Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Απο ενημερωτικο καταλογο της ortofon το 1980:

"A record can have a frequency range that extends from 5Hz to 45000Hz,which means that it is possible to reproduce the entire audible range,from 20Hz to 20000Hz correctly."

can have....
it is possible....

και ένα cd εκτείνεται από 20-20000 που σημαίνει ότι μπορεί να αναπαραγάγει όλο το ακουστικό φάσμα από 20-20000.

Το βασίλειό μου για ένα αλογο....:flipout:

can have....
it is possible....

και ένα cd εκτείνεται από 20-20000 που σημαίνει ότι μπορεί να αναπαραγάγει όλο το ακουστικό φάσμα από 20-20000.

Το βασίλειό μου για ένα αλογο....:flipout:
Πολυ σωστα το εθεσε η ortofon τοτε.Σημερα τα cutters φτανουν μεχρι και 120ΚΗz.Αυτο σημαινει οτι αναπαραγουν το ακουστικο φασμα,με ακομα χαμηλοτερες παραμορφωσεις.
Αυτες που δεν μπορει να αποφυγει το cd και γι'αυτο χρειαζεται τα φιλτρα που ειπες,πανω απο 20-22KHz :ernaehrung004:

Aυτα τα εχουν ανακαλυψει πριν απο μας αλλοι.

Καποτε,θα το δεις και στα ψηφιακα μεσα αναπαραγωγης :D

Last edited:
Ακουμε δεν ακουμε πανω απο 18khz , ενα ηχειο με αποκριση 20hz-20khz αν του βαλεις super tweeter (tannoy Glenair + SuperTweeter STD 200) , παιζει στην υψηλες πολυ καλυτερα.
Τουλαχιστον στα δικα μου αυτια δεν ειχε καμια σχεση με και χωρις.

Kωστα εχεις δίκιο γιατι και τα δικά μου που ειναι ιδιας αρχιτεκτονικής παιζουν αρκετα καλύτερα με σουπερ τουιτερ
αλλά
μην ξεχνάς το driver του tannoy είναι 1,75'' και κρος 1,1κ
Χωρις να το εχω μετρησει υπάρχει σοβαρη περιπτωση να αρχίζει πτώση πάνω απο 10-12κ
Το δικό μου με 2'' (ανεξάρτητα απο το σημείο σημειο κρος) φτανει τα 16κ (-3dB) αλλά η απόκριση πάνω απο 10κ ειναι με πολλές διακυμάνσεις.

Kωστα εχεις δίκιο γιατι και τα δικά μου που ειναι ιδιας αρχιτεκτονικής παιζουν αρκετα καλύτερα με σουπερ τουιτερ
αλλά
Χωρις να το εχω μετρησει υπάρχει σοβαρη περιπτωση να αρχίζει πτώση πάνω απο 10-12κ
Το δικό μου με 2'' (ανεξάρτητα απο το σημείο σημειο κρος) φτανει τα 16κ (-3dB) αλλά η απόκριση πάνω απο 10κ ειναι με πολλές διακυμάνσεις.

Νικ μου ειχε κανει μεγαλη εντυπωση γιατι χωρις δεν μου ελειπε κατι.
Δηλαδη ειχε φουλ πριμα.
Απλα μετα απεκτησε αερα το ακουσμα , μεγαλωσε η σκηνη και δυσκολα γυριζες πισω.....
Σιγουρα εσυ ξερεις καλυτερα αφου και ασχολεισαι και ιδιας φιλοσοφιας μεγαφωνα εχεις.

αλλά

Έχεις κάποιο από τη σειρά prestige; Όλα φτάνουν μέχρι 20KHz. Και από κει και πέρα η πρόσθεση supertweeter το οποίο μπορεί να ξεκινάει και από τα 16ΚΗz διορθώνει τη φάση ή μάλλον για να το πω καλύτερα, επειδή το roll off είναι πιο ψηλά, υπάρχει λιγότερο λάθος στη φάση, το οποίο λάθος ξεκινάει ακόμα και από τα 5KHz. Μέσα στο ακουστό φάσμα δηλαδή.
Αυτά, σύμφωνα με την Tannoy πάντα.

Pleo ηθελα να απαντησω χιουμεριστικά αλλά επειδη μπορει να παρεξηγηθούν αυτά που λες....
Δυστηχως δεν εχω κάποιο απο την σειρά Prestige αλλά εχω ακουσει και τα Glenair και καποια πιο ακριβα σας δεν θυμαμαι ποια.
Ευτυχως για μενα εχω κάτι καλύτερο(καταλαβαινετε ολοι προφανώς γιατι :flipout::flipout:)
χωρις να πω οτι δεν μου αρεσαν τα δικά σας.
Αν εχεις μετρησεις του ηχείου σε αποκριση και φαση θα ειχε ενδιαφερον.
Δυστηχως δεν εχω αλλά αμα θέλετε μπορω να ερθω να τα μετρησουμε
δεν χρειαζεται ανηχοικός γιατι μας ενδιαφερει η εμπέδηση-φαση και η απόκριση ψηλά.

Αυτό που αναφέρει η Tannoy οτι φερνει τη φαση με το σουπερ τουιτερ είναι γεγονός αλλά σημαίνει οτι το 1,75'' driver εχει μεγαλη επαγωγη
και το αναφέρει οταν μιλάει για προβλημα απο τα 5κ
Αυτό σημαινει οτι πάνω απο 10κ εχεις μεγάλη εμπέδηση λογω επαγωγής και στα 20κ μιλάς για....προβλημα.
Αυτά βεβαια μπορουν να εκτιμηθουν με ακριβεια αν εχεις μετρησεις.

Αν η φαση εχει φυγει απο τα 5κ ειναι προβλημα σχεδιασμού το οποίο μπορείς να το δεχθείς σε πρωτης ταξης κρος χωρις παραλληλίες και χωρις l-pad.
Αλλιως για να φερεις την φαση δεν θελεις πάνω απο 5ε.
Κυριε Λουκά δυστηχως δεν πιάνει στα δικά σας ηχεία :D

Στη περιπτωση της πρωτης ταξης κρος χωρίς lpad το σουπερ τουιτερ εκτός απο οτι είναι ενα ακόμα μεγαφωνο με ενα φιλτρο πρωτης ταξης, ενα πυκνωτη δηλαδή είναι πρακτικά ενα παραλληλο RC στο ηχείο δηλαδή ενα κυκλωμα διορθωσης φασης στις ψηλές συχνότητες.
Με τη διαφορά οτι το R είναι το Z του τουίτερ.
Δηλαδή εχεις ισοστάθμιση φασης ψηλά και ταυτόχρονα εναν ακόμα δρόμο.
Αν διαβάσεις στην diy για τα δικά μου ηχεία τα αναφερω αυτα.

Σε περιπτωση που το Glenair εχει δευτερη η παραπάνω ταξη στο κρος ή lpad τα περι διορθωσης φασης δεν θελω να τα σχολιασω.
Επρεπε να ειχαν διορθωθεί

Last edited:
Αυτά βεβαια δεν ξέρω τι σχεση μπορει να εχουν με το θέμα
μηπως αυτά τα φιλτρα που βάζουν στα cds χαλάνε τη φαση?

Ρε συ,ο δισκος εννοω:laugh:
ΟΚ παω πασο

Ο δίσκος, στην προκειμένη περίπτωση, παίχτηκε από το συγκεκριμένο πικάπ. Έστω ότι περιείχε όντως μουσική πληροφορία άνω των 20KHz, θα μπορούσε το συγκεκριμένο πικάπ να τη διαβάσει; Άρα;

Παραιτούμαι... :laugh:

Αυτά βεβαια δεν ξέρω τι σχεση μπορει να εχουν με το θέμα
μηπως αυτά τα φιλτρα που βάζουν στα cds χαλάνε τη φαση?

Ένα βαθυπερατό φίλτρο, πόσο απότομη κλίση μπορεί να έχει και με τί κόστος; ;)

Ο δίσκος, στην προκειμένη περίπτωση, παίχτηκε από το συγκεκριμένο πικάπ. Έστω ότι περιείχε όντως μουσική πληροφορία άνω των 20KHz, θα μπορούσε το συγκεκριμένο πικάπ να τη διαβάσει;
Δεν μπορεις να το ξερεις αυτο.

Μαλλον για μια φτηνη audio technica μου φαινεται η κατι παρομοιο.

Η ΑΤ11 & ΑΤ12 οι φτηνοτερες audio technica της δεκαετιας του 70-80 ειχαν αποκριση μεχρι 26KHz,καλυτερη δηλαδη απο το σημερινο cd.

Η παραιτηση σου,γινεται αποδεκτη. :silly:

Pleo ηθελα να απαντησω χιουμεριστικά αλλά επειδη μπορει να παρεξηγηθούν αυτά που λες....
Δυστηχως δεν εχω κάποιο απο την σειρά Prestige αλλά εχω ακουσει και τα Glenair και καποια πιο ακριβα σας δεν θυμαμαι ποια.
Ευτυχως για μενα εχω κάτι καλύτερο(καταλαβαινετε ολοι προφανώς γιατι :flipout::flipout:)
χωρις να πω οτι δεν μου αρεσαν τα δικά σας.
Αν εχεις μετρησεις του ηχείου σε αποκριση και φαση θα ειχε ενδιαφερον.
Δυστηχως δεν εχω αλλά αμα θέλετε μπορω να ερθω να τα μετρησουμε
δεν χρειαζεται ανηχοικός γιατι μας ενδιαφερει η εμπέδηση-φαση και η απόκριση ψηλά.

Αυτό που αναφέρει η Tannoy οτι φερνει τη φαση με το σουπερ τουιτερ είναι γεγονός αλλά σημαίνει οτι το 1,75'' driver εχει μεγαλη επαγωγη
και το αναφέρει οταν μιλάει για προβλημα απο τα 5κ
Αυτό σημαινει οτι πάνω απο 10κ εχεις μεγάλη εμπέδηση λογω επαγωγής και στα 20κ μιλάς για....προβλημα.
Αυτά βεβαια μπορουν να εκτιμηθουν με ακριβεια αν εχεις μετρησεις.

Αν η φαση εχει φυγει απο τα 5κ ειναι προβλημα σχεδιασμού το οποίο μπορείς να το δεχθείς σε πρωτης ταξης κρος χωρις παραλληλίες και χωρις l-pad.
Αλλιως για να φερεις την φαση δεν θελεις πάνω απο 5ε.
Κυριε Λουκά δυστηχως δεν πιάνει στα δικά σας ηχεία :D

Στη περιπτωση της πρωτης ταξης κρος χωρίς lpad το σουπερ τουιτερ εκτός απο οτι είναι ενα ακόμα μεγαφωνο με ενα φιλτρο πρωτης ταξης, ενα πυκνωτη δηλαδή είναι πρακτικά ενα παραλληλο RC στο ηχείο δηλαδή ενα κυκλωμα διορθωσης φασης στις ψηλές συχνότητες.
Με τη διαφορά οτι το R είναι το Z του τουίτερ.
Δηλαδή εχεις ισοστάθμιση φασης ψηλά και ταυτόχρονα εναν ακόμα δρόμο.
Αν διαβάσεις στην diy για τα δικά μου ηχεία τα αναφερω αυτα.

Σε περιπτωση που το Glenair εχει δευτερη η παραπάνω ταξη στο κρος ή lpad τα περι διορθωσης φασης δεν θελω να τα σχολιασω.
Επρεπε να ειχαν διορθωθεί

Nope!

Δεν λέει αυτό η Tannoy. Αυτό που λέει και που μας ενδιαφέρει σε αυτό το νήμα είναι η διαφορά που προκύπτει από ένα supertweeter σε σχέση με ένα "συμβατικό" (εντός εισαγωγικών η λέξη για προφανείς λόγους).

Δύο μέρες έψαχνα να βρω μόνο του το διάγραμμα αλλά δεν το βρήκα. Το βρήκα μόνο μέσα στη μπροσούρα της σειράς prestige (παρεμπιπτόντως είναι και το Glenair της ίδιας σειράς).
Δείτε στη σελίδα 10 με τα supertweeter το διάγραμμα και τι εννοώ.

http://www.tannoy.com/products/140/Prestige_brochure.pdf

Κάτσε κάπτεν βρηκαμε συνδεση

Από σελιδα 10

All Prestige models are compatible with Tannoy’s SuperTweeter™ designs, providing the
opportunity to extend high-frequency response to above 50 kHz, thereby providing all of the bandwidth required for today’s wide bandwidth
digital recording formats.

Δηλαδή τοσα χρόνια με τα βινύλια δεν χρειαζότανε?
:flipout::flipout:

Υ.Γ. Pleo τα ιδια λέω με την tannoy
Πραγματικά απαράδεκτο να είσαι κοντα στις -90μοιρες στα 20κ

Last edited:

Από σελιδα 10

All Prestige models are compatible with Tannoy’s SuperTweeter™ designs, providing the
opportunity to extend high-frequency response to above 50 kHz, thereby providing all of the bandwidth required for today’s wide bandwidth

Όχι αγαπητέ. Δεν λέει αυτό το διάγραμμα. Δεν αναφέρει καν μοντέλο ή μάρκα ηχείων. ;) Για τη φάση των Tannoy με το ομοκεντρικό δεν θέλω να αναφερθώ γιατί θα είμαι εντελώς off-topic. Σε άλλο νήμα πολύ ευχαρίστως.

Γι' αυτό και λέω ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν αυτό που βλέπουμε ή ακούμε είναι αυτό που νομίζουμε. Τουλάχιστον για μένα όχι. Η διαφορά από το supertweeter δεν προκύπτει από τους υπέρηχους (ή έστω όχι μόνο από αυτούς) όπως και αυτά που είδαμε στο βίντεο δεν προκύπτουν από την ηχογράφηση αλλά από άλλους παράγοντες.

Από σελιδα 10

Αν σκεφτείς πως ήταν τα ηχεία την εποχή εκείνη, τα super tweeter τους μάραναν. Και να υπήρχε η ανάγκη για υπερηχητικές συχνότητες, υπήρχε η τεχνική δυνατότητα;

...

Και όμως Κώστα παρόμοιες μονάδες με τις ομόκεντρες σημερινές της η Tannoy βγάζει πολλες δεκαετίες.
Πολλές μουσικές παραγωγές εχουν γίνει με αυτά http://djatlov.tripod.com/studio.htm
Δεν υπήρχε στο παρελθόν πρόβλημα ακρων στα μεγαφωνα αλλά πάνω απο 20κ δεν πρεπει να ειχαν ασχοληθεί.

Last edited:
Μ’αρέσει που πάντα είναι CD vs Vynil
Δε πά’ να κυκλοφορουν sacd, flac 24/192
Η κόντρα θα είναι πάντα με το CD

:D

βλέπεις έκανε το σφάλμα να πεί ότι είναι τέλειο.....
οι άλλοι οι μάγκες πιό πονηροί.