.....................................
Ο λόγος που μπήκα στο νήμα είναι πολύ συγκεκριμένος και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι μπορειτε να με βοηθήσετε. Πριν κάποια χρόνια μια καλή μου φίλη μου έδωσε κάτι υπέροχες γαλλικές ταινιούλες κάποιου Eric Rohmer. Μου άρεσαν τόσο, που τον έψαξα στο imdb και προσπάθησα να βρω online ότι μπορούσα από αυτόν. Δυστυχώς δεν τις βρήκα όλες (μου λείπουν περίπου 10). Πολύ όμορφες ταινίες που κύριο θέμα τους είχαν συνήθως τις ανθρώπινες σχέσεις. Γυρισμένες με έναν τέτοιο μη επιτηδευμένο τρόπο που πραγματικά νόμιζες ότι είσαι εκεί σε μια γωνιά κρυμμένος και παρακολουθεις τα δρώμενα. Εντελώς απλοϊκές, ίσως και μπανάλ συζητήσεις που όμως φανερώνουν τις προθέσεις των πρωταγωνιστών οι οποίες συνήθως δεν απέχουν και πολύ από αυτές που θα είχαμε όλοι μας αν βρισκόμασταν σε αντίστοιχες συνθήκες.
Αν έχετε κάτι αντίστοιχο να μου προτείνεται θα σας είμαι υπόχρεος! (είπα μέσα μου εδώ τα παιδιά θα ξέρουν).
.................
Teddy υπαρχουν πολλα τετοια φιλμ Γαλλικα. Ειναι μαλιστα η "σφραγιδα καταγωγης" του Γαλλικου σινεμα, αυτου του σινεμα που εμεις ονομαζουμε
Intimiste.
Tι σημαινει Intimiste ; Σε ενα λεξικο (ονλαϊν η μη) θα βρεις σαν μεταφραση "οικειο" "στενα φιλικο" κλπ...
Τιποτα απο αυτα. Intimitέ σημαινει βασικα αυτο που κανω με τον εαυτο μου προστατευομενος απο το βλεμα των αλλων. Πχ κυκλοφορω με το σοβρακο η γυμνος στο σπιτι μου, ασχολουμαι με το σωμα μου μεσα στο μπανιο μου, η οπως ελεγε ο παπους σου σκαλιζω τη μυτη μου κλπ...
Intimiste σε αυτην την περιπτωση (της θεασης) αρα με λιγα λογια σημαινει σαν να κοιτας απο την κλειδαροτρυπα.
Αρα πολυ ωραια τα εννιωσες αυτα τα φιλμακια.
Θα μπορουσα να σου προτεινω πολλα, πρωτα απ'ολα σκηνοθετες εκτος απο το Ρομερ, τον Rivette τον Resnais και το ειδος συνεχιζεται ακομα και σημερα σαν σχηματικο υφος .
Το προβλημα ειναι ενα. Δεν τα βρισκεις σχεδον ποτε online για κατεβασμα με υποτιτλους για αλλες γλωσσες. Και παλι οταν βρισκεις στα Γαλλικα μονο η αναλυση δεν ειναι πολυ καλη γιατι σε αυτο το ειδος η εικονα δεν θεωρειται τοσο, και δευτερον ο κοσμος εχει παψει να ενδιαφερεται γιατι τα εχει φαει στη μαπα. Αρα λιγοι τα ποσταρουν και δεν κανουν τον κοπο για βαρια αρχεια.
Εκτος απο καποια απο τα καινουρια οπως πχ αυτα του Deplechin αλλα που η σκηνοθεσια ειναι πολυ πιο παρουσα και επιβαλεται σχετικα με αυτα τα παλια που ειδες.
Θα μπορουσα να σε PM καποια αλλα παλι αν δεν γνωριζεις Γαλλικα (και δεν τα πιανει τ'αυτι σου) δεν εχει πολυ νοημα.
Η λυση αλλα ειναι πιο ακριβη ειναι το amazon.fr που μπορει να τα βρεις μεταγλωτισμενα και με υποτιτλους αλλα οχι σιγουρο σε Ελληνικα.
Μπορει να βρειτε μερικα σε Mediatheque της πολης σας ισως...
Η προσεγγιση στην