Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Re: Απάντηση: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Δυστυχώς. υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής από κάποιους που τους εξηγούν γιατί έχουν λάθος που έβγαλαν τα ψηφιακά...
Για cd μιλαμε σ'αυτο το νημα.Αυτοι που το "εβγαλαν" ξερουν πολυ καλα το λαθος τους,μην αυταπατασαι.
Aπ'οτι δε διαβαζουμε απο τα λεγομενα μερικων φιλων,απλα τους "εκατσε" η αδιαφορια της πλειοψηφιας των αγοραστων του cd για πραγματικα καλο ηχο,και η ευκολια στη χρηση σε σχεση με το βινυλιο.

Last edited:
Δεν τρέφω καμμία αυταπάτη... Άλλοι κυνηγούν χίμαιρες... ;)
Τις δικες μου "χιμαιρες" τις ακουω 35+ χρονια τωρα,χωρις να νοιωσω καμια επιθυμια να κυνηγησω αλλα "τερατα" :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Πιστεύω σε αυτό που ακούν τα αφτιά μου και έχω φροντίσει να τα εκπαιδεύσω και διαρκώς εκπαιδεύω έχοντας ως αναφορά μου την ζωντανή ακουστική μουσική. [Το έχω πει πολλές φορές. Συγνώμη για τους φίλους που το ξανακούν]. Έτσι βλέπω τα πράγματα και μόνο έτσι θεωρώ την ανωτερότητα του βινυλίου, χωρίς να με απασχολούν οι μετρήσεις. Το άκουσμα είναι το ζητούμενο και η τέρψη που προκαλεί είτε είναι ο Χεντριξ ή η Μαρία Κάλλας.

Η ζωντανή μουσική που επικαλείστε ως αναφορά πάει περίπατο στις περισσότερες των περιπτώσεων. Θέση αλλάζεις και ακούς άλλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η σύγκριση είναι αδύνατη (τουλάχιστον στη περίπτωση που θεωρούμε κάτι ως αναφορά).

Με την λεγόμενη δυναμική περιοχή του cd και ειδικά αυτά που έχουν ΠΟΛΥ μεγάλη, στα χαμηλά περάσματα ακούω σχεδόν μόνο θόρυβο όσο και αν αυξήσω την ένταση και όταν έρχονται τα πολύ δυνατά σημεία τότε ξεκουφαίνομαι. Πολλά Hyperion cd είναι έτσι.

Σε αυτό δε φταίει το μέσον αλλά η ηχογράφηση ή θόρυβος του συστήματος αναπαραγωγής μετά το στάδιο της προενίσχυσης (αναγκάζεστε να δυναμώσετε για να ακούτε τα χαμηλά περάσματα που ενδεχομένως καλύπτονται από θόρυβο και όταν υπάρχει κορύφωση ακούτε πολύ δυνατά).

Όσο για το αν την δεκαετία του 1970 την γνωρίζεις μόνο από τον Dirty Harry, πρόβλημά σου και δικαίωμά σου. Λ.Σ.

Ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Οι γεννήσεις συνεχίζονται από το 80 ως και τις μέρες μας. -bye-

Tonal:
"Η ζωντανή μουσική που επικαλείστε ως αναφορά πάει περίπατο στις περισσότερες των περιπτώσεων. Θέση αλλάζεις και ακούς άλλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η σύγκριση είναι αδύνατη (τουλάχιστον στη
περίπτωση που θεωρούμε κάτι ως αναφορά)".Tonal

Λ.Σ.
Εν ολίγοις φίλε Tonal θα θεωρείς άχρηστο και άσκοπο το να έχει κάποιος, όπως π.χ. προσωπικά εγώ και άλλοι φίλοι, τον ζωντανό ακουστικό ήχο οργάνων και φωνών ως αναφορά του, προκειμένου να κρίνει και να έχει άποψη για τον αναπαραγόμενο ήχο από ένα σύστημα [!!!], διότι, οπως λες, αν αλλάξεις θέση ακρόασης σε μια αίθουσα ή χώρο, αλλάζει και ο ήχος και αυτό το θεωρείς πρόβλημα και εμπόδιο προκειμένου να έχει κάποιος μια εικόνα περί ήχου.
Για πές μας εσύ με ποιον τρόπο κρίνεις, τί έχεις ως αναφορά; Φώτισέ μας.
Υποθέτω ότι θα έχεις μπουχτίσει τις ζωντανές ακροάσεις ακουστικής μουσικής και μάλιστα θα πρέπει να έχεις ακούσει από πάρα πολλές διαφορετικές θέσεις σε μία ή πάρα πολλές αίθουσες!! Λ.Σ.

