Φακοί Fenix

Re: Φακοί FENIX

ρε συ σου ειπα πιο ΑΚΡΙΒΩΣ ταιριαζει..αυτα που εβαλες ειναι μεγαλυτερα στα 19 χιλιοστα.

τα αλλαειναι λαθος...τοελατηριοειναι ο αρνητικος και τα λαμακιακια τα δυο θετικα

Θα υπαρχει θεμα αν τα χρησιμοποιησω δηλ ?
Θα καψω κατι ή δε θα λειτουργει ?

Τους διακοπτες, πρεπει να τους ξανακολησω (αφου βγαλω το παλιο ) με κολλητηρι ?

μα δεν κανουν..καθολου..

αυτα που σου ειπα ναι...αλλα πιο γρηγορα και απο τον ανεμο...ξεχνα τον κανονικο τροπο κολλησης...γανωνεις με πολυ σολντερινη τα 2 μερη και μετα με σολντερινη χυνεις απο το κολλητηρι το καλαι σε αυτα.εκτις και αν εχεις πολυ μαλακη παστα που λιωνει και με κολλητηρι των 25 βαττ

μην αναπνεεις οταν κανεις την κολληση, γαιτι αν λιωσεις πλαστικο θα σε καψει

Τελειωνοντας τη συγκριση των Fenix LD20 και JetBeam BA20, πρεπει να αναφερω επισης οτι εχει βγει ο αντικαταστατης του LD20 o Fenix LD22. Ηδη το επισημο site δεν αναφερει πλεον το παλαιο μοντελο LD20.

Εν συντομια το νεο μοντελο Fenix LD22 ειναι σαφως ανωτερο απο το προηγουμενο με σημαντικες διαφορες απο τον LD20: Εχει momentary on κουμπι (σαν τον Jetbeam ΒΑ20), ειναι κατα 10 λουμενς φωτεινοτερος, στα 190λ.,
εχει διακοπτη αλλαγης φωτεινοτητας στο σωμα -πολυ ευχρηστο- ειναι κατα 5 χιλιοστα μακρυτερος και εχει το ιδιο βαρος με το προηγουμενo μοντελο LD20. Εχει ιδια τιμη και εμφανιση με τον παλαιο.
(To manafont τον εχει πιο φτηνα απ'ολους και γυρω στα $44. Ο Jetbeam BA20 κοστιζει γυρω στα $36).

Με λιγα λογια ο LD22 εξαλειφει το πλεονεκτημα του Jetbeam ΒΑ20 με τον Φενιξ LD20 που κατ'εμε ηταν μονο το momentary on function, δηλαδη να αναβει στιγμιαια ο φακος οταν και οσο χρονο πατας μαλακα το κουμπι on/off.

Ασ δουμε καποιες φωτο των LD20 και BA20. Προφιλ, αμφανς, κοντινο και τα λεντ.

Ο Φενιξ, κατ'εμε παντα, ειναι πιο φινος φακος, πιο elegant, αλλα σου δινει μεγαλυτερη αισθηση στιβαροτητας απο τον ΒΑ20, εμφανως λεπτοτερος, ελαφρυτερος κατα 11 γραμμαρια, κοντυτερος κατα 4 χιλιοστα, με πιο ..tactical και ομορφοτερη κορωνα και σαφεστερα ποιοτικοτερο κλιπ τσεπης. Αν αφαιρεσεις το κλιπ, ο ΒΑ20 θα ρολλαρει ενω ο LD20 οχι, θα παραμεινει σταθερος στην επιφανεια λογω του πολυγωνικης βασης της κεφαλης του.

DSC_8050.jpg
Η παραπανω φωτο ειναι γυρισμενη κατα 90 μοιρες για οικονομια χωρου. Οι φακοι ειναι ορθιοι και φαινεται η διαφορα υψους των 5 χιλιοστων.
Το κλιπακι του Φενιξ ειναι στο χρωμα του σωματος (μην σας ξεγελα το φλας), ενω του Jetbeam ειναι ασημι και πιο τσιπικο. Αλουμινιο και τα δυο.

DSC_8040.jpg
Εδω ενα πιο κοντινο πλανο. Δειτε την πολυγωνικη βαση του Fenix που δεν του επιτρεπει να κυλαει.
Η κορωνα του Φενιχ ειναι κυμματιστη και ναζιαρα ενω του JetBeam συνηθισμενη επιπεδη.
Προσωπικα θα προτιμουσα την κορωνα με βαθυτερο/πιο μυτερο κυμα/κοψιμο, πιο tactical δηλαδη, για να μπορει να χρησιμοποιηθει και σαν αμυντικο εργαλειο.

DSC_8035.jpg
Εδω βλεπουμε το προφιλ των 2 φακων. To σωμα του Φενιξ εχει καλυτερο κρατημα/αισθηση και σιγουρα ειναι πιο sexy!
O Fenix εχει μηκος 151μμ (150 γραφει το manual) και ο Jeat beam 156μμ (155 γραφει το manual).
H Κεφαλη του Φενιξ ειναι 21.5μμ και του αλλου 23 (ακριβως οπως στο manual).

To Βαρος με μπαταριες ειναι 114gr o Fenix, 125gr o Jetbeam.

Αναφορικα με την φωτεινοτητα, δυστυχως δεν εχω φωτομετρο ακομα, θα αναφερω μονο οτι τα γραπτα δινουν στον Φενιξ 180 λουμενς και στον JetBeam 270 λουμενς.
Η διαφορα φαινεται μεγαλη αλλα εγω δεν θα μπορουσα να πω ευκολα ποιος ειναι δυνατοτερος. Με μπερδευει και το γεγονος οτι ο φενιξ δινει πιο ζεστο φως ενω ο αλλος πιο ψυχρο που σου δινει την αισθηση του πιο φωτεινου.

Το πιο σημαντικο για μενα ομως ειναι η διαρκεια. Τα χαρτια λενε οτι ο Φενιξ διαρκει στο higher mode 2ωρες και 37', ενω ο Jetbeam 1ωρα και 45'. Εγω μετρησα με eneloop 2000ma τον Fenix περιπου 2.15' και τον Jetbeam 1.15'.
Μετα πεσανε αποτομα αλλα ζησανε για κανα 20λεπτο ακομα με χρησιμο φωτισμο. Δεν εκανα δοκιμη στις χαμηλες σκαλες γιατι βαρεθηκα. Επισης τα χαρτια λενε οτι ο φενιξ εχει βεληνεκες 100 μετρα και ο αλλος 133 μετρα. Εγω δεν
καταλαβα διαφορα φωτιζοντας τα πευκα. Αν υπαρχει διαφορα πρεπει να ειναι υπερ του jetbeam και αν δεν οφειλεται στο πιο μπλε/ψυχρο φως που βγαζει.

Fenix LD20 (LD22 πλεον) : http://www.fenixlight.com/viewproduct.asp?id=161

JetBeam BA20: http://www.jet-beam.com/links/pro/ba20.aspx

Αριστερα ο φενιξ δεξια ο τζετμπιμ.

Attachments

• DSC_8046.jpg
    DSC_8046.jpg
    54.6 KB · Views: 87

Αν κανω τη σουμα τωρα, και με δεδομενο οτι στην ιδια τιμη βγαινει ο νεος Fenix LD22, η επιλογη μου θα ηταν σαφεστατα ο Fenix22 παρολο που κοστιζει $55 ενω ο αλλος $38.
(Δυστυχως ο manafont.com μολις ανεβασε την τιμη στα $55 απο $44). Αν ομως καποιος απλα θελει εναν καλο και δοκιμασμενο στην πιατσα φακο, ο jetbeam BA20 ειναι εξαιρετικη επιλογη στα λεφτα του.

Περαν απο τις 6 σκαλες φωτισμου εναντι δυο του Jetbeam, της μεγαλυτερης διαρκειας και περαν των αλλων διαφορων που ειδαμε υπερ του fenix στα προηγουμενα ποστ, ενας ακομα σημαντικοτερος λογος που θα προτιμουσα τον Φενιξ ειναι τα αξεσουαρ που δεχεται ο φακος και τον κανει πολλαπλα χρησιμοτερο απο τον αλλον. Πολλαπλασιαστης ισχυος ενα πραμα. Δειτε τι εννοω στη φωτο παρακατω. Επισης τα συγκεκριμενα αξεσουαρ κουμπωνουν και σε αλλους Φενιξ οπως ο νεος LD22, o LD10/12, o PD20/22 και ο PD30/32. Οι δυο τελευταιοι δουλευουν με CR123A μπαταριες.

DSC_8058.jpg

Λειπει απο την φωτο το βολικοτατο κλιπ ζωνης και το κλιπ ποδηλατου. Επισης υπαρχουν και φιλτρα σε χρωμα πρασινο και μπλε. Εγω εχω μονο το κοκκινο.

Last edited:

Σε καμμια βδομαδα μου ερχεται ο νεος 1χΑΑ Fenix LD12 (τον προτιμησα απο τον 2χΑΑ LD22 λογω μικρου μεγεθους αλλα και λογω οτι εχω ηδη τoυς μεγαλους Fenix LD20 και Jetbeam BA20).
Οποτε θα συγκρινω τον LD10 μου με τον διαδοχο του, τον Fenix LD12. I can't wait :)))

Fenix LD12 http://www.fenixlight.com/viewproduct.asp?id=160

Μια χαρα φαινεται, πολυ πιο φωτεινος και πιο περιποιημενος απο τον 40αρη. Για να αναβαθμισει ομως καποιος που εχει τον παλιο, δε λεει. Αν δεν ειχα τον παλιο θα τον επαιρνα σιγουρα.
Η αναβαθμιση του LD10/20 σε LD12/22 εχει σαφεστερα περισσοτερο νοημα για τους κατοχους των παλιων μοντελων.

Παντως ειναι ωραιο τα μοντελα να αναβαθμιζονται και η Fenix κανει πολυ καλη δουλεια!

my pleasure :)
Για την ιστορια, οι φωτο ειναι απο μηχανη Νικον με τον macro φακο Nikkor 40mm.

Φλας εξωτερικο εχεις? Αν ναι δεν ξερεις να το χειριζεσαι σωστα

Φλας εξωτερικο εχεις? Αν ναι δεν ξερεις να το χειριζεσαι σωστα

Απ'ολα εχω αλλα χρησιμοποιω μονο το φλας της μηχανης για ταχυτητα και απλοτητα. Προσεχω ομως οσο μπορω τις λεπτομερειες.
Μην ξεχνας οτι το γυαλιστερο μαυρο και γενικα οι στιλπνες επιφανειες ειναι απο τα πλεον δυσκολα θεματα στη φωτογραφιση με φλας.

δεν μιλαω για αυτο....μιλαω για το φοντο που γκριζαρει.... αυτο δειχνει κακη φλασομετρηση γιατι εχεις κοντρα αντανακλαση του. Μονο αν κανεις κατι σαν σοφτμποξ θα ξεφυγεις. μπαλωμα αν θες με +2 στοπ....
Ελπιχω να χρησιμοποιεις προτεραιοτητα διαφραγματος με το φλας, ετσι?

δεν μιλαω για αυτο....μιλαω για το φοντο που γκριζαρει.... αυτο δειχνει κακη φλασομετρηση γιατι εχεις κοντρα αντανακλαση του. Μονο αν κανεις κατι σαν σοφτμποξ θα ξεφυγεις. μπαλωμα αν θες με +2 στοπ....
Ελπιχω να χρησιμοποιεις προτεραιοτητα διαφραγματος με το φλας, ετσι?

Σωστα το λες Κωστα. Εχω αληθινο soft box για ειδικες περιπτωσεις, αλλα ειναι μανουρα οπως γνωριζεις αν θελεις να κανεις σωστη δουλεια (τριποδα, εξτρα φωτισμους, reflectors etc, etc)
Ολες τις φωτο που βλεπεις τις τραβηξα σε 2-3 λεπτα, οσο κανει να τακτοποιησεις τα φακουδακια στο τραπεζι. Στην αλλη περιπτωση δεν με εφτανε μια ωρα...κυριολεκτικα μιλαω, αν ηθελα να κανω σωστη δουλεια.

Σε μακρο φακο, και σε φωτογραφιες οπως η παραπανω, το διαφραγμα πρεπει να ειναι οσο κλειστο παιρνει. Η συγκεκριμενη ειναι στο φ16 λογω μεγαλης ανομοιομορφης επιφανειας που την ηθελα ολη νεταρισμενη.

Πως και δεν εισαι και στο διπλανο φορουμ μιας και βλεπω οτι το κατεχεις το θεμα? :))