Φακοί Fujinon X-mount

δεν εχει νόημα αν δεν εχεις δεύτερο φακό να συγκρίνεις και να δεις αν οι διαφορες είναι άξιες λόγου, θαλεγα κανόνισε να βρεθείς με τον peperr που σου το πρότεινε αν δεν κάνω λάθος να και να κανεις ένα γρήγορο συγκριτικό σε ένα κοντινό και σε ένα λίγο πιο μακρινό θέμα στις εστιακές που εντοπίζεις το πρόβλημα.

δίκιο έχεις,
αλλά από την άλλη ψάχνω απλά αν έπεσα σε χάλια κομμάτι

η σύγκριση με άλλο φακό είναι καλή ιδέα, αλλά θα πάρει χρόνο,
είμαι και ανυπόμονος :bang:

οπότε έκανα έτσι μία πολύ "μπακάλικη" δοκιμή με εικόνες στον υπολογιστή και εικόνες σε τοίχο με φλας,

σαν πρώτη ματιά μου φαίνεται ότι είναι sharp από άκρη σε άκρη, δεν έχω κάτι να ενοχλεί

αν βρω χρόνο αύριο θα στήσω πάλι τρίποδο και τα charts στον τοίχο

Είναι σοβαροί οι άνθρωποι της συγκεκριμένης αντιπροσωπείας και στο συγκεκριμένο τομέα, δεν παίζει να έχει πρόβλημα ο φακός και να μην το παραδεχτούν

δεν έχω λόγο να μην δεχτώ αυτό που λες,

αν και η εντύπωσή μου για τη συγκεκριμένη αντιπροσωπεία δεν είναι η καλύτερη
(ξαναλέω απλά αντύπωση, πιθανότατα κάνω λάθος)
από γεγονότα όπως πχ η μη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά cashbacks, όπου στο ευρωπαϊκό σάιτ η ελληνική σημαία είναι ίσως η μόνη απουσία, σαν να μην υπάρχουμε καν

αλλά από συζήτηση στο κατάστημα, κατάλαβα ότι συνήθως μόνο με χοντρό πρόβλημα κάνουν κάτι, αλλοιώς θεωρείται μέσα στα περιθώρια διακύμανσης που έχουν
(όχι για τη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά γενικότερα)

Δυστυχώς όλοι οι φακοί έχουν διακυμάνσεις από κόπια σε κόπια, η κάθε εταιρία καθορίζει το σημείο που το θεωρεί αποδεκτό. Προσωπικά θεωρώ από αυτά που μας έχεις πει μέχρι τώρα ότι φακός σου είναι μια χαρά, απλά νομίζω ότι ίσως είχες υπερβολικές απαιτήσεις από αυτόν διαβάζοντας ίσως και κάμποσα Reviews. Είναι ένας υπερευρυγώνιος ζουμ φακός και δύσκολα στο πάνω άκρο του θα είναι Super sharp παντού, κάνε πάλι δοκιμές να δεις αν με το Firmware διορθώθηκε και θα πρότεινα να βγεις να φωτογραφίσεις, να τον χαρείς και ας αφήσεις τα άκρα και το ψύρισμα, δεν θα σε ωφελήσουν σε κάτι και ίσως σε στεναχωρήσουν.

αλήθεια είναι ότι είχα κάποιες προσδοκίες, καθώς είχα διαβάσει υπερθετικά σχόλια από πολλές διαφορετικές πηγές
και επίσης όπως είπα είναι και ο πρώτος "ακριβός" φακός που πήρα

παρόλα αυτά πιστεύω ότι υπήρχε θέμα (ελπίζω ότι υπήρχε και δεν υπάρχει, θα δούμε)

Απάντηση: Re: Φακοί Fujinon X-mount

Πάντως μου φαίνεται παράλογο να αλλάζει η οπτική απόδοση ενός φακού με firmware, να αλλάξει η ταχύτητα και η ακρίβεια εστίασης ναι αυτό το καταλαβαίνω. Γιαυτο καλό είναι αν τελικά κανεις κάποια τεστ να ελέγξεις και τι γίνεται και με manual εστίαση.

Τα άκρα μπορούν όμως να επηρεαστούν μερικες φορές σε ευρυγωνιους φακούς από τυχόν ψηφιακές λειτουργίες του σώματος που κάνουν π.χ. βελτίωση βινιετας, γεωμετρίας κλπ. δεν έχω ιδέα τι από αυτά κάνει ένα σώμα Fuji οπότε και δεν ξέρω αν κάτι τέτοια εχει εφαρμογή και αν αυτό που διάβασες για πέρασμα νέου firmware στον φακό αφορούσε καλύτερη συμβατότητα με τέτοιες ψηφιακές βελτιώσεις (εγώ στα σωματα OLYMPUS / Panasonic της απενεργοποιω στα μενού γιατί έχω διαπιστώσει οτι μολύνουν τα άκρα σε ορισμένους υπερευρυγωνιους ).

το τεστ να το κανεις με μανουελ μοντ... ο δικος μου ειναι ξυραφι σχεδον μεχρι τα 19μμ ... ελπιζω να μην τον στειλαν στον Πικοπουλο:slapface:

Re: Απάντηση: Re: Φακοί Fujinon X-mount

Πάντως μου φαίνεται παράλογο να αλλάζει η οπτική απόδοση ενός φακού με firmware, να αλλάξει η ταχύτητα και η ακρίβεια εστίασης ναι αυτό το καταλαβαίνω. Γιαυτο καλό είναι αν τελικά κανεις κάποια τεστ να ελέγξεις και τι γίνεται και με manual εστίαση.

Τα άκρα μπορούν όμως να επηρεαστούν μερικες φορές σε ευρυγωνιους φακούς από τυχόν ψηφιακές λειτουργίες του σώματος που κάνουν π.χ. βελτίωση βινιετας, γεωμετρίας κλπ. δεν έχω ιδέα τι από αυτά κάνει ένα σώμα Fuji οπότε και δεν ξέρω αν κάτι τέτοια εχει εφαρμογή και αν αυτό που διάβασες για πέρασμα νέου firmware στον φακό αφορούσε καλύτερη συμβατότητα με τέτοιες ψηφιακές βελτιώσεις (εγώ στα σωματα OLYMPUS / Panasonic της απενεργοποιω στα μενού γιατί έχω διαπιστώσει οτι μολύνουν τα άκρα σε ορισμένους υπερευρυγωνιους ).

και εγώ το βρίσκω δύσκολο να επηρεάζεται η οπτική απόδοση του φακού από firmware,
αλλά θεωρητικά θα μπορούσε να συμβαίνει, πχ από κάποιο bug ή βελτίωση που αφορά το OIS,
ακόμη και απενεργοποιημένο, θα μπορούσε να επηρεάζει με τη θέση παρκαρίσματος του στοιχείου σταθεροποίησης

σκέφτηκα επίσης το ενδεχόμενο να είναι θέμα διόρθωσης γεωμετρίας κλπ αλλά το "πρόβλημα" ήταν εμφανές στο πιο μακρύ άκρο,
βέβαια και εκεί υπάρχουν διορθώσεις, οπότε θα μπορούσε να παίζει και αυτό

τις δοκιμές τις έκανα με AF για να κερδίσω χρόνο, είχα δοκιμάσει προηγούμενα το φακό με άλλα charts για το ενδεχόμενο να εστιάζει πιο μπροστά ή πιο πίσω, και δεν υπήρχε υποψία τέτοιου θέματος
αλλά έχετε δίκιο, με χειροκίνητη εστίαση θα ήταν πιο σταθερά τα ευρήματα

το τεστ να το κανεις με μανουελ μοντ... ο δικος μου ειναι ξυραφι σχεδον μεχρι τα 19μμ ... ελπιζω να μην τον στειλαν στον Πικοπουλο:slapface:

δεν ξέρω τι είναι ο Πικόπουλος, ούτε που τον στείλανε,
να ανησυχώ; :flipout:

Παλιότερα(2015) είχα διαβάσει ότι υπήρχαν παρτίδες όπου σε ένα από τα 2 άκρα ήταν soft .Όταν τον είχα το φακό στην X-T1 μαζί με το παλιό Lightroom, που ήταν αίσχος, θεωρούσα, ως άσχετος, ότι ήταν μέτριος. Βασικά, με τα 16mp υπολειτουργουσε ο 10-24. Κοίταζα και τα άκρα, όπου άλλες φορές ήταν μια χαρά, άλλες soft, οπότε για τα άκρα θεώρησα ότι ήταν user error. Αργότερα με την Τ2, απογειώθηκε, ειδικά με τη χρήση Iridient.Ισως σε ανάλυση είναι από τους λίγους παλιούς φακούς που σηκώνει παραπάνω από 24mp ανάλυση Σε reviews είχα διαβάσει ότι τα 18mm είναι το sweet spot του φακου. Όσο για τα firmware updates, συνήθως βελτιωναν το OIS, εκτός αν έκαναν και κρυφές διορθώσεις. Αν κάνεις τεστ σε τρίποδο πάλι, απενεργοπιησε το ois και ενημέρωσε μας αν θες για τα αποτελέσματα.

δεν ξέρω τι είναι ο Πικόπουλος, ούτε που τον στείλανε,
να ανησυχώ; :flipout:

τον πικοπουλο τον ειχε η φουτζι σαν επισημο επισκευαστη στην Αθηνα, δεν ξερω εαν ισχυει ακομα... ο ανθρωπος ειναι αναξιοπιστος!!!!

τον πικοπουλο τον ειχε η φουτζι σαν επισημο επισκευαστη στην Αθηνα, δεν ξερω εαν ισχυει ακομα... ο ανθρωπος ειναι αναξιοπιστος!!!!

ωχ ωχ ωχ !!

η απάντηση ήτανε ότι δεν χρειαζότανε επισκευή, οπότε μάλλον δεν πήγε πουθενά,
εκτός και αν τον στείλανε για έλεγχο εκεί

πήρε 12 μέρες από την ώρα που τον άφησα στο κατάστημα, μέχρι να επιστρέψει στο κατάστημα,
είναι φυσιολογικός χρόνος για απλό έλεγχο;

τέλος από το κατάστημα, μου είχανε πει ότι αν χρειαζότανε καλιμπράρισμα, η αντιπροσωπεία θα τον έστελνε στο Λονδίνο

επανέρχομαι στο θέμα του 10-24,

ο φακός όσο μπορώ να τον αξιολογήσω, με τα λίγα που ξέρω, μου φαίνεται ΟΚ,
ίσως θα ήταν χρήσιμη μία συνάντηση με κάποιον συνφορουμίτη που τον έχει για μια αδρή σύγκριση,
μην τυχόν έχω χάλια κομμάτι και δεν το ξέρω

έχω την εντύπωση ότι είναι εντάξει μετά την αναβάθμιση,
είχα φωτογραφήσει ξανά τα charts καθώς επίσης έβγαλα και αληθινές φωτογραφίες σε εξωτερικό χώρο

απλά να πω ότι η αξιολόγηση από έναν αρχάριο σαν εμένα, είναι πολύ δύσκολη,

διαπίστωσα ότι με τα charts, η απόσταση είναι μικρή για ευρυγώνιο, ίσως θα έπρεπε να τα απλώσω σε μεγαλύτερη έκταση και να φωτογραφήσω από μεγαλύτερη απόσταση,
έτσι ίσως τα άκρα θα επηράζονται λιγότερο από θέματα focus και γεωμετρίας,

τη δυσκολία ανεβάζει το γεγονός ότι θέλει πολύ καλή σταθεροποίηση η μηχανή, είχα ένα σινάμενο-κουνάμενο τρίποδo όπως έγραψε συνφορουμίτης,
και επίσης είδα διαφορές με το OIS on/off

τέλος η διόρθωση της γεωμετρίας στα άκρα από το software, ισιώνει τις γραμμές,αλλά προφανώς επιδρά στην εικόνα

λόγω δουλειάς και άλλων υποχρώσεων δεν είχα ακόμη το χρόνο να βγάλω "κανονικές" φωτογραφίες

όσον αφορά τους κιτ φακούς,
είχα πει ότι θα πουλήσω ή τον 16-50 ή τον 15-45, όποιος θα έφευγε πρώτος στην αγγελία που έβαλα,

για να πουληθεί μάλιστα πιο εύκολα ο 15-45, τον είχα στη ζελατίνα σφραγισμένο,

όταν περάσανε καμμιά 10ριά μέρες από την αγορά και δεν υπήρχε ενδιαφέρον στην αγγελία, λέω κάτσε να τον δοκιμάσω μην είναι κανένα κομμάτι DOA,

μόλις τον έβαλα πάνω στην Χ-Τ100 και έβγαλα λίγες δοκιμαστικές φωτογραφίες, αποφάσισα ότι σίγουρα θα κρατήσω αυτόν,

το μικρότερο μέγεθος ταίριαξε πολύ καλύτερα με το μικρό σώμα της X-T100, αν θέλω να κουβαλάω έναν κιτ για γενική χρήση πχ διακοπές κλπ
το 15 έναντι του 16 στο κάτω άκρο, παραπάνω από ευπρόσδεκτο για τη γενική χρήση που θέλω,
και οπτικά όσο μπορώ να τον αξιολογήσω με τα λίγα που ξέρω είναι φανταστικός

το ηλεκτρικό ζουμ, δεν με ενθουσίασε, θα προτιμούσα χειροκίνητο, αλλά δεν με ενοχλεί κιόλας

οπότε τελικά έφυγε ο 16-50

Σίγουρα, από τους καλύτερους φακούς του συστήματος είναι ο 90/2, αλλά τελέ χωρίς IS δεν παίρνω, και μάλιστα σε σώμα χωρίς IBIS.

H σκέψη μου είναι για:
80/2.8 OIS macro
200/2 OIS
+1.4x που δουλεύει και στον 80 και στον 200

Tzo να σε ρωτήσω, χρησιμοποιείς τόσο πολύ την εστιακή απόσταση των 300mm? Δεν σε περιορίζει? Επίσης κουβαλάς συχνά έξω τέτοιους μεγάλους φακούς?

Αγαπητό μου εστιακό μήκος είναι τα 300mm. Ιδανικό ακόμη και για θεατρική παράσταση, για σπορ σε κλειστό χώρο, μέχρι και για πορτραίτα και άλλα πολλά.
Τα 400 και τα 600 είναι πιο εξειδικευμένα.

Αν κάτι με περιορίζει είναι ένας σκοτεινός ζουμ.
Έχω βαρεθεί τους 100-400.
Ένας (υπερ)φωτεινός prime είναι απελευθερωτικός.

Ναι, βγαίνω συχνά με τηλεφακό, πολλές φορές και με δυο διαφορετικούς.
Ο Sigma 150-600 Sports με ταλαιπώρησε με το βάρος/όγκο/σκοτεινότητά του και τον έδωσα.
Από δω και πέρα μόνο primes στο σούπερ τελέ για μένα.

Ο Fujinon 200/2 δεν είναι και τεράστιος. Μια χαρά είναι το μέγεθός του.
Του χρόνου με βλέπω έτσι για τα 300-400-600:
pbeAmU.jpg

https://camerasize.com/compact/#800.771,725.689,692.506,ha,t