Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Πριν περίπου δυο μέρες είχα γράψει:

Εγώ θα σκεφτόμουν ότι αν κάπου γίνεται ζημιά, γίνεται στο low pass filter του ADC, δηλαδή κατά την ψηφιοποίηση. Ίσως και στο αντίστοιχο low pass των DAC, αν και εκεί λόγω oversampling είναι πολύ μικρότερο το θέμα.

Ουσιαστικά κανείς δεν βρέθηκε να το σχολιάσει, ενώ θα περίμενα να ξεκινήσει κουβέντα για τις διαφορετικές αρχιτεκτονικές ADC και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματά τους.

Σκεφτείτε κάτι άλλο:

Παίρνουμε μια καλή hi-rez ηχογράφηση, π.χ. 96/24. Της πατάμε ένα low pass στους 22KHz με το μεγαλύτερο δυνατό slope.

Αυτό που προκύπτει ακούγεται ίδιο με την αρχική ηχογράφηση;

Στη συνέχεια, το κάνουμε και downsample σε 44.1/16.

Υπάρχουν ακουστές αλλαγές;

Το έχει δοκιμάσει κανείς;

δηλαδή μας λες ότι οι 40 χιλιόκυκλοι επηρεάζουν με αρμονικές κάτω από τη θεμελιώδη "άλλες συχνόητες" με ενδοδιαμόρφωση.
Και η αφαίρεση των 40 χιλιοκύκλων αφαιρεί την ενδοδιαμόρφωση.
Από πότε μια θεμελιώδης συχνότητα επιρεάζει προς τα πίσω?

Επιμενεις να παρερμηνευεις αυτα που λεω και επιπλεον προσθετεις και λογια που δεν ειπα απλα και μονο για να στηριξεις αυτα που θελεις.

Εχει δικαιο ο Ι.Κ το επιπεδο εχει πεσει πολυ.

Πιστευε οτι θελεις λοιπον,κανενα προβλημα......εχεις δικαιο,εχεις δικαιο.....

Δημήτρης Δημητρακούδης said:
Πριν περίπου δυο μέρες είχα γράψει:

Εγώ θα σκεφτόμουν ότι αν κάπου γίνεται ζημιά, γίνεται στο low pass filter του ADC, δηλαδή κατά την ψηφιοποίηση. Ίσως και στο αντίστοιχο low pass των DAC, αν και εκεί λόγω oversampling είναι πολύ μικρότερο το θέμα.

Ουσιαστικά κανείς δεν βρέθηκε να το σχολιάσει, ενώ θα περίμενα να ξεκινήσει κουβέντα για τις διαφορετικές αρχιτεκτονικές ADC και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματά τους.

Σκεφτείτε κάτι άλλο:

Παίρνουμε μια καλή hi-rez ηχογράφηση, π.χ. 96/24. Της πατάμε ένα low pass στους 22KHz με το μεγαλύτερο δυνατό slope.

Αυτό που προκύπτει ακούγεται ίδιο με την αρχική ηχογράφηση;

Στη συνέχεια, το κάνουμε και downsample σε 44.1/16.

Υπάρχουν ακουστές αλλαγές;

Το έχει δοκιμάσει κανείς;

Mα πώς δεν σχολιάστηκε; Αφού κόβει τις υπερηχητικές αρμονικές το ρημάδι, πώς να μην επηρεάζει... :flipout:

Eίναι και μυστήριες οι άτιμες ξέρεις, δεν χρειάζεται να τις ακούσεις για να χρωματίσουν τη θεμελιώδη τους, την αλλάζουν με κάποιον μαγικό τρόπο, εντός ακουστού φάσματος, χωρίς όμως αυτή η μεταβολή που ακούγεται, να μπορεί να ηχογραφηθεί... :ADFADF1:

