Φακοί Canon ΕF & EF-S mount

Re: Canon EF 28 f1,8

Βλαση, πολυ καλα τα λες... προ καιρου ειχα μαλιστα ρωτησει σχετικα με την αγορα μιας ολυμπους 420 με εναν πραιμ ως εναλακτικη για το ευρυγωνιο, και μαλιστα φτηνοτερα απο τον 28ρη σκετο αλλα κατι ειχα υπολογισει λαθος και δεν ταιριαζε ο φακος με το σωμα...

Και με τον Γιαριμη τον Ηλια, αυτο του ελεγα τωρα, για την πανασονικ G3 και το μεγεθος και τις επιδοσεις της...

Βεβαια για τα παπαρατσι που λες, δεν τα τραβαω και τοσο κρυφα ωστε να εχω θεμα με τη μηχανη και τον ογκο της, δεν ειναι και κατι αμαν και τι που να πρεπει να κρυβεσαι, αλλα το καλο και γρηγορο AF το εκτιμω (εξ ου και πληρωσα ακριβοτερα για τον 28ρη εναντι του 35ρη) σε αντιθεση με το live view και τη σπαστη οθονη που δεν μου λειπουν (προς το παρον βεβαια)...

Εκεινο που μου λειπει, το ειχα ξαναπει παλιοτερα, ειναι το βιντεο, για να μπορεις να κρατας μερικες σκηνες απο ταξιδια ή γεγονοτα που δυσκολα αποτυπωνονται σε φωτογραφια...

Η 600ρα ειναι καλη προταση, αλλα ευτυχως οι φακοι μου δεν με δεσμευουν σε επομενη αγορα μηχανης (δεν ειναι ακριβοι, ουτε πολλοι) οποτε, μεχρι να παραδωσει πνευμα το κλειστρο (το περιμενω απο μερα σε μερα) βλεπουμε....!!!

Το FF θα το εβλεπα μονο για λογους θορυβου σε ψηλα iso...

Παντως, σκεφτομαι γιατι να ειναι τοσο ακριβος ενας φακος παλιας σχεδιασης σαν τον 28/1,8 σε σχεση με τους 50/1,4 ή 85/1,8. Το ευρυγωνιο και η δυσκολια κατασκευης του δεν μου αρκει...

Ειδα λοιπον οτι εχει στο εμπροσθιο τμημα κατι σαν μονιμο παρασολι για τα flare...
Και στη μοντουρα εχει και βαση για κατι φιλτρα-ζελατινες (που δεν ξερω τι κανουν αν και εχω διαβασει στα πεταχτα οποτε αν δεν βαριεται καποιος ας γραψει λιγα να ξερουμε κι εμεις εδω) την οποια δε νομιζω να εχουν ουτε ο 50ρης ουτε ο 85ρης...

Να ανεβαζουν το κοστος αυτα τα δυο? Δεν ξερω...

(αν και εκεινο το παρασολι μπροστα με κανει να σκεφτομαι, οτι απο επιστρωσεις ο φακος ειναι ... λαδομπογια ενα χερι, αλλα τελος παντων)...

Βλαση, πολυ καλα τα λες... προ καιρου ειχα μαλιστα ρωτησει σχετικα με την αγορα μιας ολυμπους 420 με εναν πραιμ ως εναλακτικη για το ευρυγωνιο, και μαλιστα φτηνοτερα απο τον 28ρη σκετο αλλα κατι ειχα υπολογισει λαθος και δεν ταιριαζε ο φακος με το σωμα...

Και με τον Γιαριμη τον Ηλια, αυτο του ελεγα τωρα, για την πανασονικ G3 και το μεγεθος και τις επιδοσεις της...

Βεβαια για τα παπαρατσι που λες, δεν τα τραβαω και τοσο κρυφα ωστε να εχω θεμα με τη μηχανη και τον ογκο της, δεν ειναι και κατι αμαν και τι που να πρεπει να κρυβεσαι, αλλα το καλο και γρηγορο AF το εκτιμω (εξ ου και πληρωσα ακριβοτερα για τον 28ρη εναντι του 35ρη) σε αντιθεση με το live view και τη σπαστη οθονη που δεν μου λειπουν (προς το παρον βεβαια)...

