Έχει πολύ μεγάλη διαφορά και αυτό το λέω στους κατόχους του 16-55 2.8 από τον 18-55 που έχω εγώ τώρα ;
Sent from my iPhone using Tapatalk
Έχω και τους 2 .Ο κιτ αγοράζεται με μηχανή και κοστολογείται πάνω κάτω 350 ευρώ σετ ,ενώ μόνος του 700+ ,ο 16-55 κοντά στο 1000άρικο .Η διαφορά τους είναι τέτοια που από την μία θα σε ικανοποιήσει περισσότερο από τον κιτ ,από την άλλη θα 'πονέσει' το έξτρα 600άρι σε χρήματα,γιατί δεν τον λες και κακό τον 18-55.
Πρακτικά :
-τους τελευταίους 4 μήνες μόνο τον 16-55 χρησιμοποιώ ,παρόλο που έχω 7 XF φακούς.Στις διακοπές πάλι είμαι μεταξύ 10-24 και 16 ,ενώ τον 18-55 τον έχει ο αδερφός μου.
-για ταξίδια ο 16-55 είναι βαρύς ,ειδικά όταν θες να έχεις 2ο φακό μαζί και είναι απαραίτητο το grip για καλύτερο κράτημα στη σειρά Χ-Τ .Άρα πάμε σε συνολικό βάρος μεγαλύτερο από Χ-Τ2/3/+kit και τον αποφεύγω. Μία φορά τον πήρα μαζί ,ικανοποιήθηκα από τις φωτογραφίες ,όχι όμως από το βάρος.
-σε ποιότητα εικόνας ο 16-55 είναι ένα σκαλί ανώτερος από τον κιτ και γενικά οι primes, ως κανόνας ,ομοίως λίγο ανώτεροι από τους zoom.Στην πράξη όμως είμαι ικανοποιημένος από τους zoom ,ειδικά ο 10-24 είναι κολλημένος πάντα στα ταξίδια ,παρόλο που ο 16 είναι ο πρωταθλητής.Στον 18-55 βλέπω μερικές φορές purple fringing στις φυλλωσιές στα 18mm ,στον 16-55 όχι .Επίσης ο 16-55 έχει μεγαλύτερη λεπτομέρεια /οξύτητα
-και οι 2 φακοί έχουν καλό auto focus για φωτογραφίες και βίντεο .Ο 16-55 έχει twin linear motors ,άρα καλύτερος σε αυτόν τον τομέα ,το καταλαβαίνεις τόσο στις φωτογραφίες ,αλλά ειδικά στο βίντεο.
-θες gimbal για βίντεο με το σύστημα Χ-Τ + 16-55
ΥΓ έχω και γω B+W nano protective filter ,είμαι ικανοποιημένος .