F5T v2 επιτέλους!!!!

ε αφου το προλαβες παλι καλα

Δεν το πρόλαβα και τόσο. Μετά από κοντά δύο ώρες το πήρα είδηση, όταν άρχισε να μυρίζει η πλακέτα : )
Η γνωστή μέθοδος λαγωνικού ξεκίνησε να βρεθεί από που έρχεται αυτή η γνώριμη μυρωδιά μέχρι που έφτασα στο soft start.
Ακόμα δεν έχω βάλει το σχετικό ενδεικτικό λαμπάκι που γράφω παραπάνω αλλά είναι στα άμεσα σχέδια και το θεωρώ πια απαραίτητο.

Πάντως στα κυκλωμάτα που βρίσκω η μόνη ένδειξη είναι on/off και απ'ότι φαίνεται και τελείως άσχετη απ το αν το ρελέ πχ δουλεύει σωστά. Ακόμα και η πλακέτα του diyaudio. Τώρα αρχίζω να μπαίνω πάλι σε τρυπάκια ρε παιδιά, πραγματικά χρειάζεται αυτή η ιστορία; Εχετε δουλέψει δηλαδή τον ενισχυτή χωρίς soft start και υπήρχε πρόβλημα;

για εμενα χρειαζεται ακομα και αν δεις τα περισσοτερα μηχανημα του εμποριου που εχουν μεγαλο ρευμα εκκινησης εχουν σχεδον παντα soft start τουλαχιστον οσα εχω μεχρι τωρα αλλα και αυτο που φτιαχνω θα εχει

delay.jpg

Για τις ενδείξεις, μια λύση είναι να χρησιμοποιηθούν οι δεύτερες επαφές των ρελέ (99% θα είναι διπλοί) για τα αντίστοιχα πχ led.

στους ζεν4 που είχαμε φτιάξει με τον tmjuju είχαμε βάλει αυτό ...

http://www.ebay.com/itm/Soft-starti..._Audio_Amplifiers_Preamps&hash=item4a9b152593

στον δικό μου δουλεύει ακόμα μια χαρά ......
Ναι με τη διαφορά ότι βάλαμε αντιστάσεις που να αντέχουν στη R25. Δε ξέρω τι αντίσταση θα σου στείλει αυτή τη φορά ο ‛κατασκευαστής’, αν το πάρεις, άλλαξε τη προληπτικά.

εγω θα βαλω ενα που εχω βαλει και στον BA-2 και ειναι ενα που συνεργαζεται μαζι με ενα soft switch και μαλλον δεν υπαρχει πλεον καππου να το βρεις ειχα παρει περιπου 6 κομματια αν θες να το δεις ψαξε εδω μεσα για την κατασκευη του BA-2

αυτα που σου προτεινουν τα παιδια ποιο πανω μια χαρα ειναι αλλωστε ενα soft start δεν και κανα φοβερο κυκλωμα απλα πρεπει να ειναι αξιοπιστο και να κανει για την αρχικη καταναλωση του μηχανηματος

Με τονμετασχηματιστή έχω μια υποψία πως κάτι δεν πήγε καλή στον τύπο που διάλεξα. Θα δείξει το σ/κ. Επίσης ρε παιδιά, λέω να βάλω βαρίστορ στην είσοδο. Δεν έχω βρει πολλές πληροφορίες σχετικα, πρέπει οπωσδήποτε να είναι metal oxide; Δηλαδή, το δικό μου δεν είναι, θα έχω πρόβλημα;

Salas, απ' ότι κατάλαβα το πυκνωτάκι θα κάνει την ίδια δουλειά με το βαρίστορ που έλεγα (για το οποίο ακόμα δεν βρήκα πληροφορίες γιατί πρέπει να είναι metal oxide).
Αυτό που λένε για σνάμπερ πάντως είναι άλλο πράγμα και εμφανίζεται πάνω στις γέφυρες. Το χω υπ'όψιν και έχω γράψει ένα σκριπτ σε matlab για να υπολογίζω τα μεγέθη του δικτυώματος. Άλλο θέμα τώρα αυτό, αλλά μιας και το άνοιξα..... Θα είναι δικτύωμα C//(R+C). Θα προχωρήσω τον φ5 λίγο ακόμα και θα αρχίσω σχετικά πειράματα πάνω του. Προς το παρόν η φόρμουλα μοιάζει να είναι σωστή. Από θεωρία σε πράξη βέβαια....Τέλος πάντων, μόλις έχω κάτι χειροποιαστό να δείξω, θα το ποστάρω.

Παρεμπίπτοντος , ο φ5 ψάχνει σώμα :) Κόβω-λειένω σίδερα και ξύλα για το κουτί του.

Last edited:
Τό MOV είναι γιά παράλληλα στο πρωτεύον αντί σνάμπερ, τό πυκνωτάκι γιά ακριβώς πάνω στό διακόπτη γεφυρώνοντας τήν επαφή. Καί σέ ρελέ πού χειρίζονται μεγάλη ενέργεια από ρεύμα ή τάση ή καί τά δύο, πού σπινθιρίζουν μέχρι νά καρβουνιάσουν ή νά ηλεκτροκολληθούν. Άλλο υπέρταση άλλο εκκένωση.

Κατάλαβα πως μιλάμε για υπέρταση και όχι εκκένωση γιατί θεώρησα αυτονόητο πως οι επαφές του διακόπτη, όπως και κάθε σημείο κόλλησης θα είναι μονωμένο με ένα ή και δύο θερμοσυστελόμενα.

Δέν θά δείς εύκολα μεγάλες σπίθες γιατί οί επαφές είναι μέσα στό διακόπτη καί δέν είναι σάν νά ξύνεις δύο ραβδάκια αλλά σιγά σιγά καί ύπουλα ένας μικρός σχετικά διακόπτης ροκανίζεται στά μεγάλα ρεύματα. καί ό Χ2 θά βοηθήσει τή διάρκεια ζωής. Ωστόσο άν τά πράγματα είναι οριακά καί θέλει θηρίο διακόπτη, άντε νά σού κρατήσει κάπως καλύτερα μόνο. Σάν νά μήν έκανε μία γυναίκα από τήν αρχή στό τέλος όσο καί νά τά μαζέψεις πάλι θά χωρίσεις.

Άλλη μία επιλογή για softstart είναι και αυτή!
http://www.diyaudio.com/store/amplifier-circuit-boards/power-supplies-accessories/sssdp.html

Εγώ χρησιμοποιώ thermistors (περιορίζει και dc αν υπάρχει στο δίκτυο μάλλον προτέρημα) και συγκεκριμένα τους πήρα από την amplimo : http://www.ringkerntrafo.nl/inschakelstroom-begrenzing-/430-inschakelstroom-begrenzing.html
είναι διπλάσιοι σε μέγεθος από τους CL60 και σου δίνει επιλογή με βαση τα VA του μετασχηματιστή σου!

Και μια ερώτηση, με ένα απλό διακόπτη μπορείς να τους κάνεις bypass μετά από κάποια δευτερόλεπτα χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ;

Re: Απάντηση: F5T v2 επιτέλους!!!!

Σάν νά μήν έκανε μία γυναίκα από τήν αρχή στό τέλος όσο καί νά τά μαζέψεις πάλι θά χωρίσεις.

Μ'αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι! Εχω ένα κυκλωματάκι στα σχέδια θα το ανεβάσω το βράδυ για να μου πείτε εντυπώσεις.

Προοπτική, Ναι αυτό με τον διακόπτη που λες γίνεται κανονικότατα. απλά θα πρέπει κάθε φορά να το έχεις στο νου σου.

Και μια ερώτηση, με ένα απλό διακόπτη μπορείς να τους κάνεις bypass μετά από κάποια δευτερόλεπτα χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ;

Μα αυτός είναι ένας απ τους ρόλους των soft start. Να βγαίνει απ το κύκλωμα (βραχυκυκλώνεται) ο περιοριστής ρεύματος μετά από κάποιο χρόνο. Και να μπαίνει αυτόματα σε οποιαδήποτε διακοπή παροχής με επιλογή του χρήστη ή όχι.

ναι, γιατι έτσι θα είναι μόνιμα ζεστά. Το θερμίστορ σε οφελεί όταν είναι κρύο γιατί μόνο τότε κόβει ρεύμα. Οταν είναι ζεστό, είναι σχεδόν σαν να μην υπάρχει.
Το θερμίστορ είναι μία αντίσταση η οποία μεταβάλλεται αντιστρόφως ανάλογα με την θερμοκρασία της. Εξ' ου και θερμ-ίστορ.