Λοιπόν, έχω την εντύπωση πως το γελάς γιατί το βλέπεις ενδόμυχα ως σύγκριση Canon-Nikon.
Κάθε άλλο, απλώς βλέπω τέτοιες συγκρίσεις ώς κινήσεις εντυπωσιασμού και διαχωρισμού από τη συγγραφική μάζα, αλλά και διασκεδαστικές βεβαίως. Αθροίζοντας ότι έχει πει στο τεστ δεν βγαίνει και τίποτε άλλο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ουσία σε ένα τεστ, όχι η ασάφεια και ο εντυπωσιασμός. Ουσία θα βγάλεις όταν κάνεις ένα τεστ, πείραμα ή σύγκριση με σύστημα και κεντρικό στόχο, δηλαδή όσο πιο επιστημονικά (αλλά και διασκεδαστικά) γίνεται. Τότε μπορείς να βγάλεις και νέα δεδομένα ακόμα (βλέπε έρευνα).
Τώρα για το τι θέλει και τι "αποκλείεται" να θέλει ο κάτοχος μίας 5D, μάθε ότι έτσι φωτογραφίζω εδώ και καιρό, καδράρω, κλείνω διάφραγμα, τραβώ, ξανανοίγω.
Για ποιό λόγο;:blink:
Κοίταξε, κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του. Δεν νομίζω ότι κατά κανόνα οι κάτοχοι της 5D κάνουν το ίδιο. Είναι καλό πάντως να είσαι εξαίρεση!
Και φυσικά υπάρχουν καλύτεροι fish-eye από τον Zenitar, αυτό που θέλει να πει ο Ken είναι πώς το "μεγάλο" φορμά μεταμορφώνει τους φακούς.
Μα ο γέρο-Ρώσος ούτως ή άλλως είναι για μεγάλο φορμά.
Ένα τέτοιο τεστ με τον τρόπο που γράφεται είναι σίγουρο ότι δημιουργεί παρανοήσεις, βέβαια ο Κεν για να είναι καλυμμένος έχει παραθέσει όλα τα αρνητικά στην σελίδα αλλά τελικά όλοι διαβάζουμε περισσότερο τον τρόπο που γράφεται κάτι και όχι το τι γράφεται (όπως συμβαίνει με τον προφορικό λόγο). Ο ενθουσιασμός στα ίδια τα τεστ αφήνει στη σκιά τα ψιλά γράμματα και περνάει τελικά άλλα μηνύματα.
Σχετικά με το "μεγάλο φορμά" προσωπικά υποστηρίζω και επικροτώ ότι το φουλ 35mm κάδρο είναι ότι καλύτερο για DSLR! Μακάρι να είχα μηχανή φουλ κάδρο 35mm! Έχω ήδη τον 17-35 f/2.8 που ανέφερα και τον 24-120 f/3.5-5.6D και οι δύο 35mm με manual δαχτυλίδια αλλά και autofocus (δυστυχώς τον δεύτερο τον είχα πάρει πριν την έκδοση VR). Τον 18-70 του κιτ δεν τον χρησιμοποιώ ποτέ. Θέλω όμως να πειραματιστώ με τον 10.5 f/2.8 fish eye που επίσης τυγχάνει να έχω. Αυτοί είναι οι φακοί μου -βέβαια, ξεκίνησα με τη φωτογραφία το 2004.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι υπέρ του φουλ κάδρου (FF). Με μια μηχανή FF τώρα θα είχα 50% περισσότερο ευρυγώνιο και ποιοτικό μάλιστα. Τα pixel για την ίδια περίπου ανάλυση είναι μεγαλύτερα πράγμα που σημαίνει μικρότερο θόρυβο-μεγαλύτερο latitude. Έχεις καλύτερο bokeh και αν θέλεις μεγάλο βάθος πεδίου δεν φοβάσαι τόσο να κλείσεις διάφραγμα όπως στους DX. Μπορείς επίσης να επιλέξεις ένα σώμα με πολύ μεγάλη ανάλυση αν δεν σε πειράζει το μειωμένο δυναμικό εύρος... όλα αυτά αν φτάνουν τα ψιλά βέβαια! :smile:
...πόσο είπαμε ότι έχει η D3;