Κάλυψα ερασιτεχνικά μία βαφτιση μόνο με τον 56άρη χωρίς φλας και σκέφτηκα να αναφέρω μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα .
Στα συν:
- Είσαι διακριτικός φωτογράφος. Το εστιακό μήκος των 85mm σε FF σου δίνει τη δυνατότητα να μην μπλέκεσαι στα πόδια του επαγγελματία ,ειδικά όταν θες στο κάδρο σου να πιάνεις head to toe πορτραίτα.Επίσης ,το γεγονός ότι στέκεσαι μακρυά από το θέμα δίνει φωτογραφίες πιο αυθόρμητες. Βέβαια στη δική μου περίπτωση ο επαγγελματίας με παρότρυνε να βγάζω συνεχώς δίπλα, δεν είχε πρόβλημα ,έπεσα σε πολύ καλό και ευγενικό άνθρωπο .
- Μπορείς να τραβήξεις σε f1.2 με electronic shutter speed για ωραίο βάθος πεδίου σε εξωτερικούς χώρους.
- Δίνει τέλειο jpeg ως γνωστόν η fuji και ψιλοπαράτησα προς το παρόν τα raw .Ευτυχώς τράβηξα σε (raw+fine) και όχι σκέτο raw
- Δε χρειάζεσαι φλας στο εσωτερικό της εκκλησίας . Είχε καλό φωτισμό η εκκλησία συν τον έξτρα φωτισμό του φωτογράφου.
- Ο σταθερός φακός σε αναγκάζει να σκεφτείς και να κινηθείς πριν φωτογραφίσεις ,με αποτέλεσμα το κάδρο να περιλαμβάνει τίποτα παραπάνω εκτός από το κυρίως θέμα
- Ελάχιστες ,μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού out of focus ή κουνημένες φωτογραφίες τραβώντας πάντα σε AF-S και παρά την έλλειψη IS το φωτογράφικο αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
Στα μείον
- Το γεγονός ότι μερικές φορές δεν είσαι κοντά στο θέμα δυσκολεύει την κατάσταση σε περίπτωση πολυκοσμίας. Ίσως ο 35άρης και ο 16-55 να είναι καλύτερες λύσεις ,δεν ξέρω,αν θες να θυσιάσεις το βάθος πεδίου .Δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι ο "go to" φακός αν δε δουλεύεις με δύο φωτογραφικές μηχανές ή δεν αλλάζεις φακούς στη διάρκεια του μυστηρίου,γιατί 56 = head and shoulders ενώ 35 (ο παλιός μάλλον) ίσως δίνει καλύτερο κάδρο .
Συμπερασματικά ,ο καλύτερος συνδυασμός για μυστήρια ,αν δεν το κάνεις για χόμπι σαν και εμένα ,πρέπει ειναι 16-55 και στην τσάντα ένας εκ των (35,56,90)