρυτή του mubi. People are lazy.

Τελικά χρειάζεται το curating και οι κριτικοί; τα κινηματογραφικα φεστιβαλ στα οποία φυσικά γίνονται επιλογές ταινιών;

Last edited: