Ευρωπαϊκό Σινεμά και όχι μόνο

μα δεν σου ειπα να μου φτιαξεις την ιστορια της ζωης του
δυο κουβεντουλες ηθελα για να μαθω και εγω οτι δεν ξερω
αλλα ενταξει δεν θα σου ξαναβαλω δυσκολα

μα δεν σου ειπα να μου φτιαξεις την ιστορια της ζωης του
δυο κουβεντουλες ηθελα για να μαθω και εγω οτι δεν ξερω
αλλα ενταξει δεν θα σου ξαναβαλω δυσκολα
Εγώ θα σου τις γράψω.
Απο κει και πέρα το αν και τι θα μάθεις, επαφίεται αποκλειστικά στη διάθεσή σου.

Παμε λοιπον...
Σκεφτομουν να σου πω για την πρωτη φορα που ειδα Λανθιμο (τον Κυνοδοντα) και το μικρο πολιτισμικο σοκ που μου προκαλεσε.
Δε θελω να το παω ομως σε πραγματα υποκειμενικα που ενδεχομενως σε καποιον αρεσουν και σε καποιον οχι (αν και η αισθητικη του ειναι τοσο υψηλη που νομιζω δυσκολα θα το αρνηθει ακομη κι ο μεγαλυτερος εχθρος του εργου του)
Αλλα ας δουμε πραγματα για τα οποια υποθετω οτι θα επρεπε να μπορουμε να συμφωνησουμε.

Πρωτα απο ολα ο ανθρωπος εχει μια τελειως δικη του ματια. Ναι υιοθετει οπτικες γωνιες αλλων μεγαλων σκηνοθετων (απο Κιουμπρικ στον οποιο πρεπει να εχει μεγαλη αδυναμια, μεχρι Γκιλιαμ), αλλα το αποτελεσμα ειναι οχι μονο κατι ολοτελα δικο του, αλλα κατι που μπορει να το δει καποιος χωρις καμια γνωση κινηματογραφου και να καταλαβει οτι ειναι εργο δικο του! Εχει δηλαδη ενα τελειως ξεχωριστο και αναγνωρισιμο προσωπικο στυλ και τροπο να κανει σινεμα που τον διαχωριζει απο ολους τους αλλους.
Αυτο οφειλεται (κατ'εμε) στο οτι κανει κινηματογραφο πρωτιστως για τον εαυτο του, οπως και ολοι οι μεγαλοι δημιουργοι. Δεν ενδιαφερεται να αρεσει στις μαζες ή να κανει κατι που θα "πουλησει" και θα κοψει πολλα εισητηρια. Το κανει οσο πιο παραξενο μπορει και σε οποιον αρεσει!

Και αυτο μας φερνει στη μεγαλυτερη αξια του εργου του, την οποια δεν την ειχα σκεφτει καν μεχρι προτινος. Ειχα γραψει ξανα νομιζω οτι σε μια απο τις προβολες-αφιερωμα που εγιναν μετα το θανατο του αβαταρ μου (και πιο λατρεμενου σκηνοθετη ever), ελεγε ενας (κριτικος αν δεν κανω λαθος) το εξης:
Ο Λιντς εδειξε οτι ο κινηματογραφος θα μπορουσε να ειχε παρει αλλο δρομο. Αντι για το απολυτο κυνηγι της εμπορικοτητας, εδειξε οτι ηταν δυνατο να ευδοκιμησει και ενας κινηματογραφος του δημιουργου τοσο ακραιος και αβαν γκαρντ που ουτε που θα τολμουσαν να το πιστεψουν οι παραγωγοι παγκοσμιως. Εδειξε οτι ο κοσμος μπορουσε οχι μονο να ακολουθησει ενα τετοιο ιδιοσυγκρασιακο κινηματογραφο αλλα και να λατρεψει τον δημιουργο του.

Πιστευα μετα το θανατο του οτι δεν υπαρχει κανεις αλλος που να πλησιαζει καν να πετυχει κατι αντιστοιχο.
Και ομως, τωρα που το σκεφτομαι, ο Λανθιμος κανει κατι που κινειται με απιστευυτη ευελιξια αναμεσα στο αβαν γκαρντ και το mainstream... και το κανει εχοντας καταφερει να αποκτησει υπερβολικα ευρυ κοινο για την παραξενια αυτου που κανει.

Για μενα αυτο ειναι που τον κανει εναν απο τους πιο ενδιαφεροντες δημιουργους παγκοσμιως αυτη τη στιγμη. Γιατι δειχνει με το παραδειγμα του οτι υπαρχουν και αλλοι δρομοι στον κινηματογραφο που ειναι τοσο μακρια απο την πεπατημενη. Και αυτο -ειδικα σε μια εποχη που τα μεγαλα στουντιο καταπινουν οσο μεγαλυτερα μεριδια κενου χωρου υπαρχουν- θα επρεπε να το επιδοκιμαζουν και οχι να το εχθρευονται ολοι οσοι αγαπουν το σινεμα σαν Τεχνη.

