Φακοί Fujinon X-mount

ολο ελεγα να παρω το 90/2 αλλα λεω παλλα λεφτα ειναι , εχω και το 56....με 300ευρω μπορει και νο τον παρω
εχει και διαφορα στο minimum focus distance 60cm ο fuji 80cm 0 βιλτροξ
καλα εδω ο αλλος λεει αλλα για το focus...

https://youtu.be/gu26V_ITWME

Εχει κανείς εμπειρία από τον φακό fuji 60mmf2,4 macro? Τον σκεφτόμουν για αγορά καθώς δεν είναι εξωφρενικό το κόστος του, ήθελα έναν φακό macro και ταυτόχρονα θα χρησιμεύει και σαν πορτραιτοφακός καθώς τα 90mm (σε FF) με το f2,4 του φακού βοηθάει.

Εχει κανείς εμπειρία από τον φακό fuji 60mmf2,4 macro? Τον σκεφτόμουν για αγορά καθώς δεν είναι εξωφρενικό το κόστος του, ήθελα έναν φακό macro και ταυτόχρονα θα χρησιμεύει και σαν πορτραιτοφακός καθώς τα 90mm (σε FF) με το f2,4 του φακού βοηθάει.
υπερβολικά αργός και θορυβώδης. Από οπτική απόδοση καλός, αλλά όχι στο επίπεδο του 90

Macro και πορτραίτα δεν θα σε συμβούλευα. Βέβαια γούστα είν' αυτα

Στάλθηκε από το Samsung Note 8

εγω νομιζω μια χαρα ειναι τα μακρο για πορτρέτα, ειδικα αν θες κοντινα με studio φως

Last edited by a moderator:
Ευχαριστώ για τις απόψεις, δεν ξέρω έχω μπερδευτεί με αυτόν τον φακό, ακούω αρκετά διφορούμενα πράγματα, από την μια ακούω/διαβάζω όσα λέτε (θορυβώδης, αργός στην εστίαση, δεν είναι 1χ1 macro, έτσι και έτσι για πορτραίτα), από την άλλη ακούω γνώμες που λένε τα καλύτερα για αυτόν τον φακό, ότι τα κάνει όλα και συμφέρει, με τρομερό VFM. Εχω γνωστό με αρκετούς φακούς Fuji και ο 60mmf2,4 είναι ο αγαπημένος του, ενώ παρόμοιες απόψεις διαβάζω από διάφορους χρήστες στο διαδίκτυο.
Λέω να τον πάρω για την τιμή που τον βρίσκεις πλέον νομίζω είναι καλή περίπτωση και ας κάνει θόρυβο όταν εστιάζει, και ο Fuji 35mmf1,4 που έχω είναι θορυβώδης και όχι σφαίρα σε εστίαση άλλα την κάνω μια χαρά την δουλειά μου.
Αν εστιάζει παρόμοια με τον 35mmf1,4 δεν θα έχω θέμα.
Νομίζω για 300 κάτι ευρώ που τον βρίσκεις πλέον, παίρνεις έναν πλήρως μεταλλικό και φωτεινό φακό που κάνεις και macro, και πορτραίτα, και ρηχό βάθος πεδίου και μίνι τηλεφακό με πολύ καλή ποιότητα εικόνας από όσο διαβάζω. Ενώ τα 90mm που πάει σε FF μου είναι μια χαρά, από εκει και πάνω σφίγγει πολύ το κάδρο πράγμα που δεν το μπορώ. Όταν τον πάρω (λογικά σύντομα) θα γράψω κάποιες εντυπώσεις και θα βάλλω δειγματάκια.

αναλογα τι θες να τραβήξεις ειναι. εγω ειχα τον μακρο 50/2 για 4/3. Ηταν ο αγαπημένος μου φακος για πορτρέτα.
Τωρα εχω τον 56/1.2 αλλα μερικες φορες θα ήθελα την δυνατότητά να εστιαζω πιο κοντα.
για μακρο το 1χ1 το θες μονο για εντομα αν ειναι, σε ολες τις αλλες περιπτώσεις για αντικείμενά θα ειναι αρκετο το μακρο του.
Η εστιαση ειναι πιο αργη σε ολα τα μακρο.
Δεν τον ειχα ομως ποτε τον φακο απο δεν ξερω κατα ποσο καλος θα ειναι.

Last edited by a moderator:
Εχω την ίδια λογική με αυτά που λες, παλιότερα είχα σε Nikon τον Macro tokina 90mm και είχα βγάλει καταπληκτικά πορτραίτα με αυτόν, δεν έκανα macro όμως, εστίαζε βέβαια χάλια άλλα δεν με ενοχλούσε, αυτό που με ενοχλούσε ήταν τα 135mm που γινόταν σε FF και δεν το άντεχα, ήθελα κάτι πιο ευρυγώνιο. Τον συγκεκριμένο φακό της fuji λοιπόν, δεν τον θέλω για να βγάζω ζουζούνια, απλά να εστιάζω όπως λες πιο κοντά και μια στο τόσο όταν θέλω να βγάζω κάποιο αντικείμενο ''πιο μεγάλο''. Το f2,4 που έχει ξεφοντάρει και τον φόντο ενώ είναι και μαζεμένος από όσο έχω δει με εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Γενικότερα διαβάζω ότι είναι αρκετά αδικημένος φακός. Πολυεργαλείο θα έλεγα. Παρακάτω το review του από το αυστηρό OpticalLimits, κρίνει τον φακό με αξία 600+ ευρώ και τον βγάζει Highly Recoomended κάτι που είναι σπάνιο για αυτό το site, οπότε πόσο μάλλον σήμερα που τον βρίσκεις στα μισά λεφτά.
https://www.opticallimits.com/fuji_x/744-fuji60f24?start=2

Χτες παρέλαβα τον 16-55 έχοντας πριν τον 18-55 και την σειρά 1,4 σε prime περίμενα πολλά από αυτόν τον φακό και δεν με διέψευσε. Πλέον μιλάμε για απόδοση prime σε zoom φακό δεν λέω πως ο 18-55 ήταν κακός απλά του έλειπε το κάτι που θα έκανε την διαφορά.

Μιας και τα καλά του λίγο πολύ όλοι τα ξέρουμε θα σταθώ στο μόνο αρνητικό που βρήκα μέχρι στιγμής και το όποιο με προβληματίζει έντονα. Είναι το κακό ζύγισμα που έχει στο σώμα το οποίο μαζί με την έλλειψη σταθεροποίησης και το πολύ μεγάλο βάρος κάνουν την κατάσταση δύσκολη μόλις αρχίσει το φως να μην είναι αρκετό. Έχοντας συνηθίσει χωρίς σταθεροποίηση στους σταθερούς δεν περίμενα να είναι τόσο μεγάλη η διάφορα, συγκεκριμένα με τις ίδιες ρυθμίσεις πρέπει να δώσω ένα στοπ έξτρα στην ταχύτητα για να μην έχω θολούρα λόγο κραδασμών. Ελπίζω να τον συνηθίσω και να βελτιωθεί η κατάσταση γιατί είναι τρομερός φακός και δεν θέλω να μετανιώσω που έδωσα τον 18-55.

Ειναι ο φακός που χρησιμοποιώ επαγγελματικά κατά κόρον και δεν είχα ποτέ θέματα με τη σταθεροποίηση, μιλάω για χρηση πάνω σε σώματα όπως οι Χ-Τ2 και X-Pro2. Ακόμα και η σύζυγος που τον χρησιμοποιεί σε τελείως "λάθος" σώμα (Χ-Ε3) και σε δύσκολες συνθήκες (κλειστοί χωροι με ελαχιστο φως και κινούμενα θέματα), φέρνει πίσω καταπληκτικές φωτο. Θέμα τεχνικής είναι και κάποια στιγμή θα βρεις τον τρόπο