Φακοί για m4/3

Ένας τηλεφακός λείπει από το σύστημα πιστεύω.
Τύπου 50-500 Sigma που έβγαζε για 4/3 γιατί οχι και 150-600.
Καλός ο 300αρης αλλά είναι λίγος και σταθερός,δεν βολεύει.

Ούτε λίγος ούτε άβολος είναι ο 300/4pro.
840mm eq. με τον 1.4x με πολύ καλή ποιότητα δεν είναι καθόλου λίγο.
Και άβολο δεν τον λες, με τόσο φοβερή σταθεροποίηση και συμμαζεμένο μέγεθος.
Ασχολείσαι με το θέμα σου παρά να παίζεις με αλλαγές εστιακού μήκους.

Tα 600mm eq. δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από τα 400-500.
Εξαιρετικά σπάνιο είναι να έχεις τα 600 και να θες απαραιτήτως 400-500.
Το πιο συνηθισμένο είναι να έχεις τα 400-500 και να μη λες όχι για πιο πολύ και στο τέλος να αναγκάζεσαι να κροπάρεις.

Ούτε λίγος ούτε άβολος είναι ο 300/4pro.
840mm eq. με τον 1.4x με πολύ καλή ποιότητα δεν είναι καθόλου λίγο.
Και άβολο δεν τον λες, με τόσο φοβερή σταθεροποίηση και συμμαζεμένο μέγεθος.
Ασχολείσαι με το θέμα σου παρά να παίζεις με αλλαγές εστιακού μήκους.

Tα 600mm eq. δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από τα 400-500.
Εξαιρετικά σπάνιο είναι να έχεις τα 600 και να θες απαραιτήτως 400-500.
Το πιο συνηθισμένο είναι να έχεις τα 400-500 και να μη λες όχι για πιο πολύ και στο τέλος να αναγκάζεσαι να κροπάρεις.

Ανάλογα τι θες να βγάλεις,και πως τα βγάζεις.
840 mm σταθερά είναι περιοριστικά σε wildlife φωτογραφία.Το ζουμ πάντα βολεύει πιο πολύ και έχεις μεγαλύτερο εύρος.

Εδώ μιλαμε πάντα Χ2 όποτε και τα 100 παραπάνω είναι 200.
Άλλο 400-500(800-1000mm) άλλο 600(1200mm)χωρίς τον 1,4Χ που όσο να είναι θα χάνεις ποιότητα.

Δεν γίνεται να ασχολείσαι με το θέμα σου γιατί το θέμα σου δεν σε περιμένει να αλλαξεις απόσταση.Έχει φύγει πριν το κανεις.

Δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος ότι το ζουμ βολεύει πάντα πιο πολύ.

Έχεις εμπειρία με τον 300/4pro;

Ναι τον έχω κάνει δοκιμή.Σαν φακός είναι άψογος,γρήγορος,οξύς.
Δεν με βόλεψε όμως επειδή είναι σταθερός και θα επρεπε συνέχεια να κινούμαι χάνοντας θέματα.

Οπότε έχεις σημείο αναφοράς στην ποιότητα κι επαναληψιμότητα πετυχημένων λήψεων. Αν τον δοκίμασες σε E-M1II θα έχεις και σημείο αναφοράς για τη σταθεροποίηση.

Τόσο είδες να χάνεις θέματα, που θα δεχόσουν εκπτώσεις σε ποιότητα και φωτεινότητα, για χάρη ενός ζουμ μεγάλου εύρους;

Ή πιστεύεις ότι μπορεί να βγει αντίστοιχης ποιότητας ζουμ φακός και με σταθερό f/4 κιόλας;
Και σε τι τιμή θα αγόραζες;

Οπότε έχεις σημείο αναφοράς στην ποιότητα κι επαναληψιμότητα πετυχημένων λήψεων. Αν τον δοκίμασες σε E-M1II θα έχεις και σημείο αναφοράς για τη σταθεροποίηση.

Τόσο είδες να χάνεις θέματα, που θα δεχόσουν εκπτώσεις σε ποιότητα και φωτεινότητα, για χάρη ενός ζουμ μεγάλου εύρους;

Ή πιστεύεις ότι μπορεί να βγει αντίστοιχης ποιότητας ζουμ φακός και με σταθερό f/4 κιόλας;
Και σε τι τιμή θα αγόραζες;

Για την χρήση που τον θέλω δεν μου κάνει.
Εκτός και αν θελω συγκεκριμένη φωτογράφιση κάνοντας καρτέρι με καμουφλάζ.

Όλα αυτα που λες είναι καλα αλλά αν χάνεις το θέμα αλλάζοντας θέση δεν έχουν νόημα ουτε τα χρειάζεσαι πάντα όλα.

Αν βγάλει 150-400 pro f4 δεν θα έχει ποιότητα;
Όπως και αν έβγαζε η sigma έναν αντίστοιχο 150-600 sports για m4/3,δεν έχει γράψιμο μήπως;
Κάτω από 2Κ θα ήταν καλα.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ποτέ ένας φακός δεν ακυρώνει άλλο στην γκάμα της ίδιας εταιρίας, αν βγει ζουμ Pro μεγάλης εστιακης στα αντίστοιχα 300mm θα είναι πιο σκοτεινός τουλάχιστον ένα στοπ από f4.

Ενα στοπ πιο σκοτεινος ενας φακος δεν λεει τιποτα με την αποδοση των συγχρονων αισθητηρων στα σκοτεινα .

Ειναι πολυ πιο σημαντικο η αποδοση του φακου και κυριως η ευχρηστια του παρα να ειναι πολυ φωτεινος.

...
Αν βγάλει 150-400 pro f4 δεν θα έχει ποιότητα;
Όπως και αν έβγαζε η sigma έναν αντίστοιχο 150-600 sports για m4/3,δεν έχει γράψιμο μήπως;
Κάτω από 2Κ θα ήταν καλα.

Ποιότητα θα έχει ένας 150-400/4 pro. To θέμα είναι η ποιότητα να είναι στο επίπεδο του 300άρη. Κι αν γίνει το θαύμα και είναι ίδιας ποιότητας, θα είναι πολύ βαρύς, πολύ ογκώδης και πολύ ακριβός φακός.
Τον Panasonic 100-400 είδες πώς τον βγάλανε, μεταβλητού διαφράγματος 4-6.3.

Από τη Sigma είναι αδιανότητο να περιμένουμε να βγάλει 150-600 sports αποκλειστικά σχεδιασμένο για m4/3 σώματα.
Έβγαλε κι άλλον φακό ποτέ για m4/3, να βγάλει και τώρα; Οι φακοί της με m4/3 mount είναι γενικοί mirrorless φακοί aps-c σχεδίασης με προσαρμοσμένη μοντούρα.
Και αν βγάλει ποτέ φακό καθαρά για m4/3, θα ξεκινήσει με 150-600 sports;

Και εγώ θεωρώ πως δεν θα το κάνει αν και εμπορικά το τελε θα μπορούσε να στηρίξει το συγκεκριμένο σύστημα και μόνο λόγω κροπ Χ2 , βέβαια όπως η OLYMPUS διδάχθηκε και εφάρμοσε στο τελε για να πάρεις και πολύ καλό αποτέλεσμα από ibis δεν φτάνει να εχεις σταθεροποίηση στο σώμα μόνο , χρειάζεσαι και αρεστή συνεργασία με τον φακό, αυτό μόνο η OLYMPUS μπορεί να το προσφέρει.

Άκουσα καλά θα βγάλει η Panasonic φακό 10-25 με σταθερό F1,7??? Με έναν δηλαδή φακό θα έχουμε και υπερευρυγώνιο, και ευρυγώνιο και μέτριο ζουμ και low light και ξεφοντάρισσμα στον φόντο και για ποτρέρτα???

μολις τον ειδα...τεραστιος ειναι και ποσο θα κανει ομως ?

ΥΓ... για πορτραιτο ειναι λιγο το 50mm, θελεις 75 και πανω, και μη ξεχνας οτι στην ουσια με μια FF κι εναν 24-70 2.8 εχεις μικροτερο DOF (χανεις μονο τα 20mm) kai κερδιζεις στο τελε για πορτραιτο.

10-25mm-1320x883.jpg

Το 20-23mm όμως είναι που με δελεάζει!!!! Στην ουσία με έναν φακό ''πετάω'' τον Olympus 9-18, τον Olympus 17mmf1.8, τον Olympus 25mmf1,8 και αχρηστεύεις εντελώς κάθε ζουμ φακό κιτ. Αν έχει και καλή ποιότητα εικόνας και αδιαβροχοποίηση...μια χαρά!!! Δίνω εύκολα 1.000 ευρώ για αυτό τον φακό!!

Υ.Γ. Ναι το ξέρω ότι σε FF παίρνεις έναν 24-70 άλλα ούτε τόσο ευρυγώνιος είναι και κυρίως δεν έχουμε λεφτά για μηχανές FF, ενώ αυτός εδώ ο φακός θα δουλεύει και σε μηχανές των 200 ευρώ!!

και θα κουβαλας αυτο το θηριο , αντι 2-3 πολυ μικρων prime ?

Eγω το m43 το εχω συνδυασει με φακους σαν τον pany 15mm 1.7 κλπ.... μικρους κι ελαφρεις primes και 1-2 ζοομ σαν τον pany 12-32.

και θα κουβαλας αυτο το θηριο , αντι 2-3 πολυ μικρων prime ?

Για τέτοιο φακό?? Ανετα!!! Δεν θα χρειάζομαι καν να αλλάζω φακούς έναν για όλα...αυτή την στιγμή κουβαλάω 9-18, 17, 25, 12-32....(αντικαθιστά και σε ένα μεγάλο μέρος και τον Olympus 12-40 που μάλλον θα φύγει και αυτός) και τώρα μπορώ να τους αντικαταστήσω όλους με έναν καλύτερο φωτεινότερο και ποιοτικότερο φακό...ξέρεις πόσες φορές το έχω σκεφτεί να είχα έναν τέτοιο φακό??? Θα έχω αυτόν, τον olympus 45mmf1,8 και έναν τηλεφακό και τέλος!!! άντε ίσως και τον Panasonic 12-60 για πιο μεγάλο εύρος.

Σας το ειχα γραψει για το φακουδακι στα πανασονικ rumors , απλά δεν ηξερα οτι θα ηταν Leica με ότι σημαίνει αυτό (ώχ :ears: ....περιμένω τιμή και ίσως διώξω τον 8-18 ή τον 12-100/4 αλλά πολυ χλωμό το βλέπω), η Panasonic με τον φακό αυτό δείχνει πως θέλει να απαντησει σε αυτους που φοβηθηκαν οτι θα το κλεισει το μαγαζι στο m43 με την ανακοινωση των FF, οχι μονο δεν το κλεινει αλλά βγαζει φακους που προβλέπω να γίνουν ανάρπαστοι ... σε όσους σκάσουν πανω απο 1.5 χιλιάρικο που πιστευω πως θα κανει βλέποντας το 77αρι φιλτρο :smash: (μου θυμίζει έντονα τον SHG Ζuiko 14-35mm/2 στα 4/3 που είχα , φακουδάρα αλλά είχε ξεκινήσει με τιμή στα 2500$)

ΥΣ
Νίκο ακου τι σου λέει ο Γιάννης , δεν νομίζω να τον πάρεις γιατι η τιμή και το βάρος θα είναι απαγορευτικά για ερασιτέχνη.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Σας το ειχα γραψει για το φακουδακι στα πανασονικ rumors , απλά δεν ηξερα οτι θα ηταν Leica με ότι σημαίνει αυτό (ώχ :ears: ....περιμένω τιμή και ίσως διώξω τον 8-18 ή τον 12-100/4 αλλά πολυ χλωμό το βλέπω), η Panasonic με τον φακό αυτό δείχνει πως θέλει να απαντησει σε αυτους που φοβηθηκαν οτι θα το κλεισει το μαγαζι στο m43 με την ανακοινωση των FF, οχι μονο δεν το κλεινει αλλά βγαζει φακους που προβλέπω να γίνουν ανάρπαστοι ... σε όσους σκάσουν πανω απο 1.5 χιλιάρικο που πιστευω πως θα κανει βλέποντας το 77αρι φιλτρο :smash: (μου θυμίζει έντονα τον SHG Ζuiko 14-35mm/2 στα 4/3 που είχα , φακουδάρα αλλά είχε ξεκινήσει με τιμή στα 2500$)

ΥΣ
Νίκο ακου τι σου λέει ο Γιάννης , δεν νομίζω να τον πάρεις γιατι η τιμή και το βάρος θα είναι απαγορευτικά για ερασιτέχνη.

Λες?? Για το βάρος θα το παλέψω πάνω σε ένα σώμα με καλό Grip Βέβαια άλλα για τιμή πόσο λές να μας βγεί?