Δεν κρατιέμαι να μην σχολιάσω! Αυτό που προσπαθεί να πεί ο AUDIOLYTIC από
την αρχή, αλλά δεν καταλαβαίνω γιάτι δεν το παρούσιάζει ολοκληρωμένα,
έχει να κάνει με το sound envelope των διαφορών ήχων! Ο κάθε ήχος
έχει μιά συγκεκριμένη διαμόρφωση, δηλαδή αναλόγως της νότας (εφόσων
μιλάμε γιά μουσικά όργανα ή και φωνές ή οποιοσδήποτε ήχος, απλά φέρνω
σαν παράδειγμα τα μουσικά όργανα), έχει συγκεκριμένη θεμελιώδη
συχνότητα, σεγκεκριμένο φάσμα υπερτόνων (αρμονικών), συγκεκριμένο
attack (ατάκα), συγκεκριμένο release (απόσβεση) και συγκεκριμένη
φασική συμπεριφορά! Αν τώρα πάρουμε δύο τελείως διαφορετικά όργανα
στην ίδια νότα και τους αφαιρέσουμε το Sound envelope, αφήνοντας μόνο τις
θεμελειώδεις συχνότητές τους, τότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος
να τα ξεχωρίσουμε! Γενικά ότιδήποτε αφαιρείται από το ηχητικό προφίλ, 1ον
δεν ανακτάται με κανέναν τρόπο, 2ον αλλοιώνεται ο ήχος, το πόσο,
εξαρτάται από το ποιά στοιχεία αφαιρούνται! Όσων αφορά την επίδραση
συχνοτήτων έξω από το Α/Φ, μπορεί να μην είναι ακουστοί οι ίδιοι οι υπέρηχοι
οστόσο η παρουσιά τους επιρρεάζει και το Α/Φ μέσω του παράγοντα της
ενδοδιαμόρφωσης το οποίο επιρρεάζει και τους υπέρτονους και την
θεμελιώδη συχνότητα, 2ον Ακραίας φύσης φίλτρα όπως αυτά των CDP,
παρουσιάζουν πάντα αρκετά μεγάλες φασικές διαταραχές, 3ον ειδικά γιά
χαμηλής στάθμης σήματα, περιορίζεται το διαθέσιμο πλήθος των bit που τα
περιγράφει και από κάποιο σημείο και μετά αρχίζει να κάνει την εμφάνισή και
το Dither και ο θόρυβος κβαντισμού, ο οποίος δεν είναι τίποτα αλλό παρά
εντέχνως υπολογισμένες ενδιάμεσες τιμές σήματος μέσω της δειγματοληψίας.
όλα αυτά σήν κάποιες άλλες παράμετροι δημιουργούν την διαφορά στην
απόδοση. Ξεκολλήστε από το εύρος λοιπόν είναι μόνο μία παράμετρος και όχι η σημαντικότερη!!!

Last edited:
τώρα δηλαδή το παρουσίασες ολοκληρωμένα?

Εγω δεν έχω διαβάσει πουθενά μια συχνότητα εκτός ακουστικού φάσματος (και θεμελιώδης) να επηρεάζει προς τα πίσω.

Για τα άλλα, attack, decay, αρμονικές κλπ, δεκτά και ισχύουν σαφώς και για το cd εντός ακουστικού φάσματος.

Re: Απάντηση: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Δεν κρατιέμαι να μην σχολιάσω! Αυτό που προσπαθεί να πεί ο AUDIOLYTIC από
την αρχή, αλλά δεν καταλαβαίνω γιάτι δεν το παρούσιάζει ολοκληρωμένα,
έχει να κάνει με το sound envelope των διαφορών ήχων!

Eιπα για overtones,harmonics,ανεφερα το envelope σε αλλο νημα,ανεβασα link που ειπαν οτι διαβασαν(το ανεβασα αναγνωριζοντας οτι μπορει να μην εχω καλη μεταδοτικοτητα σ'αυτα που λεω),ανεβασα δηλωσεις του Pete Townshent,Nelson Pass,αλλα η ειρωνεια και ο χλευασμος δεν λεει να αλλαξει.

Λες και ακουγαν για πρωτη φορα τις ορολογιες αυτες,λες και ειναι θεωριες δικες μου.

Οντως μερικοι "know everything guys" κανουν επιστημονικεςς συζητησεις υψηλου επιπεδου.

Ευχαριστω δεν θα παρω αλλο.

Σπουδαίοι και γνωστοί σχεδιαστές και κατασκευαστές, ιδίως κεφαλών, έχουν αναφερθεί στο ότι η μεγάλη απόκριση των σχεδιάσεών τους, πέραν των παραδεκτών ακουστικών συχνοτήτων από τον άνθρωπο, επηρεάζει το πώς ακούμε την μουσική στις συχνότητες που ακούμε. Αυτό ήξερα πάντα προ ψηφιακής εποχής και μέχρι της αρχές του 1980. Δεν έχω τεχνικές γνώσεις, αλλά σεβόμουν αυτές τις δηλώσεις σοβαρών ανθρώπων. Όμως τώρα, στην ψηφιακή εποχή που όλα για πρώτη φορά είναι τέλεια, φτάσαμε στο σημείο να αμφισβητούμε και την ίδια μας την ακοή. Θλιβερό. Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

τώρα δηλαδή το παρουσίασες ολοκληρωμένα?

Εγω δεν έχω διαβάσει πουθενά μια συχνότητα εκτός ακουστικού φάσματος (και θεμελιώδης) να επηρεάζει προς τα πίσω.

Για τα άλλα, attack, decay, αρμονικές κλπ, δεκτά και ισχύουν σαφώς και για το cd εντός ακουστικού φάσματος.

Δεν υπάρχει θεμελιώδης συχνότητα εκτός Α/Φ αλλά και να υπήρχε δεν
επιρρεάζει τίποτα από μόνη της. Εδώ μιλάμε γιά αρμονικές συχνότητες
που συνυπάρχουν με θεμελιώδεις, μιλάμε γιά ολόκληρα φάσματα
συχνοτήτων όχι γιά απλά ημίτονα και είναι δεδομένο ότι επιρρεάζουν!
Δεν μίλησα προσωπικά γιά τερατώδεις διαφοροποιησείς, μιλάμε γιά
ελάχιστες διαφοροποιήσεις που απλά συμβαίνουν σε όλο το εύρος του
του Α/Φ, απολύτως μετρήσιμες με αναλυτές φάσματος και απολύτως
ακουστές συστήματος επιτρέποντως! Μπορείς να διαφωνείς όσο θέλεις
με απόψεις, με την φυσική, την κυματική, την ακουστική και την
ηλεκτροτεχνία όμως, δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει!

Re: Απάντηση: Re: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Μπορείς να διαφωνείς όσο θέλεις
με απόψεις, με την φυσική, την κυματική, την ακουστική και την
ηλεκτροτεχνία όμως, δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει!

όσο δεν υπάρχει τεκμηριωμένη άποψη μπορούμε όλοι να λέμε ό,τι θέλουμε.

άρα στην συγκεκριμένη μιλάμε πχ για αρμονική 40000 της θεμελιώδους των 10000.

Αυτή δεν ακούγεται.
Μπορεί να τεκμηριωθεί η επίδρασή της (όπως επίσης και εκείνης των 30000 αλλά άντε και των 20000) στο φάσμα από 16-18000 ?
Υπάρχει κάποιο λινκ κάτι να ανατρέξουμε?

Μπορείτε να πείσετε τον συνομιλητή σας ή θα μας λέτε ότι η κυματική και η ηλεκτροτεχνία δεν αμφισβητούνται ή ότι πολλοί το λένε ή το έχουν υποστηρίξει ή το πιστεύουν?

http://stereos.about.com/od/stereoscience/a/freqresp.htm

Απο το κειμενο,απλα επισημαινω την αναφορα στους κατασκευαστες που φτιαχνουν μηχανηματα με wide bandwidth και γιατι το κανουν αυτο.

Δεν υπαρχει σημερα πουθενα μηχανημα που να "κοβει" το FR "καθετα" στα 20-22KHz εκτος του cd.Το cd μας αφηνει σιγα σιγα χρονους ακριβως γι'αυτη την αδυναμια και ανεπαρκεια του να παξει μουσικη σωστα.