Last edited:
Απάντηση: Re: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Tonal:
"Η ζωντανή μουσική που επικαλείστε ως αναφορά πάει περίπατο στις περισσότερες των περιπτώσεων. Θέση αλλάζεις και ακούς άλλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η σύγκριση είναι αδύνατη (τουλάχιστον στη
περίπτωση που θεωρούμε κάτι ως αναφορά)".Tonal

Λ.Σ.
Εν ολίγοις φίλε Tonal θα θεωρείς άχρηστο και άσκοπο το να έχει κάποιος, όπως π.χ. προσωπικά εγώ και άλλοι φίλοι, τον ζωντανό ακουστικό ήχο οργάνων και φωνών ως αναφορά του, προκειμένου να κρίνει και να έχει άποψη για τον αναπαραγόμενο ήχο από ένα σύστημα [!!!], διότι, οπως λες, αν αλλάξεις θέση ακρόασης σε μια αίθουσα ή χώρο, αλλάζει και ο ήχος και αυτό το θεωρείς πρόβλημα και εμπόδιο προκειμένου να έχει κάποιος μια εικόνα περί ήχου.
Για πές μας εσύ με ποιον τρόπο κρίνεις, τί έχεις ως αναφορά; Φώτισέ μας.
Υποθέτω ότι θα έχεις μπουχτίσει τις ζωντανές ακροάσεις ακουστικής μουσικής και μάλιστα θα πρέπει να έχεις ακούσει από πάρα πολλές διαφορετικές θέσεις σε μία ή πάρα πολλές αίθουσες!! Λ.Σ.

Αν το "μια εικόνα περί ήχου" αποτελεί απόλυτη αναφορά, τότε ναι δε συμφωνώ. Άλλο μια ιδέα για το πώς ακούγεται κάτι κι άλλο η χρήση της ανάμνησης μιας εμπειρίας ως αναφορά.

Απλό παράδειγμα:
Ξέρω πως ακούγεται η κλασική μου κιθάρα και όσες φορές έπιασα στα χέρια μου κάποια άλλη, ήταν πολύ εύκολο να διαπιστώσω τις διαφορές. Ο ήχος της κιθάρας μου ήταν η αναφορά για να συγκρίνω τον ήχο άλλων με τον ήχο που βγάζει η κιθάρα μου.
Τώρα αν ακούσω μια κιθάρα (που είναι σίγουρο πως θα ακούγεται διαφορετικά από τη δική μου) ηχογραφημένη με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση και τη συγκρίνω με τον ήχο της κιθάρας μου προφανώς θα ακούσω διαφορές. Αυτό σημαίνει πως η αναπαραγωγή είναι λάθος;
Ασφαλώς όχι.
Αν ισχυριστώ πως η αναπαραγωγή έχει λάθος θα έχω κάνει τραγικό λάθος;
Ασφαλώς ναι.

Re: Απάντηση: Re: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Τώρα αν ακούσω μια κιθάρα (που είναι σίγουρο πως θα ακούγεται διαφορετικά από τη δική μου) ηχογραφημένη με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση και τη συγκρίνω με τον ήχο της κιθάρας μου προφανώς θα ακούσω διαφορές. Αυτό σημαίνει πως η αναπαραγωγή είναι λάθος;
Ασφαλώς όχι.
Αν ισχυριστώ πως η αναπαραγωγή έχει λάθος θα έχω κάνει τραγικό λάθος;
Ασφαλώς ναι.
Οτι δηποτε μπορει να φταιει στην αλυσιδα ηχογραφησης/αναπαραγωγης.Ακουγοντας ομως την ιδια ηχογραφηση με διαφορετικα μεσα (πηγες)στο ιδιο συστημα αναπαραγωγης,παλι θα ακουσεις διαφορες στον ηχο.
Δεν μπορει,ενα απο τα δυο θα θυμιζει πιο πολυ αυτο που ξερεις καλα λογω εμπειριων.Εν ολιγοις θα ξερεις ποιο ειναι το λιγοτερο λαθος.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Με την λεγόμενη δυναμική περιοχή του cd και ειδικά αυτά που έχουν ΠΟΛΥ μεγάλη, στα χαμηλά περάσματα ακούω σχεδόν μόνο θόρυβο όσο και αν αυξήσω την ένταση και όταν έρχονται τα πολύ δυνατά σημεία τότε ξεκουφαίνομαι. Πολλά Hyperion cd είναι έτσι.

