teddy743
Supreme Member
Μεταξύ μας ο Β.Β.Π. είναι επίφαση σε αυτήν την ταινία, άλλα είναι τα δυνατά της σημεία κυρίως το χιούμορ.
Ναι. Δεν εγραψα το αντίθετο.
Μεταξύ μας ο Β.Β.Π. είναι επίφαση σε αυτήν την ταινία, άλλα είναι τα δυνατά της σημεία κυρίως το χιούμορ.
Ναι. Δεν εγραψα το αντίθετο.
εγω που ξαναείδα το Big Lebowski πριν 2 μήνες κατεβασα την βαθμολογία απο το 8 στο 7.
εχει καποιες κλασικές σκηνες δεν λέω..(έχει όμως και πολύ κακές όπως εκείνο το απαίσιο όνειρο που θυμίζει κακή ελληνική ταινία..) οταν ειχε βγεί, ειχα ενθουσιαστεί πολύ, τοτε δεν βαθμολογούσα στο IMDB.
τωρα το κάνω και για να θυμάμαι τι εχω δει (εκτος απο αυτες στα φεστιβαλ που τρέχω να προλάβω την αλλη προβολή..)
εδω και 2 μηνες τελειωσε το φεστιβαλ ντοκιμαντερ και δεν προλαβα να γραψω τις καλύτερες στο νημα διπλα..
ΑντιθέτωςΌσο το σκέφτομαι τελικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πολλές ταινίες που προτείνεις (σε αντίθεση με αυτές που δεν εγκρίνεις) πάσχουν από ένα πρόβλημα:
Δεν έχουν ψυχή.
Αντιθέτως
Αλλά για ποια συγκεκριμένα αναφέρεσαι;
Mου αρεσε πιο πολυ απο τον Λεμποφσκι,που κατα περιεργο τροπο εαν και μου αρεσουν πολυ οι δουλειες των Κοεν σχεδον ολες,στο Λεμποφσκι δεν τρελαθηκα,βαρατε τωρα..
oi Koεν εχουν κανει 3-4 ταινιες πολυ καλυτερες απο τον υπερτιμημενο Λεμποφσκι 6 στα 10
8 με 9.
με πρώτες, για μένα, τις The Hudsucker Proxy, Raising Arizona, A Honest Man και Fargo.
κι από κοντά No Country For Old Men, Μiller's Crossing και The Man Who Wasn't There.
ο Λεμπόφσκι δεν είναι ..."υπερτιμημένος". Αντιθέτως: απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό. Σαν cult movie το βρίσκω ανεκτίμητο. Πρέπει να δηλώνεις την κλοπή του αυτοκινήτου σου στην αστυνομία, να σε ρωτάνε οι μπάτσοι αν είχες κάτι πολύτιμο μέσα και ν απαντάς "some Creedence tapes".
Tέτοιο κοινό. :firstprize:
8 με 9.
με πρώτες, για μένα, τις The Hudsucker Proxy, Raising Arizona, A Honest Man και Fargo.
κι από κοντά No Country For Old Men, Μiller's Crossing και The Man Who Wasn't There.
ο Λεμπόφσκι δεν είναι ..."υπερτιμημένος". Αντιθέτως: απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό. Σαν cult movie το βρίσκω ανεκτίμητο. Πρέπει να δηλώνεις την κλοπή του αυτοκινήτου σου στην αστυνομία, να σε ρωτάνε οι μπάτσοι αν είχες κάτι πολύτιμο μέσα και ν απαντάς "some Creedence tapes".
Tέτοιο κοινό. :firstprize:
σε πολύ συγκεκριμένο κοινό, απευθύνεται το πολύ ιδιαίτερο The Life Aquatic with Steve Zissou (2004) του Wes, παρά οι Κοέν με το Λεμπόφσκι.
Eχει πλακα το ποσο αντιδιαμετρικα βλεπουμε τα πραγματα....
Πλακα,πλακα εχουν περασει πολλα χρονια απο τοτε που την ειδα (αρχες 90'ς) αλλα μου εμεινε κυριως γιατι η "στατικοτητα" που βρηκες εσυ,για μενα εδωσε περισσοτερο "αερα" στις ερμηνειες και στους διαλογους.
Θα συμφωνησω για την "ακαδημαικη" αφηγηση του Αιβορυ,αλλα στο Μωρις θεωρω οτι δουλευει και μαλιστα εξαιρετικα κυριως γιατι τονιζει την αντιθεση ακαδημαισμος+συντηρηση vs ομοφυλοφιλικος ερωτας.Και ειναι αυτος ο τονισμος των αντιθεσεων που κανει αχρονη την ταινια,για μενα,παρ'οτι εποχης,αυτο που ειδες εσυ στον Γκουαντανινο.
Του οποιου η προσεγγιση ηταν,παντα στα δικα μου ματια,"λιγο κρασι,λιγο θαλασσα και τ'αγορι μου".
Καλη καρτ ποσταλ,δε λεω,αλλα για τουρισμο και μονο.Ετσι την πατησα και με το προηγουμενο του πονημα,το A Bigger Splash.
Aπο τις μεγαλυτερες φολες που εχω δει,αλλη μια καρτ ποσταλ,κριμμα για τη σπαταλη ταλεντου του Φαινς και της Σουιντον.
Πρωτη ταινια για σενα των Κοεν ειναι ο Λεμποφσκι
...
Χωρίς να θέλω να φανώ κάπως.
νομιζω οτι εχουμε αντίθετο background.
μάλλον έρχεσαι απο ενα λογοτεχνικό background,
αντιθέτως με ενδιαφέρει περισσότερο η σχέση και η αντίστιξη μεταξύ εικόνας ήχου και λιγότερο οι ερμηνείες, οι διάλογοι και η πλοκή.
αρκετοί σκηνοθέτες που μου αρέσουν ήταν και ζωγράφοι, μουσικοί παρά λογοτέχνες.
Η εικόνα και ο ήχος ειναι πολύ πιο ακριβής (οταν υπάρχει κινηματογραφικό ταλέντο) απο τον λόγο.
ο οποιος ειναι μια εμμεση προσπάθεια επικοινωνίας. (θεωρώ την εικονα και τον ήχο, μια πιο άμεση επικοινωνία που δεν χρειάζεται την μετάφραση μεσω των λέξεων)
ολοι μπορούν να πούν "σε αγαπώ" το πως θα το νίωσουμε, μετουσιώνοντας το σε εικόνες μέσω της κινηματογραφικής αισθητικής ειναι αυτή που ουσιαστικά θα καταργήσει ή θα ενδυναμώσει αυτες τις λέξεις και θα αποφέρει συναίσθηματα/σκέψεις ή οτι άλλο επιθυμεί ο δημιουργός της σκηνής.
(μάλιστα δεν νομίζω οτι διαφωνείς στα παραπάνω)
πχ εχει σημασία η γωνία λήψης, ο φακός που θα χρησιμοποιηθεί, το πως θα στήσεις ή δεν θα στήσεις τους ηθοποιους, το κενό αναμεσά τους, τα χρώματα, τα αντικείμενα γύρω τους, η προηγούμενη σκηνή καθώς και η μετά, οι ήχοι, το ηχόχρωμα της φωνής, η κινησιολογία τους, η όλη γεωμετρία και μουσικότητα της σκηνής και άλλα πολλά που δεν τα παρατηρώ και εγω..
δυστυχώς, οταν υπάρχει πυκνός διάλογος, γρήγορη δράση, κοντινά πλάνα κ.α. ολη αυτή η εκφραστικότητα μέσω τις κατασκευής ή και του αυτοσχεδιασμού, χάνεται και καταλήγουμε σε στεγνά τηλεόπτικά πλάνα οπου ο ηθοποιός παίζει θέατρο διαβάζοντας μερικες "εξυπνες" ατάκες/διάλογοι που δεν ειναι δικές του, του έχουν δοθεί. και στην προσπάθεια να τις κάνει δικές του, καταλήγουμε να βλέπουμε αυτην την προσπάθεια, παρά αυτο που πραγματικά είναι.
Ο διάλογος ειναι αναγκαιος για λεπτές συναισθηματικές αποχρώσεις ή για σκηνές οπου ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει τον τρόπο (ή απλα δεν μάθαμε να τις κατανοούμε) να μεταδώσουμε ενα συναίσθημα μέσω των εικονων/ήχων.
ας βάλω δυο τελειες εδω..
Μα για να το καταφέρει θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιου είδους φόρμα...Μπα δεν εχει να κανει με το μπακραουντ.Το ιδιο αγαπαω τον Greenaway,τον Kubrick,τον Ταρκοσφκι,το ιδιο και τον Καπρα,τον Γουαλντερ,τον (παλιο) καλο Γουντι Αλεν.
Για μενα δεν ειναι ο τροπος το ζητουμενο αλλα το να καταφερει ο δημιουργος να μου πει αυτα που θελει να πει.Ανεξαρτητως τροπου ή φορμας.
@Κωστα βαλε και το Blood Simple στα Κοενικα και κλεισαμε.
Κραταω για μενα το Oh brother where art thou....
@Κωστα βαλε και το Blood Simple στα Κοενικα και κλεισαμε.
Κραταω για μενα το Oh brother where art thou....
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.