Last edited:
Εγώ (και όλοι οι σοβαροί αναλυτές της αγοράς) θα ορκιζόμασταν ότι το CD μας αφήνει χρόνους για όλους τους άλλους λόγους (ευκολία των MP3, κατέβασμα, απουσία καλού νέου υλικού, κ.ο.κ.) εκτός από την "υποδεέστερη" ποιότητα ήχου.

Εδώ ο πολύς κόσμος ακούει άνετα μουσική από το youtube.

Που ζείτε;

Εγώ (και όλοι οι σοβαροί αναλυτές της αγοράς) θα ορκιζόμασταν ότι το CD μας αφήνει χρόνους για όλους τους άλλους λόγους (ευκολία των MP3, κατέβασμα, απουσία καλού νέου υλικού, κ.ο.κ.) εκτός από την "υποδεέστερη" ποιότητα ήχου.

Στο γιατι ολοι οι κατασκευαστες μηχανηματων επεκτεινουν το FR των μηχανηματων τους οσο πιο ψηλα γινεται(και το επιτρεπει η τιμη του μηχανηματος βεβαια) εχετε απαντηση;
Eχουν λαθος κατα την αποψη σας και αν ναι,γιατι;

Kαλά, ας καταλάβουμε πρώτα τί είναι και τί κάνει η ενδοδιαμόρφωση και μετά μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλιώς θα λέμε άρες μάρες κουκουνάρες...

Kαλά, ας καταλάβουμε πρώτα τί είναι και τί κάνει η ενδοδιαμόρφωση και μετά μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλιώς θα λέμε άρες μάρες κουκουνάρες...
Εχεις να προτεινεις κατι στους κατασκευαστες;
Ισως να τους εξηγησεις γιατι εχουν λαθος;

Εδώ ο πολύς κόσμος ακούει άνετα μουσική από το youtube.

Που ζείτε;

Συμφωνούμε απόλυτα νομίζω. Εδώ ο πολύς κόσμος τρώει άνετα φαστ φουντ. Έκλεισε το Goodys της γειτονιάς μου και περνώντας απ' έξω ακούω δύο κοπελιές να αναρωτιούνται τί θα κάνουν τώρα πλέον που έκλεισε, που θα φάνε !!!!!!!!!!!!
Ζούμε στον ίδιο κάσμο εμείς που προτιμάμε το μαγειρεμένο με καλά υλικά σπιτίσιο φαγητό με ανθρώπους που αρκούνται στο σαβουροφάι. Λ.Σ.

Εγώ (και όλοι οι σοβαροί αναλυτές της αγοράς) ...
Δεν τόξερα ότι υπάρχει και ειδικότητα του σοβαρού αναλυτή της αγοράς και ζητώ σοβαρά συγνώμη.
Αυθαίρετα, αλλά σοβαρά συμπεραίνω ότι δεν θα λαμβάνετε σοβαρά τους σχεδιαστές-κατασκευαστές μηχανημάτων αναπαραγωγής ήχου. Λ.Σ.

Συμφωνούμε απόλυτα νομίζω. Εδώ ο πολύς κόσμος τρώει άνετα φαστ φουντ. Έκλεισε το Goodys της γειτονιάς μου και περνώντας απ' έξω ακούω δύο κοπελιές να αναρωτιούνται τί θα κάνουν τώρα πλέον που έκλεισε, που θα φάνε !!!!!!!!!!!!
Λ.Σ.

:laugh::bawling:

Δεν τόξερα ότι υπάρχει και ειδικότητα του σοβαρού αναλυτή της αγοράς και ζητώ σοβαρά συγνώμη.Λ.Σ.

Μπορει και να υπαρχουν,αλλα προσωπικα δεν γνωριζω τα κριτηρια....ανκαι στο θεμα ηχος μερικα πραγματα μιλανε απο μονα τους...........

Γνωριζω ομως οτι κατασκευαστες κεφαλων πικαπ,οπως πολυ ευστοχα επεσημενες σε προηγουμενο σου ποστ,εχουν επεκτεινει το FR των κεφαλων τους(και δεν ηταν ευκολο) μεχρι 100KHz.

Διερωτωμαι γιατι.:nounder: