Φακοί για m4/3

Επίσης το πολύ ρηχό βάθος πεδίου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, πρόσφατα δοκιμάζοντας τον sigma 60/2,8 ως πορτρετοφακό μου έτυχε να έχω το ένα μάτι εκτός εστίασης σε ελαφρά πλάγιες λήψεις...

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

επίσης: θα έχω και καλό πορτραίτο στα 40mm? (οπότε δε θέλουμε τον 45ρη που έδωσα και θέλω να ξαναπάρω?)

Βγάζεις πορτρέτα με τον 12-40 άλλα αν θες καλό ξεφοντάρισμα αναγκαστικά θα πρέπει να πας σε φακό με 1,8...ο Olympus 45mm1,8 είναι ιδανικός για τέτοιες περιπτώσεις....όσο καλό και αν είναι το f2,8 δεν έχεις το ίδιο low light και ξεφοντάρισμα όπως με έναν φακό prime f1,8. Στην πράξη φυσικά με κάποιους συμβιβασμούς ο 12-40 θα μπορούσε να είναι και ο μοναδικός σου φακός για αυτό και προσωπικά τον προτείνω σε οποιοδήποτε κάτοχο OMD μηχανής της Olympus.

Εγώ θα προτιμούσα τον olympus 75mm 1.8.
Πιο ακριβός, αλλά ιδανικός για καλό ξεφονταρισμα.

Εννοείται άλλα είναι πολλά τα λεφτά!! Ενώ ο 45mmf1,8 κάνει το 1/3 των χρημάτων και λόγω εστιακού μήκους δεν σε περιορίζει τόσο, ακόμα και μέσα σε σπίτι έχει μια χρησιμότητα ενώ ο 75mm κάνει μόνο για έξω.

Σε gray market Τον βρίσκεις νομιζω κατω από 500 πια...

Καλά ναι άλλα και πάλι τον 45mm τον παίρνεις μεταχειρισμένο ίσως και κάτω από 200 ευρώ, για μένα ο πιο Value for money φακός prime του συστήματος, τσάμπα για αυτό που είναι. Ο 75αρης είναι φοβερός φακός άλλα πρέπει να ξέρεις τι ζητάς από αυτόν, να δεις αν σε βολεύουν τα 150mm που είναι κάπως περιοριστικά και κυρίως αν σηκώνεις την τιμή που πάει όπως είπες 500 ευρώ ακόμα και σε grey market.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Καλός ο 45/1.8 αλλά ο 75/1.8 είναι άλλη κλάση παλικάρια , ξεφονταρισμα και λεπτομέρεια ίδιο με τους 42.5/1.2 και 45/1.2 (αναλογικά στο ίδιο κάδρο) που είχα/έχω αρκεί να εχεις την κατάλληλη απόσταση από το θέμα, συμπιέζει βέβαια ακόμη περισσότερο το background σε πορτρέτο, ως κοντός τηλεφακός είναι μοναδική λύση για σπορ σε κλειστές αίθουσες, θέατρα κλπ. όταν το f2.8 δεν αρκεί, τα 500 αγορά έστω και από grey καινούργιος είναι ληστεία γιαυτο τον φακό σε σχέση με αυτά που στοιχίζουν άλλοι (το hood πουλιέται έξτρα).
Αν πάτε στο google στην σελίδα μου θα δείτε αρκετά δείγματα του φακού από δοκιμή πριν 1 χρόνο με την ΕΜ1.2 σε CAF+Tr (με το παλιό firmware) και τα πήγαινε εξαιρετικά καλά, παρόλα αυτά υπάρχουν και γρηγορότεροι σε εστίαση φακοί (και ο 45/1.8 αντίστοιχη ταχύτητα έχει).
Οπως είπε ο Δημητρης σε manual εστίαση υπάρχουν και άλλες λύσεις, μια από τις καλύτερες ο πολύ φθηνότερος SAMYANG 85/1.4 που είχα γράψει σχετικά πριν λίγα post (με χρήση ανταπτορα).

Last edited:
Φυσικά και είναι άλλη κλάση άλλα προσωπικά αυτά τα 150mm με περιορίζουν πάρα πολύ και τα χρησιμοποιώ λίγο, για αυτό όσο καλός και αν είναι ο 75mm δεν μπορώ να δικαιολογήσω αυτά τα 500+ ευρώ που χρειάζονται για να τον αποκτήσεις. Βέβαια περι ορέξεως.

εμενα παλι, που μ αρεσει να φωτογραφιζω πορτραιτα , ειδικα σε εξωτερικους χωρους και εκδηλωσεις χωρις να με παιρνουν χαμπαρι (απο μακρια δηλ) , ειναι ο ιδανικος φακος .

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ακριβώς έτσι Γιάννη τον χρησιμοποιώ (εν μέρη) και εγώ, αρκετά πορτρέτα δρόμου έκλεψα από μακριά στο τελευταίο μου ταξίδι Μόσχα Αγία Πετρούπολη. Για συνήθης εσωτερικούς χώρους φυσικά και δεν βολεύει όπως λέει ο Νίκος.

Ο 12-60 3.5-5.6 έχει φτάσει.
Μπήκε στη μηχανή και έκανα μερικά κλικ.
Έχω πάθει πλάκα.
Πολύ καλή αίσθηση στο χέρι.
Ακόμα και στα 60mm πολύ ευκρινές αρχείο (τουλάχιστον στο κέντρο).
Γρήγορη εστίαση.
Ωραία χρώματα.

Δε χρειάζεται καν να κάνω τεστ, η διαφορά φαίνεται στην οθόνη της μηχανής!

Μακάρι να έβγαζε και η olympus τέτοιους value for money φακούς!

με γειες , ειναι σαφως καλυτερος απο τον Ολυμπους 12-50 και λόγω των πλαστικων παρολο το μεγεθός του είναι ελαφρυς σχετικά. Αν θελεις το μεγαλο ευρος ειναι ότι πρεπει και πουλας τους αλλους δυο να παρεις ενα φωτεινο prime για βραδυ. Παρολα αυτα πιστευω οτι στα 12mm ο 12-32 αν εχεις καλη κοπια θα ειναι ελαφρως καλυτερος. Α και θέλει και λίγο προσοχή στη γεωμετρία στα 12mm, δινει λιγο παραπάνω παραμόρφωση και σε κοντρα φως μπορει να δεις αυξημενο CA. Για τα χρήματα που τον βρίσκεις όμως όμως είναι VFM.

σερφάροντας στο ιντρενέ έπεσα επάνω σε ένα φακό για m4/3 που δε γνώριζα την ύπαρξη του και μου φαίνεται άκρως ενδιαφέρον!

τον sigma 16mm 1.4
https://www.skroutz.gr/s/13286121/Sigma-16mm-f-1-4-DC-DN-Micro-Four-Thirds-MFT.html

Εκτός από το μεγάλο του μέγεθος δε βλέπω κάποιο άλλο μειονέκτημα, τον έχει δοκιμάσει κανείς???

μια χαρα φακος ειναι, απλα ειναι σχεδιασμενος για apsc , και γι αυτο εχει τοσο μεγαλο μεγεθος.
Εγω θα πηγαινα στον panasonic 15mm 1.7 ή στον olympus 17m 1,8, κυριως λογω μεγεθους και ΙΣΩΣ καλυτερης εστιασης (οι sigma δεν φημιζονται για την αριστη συνεργασια σε CAF και ειδικα στο βιντεο).

Αν τοι φορεσεις σε μια panasonic gh4-5 ή g80 ή σε olympus em1 , δεν θα φαινεται τοσο μεγαλος και ισως προσφερει και καλυτερο κρατημα.

Ολα σχετικα ειναι....σαν αποδοση παντως, ειναι αριστος φακος , πολυ οξυς ακομα και τερμα ανοιχτος.

Μετά την αγορά του panasonic 12-60 3.5-5.6 και έχοντας τον 20ρη 1.7 ΙΙ της ίδιας εταιρίας είδα τον sigma με ενδιαφέρον.

Προς το παρών δε σκέφτομαι την αγορά του 12-40 pro της oly γιατί ακόμα και με τον 12-60 που πήρα βλέπω το ζύγισμα της μηχανής οριακό για τα γούστα μου.
Ακόμα τα επιπλέον 200 γραμμάρια που έχει ο 12-40 και με βλέπω να ψάχνω για μεγαλύτερο σώμα ή grip (κάτι που δε το θέλω)

Ο 20ρης που έχω σε εστίαση είναι...δράμα, αλλά είναι ξουράφι, ακριβώς όπως θέλω έναν φακό να γράφει (λέτε να βγει ο ΜΚΙΙΙ σύντομα με εστίαση σφαίρα?). Επίσης θα ήθελα ελάχιστα πιο ανοιχτό κάδρο.
Ο 17ρης 1.8 της olympus είναι γρήγορος στην εστίαση αλλά είναι πιο soft από τον 20ρη.
Ο 15ρης 1.7 panaleica είναι πολύ wide για τα γούστα μου (είχα τον 14ρη 2.5).
Ο sigma ο 16ρης είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση από όλες τις απόψεις αλλά....κουρσούμι.

Τελικά αυτό το σύστημα είναι φτιαγμένο για να μη μπορείς να βρεις αυτό που θες ε?

Σε πρώτη φάση με βλέπω να παίρνω τον 17ρη 1.8 για να τον δουλέψω στη μηχανή και να έχω ιδίαν άποψη.
Και μετά ή τον κρατάω και πουλάω τον 20ρη ή τον κρατάω (τον 17ρη).