Φακοί CARL ZEISS JENA

Σημερα μολις μου ηρθε ο Carl Zeiss Sonnar T* 2,8/180mm made in W. Germany

φακος σχεδον καινουργιος απο ΕΒΑΥ στα 200 ευρα περιπου !

ο 200αρης CZJ εφυγε διοτι ενω ηταν πολυ καλος ηταν πολυ ογκωδης και βαρυς !!

ετουτος ειναι παρα πολυ συμεζεμενος και πουπουλο μπροστα στον αλλον.......

η δοκιμη απεδειξε οτι και οι δυο ειναι ακριβως ιδιοι σε αποδοση αφου εχω φωτογραφισει τα ιδια αντικειμενα απεναντι απο το μπαλκονι μας ...
πιο κοντα εστιαζει ο Τ αλλα ειναι και 180μμ !

ποιοτητα κατασκευης ο Τ εχει αριστη ! ο CZJ παρα πολυ καλη !

Ποιοτητα φωτογραφικη και οι δυο ειναι αριστη για τα δικα μου δεδομενα ΔΕΝ εχουν ουτε ελαχιστη υποψια βινιετας ουτε χρειαζεται να κλεισεις το διαφραγμα για να καθαρισουν ...

ελαχιστη υποψια απο χρωματικες εκτροπες ομως ... ψιλοειδα και στους δυο και αυτο φανηκε γιατι φωτογραφισα μια σωληνα ασπρη απεναντι μας ....

(ΥΠΟΨΙΑ ομως )

δεν ξερω ομως αν θα τον κρατησω και αυτον αφου μου ειναι παρα πολυ κουραστικο να εστιαζω χειροκηνιτα διοτι με πιανει πονοκεφαλος μετα απο αρκετες προσπαθειες και δεν φταιει η ρυθμιση της διοπτρας στην μηχανη !!!

αλλα και η ευκολια των ζουμ ειναι αφανταστη παντως ...

δεν ξερω ... ειμαι υπο σκεψην!

Last edited:
Εδω και καιρο εψαχνα για κατι πιο νορμαλ απο τον μονιμα φορεμενο στην Κ200 , FA-50/1.4 .Αυτος που μου εκανε το κλικ ηταν ο FA-35/2 ομως εκτος απο δυσευρετος ηταν και γελοια υπερτιμημενος νομιζω . (~500$ στο ebay).

Αγορασα λοιπον τον Carl Zeiss M42 MC FLEKTOGON 35MM 2.4 PRIME Lens
+ εναν ανταπτορα Κ mount στο σωστο παχος ωστε να επιτρεπει ,λεει, εστιαση στο απειρο μαζι με το κλειδι του.
Η επιλογη ηταν ευκολη αφου εψαχνα 35αρη ,αρεσε πολυ του send που μου συνεστησε τον εξαιρετικο για τα γουστα μου 50αρη,η προσιτη τιμη και φυσικα τα υπεροχα samples στο νετ.

Η περιγραφη : IN THIS LOT I OFFER AN ITEM IN OPTICALLY PERFECT CONDITION .THIS IS A WORKING ITEM, FOCUSING AND STOPPING DOWN CORRECTLY .THIS IS IN EXC COSMETIC CONDITION.

Για να δουμε κατα ποσο perfect & exc...

Ο Ανταπτορας http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=230369622374

Και ο φακος
attachment.php

Attachments

• flektogon 35mm f2.4 MC.jpg
    flektogon 35mm f2.4 MC.jpg
    45.1 KB · Views: 142
Οχι Βλασση , ειναι φρεσκια η παραγγελια αλλα οταν τον παραλαβω θα ανεβασω δειγματα και εντυπωσεις.-bye-

Είναι ζόρικος στο δαχτυλίδι εστίασης ο 35/2.4. Με τον καιρό όλοι από ό,τι φαίνεται σφίγγουν. Αποδίδει άριστα από ανοικτός, εστιάσει πολύ κοντά, για close-ups. Για "γενικής" χρήσης είναι καλός από εστιακό μήκος και διάφραγμα, αλλά το δαχτυλίδι τον κάνει κάπως δύσχρηστο. Λιγάκι πιο φθηνός -όχι πάντα βέβαια, πάντως σπάνια ξεπερνάει τα 100 ευρώ- μπορεί να βρεθεί ο μισο και βάλε στόπ γρηγορότερος Asahi Super/Super Multi Coated Takumar 35/2, αλλά δεν έχει τέτοια απόδοση ανοικτός. Στο 2.8 και φ/4, είναι και αυτός εξαιρετικός. Σαφώς καλύτερος, από άποψη κατασκευής, από τον flektogon, καίτοι τουλάχιστον 10-15 χρόνια παλιότερος. Υπάρχουν και ακόμη γρηγορότεροι 35ρηδες -έχω έναν 35/1.8 και έναν 35/1.9, αλλά ανοικτοί παραείναι μαλακοί.

Για γενικης χρησης τον θελω κι 'εγω .
103 ευρω και κατι + 7 τον ανταπτορα + 6 τα ταχυδρομικα ισως να σας φανουν πολλα , ομως τον MC δεν τον εβρισκα φθηνοτερα σε buy now και σε bid οτι εβλεπα εληγε σε μια αιωνιοτητα και βαλε για την υπομονη μου.
Να δουμε και σε τι κατασταση θα ειναι βεβαια.
Αλλα αν μου αρεσει οπτικα , τα αλλα τα παλευω παιδια.

send εδω εχει με εικονες πως λυνεται ο flektogon αφου αυτο με το κολλημα των λεπιδων ειναι κατι που συμβαινει συχνα στον φακο.
Αν φτασεις εκει , ισως ξεφρακαρει με τιποτα WD40 εφοσον βεβαιωθουμε πως επιτρεπεται η χρηση του στην περιπτωση.

http://www.kolumbus.fi/uusilehto/img/lenses/zeiss/disass/

διαβασε πρωτα πριν κανεις κινηση
http://forum.mflenses.com/re-cleaning-a-carl-zeiss-jena-flektogon-auto-mc-35mm-f24-l-t18203.html

Last edited:
Μηπως ειναι καποια μπιλια που παταει καποιο ελλατηριο ,
οπως αυτα στις καστανιες απο τα καρυδακια?

Στο πρωτο λινκ , στην δευτερη φωτο , στον εσωτερικο κυκλο εχει κατι που αν δεν ειναι πυρος ισως ειναι μπιλια.Για κοιταξε το και αν δεν ...να κοιταξουμε μηπως και βρουμε καποιο repair manual στο νετ.

Αυτά είναι οι ηλεκτρικές επαφές, αυτός του λινκ είναι ο Flektogon Electric (κανονική κατά τα λοιπά έκδοση). Σε εμένα μάλλον κολλάει εσωτερικά το διάφραγμα, γιατί τα άνοιξα όλα, το λίπανα, και τζίφος.

Ελεγα για την ασημι , νομιζω οι χρυσες ειναι οι επαφες.Αλλα μαλλον δεν θα ειναι ουτε αυτη μπιλια.
Ομως ειναι πιθανο να πηζει με τα χρονια η παλια λιπανση και να κολλανε οι λεπιδες.Ισως αν εβαζες το συστημα με το διαφραγμα ολοκληρο σε ενα μπωλ με παραφινελαιο η ακομα καλυτερα αν ειναι μονο μεταλικα τα μερη σε βενζινη για καποιο διαστημα , να εκανες δουλεια και μετα λιπανση.
Επισης το WD40 (spray) κανει κυριολεκτικα θαυματα και σαν διαλυτικο γρασσων και πηγμενων λαδιων , λιπαινοντας ταυτοχρονα.
Αν δεν ειναι μηχανικη βλαβη πιστευω πως θα ξεφρακαρει αρκει να περναει το σπραιη οπου υπαρχει προβλημα..

Last edited:
Τέτοια πρέπει να είναι, ρουλεμάν δεν έχει. Αλλά ποια?

Απο το manual focus forum..........
d) lift the spring-loaded mechanism that moves the blades
e)gently remove the diagram ring (Watch for the "click" ball and its spring.

Πω- πω ο 16-35 L ομως Βλασση .
Ομως αστερι στο f8 ο 20αρης.Μιλαμε για 22Mp κροπ.

Ήρθε η ζέβρα...CZJ 135/3.5 Sonnar. Μολις τον έβγαλα απο το κουτι, κοίταξα από το rear element και αλλάζοντας το διάφραγμα, δεν βλεπω καμια λεπίδα να κουνιέται...:SFGSFGS5: Μαλλον πήρε λάδι, ε; (...κι ελεγε ο τύπος οτι δουλεύει τέλεια).