Εκεινο που μου λειπει, το ειχα ξαναπει παλιοτερα, ειναι το βιντεο, για να μπορεις να κρατας μερικες σκηνες απο ταξιδια ή γεγονοτα που δυσκολα αποτυπωνονται σε φωτογραφια...

Η 600ρα ειναι καλη προταση, αλλα ευτυχως οι φακοι μου δεν με δεσμευουν σε επομενη αγορα μηχανης (δεν ειναι ακριβοι, ουτε πολλοι) οποτε, μεχρι να παραδωσει πνευμα το κλειστρο (το περιμενω απο μερα σε μερα) βλεπουμε....!!!

Το FF θα το εβλεπα μονο για λογους θορυβου σε ψηλα iso...

αν η προτεραιότητα είναι το βίντεο τότε πήγαινε με Μ4/3. Αν όμως έχει την φωτογραφία ως πρώτο, τότε το AF της CANON στα μικρά σώματα είναι ακόμη κορυφή. Το FF είναι άλλη αίσθηση, αλλά και μεγάλες γκουμούτσες και φυσικά θέλει μόνο κορυφαίας ποιότητας φακούς. Ενδεχομένως να στείλει στα σκουπίδια (ή σε μικρές αγγελίες) τον 28/1.8.

Ενδεχομένως να στείλει στα σκουπίδια (ή σε μικρές αγγελίες) τον 28/1.8.

Παντα ειχα μια απορια γιατι οι φακοι αυτοι ειναι τοσο παρεξηγημενοι (20,24,28)... δηλαδη, ειτε ειναι οντως χάλια σε σχεση με τους ζουμ, απο ταμρον 17-50 και κανον 17-55 εως και 24-70, 16-35 κτλ εστω και αν ειναι πραιμ ειτε ολοι με την πρωτη ευκαιρια, μετα τους κιτ φακους, πανε σε L... εναλλακτικη δεν υπαρχει... και παρ ολα αυτα δεν πουλανε καθολου...

...α! επισης πολλοι πανε και σε παλιους χειροκινητους... δηλαδη ουτε το AF δεν εκτιμουν...

Μιλαω για προχωρημενους ερασιτεχνες και οχι επαγγελματιες και δεν αναφερομαι καν στο φιλμ μια και τοτε το σπορ ηταν ακριβο και οχι τοσο διαδεδομενο...

Δηλαδη ποσο καλυτερος ειναι σε κροπ σωμα ο 50ρης 1,8 και τον προτεινει το 101% των χρηστων εναντι του 28ρη που ειναι επισης βασικο εστιακο μηκος για ενα φωτογραφο? (η χρηματικη διαφορα ας υποθεσουμε οτι δεν παιζει ρολο)...

Η ερώτηση είναι γιατί δεν υπάρχει ένας φτηνός 20άρης ή 24άρης έστω για cropped με f/1.8 - f/2. Να υπάρχει καταρχήν και να είναι αποδεκτός τέρμα ανοιχτός ή λίγο κλειστός κατά δεύτερον..

Προφανως οι κατασκευαστες θεωρουν τα 450 ευρω των υπαρχοντων ως φτηνη τιμη και η αποκλειστικα κροπ εκδοση δεν θα κατεβαζε το κοστος σημαντικα...

Παντως, σκεφτομαι γιατι να ειναι τοσο ακριβος ενας φακος παλιας σχεδιασης σαν τον 28/1,8 σε σχεση με τους 50/1,4 ή 85/1,8. Το ευρυγωνιο και η δυσκολια κατασκευης του δεν μου αρκει...

Ειδα λοιπον οτι εχει στο εμπροσθιο τμημα κατι σαν μονιμο παρασολι για τα flare...
Και στη μοντουρα εχει και βαση για κατι φιλτρα-ζελατινες (που δεν ξερω τι κανουν αν και εχω διαβασει στα πεταχτα οποτε αν δεν βαριεται καποιος ας γραψει λιγα να ξερουμε κι εμεις εδω) την οποια δε νομιζω να εχουν ουτε ο 50ρης ουτε ο 85ρης...

Να ανεβαζουν το κοστος αυτα τα δυο? Δεν ξερω...

(αν και εκεινο το παρασολι μπροστα με κανει να σκεφτομαι, οτι απο επιστρωσεις ο φακος ειναι ... λαδομπογια ενα χερι, αλλα τελος παντων)...

Eυρυγώνιος χωρίς παρασολειγ δεν λέει. Και ο κορυφαίος των κορυφαίων Nikon 14-24/f2.8 έχει και μάλιστα σταθερό και ας έχει τις κορυφαίες επιστρώσεις.

Ευκαιρία να δοκιμάσεις το μανίσιο παρασολέιγ κόντρα σε diy 1,6crop optimized.

Δες την διαφορά με τον Σιγμα 30/f1.4 που είναι συμβατός μόνο με κροπ σώματα.

Canon-Wide-Angle-Prime-Lens-Comparison-Hoods.jpg

Τα gel φιλτρα είναι χρωματικά φίλτρα για διόρθωση WB.
Eχουν χρήση κυρίως σε λήψεις με φίλμ για να ταιρίαξουν την χρωματική ευαισθησία/WB (tungsten/daylight) του κάθε φίλμ στις φωτιστικές συνθήκες.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wratten_number

Στις ψηφιακές μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για ταίριασμα του WB στην χρωματική ευαισθησία του αισθητήρα ώστε να έχεις μικρότερους συντελεστές στο WB και να βελτιστοποιήσεις την έκθεση ισσοροπημένα.

Για παράδειγμα σε λιακάδα και πράσινο τοπίο ή σε δάσος όπου το φως είναι φιλτραρισμένο απο τα πράσινα φύλλα, χωρίς φίλτρο η έκθεση υπαγορεύεται απο το πράσινο και τα μπλέ κόκκινο μένουν υποεκτεθειμένο κατά 1-2-3 στοπ. Βάζοντας ένα ματζεντα φίλτρο κόβεις 1 στοπ πράσινο και παίρνεις ισσοροπημένη έκθεση και στα τρία κανάλια.
Δυνατή πράσινη συνιστώσα έχουν και πολλοί λαμπτήρες φθορισμού.

http://www.libraw.org/articles/magenta-filters-on-digicam.html
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&message=36388622&changemode=1

Αντίστοιχα σε ενα ηλιοβασίλεμα ή σε φωτισμό πυρακτώσεως μένει υποεκτεθειμένο το μπλέ κανάλι. Αν θέλήσεις να φωτίσεις τα σκοτεινά θα σου εμφανιστεί μπολικος θόρυβος στο μπλέ κανάλι. Χρειάζεται ενα φίλτρο που κόβει κόκκινο και πράσινο για να εξισσοροπήσει την έκθεση.

Εξυπακούεται οτι αφού τα φίλτρα κόβουν φως θα χρειάζεσαι και μικρότερες ταχύτητες/πιο ανοιχτά διαφράγματα.

Τα χρωματικά φίλτρα μπαίνουν και μπροστα βιδωτά ή σε φορέα αλλά είναι καλύτερα πίσω απο τα στοιχεία του φακού για να μειωθούν οι παρενέργειες σε θάμβωση. Είναι επίσης μικρότερα σε μέγεθος οταν μπαίνουν πίσω με αποτέλεσμα μικρότερο κόστος.

Last edited:

Ευκαιρία να δοκιμάσεις το μανίσιο παρασολέιγ κόντρα σε diy 1,6crop optimized.

Για παράδειγμα σε λιακάδα και πράσινο τοπίο ή σε δάσος όπου το φως είναι φιλτραρισμένο απο τα πράσινα φύλλα, χωρίς φίλτρο η έκθεση υπαγορεύεται απο το πράσινο και τα μπλέ κόκκινο μένουν υποεκτεθειμένο κατά 1-2-3 στοπ. Βάζοντας ένα ματζεντα φίλτρο κόβεις 1 στοπ πράσινο και παίρνεις ισσοροπημένη έκθεση και στα τρία κανάλια.

Δοκιμασα ηδη χθες αυτο που εφτιαξα για τον 85ρη... καθεται μια χαρα και στον 28ρη, δεν βινιεταρει και δεν χρειαζεται ουτε λαστιχακι ουτε σελοτειπ... φοριεται ευκολα, αποθηκευεται ακομα ευκολοτερα... θα ψαξω μεν για το αφρολεξ που λεγαμε, αλλα και το χαρτονι κανει καλη δουλεια...καλυτερη απο οτι φανατζομουνα...

Θα επερνα το μανισιο hood για τον 28ρη, στα 20Ε εβγαινε και ειχα εκπτωση 25% αλλα μαντεψε..... ειχε ελλειψη !!!!

Αυτα για το χορταρι επρεπε να τα πεις πριν παω στο γηπεδο για το ραγκμπι και να εχω τωρα 200 πρασινοκιτρινοκαταστραμενες φωτογραφιες... θα στις φερω τον Αυγουστο να κατσεις να τις φτιαξεις...:worshippy::worshippy:

Αυτα για το χορταρι επρεπε να τα πεις πριν παω στο γηπεδο για το ραγκμπι και να εχω τωρα 200 πρασινοκιτρινοκαταστραμενες φωτογραφιες... θα στις φερω τον Αυγουστο να κατσεις να τις φτιαξεις...:worshippy::worshippy:

Εκτος αν εχεις καμμια λυση μεσα απο τη χειροκινητη ρυθμιση του WB που δινει η μηχανη... δεν το ξερω καθολου το θεμα, εκανα κατι δοκιμες, πηρα κατι χάλια χρωματα και το παρατησα... υπαρχει αραγε τροπος να αντικαταστησεις απο κει, αυτες τις ζελατινες για ρυθμιση WB και εκθεσης...???

Η ερώτηση είναι γιατί δεν υπάρχει ένας φτηνός 20άρης ή 24άρης έστω για cropped με f/1.8 - f/2. Να υπάρχει καταρχήν και να είναι αποδεκτός τέρμα ανοιχτός ή λίγο κλειστός κατά δεύτερον..

Λόγω του καθρέπτη των dslr που απαιτεί μια μινιμουμ απόσταση απο τον αισθητήρα είναι δύσκολο στους κατασκευαστές να κάνουν απλές και οικονομικές σχεδιάσεις με φωτεινά διαφράγματα και καλή οπτική απόδοση στα ευρυγώνια. Μέχρι τα νορμαλ γίνεται σχετικά εύκολα εξ'ού και οι φτηνοι πενηντάρηδες.

Ασε που (εκτός λίγων εξαιρέσεων) δεν εκμεταλεύονται γενικώς τη διαφορά μεγέθους του κροπ αισθητήρα αλλά και του καθρέπτη του με εξειδικευμένες για το κροπ-φορμάτ σχεδιάσεις. (Αλλά και αυτό θα μετέθετε το όριο για μικρό+φτηνό+καλό απο τα 50mm στα 30mm, τα 20-24mm πάλι θέλουν πολύπλοκες σχεδιάσεις).
Φαίνεται οτι το κόστος εξέλιξης σε σχέση με τις αναμενόμενες πωλήσεις τους οδηγεί σε έτοιμες λύσεις απο το FF format.

Στις mirrorless το πρόβλημα απλοποιείται. Τουλάχιστον το μέγεθος-βάρος (βασικός παράγοντας στο κόστος) είναι πολύ μικρότερο.
Το οτι και εκεί οι τιμές δεν είναι και τόσο φτηνές πιστεύω οτι οφείλεται αφενός στο μονοπώλιο και αφετέρου στη μικρή μαζικότητα παραγωγής-πωλήσεων (επίσης βασικός παράγοντας κόστους) σε σχέση με τα νούμερα των Dslr.

Δοκιμασα ηδη χθες αυτο που εφτιαξα για τον 85ρη... καθεται μια χαρα και στον 28ρη, δεν βινιεταρει και δεν χρειαζεται ουτε λαστιχακι ουτε σελοτειπ... φοριεται ευκολα, αποθηκευεται ακομα ευκολοτερα... θα ψαξω μεν για το αφρολεξ που λεγαμε, αλλα και το χαρτονι κανει καλη δουλεια...καλυτερη απο οτι φανατζομουνα...

Θα επερνα το μανισιο hood για τον 28ρη, στα 20Ε εβγαινε και ειχα εκπτωση 25% αλλα μαντεψε..... ειχε ελλειψη !!!!

Αμα δεν βινιετάρει στον 28αρη σημαίνει οτι δεν είναι βελτιστοποιημένο για τον 85αρη@1.6crop. Είδες πιστεύω πόσο πιο βαθύ είναι το hood του sigma.

Το μανίσιο του 28αρη είναι κατα 99% βελτιστοποιημένο για FF.

Το έχω ξαναβάλει το λινκ σε νημα του Alex.

Ανέβασε καναδυο τώρα γιατί τον Αυγουστο θα θέλω και λαπτοπ και δεν ...

Εκτος αν εχεις καμμια λυση μεσα απο τη χειροκινητη ρυθμιση του WB που δινει η μηχανη... δεν το ξερω καθολου το θεμα, εκανα κατι δοκιμες, πηρα κατι χάλια χρωματα και το παρατησα... υπαρχει αραγε τροπος να αντικαταστησεις απο κει, αυτες τις ζελατινες για ρυθμιση WB και εκθεσης...???

Αν δεν τακτοποιήσεις το φως που δέχεται ο αισθητήρας πρωτογενώς δεν κάνεις τίποτε. Με τις ρυθμίσεις επηρρεάζεις το πως θα αναπαραχθεί αυτό το φως.

Οτι και να κάνεις σε ρυθμίσεις και σοφτγουερ είναι πασαλείματα. Κάτι θα χάσεις είτε σε κορεσμό είτε σε φωτεινότητα είτε σε θόρυβο. Το μόνο κέρδος που σου μένει απο την έλειψη φίλτρου είναι οι μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου. Αλλά σε λιακάδα τι να την κάνεις ... ήδη είναι πολύ μεγάλη.

Η χρηση τετοιων φιλτρων ειναι στην πραγματικοτητα ανεφικτη και περιττη. Γιατι και το 1 στοπ που θα κοψεις απο το πρασινο, μπορει να μην ειναι αρκετο, ή να ειναι πολυ. Με τη ληψη RAW και λιγο παιδεμα, θα ερθουν ολα στη θεση τους.

Καλυτερα να ασχοληθει καποιος με τη φωτογραφια που θα βγαλει. Ειδικα αν εισαι με παρεα, σε πραγματικες συνθηκες δεν μπορεις να κανεις δοκιμες. Ειναι πιθανο κιολας να ξεχασεις και το φιλτρο πανω οταν δεν χρειαζεται.

Αν μιλαμε για επαγγελματικη φωτογραφιση ειδικων απαιτησεων και παλι χρειαζονται δοκιμες πριν καταληξεις.

δυστυχώς σε αυτό που λέει ο Ηλίας έχει δίκαιο. Δηλαδή ότι είαι πολύ δύσκολο να ελέγξεις το πράσινο κανάλι, ειδικά αν κάνει υποέκθεση.

Και δεν έρχεται καθόλου εύκολα με τη μετατροπή του raw εκτός αν δουλέψεις το κάθε κανάλι χωριστά στην κάθε φωτογραφία. Και πάλι το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν θα έλθει εύκολα. Μπορεί και καθόλου.

Δεν αμφιβαλω καθολου. Αλλα για να το ελεγξεις επιτυχως με φιλτρα πρεπει να κανεις δοκιμες ή να εισαι πολυ εμπειρος.

Ακομα και για φωτογραφιση μοντελων στουντιο φλας χρησιμοποιουν για τα δερματα που υπερκαλυπτει οτιδηποτε αλλο, και η πρασινιλα μενει γυρω γυρω.

Με δυσκολες φωτιστικες συνθηκες δεν ασχοληθηκα καθολου... ως ερασιτεχνης δεν χρειαστηκε.

Διαβαζω ομως στα πεταχτα, για τις ρυθμισεις στο φωτισμο σε γαμους και βαπτισεις και τις δυσκολιες τους, για τα τζελ στα φλας, για τα διάφορα χρωματικα φιλτρα αλλα δεν τα ειχα συνδυασει με αθλητικη φωτογραφια παρα μονο για γαμους και βαπτισεις, αντε και για καλλιτεχνικη φωτογραφια.

Μεχρι που το βρηκα μπροστα μου σε φωτογραφιση σε γηπεδο με χορταρι, οπου ειχα προβλημα και με φως ηλιου και με προβολεων.

Ετσι, λυθηκε και η απορια μου, γιατι να υπαρχει πχ. στο nik software ειδικο φιλτρο για grass/foliage... ειχα την απορια τι εξυπηρετουσε...

Φανατζομαι οι αθλητικοι φωτορεπορτερ θα το εχουν λυσει με καποιο τροπο, που εμεις δεν γνωριζουμε λογω μη ενασχολησης με το συγκεκριμενο θεμα...

Για φωτογραφηση σε χιονι ή αμμο παλι ισως υπαρχει προβλημα αλλα οχι χρωματικο -πιστευω- παρα μονο εκθεσης.

Με τη θαλασσα -λογω και καλοκαιριου- φανταζομαι θα υπαρχει και χρωματικο προβλημα περαν της εκθεσης... οσες εχω βγαλει και δεν υπαρχει οριζοντας ή ξηρα, παρα μονο το θεμα και η θαλασσα, εχουν μια μουνταδα, ενα γκριζο πεπλο και στο ιστογραμμα -συνηθως- λειπουν τοσο οι σκοτεινοι οσο και οι φωτεινοι τονοι...

Ας βαλω και μερικα δειγματα real life και οχι μονο test charts...

Φυσικα, απο την μερα που τον αγορασα βρεχει και μονο χθες ειχε ψιλοβροχο και βαρια συννεφια οποτε τολμησα να βγω... για οξυτητα δε νομιζω να μπορω να βγαλω συμπερασμα με τοσο ασχημο φως, αλλα για το εστιακο μηκος του, νομιζω, ειμαι ικανοποιημενος... για τις περιστασεις που ηθελα να καλυψω, νομιζω ειναι καλος (βολικοτερος απο τον 35/2, οχι ομως απο τον...35L :Banane0:).

1934bececd1143f5f8e57607d308411720e7c0f92a7bf6e60605c94ed62a95716g.jpg

Στην παρακατω με παραξενευει οτι ενω αριστερα οπως βλεπουμε το κτιριο ειναι καθετο χωρις παραμορφωσεις, δεξια το παραθυρο ειναι στραβο... οφειλεται στον φακο (δηλαδη να παραμορφωνει μονο απο τη μια πλευρα) ή οφειλεται στη γωνια ληψης???

8376eebb51bb31e0c345133b12c5257e3aa87fed7a2067359dac8f24ef0798b56g.jpg

Αποτελουμε καταναλωτικη δυναμη ακομα και εν μεσω κρισης... εξ ου και μας μνημονευουν ακομα... δεν ξερω αν φαινονται και οι τιμες πωλησης...φραπε στην πινακιδα...

cc89a686e4ade5f2cf9910d1e815e9bb6a79f4fce1da8c755f0c67ac79c6087e6g.jpg

Το παρακατω ειναι κροπ περιπου στο 50% της αρχικης ληψης... δεδομενης και της συνεφιας, κατι λεει απο ευκρινεια...

2ce290fd84f70939df5d11ccf5aec749f001f7287226fd5e5fe89f4f8b468dc36g.jpg