χαιρομαι για τη χαρα σας για αυτη την ισχυρη φωνη του σημερινου κινηματογραφου
αλλα η παραβολη που κανετε με Λιντσ και Κιουμπρικ λιγο αστεια
αν μου επιτρεπεται
εχω δει σχεδον ολες του τις ταινιες
ο Λ δεν κανει σινεμα για τον εαυτο του οι ταινιες του ειναι γιοματες ψευτικο εντυπωσιασμο
επιφανειακες φιγουρες με χαρακτηρες που δεν μοιαζουν με ανθρωπους
στυλιζιαρισμα χωρις ουσια με προκλητικο υφος
ιδεες που δεν οδηγουν πουθενα
σεξουαλικοτιτα χωρις συναισθημα
προβλεψιμος και επαναλαμβανομενος μεσα στην διαφορετικοτητα του
ανύπαρκτος ρεαλισμος
καλο καστ αλλα που δεν αγγιζει ουτε το χιουμορ ουτε την συγκινηση
ευρυγωνιοι φακοι για εντυπωσιασμο χωρις ουσια

αλλα τι λεω ζουμε σε μια εποχη που η προκληση και η παραξενια με τις δυνατοτητες της τεχνολογιας θεωρουνται τεχνη

αυτα και δεν θα ξαναασχοληθω ξανα με τον παγκοσμιο αυτο δημιουργο γιατι γινομαι και δυσαρεστος στο αγαπητο club
καλο χειμωνα αγαπητε φιλε

μπουγατσα χωρις κανελα ,
μια χαρα εχει συναισθημα π.χ στο the killing of a sacred deer οταν η πιτσιρικα της οικογενειας ερωτευεται τον Μαρτιν το νεανικο ερωτικο σκιρτημα ξεδιπλωνεται χωρις σαλτσες κ τεχνασματα σε ολο του το μεγαλειο τυφλα να χει ο γκουαντανινο
επιφανειακη φιγουρα η Μπελα που αναδυκνυει λο το εξωστρεφη αφιλτραριστο γυναικειο ψυχισμο ο γιατρος στο Ελαφι η ο Μαρτιν? ασε μας κουκλιτσα μου

το πρεριμενα οτι ηταν προβοκατορικη η ερωτηση κ του την εστησες στην γωνια να τρολαρεις
πια τεχνολογια χρησιμοποιησε ο Λανθιμος περα απο το poor thinks οι ευρυγωνιοι? σωπα καλε τους φακους που χρησιμοποιησε ο Κιουμπρικ στο Μπαρυ λιντον τους εχεις δει? εγω δεν εχω δει την παραξενια να ειναι mainstream στον κινηματογραφο το αντιθετο θα ελεγα αντιεμπορικη ειναι, θελει κοτσια κ τεχνη για να το δεχτει το κοινο
το ανυπαρκτος ρεαλισμος παλι τι ειναι σουρεαλ ειναι οι ταινιες του κ αλληγορικες, ειναι σαν να ζητας απο τον Νταλι να ζωγραφιζει τοπια με ακριβεια,
ασε που ακρως ρεαλιστικο ειναι το ρεζουμε του αστακου για το που οδευουν οι ανθρωινες σχεσεις υπο την πιεση της κοινωνιας...οτο θες στο πιατο με εξηγηση συναισθημα κ με γραμμικη αφηγηση?

Last edited:
απο τον απαισιοτατο Δημοκηδη μεχρι τον noname γαυροφοινικα
απο τον νεαρο εξαρτημένο μεχρι τον Γαλλοφωνο κυριο
εξακολουθειτε να με τρολαρετε
ειμαι μονος αλλα σας εχω ολους ευκολακι
κριμα που δεν θα απαντησσω στον Φ γιατι εκανα στοπ με τον Λ
θα επανελθω οταν το νημα βρεθει στην original μορφη του

--

• Haha
Reactions: FINIX and Gal'en

χαιρομαι που χαιρεστε.
Τι αβροφροσυνη θεε μου!

Δεν εκανα παραβολη με Κιουμπρικ. Οτι τον αντιγραφει εγραψα (αλλα δημιουργικα οπως θα εξηγησω παρακατω). Δε βοηθαει να απανταμε χωρις να διαβαζουμε.

αν μου επιτρεπεται

:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
Εκλαψα.
Ευχαριστω!

ο Λ δεν κανει σινεμα για τον εαυτο του οι ταινιες του ειναι γιοματες ψευτικο εντυπωσιασμο

Ετερον εκατερον. Μπορει η εκφραση του εσωτερικου του κοσμου να επιθυμει να γινεται με τετοια μορφη. Δηλαδη μονο υποτονικα μπορει να εκφραζει κανεις την εσωτερικοτητα του?
Που υπαρχει αυτο γραμμενο?
Επισης, εγω προσπαθησα οσο μπορουσα να μιλησω για αντικειμενικα θεματα. Αυτο το "ψευτικο" προδιδει ευκολα το οτι η αντικειμενικοτητα δε σε πολυενδιαφερει.

Μηπως θελει να πει κατι με αυτο? Για σκεψου το λιγο...

στυλιζιαρισμα χωρις ουσια

χωρις να βλεπεις εσυ την ουσια. Σε μας τους υπολοιπους να επιτρεψεις να τη βλεπουμε...

με προκλητικο υφος

Εγινε και αυτο κατι κατακριτεο?
Ειναι κατακριτεο οταν ειναι προκλητικος ο Μπουνιουελ? Μαλλον οχι.
Αρα κρινεις με δυο μετρα και δυο σταθμα.

Εσενα... Μαλλον αυτους που εκτιμουμε το εργο του, καπου μας οδηγουν.
Αλλα κανε μου τη χαρη και πες μου. Οι ιδεες στα εργα του Λιντς, σε οδηγουν παντα καπου? Μηπως εχουν τη γοητεια τους και οι πιο "χαμενες" ιδεες? Αυτες που ειναι πιο λαβυρινθωδεις και ειτε δεν οδηγουν πουθενα, ειτε δεν εισαι σιγουρος που οδηγουν?

Μηπως και με αυτο θελει να πει κατι, αλλα εσυ δε θες να το σκεφτεις, ή ακομα χειροτερα δε θες καν να το ακουσεις?

Ειχε γραψει ενας κριτικος για την τελευταια ταινια του Νικολαιδη οτι ειναι "συνεπης στις εμμονες του". Ξερεις τι απαντησε ο Νικολαιδης απο το βημα του Φεστιβαλ Θεσσαλονικης?
"Εγω θα ελεγα οτι εχω εμμονη με τη συνεπεια"!

ανύπαρκτος ρεαλισμος

Ρεαλισμος? :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
Και αυτο θα μπορουσαν να το γραψουν για Μπουνιουελ, για Λιντς και για πλειστους αλλους μεγιστους δημιουργους.

Τη φτηνη συγκινηση, σιγουρα οχι!
Οσο για το χιουμορ, εχω γελασει με σκηνες σε ταινιες του περισσοτερο απο οτι σε πολλες κωμωδιες. Το χιουμορ του αν και περιεργο, μαυρο και εντελως ιδιαιτερο (οπως και οι ταινιες του), ειναι εξαιρετικο.

Αυτο για τους ευρυγωνιους το ελεγε και ο ελληναρας για το Λανθιμο στο βιντεακι που εβαλα. Τυχαιο?
Μιας και το ανεφερες ομως. Ο Λανθιμος (ειδικα των τελευταιων ετων) εχει ενα φετιχισμο με τον Κιουμπρικ. Η χρηση του ευρυγωνιου του παραπεμπει ευθεως στον μεγαλο. Αλλα πως το κανει?
Υπαρχει μια σκηνη στο Ελαφι, που η καμερα κινειται στους διαδρομους του νοσοκομειου. Την εχει στο ταβανι, της εχει κολλησει πανω τον ευρυγωνιο και την κινει σε ραγες. Ευθεια παραπομπη για μενα οταν ειδα τη σκηνη, στο υποκειμενικο του γιου του Νικολσον οταν κινειται με το ποδηλατο μεσα στους διαδρομους του ξενοδοχειου στη Λαμψη. Οποιος δει τη σκηνη ξανα θα καταλαβει. Εχει παρει μια πρωτοποριακη ιδεα και την εχει γυρισει κυριολεκτικα αναποδα!
Εσυ αυτο το λες χωρις ουσια. Οταν ομως κινεισαι στα ορια του αβαν γκαρντ, ποιος καθοριζει το αν εχει ουσια το σπασιμο των κανονων και οι συγκεκριμενες επιλογες? Οταν ο Γκονταρ εσπαγε τους κινηματογραφικους κανονες, υπηρχε παντα ουσια ή καποτε το ιδιο το σπασιμο ηταν η ουσια? Και μονο το να σε προβληματισει σαν θεατη για τους λογους που κανει ο,τι κανει, ειναι μεσα στους στοχους σκηνοθετων που κινουνται σε τετοιους χωρους.
Καλο ειναι πριν κοροιδεψουμε κατι, να προσπαθουμε πρωτα να το κατανοησουμε. Αν εχουμε προαποφασισει, τοτε δεν υπαρχει καμια ελπιδα να το καταλαβουμε.

αλλα τι λεω ζουμε σε μια εποχη που η προκληση και η παραξενια με τις δυνατοτητες της τεχνολογιας θεωρουνται τεχνη

Ο Λανθιμος κανει πολλα περισσοτερα. Εγω ομως ακομα και τους σκηνοθετες που κανουν μονο αυτο που λες, τους εκτιμω περισσοτερο απο αυτους που επιλεγουν την ασφαλη οδο.

αυτα και δεν θα ξαναασχοληθω ξανα με τον παγκοσμιο αυτο δημιουργο γιατι γινομαι και δυσαρεστος στο αγαπητο club

Καλα, οσο για αυτο, ειμαι σιγουρος!

Χειμωνα απο τωρα?
Καλο φθινοπωρο να χουμε, για να μην πω καλη συνεχεια του καλοκαιριου!
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Υγ. Απαισιοτατος ο Δημοκηδης που σου ευχεται Ρωσιδια στο διαβα σου?
Εισαι τρελος?

αν μου επιτρεπεται
στυλιζιαρισμα χωρις ουσια με προκλητικο υφος
ανύπαρκτος ρεαλισμος

Gal'en άρπα τη για να μάθεις......:p

• Haha
Reactions: Gal'en
ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ διαχειριστης υπαρχει σ αυτη την κατηγορια ?
ποιος ειναι ? ακομα διακοπες ειναι ?
τοσες ανακριβειες τρολαρισματα off topic φανατισμος, συγνωμη Στανλευ δεν φταιω εγω ,συγνωμη Ντέιβιντ σε βαλανε και avatar
ατομα απο τον Λανθιμικο χωρο ( πωπω πως παχυνε ετσι ο αρχηγος ) εχουν εισελθει σε αγνωστο γι αυτους νημα και ο διαχειριστης ακουει Μαρινα Σατι
που εισαι Μαζω να γραψεις τραγουδαρα
μονο στα Αθλητικα υπαρχει σοβαροτητα ....λες λιμανι και αμεσως μπαναρεσαι

παρακαλω το νημα να επανελθει

Υπάρχει διαχειριστής στην κατηγορία που ακούει Μαρίνα Σάτι;
Να τον βάλω να βλέπει το Substance σε λούπα - και στα διαλείματα το Anora...

ΠΩΠΩ ΤΑΙΝΙΑΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ
και η Μπλανσερ μεσα

---

1757193792946.jpeg

Edit: Η Κέιτ Μπλάνσετ στο Δουβλίνο στα γυρίσματα της ταινίας "Father, Mother, Sister, Brother" του Τζιμ Τζάρμους.

Last edited by a moderator:
Tι κουστουμια ειναι αυτη?
Στο φεστιβαλ Θεσσαλονικης ειχε ερθει με τζινακι και τζιν μπουφαν.
Του ταιριαζε πολυ περισσοτερο πρεπει να πω!
Ηταν σα να ειχε βγει απο τις ταινιες του!

Από πότε;

Άλλα θυμάμαι ότι έγραφες κάποτε.
παλι σας ενοχλησα
για θυμησε μου
ισως το ΠΑΤΕΡΣΟΝ ναι δε μ αρεσε τι σημασια εχει
αλλα εχει το THE DEAD και κατι στη ΝΥ και αλλα μου αρκει
και μακρυα απο τον Jim και τις φιλιες του

.
images.jpg

Last edited:
  • Haha
Ψαξε το νήμα για το Only Lovers Left Alive.....άλλα έλεγες για τον Τζάρμους τότε και σίγουρα ότι δεν ήταν "δικός" σου....
Δεν με ενοχλείς....απλά είπα να τρολλάρω και γω αλλά τελικά εσύ τρολλάρεις ακόμα και σένα.

Οπότε υποκλίνομαι.....

• Haha
Ψαξε το νήμα για το Only Lovers Left Alive.....άλλα έλεγες για τον Τζάρμους τότε και σίγουρα ότι δεν ήταν "δικός" σου....
Δεν με ενοχλείς....απλά είπα να τρολλάρω και γω αλλά τελικά εσύ τρολλάρεις ακόμα και σένα.

Οπότε υποκλίνομαι.....
κοιταξτε τους ρομποτικους σας ηρωες
τα αλητικα δεν ειναι για σας
και εσυ ψαξε τις παρεες του
δεν θα εκανε ποτε παρεα με τους δικους σας
και η γυναικα μου κανει πραγματα που δεν μ αρεσουν αλλα την αγαπαω
ο τζιμης ειναι Ακις δεν ειναι ......

Last edited: