Φακοί Fenix

Re: Φακοί FENIX

Η μεπειρια μου λεει πως το 16 ειναι πολυ, ειδικα για τετοιο καρε. 11 ειανι αρκετο.....

δεν ειμαι διπλα γιαιτ δεν θελετε να καω ετσι? ειμαι σε ενα βαρβατο ξενο και δεν μου φτανει χρονος για παραπανω

Οχι βεβαια να θελουμε να καεις! Ζωντανα και χαρουμενα μελη θελουμε στο καλο φακουδοφορουμ μας!

Κοιτα, το φ16 στο συγκεκριμενο μακρο φακο, και για φωτο με γκρουπ προιοντων, δεν μου βγαζει προβληματα με φλας, οποτε κανω καταχρηση!

Μολις ηρθε ο Fenix LD12! Οι πρωτες εντυπωσεις ειναι απο τις καλυτερες που ειχα σε συγκριση με τους αλλους φακους που εχω αγορασει. Μου φαινεται οτι θα παραγγειλω και τον Fenix LD22..ας εχω τον Fenix LD20 και τον Jetbeam BA10.
Αφου τον χαρω λιγακι θα αρχισω την συγκριση με τον Fenix LD10 αν και ειναι προδικασμενο το αποτελεσμα. Ο Manafont.com τον εχει $45 αλλα δυστυχως οταν τον παρηγγειλα δεν τον ειχε φερει ακομα και ετσι τον πηρα απο το ebay $51.

Here we are:

DSC_8065.jpg

DSC_8062.jpg

Ευχαριστω παιδια, πραγματικα αυτο το 1χΑΑ φακουδακι ειναι χαρμα οχι μονο οφθαλμων αλλα και λειτουργικοτητας και χρηστικοτητας και διαρκειας κλπ κλπ.
Μαζι με τον Fenix TK41 και τον Fenix MC11 ειναι οτι καλυτερο αλλα και χρησιμοτερο εχω απο ΑΑ φακους! Μαλλον θα παρω και τον LD22 να συμπληρωσω το καρε.

Εδω ειναι ενα πινακακι που εχω κανει στο Excel για quick reference στις λεπτομερειες των ΑΑ και ΑΑΑ φακων που εχω. Εχω περιλαβει και τον Fenix LD22 τον οποιο και θα παραγγειλω συντομα :-)
Βλεπουμε συγκριση της φωτεινοτητας των φακων σε λουμενς, στα διαφορα modes, και τις αντιστοιχες διαρκειες σε ωρες. Επισης και το max. βεληνεκες (throw). Σε δουλεια να βρισκομαστε..:))

chart.jpg

Αρχιζουμε σιγα σιγα την περιγραφη του Fenix LD12. Ξεκιναμε με τα παρελκομενα που υπαρχουν στη συσκευασια.

Οπως βλεπουμε στις φωτο, ο Fenix LD12 ερχεται με τη θηκη του, περιποιημενη και απλη που κλεινει με 'χριτσ χρατς' αλλα διαφορετικη αυτης του LD10 στο οτι δεν εχει πλαστικο κρικο στο πανω μερος (αντι αυτου υπαρχει μια μικρη και διακριτικη 'θηλια') ΚΑΙ ο ιμαντας που δενει στη ζωνη η στο σακκιδιο ΔΕΝ εχει χριτσ χρατσ οπως της θηκης του LD10, αλλα ειναι ραμμενος στη θηκη. Προσωπικα την προτιμω ετσι, συμμαζεμενη, πιο απλη και σιγουρη, αν και σπανια χρησιμοποιω θηκες.
Ο φακος ζοριζεται λιγο να μπει στη θηκη, λογω του clip που εχει πανω του, αλλα δεν παρετηρησα καποιο προβλημα απο γδαρσιμο στο σωμα του φακου. Το clip τσεπης ειναι το ιδιο με αυτο του LD10. Βγαινει χωρις φθορα στο σωμα.

Μεσα στη συσκευασια βρισκονται επισης 2 spare o-rings και ενα μικρο lanyard. Δεν εχει spare rubber switch οπως ο LD10, να υποθεσω οτι ο διακοπτης του LD12 ειναι πιο ανθεκτικος? Στις φωτο αλλα και στην αισθηση φαινεται οντως πιο στιβαρος.

DSC_8162.jpg

DSC_8166.jpg
αριστερα ο LD12 δεξια ο LD10

Fenix_006.jpg

Fenix_007.jpg

Διαστασεις και εξωτερικα χαρακτηριστικα.

Να πουμε οτι ο LD12 ειναι εργο τεχνης. Πιστευω οτι ειναι ο πιο ομορφος και sexy φακος της Fenix. Δε λεω, εχω κολλημα με την ποιοτητα και το design της Fenix γενικοτερα, αλλα νομιζω οτι δεν απεχω και πολυ απο την πραγματικοτητα.

Ο Fenix LD12 ειναι 4 χιλιοστα μακρυτερος απο τον προκατοχο του, στα 115 χιλιοστα. Το manual αναφερει τον LD10 στα 100 χιλιοστα, ενω στην πραγματικοτητα ειναι 101 χιλιοστα, ενω ολες οι διαστασεις του LD12 ειναι ακριβεις.
Η διαμετρος κεφαλης και των δυο ειναι ακριβως η ιδια, στα 21.5 χιλιοστα, οπως και το βαρος τους με μπαταρια eneloop και το κλιπ, ακριβως το ιδιο στα 77 γραμμαρια. Ιδανικες διαστασεις και βαρος για εναν ευχρηστο στο κρατημα ΑΑ φακο.

Παιρνει ολα τα αξεσουαρ που παιρνει και ο Fenix LD10 (που ταιριαζουν και στον LD20/22) και ειναι ολα τα λεφτα αυτα τα αξεσουαρ. Οπως εχω πει, πολλαπλασιαζουν της αξια και χρηστικοτητα ενος φακου. Μπραβο στη Fenix γι'αυτο.

Οι εμφανεις διαφορες των δυο φακων, εκτος απο τον διακοπτη στο σωμα του LD12 που κανει μπαμ, ειναι ελαχιστες και αυτες αισθητικες. Οπως η γραμμη που ειναι χαραγμενη στο σωμα (παραλληλη με το κλιπ) του LD12 και το πιο αισθητικο -μικροτερο-πολυγωνικο στεφανι κοντα στην κεφαλη του φακου. Το κλιπ ειναι το ιδιο ομορφο με του LD10, αλουμινιο, σκουρο γκρι που ταιριαζει απολυτα με το χρωμα του φακου.

Θα πρεπει να σημειωθει οτι ο LD12 δεν στεκεται στην ουρα του (σαν τον LD10) επειδη εξεχει ο διακοπτης. Κριμα, η Jetbeam πως τα καταφερε δηλαδη? Παντως ο διακοπτης instant on του Fenix 12 ειναι πιο στιβαρος απο της Jetbeam (BA20) με την εννοια οτι δυσκολα θα πατηθει και θα αναψει κατα λαθος. Πολυ καλη δουλεια. Τελος η κορωνα (bezel) του LD12 εχει πιο βαθυ "κυμματισμο" απο του προκατοχου του και ειναι πιο ομορφη αν και η διαφορα ειναι μαλλον ελαχιστη

Να πω επισης οτι οι διαφορες στις διαρκειες και φωτεινοτητες φαινονται στο παραπανω πινακακι excel, αλλα να τονισω οτι δεν μπορεσα να δω ουσιαστικη διαφορα στην πραξη αυτων των 15 λουμενς παραπανω του Fenix LD12 (max. 115 lm). Σιγουρα υπαρχει ομως. Τα 80 μετρα βεληνεκες (throw) που γραφει το μανουαλ μαλλον σωστο ειναι αλλα δεν ξερω ποσο χρησιμο, παντως μεχρι τα 50-60 μετρα τη δουλεια σου την κανεις ανετα και χαιρεσαι να τον χρησιμοποιεις.
Αυτο που λατρευω στους Fenix γενικοτερα ειναι η διαρκεια που καταφερνουν με τις μπαταριες. Ειμαι λατρης της διαρκειας και οχι τοσο της φωτεινοτητας. Αν θελω φωτεινοτητα παιρνω κατι σαν τον Fenix ΤΚ41. Παντα για μπαταριες ΑΑ μιλαμε.

Ο διακοπτης που αλλαζει τις φωτεινοτητες στο σωμα του Fenix LD12 αισθανεται πολυ ποιοτικος και ανθεκτικος. Καποιο ειδος καουτσουκ θα ειναι. Ανταποκρινεται αμεσα με ενα ευχαριστο κλικ. Ειναι πολυ απλος στη χρηση. Αν θελεις strobe, τον κρατας πατημενο για ενα δευτερολεπτο. Αν θες SOS mode τον κρατας πατημενο 3 δευτερολεπτα. Και μονο για αυτον (και το instant on βεβαια), αξιζει καποιος να αναβαθμισει (αν εχει τον LD10) η να τον αγορασει αν θελει ενα πραγματικα θαυμασιο και ποιοτικο 1χΑΑ φακο, αδιαβροχο, να αντεχει πτωσεις.. (ηδη μου επεσε ατσαλα στο μαρμαρο κατα τη διαρκεια της φωτογραφισης και αφησε σημαδι στη κορωνα), και να εχει διαρκεια. Και δεν μπορω να μην ξανατονισω τα αξεσουαρ που μπορει να παρει που πραγματικα τον διαφοροποιουν εντελως απο τον ανταγωνισμο.

Να πω και κατι αρνητικο, μεσα στο σκοταδι καμμια φορα ειναι ενοχλητικο να προσπαθεις να εντοπισεις τον διακοπτη, που αλλαζει τις φωτεινοτητες, πανω στο σωμα. Στον LD10 δεν υπαρχει αυτο το θεμα αφου ολα ρυθμιζονται απο τον διακοπτη on/off. Δεν το συζηταμε ομως, καλυτερα να υπαρχει παρα να μην υπαρχει. Αυτο που θα ηθελα απο την Fenix, στην επομενη αναβαθμιση, ειναι να σχεδιασει το φακο ετσι ωστε να στεκεται στη βαση του και να λειτουργει σαν κερι με το αναλογο αξεσουαρ.

Εδω εχουμε τους Fenix LD12 και LD10 διπλα διπλα! Ειναι κουκλια και τα δυο!!

Fenix_008.jpg

DSC_8174.jpg
Η φωτο αυτη εχει οριζοντιοποιηθει για λογους οικονομιας χωρου..

Ολοκληρωνοντας την περιγραφη του φακου, θελω να πω οτι η αγορα του Fenix LD12 μου εδωσε μεγαλυτερη χαρα απο οποιοδηποτε φακο εχω αγορασει εως σημερα, ας εχω και τον εξαιρετικο προκατοχο του, με εξαιρεση ισως αυτης του Fenix TK41. Ειναι ο ιδανικος EDC (Every day cary) φακος κατα την αποψη μου. Ενας πανεμορφος φακος που σου δινει τη σιγουρια και την αισθηση οτι δεν θα σε αφησει ποτε. Αξιζει τα λεφτα του ($55). Εδω ποζαρει καμαρωτος. Χαρειτε τον!

Fenix_011.jpg

Fenix_004.jpg

Fenix_001.jpg

Fenix_012.jpg

Fenix_003.jpg

Fenix_002.jpg

Συνεχιζω τις συντομες παρουσιασεις φακων Fenix ΑΑ και ΑΑΑ.

Επομενο στη σειρα review ΑΑ φακου: O φακος 'πολυεργαλειο'.... Fenix MC11 !! Ο πασπαρτου των φακων :))
Ειναι ο φακος που εχω χρησιμοποιησει τις περισσοτερες φορες για πραγματικη αναγκη και οχι για πλακα. Γατζωνεται, στεκεται, κρεμιεται, στριβει και χρησιμοποιειται ΠΑΝΤΟY και οχι μονο σε camping!

DSC_8182.jpg

http://www.fenixlight.com/viewnproduct.asp?id=94

Παντελη πραγματικα το σκεφτηκα καποιες φορες αλλα μου φανηκε καπως αδοκιμο να κανω ξεχωριστο review οταν απο αυτο θα λειπει παντελως το τεχνικο κομματι που ειναι και βασικο.
Ρευματα, αντιστασεις, καταναλωσεις, ειδη led, γραφηματα, μετρησεις φωτεινοτητας, συγκρισεις με την αγορα και αλλα παρομοια θεματα, δυστυχως, δεν τα κατεχω και θα αισθανομουν ολιγον ασοβαρος αν εκανα ξεχωριστο νημα και το review να ηταν μισερο. Κατα καποιο τροπο θα ητανε σα να μη σεβομουνα αρκετα το φορουμ, τους επισκεπτες και τα παιδια που πραγματικα γνωριζουν. Ετσι το βλεπω, ισως ειναι λιγο υπερβολικο, αλλα ειμαι πιο ανετος γραφωντας στο γενικο νημα της Fenix. Εχω το "ακαταλογιστο" εδω:))

Απάντηση: Φακοί FENIX

Φιλε Χιώτη, σε ευχαριστούμε για τις παρουσιάσεις σου, είναι εξαιρετικές, κι ας μην εχουν και μεγάλο "τεχνικό" κομμάτι...!

Στο ποστ #552 (close up LD12), το LED φαίνεται off center - το παρατήρησες???
Εχεις διαφορά στην δέσμη? (στον τοίχο, φαίνεται αλλίωση, από κοντά?)

Merci Asot!
Το ειδα, ναι, ειναι ελαχιστα off center, σαν του LD10, αν και στην φωτογραφια φαινεται πιο εντονα διοτι δεν εχω κεντραρει ακριβως στη μεση.
Δεν εχει διαφορα στην δεσμη στον τοιχο απο κοντα. Το τσεκαρα τωρα για σιγουρια, αν και δεν ειχα παρατηρησει τιποτα περιεργο μεχρις στιγμης.

Re: Απάντηση: Φακοί FENIX

ομορφα φωτο , ευχαριστω . απολαυσα πραγματικα, αλλα για μενα the best EDC ειναι - zebralight sc51 :))

Merci Teo!
To zebralight sc51 ειναι ενα χοντρο μεγαλο και ασχημο γομαρι, με το συμπαθειο :))

Εδω ειναι τα 11 μικρα φακουδακια για μπρελοκ. Εχω και αλλα 2, αν θυμαμαι καλα, στο σπιτι στη Χιο, αλλα δεν μετρανε. Το δωδεκατο θα ειναι το δικο σου και σε ευχαριστω πολυ που μου το κρατησες.

Το αγαπημενο μου, και παντα πανω στα κλειδια, εναι το victorinox που εχει και καλο λεντ και στυλο και αλλα καλουδια.
Το δευτερο αγαπημενο ειναι το Φενιξ LD01 που ειναι στη θηκη του πολυεργαλειου Victorinox Champ.
Kαι το τριτο αγαπημενο, το προιστορικο κιτρινο που το φοραω στα κλειδια οταν θελω να κανω πλακα σε γκατζετακηδες!

DSC_8224.jpg