Να με συμπαθάς βρε Λουκά, αλλά πρέπει να έχεις κάποια ιδιαίτερη προσωπική αντίληψη με αυτό που ονομάζεις δυναμική περιοχή.
Θυμάμαι πολύ καλά που σε είχα ρωτήσει μιά φορά που είχα έρθει στο σπίτι σου, γιατί ακούγεται ένα χαμ του δικτύου καθώς και ένα ελαφρό θρόϊσμα (όπως περίπου της λάμπας φθορισμού) στο σύστημά σου στα ήσυχα περάσματα και μου είχες απαντήσει ότι είναι λόγω της ευαισθησίας της κεφαλής και του Phono και ότι άλλωστε δεν του δίνεις σημασία, αφού παίζει τη μουσική που θέλεις σωστά.
Γιά τα δικά μου γούστα δεν ήταν αποδεκτό ούτε καν ανεκτό, καθώς ήταν σε επίπεδα που ήταν το hiss στα budget κασετόφωνα της δεκαετίας του 70.

Μήπως αυτός ο θόρυβος που ακούς είναι από κάποια άλλη εγγενή αιτία στο σύστημά σου?
Μου είναι αδιανόητο κάποιος να απορρίπτει τα 90 και βάλε db δυναμικής περιοχής για να αρκείται μετά βίας στα 50-52...
Αμα μάλιστα συνηθίσεις σε τέτοιες δυναμικές περιοχές είναι φυσιολογικό να ξεκουφαίνεσαι μετά....

Supersonic άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Για άλλο θόρυβο μιλάμε. Όσο για το θέμα 'θορύβου' που άκουσες έχει σχέση με το ότι η κεφαλή η mobile fidelity έχει έξοδο 0.24 και ο Atma-sphere παίζει απευθείας από τις λυχνίες χωρίς μετασχηματιστή. Αν βάλεις μετασχηματιστή στο phono ή κεφαλή με λίγο μεγαλύτερη έξοδο, π.χ. 0.4, δεν θα ακούς τίποτα. Το θέμα του ψηφιακού θορύβου πoυ ανάφερα είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Απουσιάζει η μουσική θα τολμούσα να πω και αναφέρομαι σε συμφωνική μουσική εκεί που υπάρχουν οι απαλοί ήχοι και οι πολύ δυνατοί. Λ.Σ.

Last edited:
Tonal το *μια εικόνα περί ήχου* αποτελεί μετριοπαθή έκφραση δική μου και μην την παραποιείς! Κάποιος που έχει πολλές εμπειρίες ακουστικής μουσικής, όχι μόνο μικρών συνόλων αλλά και μεγάλης ορχήστρας και όπερας, δεν έχει απλά μια εικόνα περί ήχου ΑΛΛΑ μάλλον όλη την εικόνα και δεν ηθελα να εκφραστώ κατ' αυτόν τον τρόπο. Λ.Σ.

Last edited:
Supersonic άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Για άλλο θόρυβο μιλάμε. Όσο για το θέμα 'θορύβου' που άκουσες έχει σχέση με το ότι η κεφαλή η mobile fidelity έχει έξοδο 0.24 και ο Atma-sphere παίζει απευθείας από τις λυχνίες χωρίς μετασχηματιστή. Αν βάλεις μετασχηματιστή στο phono ή κεφαλή με λίγο μεγαλύτερη έξοδο, π.χ. 0.4, δεν θα ακούς τίποτα. Το θέμα του ψηφιακού θορύβου πoυ ανάφερα είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Απουσιάζει η μουσική θα τολμούσα να πω και αναφέρομαι σε συμφωνική μουσική εκεί που υπάρχουν οι απαλοί ήχοι και οι πολύ δυνατοί. Λ.Σ.

μα 0.23 έχει και η δική μου 17d3 και οι περισσότερες mc.
Πού και να έβαζες καμιά denon dl304 με τα 0.18.....
μήπως δεν ταιριάζει ο atmasphere για τη δουλειά αυτή?

τα .25 είναι τυπική έξοδος κάθε σοβαρής mc.

όσο για τον ψηφιακό θόρυβο....
τί να σου πω....
25 χρόνια σχεδόν ακούω cd και ψηφιακό θόρυβο στα χαμηλά περάσματα ...δεν έχω ακούσει. Αυτό που ακούω είναι μαύρο σκότος.
Και ίσα ίσα, μόνο με cd και τις μετέπεια ψηφιακές τεχνολογίες μπόρεσα να ακούσω "απαλούς" ήχους.
Ακόμα και με mp3.....

και να συμπληρώσω, επειδή έχω phono με μικρό gain πολλές φορές ακούω με το ποτ στο τέρμα.....
ειλικρινά στο τέρμα, δεν ακούγεται ...ΤΙΠΟΤΑ ...χωρις σήμα ή στα κενά....

Κάποιος που έχει πολλές εμπειρίες ακουστικής μουσικής, όχι μόνο μικρών συνόλων αλλά και μεγάλης ορχήστρας και όπερας, δεν έχει απλά μια εικόνα περί ήχου ΑΛΛΑ μάλλον όλη την εικόνα και δεν ηθελα να εκφραστώ κατ' αυτόν τον τρόπο. Λ.Σ.

Μια καλή εικόνα μπορεί να έχει, αλλά σίγουρα όχι όλη την εικόνα μόνο με τη ζωντανή ακουστική μουσική. Θα έλεγα ότι λείπει το μεγαλύτερο μέρος. Εκείνο των studio, της ηλεκτρονικής μουσικής κ.α.
Θυμάστε για ποιο λόγο οι Beales σταμάτησαν τις ζωντανές εμφανίσεις; Γιατί αυτά που έφτιαχναν στο studio δεν μπορούσαν να τα αναπαράγουν στη σκηνή (με τα τότε μέσα τουλάχιστον).

Όσον αφορά τη δυναμική περιοχή και την ησυχία των ψηφιακών μέσων σε σχέση με το βινύλιο, I rest my case. 144dB είχε το DVD-A... ! Η μέρα με τη νύχτα δηλαδή.

ξεχάσαμε βέβαια την ανωτερότητα του βινυλίου στο crosstalk.....:a0210:
εκεί να δεις κάτι νούμερα....
από το δεξί παιζόταν στο αριστερό ακούγονταν....:flipout:
χώρια που το αριστερό άκουγε και το δεξί του επόμενου αυλακιού.....:furious3:
(καμιά φορά μάλιστα και του ...μεθεπόμενου....)

και να συμπληρώσω, επειδή έχω phono με μικρό gain πολλές φορές ακούω με το ποτ στο τέρμα.....
ειλικρινά στο τέρμα, δεν ακούγεται ...ΤΙΠΟΤΑ ...χωρις σήμα ή στα κενά....

Ενας φιλος μου που ακουει το πικαπ του(Pink Triangle Anniversary/SME V/vdH Grasshopper) με phono Burmester,προτιμα να ακουει με μια γειωση ασυνδετη(δεν θυμαμαι ακριβως που) διοτι προτιμα το ηχητικο αποτελεσμα ,ασχετα αν εχει λιγο θορυβο.

Αυτο ειναι κατι που ακουσα αρκετες φορες.Συμβιβασμος που καποιοι δεχονται,καποιοι οχι.Δεν εχει να κανει τιποτα με το dynamic range του πικαπ/phono και τις δυνατοτητες τους.

κοίτα να δεις....
φαίνεται υπάρχουν αρκετοί που υπομένουν ένα μπρρρρρρρ, ή ένα χμμμμμμμμμμμμμ, ή ένα τζζζζζζζζζζζζζ, αρκεί να ακούγονται καλά τα τσίκι τσίκι.....
(no offence προς το μέσο, μπορεί να είναι cd, βινύλιο, κασέτα, dat, μπομπίνα......):firstprize:

Ενας φιλος μου που ακουει το πικαπ του(Pink Triangle Anniversary/SME V/vdH Grasshopper) με phono Burmester,προτιμα να ακουει με μια γειωση ασυνδετη(δεν θυμαμαι ακριβως που) διοτι προτιμα το ηχητικο αποτελεσμα ,ασχετα αν εχει λιγο θορυβο.

Αυτο ειναι κατι που ακουσα αρκετες φορες.Συμβιβασμος που καποιοι δεχονται,καποιοι οχι.Δεν εχει να κανει τιποτα με το dynamic range του πικαπ/phono και τις δυνατοτητες τους.

Όντως δεν έχει, μιας και αν κάνεις κάτι τέτοιο την δυναμική περιοχή την τσάκισες ούτως ή άλλως. Πάει.. Ακούς πια μόνο "άποψη".

Αυτά είναι τραγικά πράγματα.

κοίτα να δεις....
φαίνεται υπάρχουν αρκετοί που υπομένουν ένα μπρρρρρρρ, ή ένα χμμμμμμμμμμμμμ, ή ένα τζζζζζζζζζζζζζ, αρκεί να ακούγονται καλά τα τσίκι τσίκι.....
(no offence προς το μέσο, μπορεί να είναι cd, βινύλιο, κασέτα, dat, μπομπίνα......):firstprize:
Ελα,τσικι τσικι μπουμ μπουμ οπως το cd δεν παιζει κανενα αλλο μεσον:flipout::flipout::flipout: